ODLUKA

O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 2/2010, 4/2010, 8/2010, 27/2011, 3/2012 i 4/2013)

Član 1

Odlukom o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Leskovca (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji grada Leskovca, kao način i kriterijumi obezbeđivanja i korišćenja sredstava naknade, a radi stvaranja materijalnih preduslova za ostvarivanje nadležnosti grada Leskovca (u daljem tekstu: Grad) u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Naknadom za zaštitu i unapređenje životne sredine u smislu odredaba ove Odluke, (u daljem tekstu: Naknada) podrazumeva se novčani iznos, koji obveznici plaćaju na ime unapređenja i zaštite životne sredine.

Član 3

Sredstva obezbeđena od naknade, namenski su prihod budžeta grada Leskovca, odnosno budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Leskovca.

Sredstva iz stava 1. ovog člana, uplaćivaće se na račun propisan za uplatu naknade i koristiće se za finansiranje programa i projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Član 4

Obveznici plaćanja naknade su:

1. imaoci prava svojine na nepokretnosti,

2. imaoci prava zakupa stana ili stambene zgrade u skladu sa zakonom kojim se uređuje stanovanje, za period duži od jedne godine ili na neodređeno vreme,

tač. 3. i 4. (brisane)

Član 5

Visina naknade po osnovu korišćenja nepokretnosti utvrđuje se mesečno prema površini prostora obveznika plaćanja naknade prema sledećoj tarifi:

1. 0,50 dinara/m2 za korišćenje stambenih zgrada i stanova namenjenih ili podobnih za stanovanje

2. 1,50 dinara/m2 za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za obavljanje poslovne delatnosti privrednih subjekata

3. 1,00 dinara/m2 za korišćenje nadstrešnica, magacina, portirnica i ostalih prostorija koje ne služe neposredno za obavljanje proizvodne/uslužne delatnosti ili obavljanje administrativnih poslova u svrhu obavljanja delatnosti, odnosno svih ostalih objekata, zgrada i pomoćnih objekata koje predstavljaju osnov za utvrđivanje poreza na imovinu, a nisu obuhvaćene tačkom 2. stava 1. ovog člana.

Napomena:

Pod stambenim zgradama ili stanovima u smislu odredaba ove Odluke smatra se površina stana, porodične stambene zgrade, prostorija i zgrada za odmor i rekreaciju, koje predstavljaju osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Pod poslovnim zgradama i prostorijama u smislu odredaba ove Odluke smatra se površina prostora u kome se obavlja poslovna delatnost ili služe za obavljanje administrativnih poslova u svrhu obavljanja delatnosti, a koja predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Član 6

Ovu taksu ne plaćaju državni organi, organi lokalne samouprave i ustanove čiji je osnivač grad, kao i svi obveznici - fizička lica definisani članom 4. ove Odluke koji uživaju socijalnu pomoć, ukoliko Gradskoj upravi za finansije - Lokalnoj poreskoj administraciji do kraja tekuće godine, dostave potvrdu Centra za socijalni rad kao dokaz da su korisnici pomenute pomoći.

Član 7

U pogledu plaćanja naknade predviđene ovom Odlukom, za obračun kamate za kašnjenje u plaćanju, prinudnu naplatu i ostalo što nije propisano ovom Odlukom shodno se primenjuju odredbe Zakona kojim se uređuje poreski postupak.

Član 8

Obračun naknade se vrši na godišnjem nivou, a plaća se u jednakim tromesečnim ratama, u roku od 45 dana od dana početka tromesečja.

Do donošenja rešenja o utvrđivanju naknade za tekuću godinu, naknada se plaća akontaciono u visini obaveze za poslednje tromesečje godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća naknada.

Razliku između naknade utvrđenu rešenjem Lokalne poreske administracije i akontaciono uplaćenog iznosa za tromesečje za koje je poreska obaveza dospela, obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju naknade.

Izuzetno, na osnovu člana 56. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Službeni glasnik RS", br. 80/02, 84/02,... 53/10, 101/11, 2/12 i 93/12) za poreske obveznike - fizička lica za korišćenje stambenih zgrada i stanova namenjenih ili podobnih za stanovanje i za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za obavljanje poslovne delatnosti, Lokalna poreska administracija ne donosi rešenja o utvrđivanju naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine za tekuću godinu, već će javnim oglasom obavestiti poreske obveznike o indeksu revalorizacije i danu kada, u skladu sa Zakonom ova naknada dospeva, a evidentira revalorizovane iznose, u skladu sa članom 62. ovog Zakona.

Naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine utvrđuje se na osnovu podataka kojima raspolaže Lokalna poreska administracija grada Leskovca, odnosno prijava za porez na imovinu.

Sredstva naplaćena na osnovu ove Odluke uplaćuju se na račun propisan za uplatu naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 9

Sredstva naplaćena od naknade, koristiće se preko budžetskog Fonda, namenski, za zaštitu i unapređenje životne sredine u skladu sa Zakonom, Programom godišnjeg korišćenja sredstava budžetskog Fonda, Nacionalnim programom zaštite životne sredine, lokalnim akcionim i sanacionim planovima i projektima, kao i drugim strateškim dokumentima.

Programi (projekti) iz stava 1. ovog člana, obuhvataju:

- praćenje kvaliteta životne sredine,

- sufinansiranje investicionih programa i projekata u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine,

- sufinansiranje izrade naučno-istraživačkog programa, projekata, idejnih rešenja, studija i elaborata u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine,

- sufinansiranje Programa zaštite životne sredine, akcionih i sanacionih planova i organizovanih akcija za zaštitu i unapređenje životne sredine,

- finansiranje programa i projekata ekološke edukacije,

- finansiranje ekološkog marketinga, časopisa, publikacija i drugih izdanja i propagandnih akcija na zaštiti i unapređenju životne sredine i

- za obezbeđivanje sredstava za rad, najviše do 3% ostvarenih godišnjih prihoda budžetskog Fonda.

Član 10

Programe iz člana 9. ove Odluke za svaku kalendarsku godinu donosi Gradsko veće na predlog gradske uprave nadležne za poslove zaštite životne sredine.

Član 11

Za realizaciju programa i projekata iz člana 9. Gradonačelnik ili lice koje ovlasti, zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava koji naročito sadrži:

1) sadržaj programa odnosno projekta,

2) međusobna prava i obaveze ugovornih strana,

3) rokove za izvršenje ugovornih obaveza,

4) iznos sredstava i način plaćanja,

5) nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza i

6) druge elemente neophodne za realizaciju programa, odnosno projekta.

Član 12

Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte praćenja kvaliteta životne sredine (monitoring) i programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu realizovaće preduzeća osnovana za obavljanje delatnosti kojima se obezbeđuje funkcija zaštite i unapređenja životne sredine (javna komunalna preduzeća), preduzeća kojima je povereno obavljanje ovih delatnosti i preduzeća, ovlašćene naučne i stručne organizacije, ustanove i institucije kojima se dodele ugovori, u skladu sa Zakonom.

Realizaciju programa i projekata kao i nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza i realizacijom pojedinačnih programa i projekata sprovodi gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine.

Član 13

Skupština Grada Leskovca, po potrebi, a najmanje jednom godišnje, razmatra izveštaj o radu i poslovanju budžetskog Fonda, odnosno izveštaj o realizaciji programa i projekata i utrošku sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 14

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".

 

Samostalni član Odluke o dopuni
Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Leskovca

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 8/2010)

Član 2

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom glasniku grada Leskovca".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Leskovca

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 27/2011)

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca", a primenjivaće se od 01.01.2012. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Leskovca

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 4/2013)

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca", a primenjivaće se od 01.01.2013. godine.