ODLUKA

O RADU STRUČNE SLUŽBE POVERENIKA ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 46/2013)

Član 1

Stručna služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (u daljem tekstu: Služba Poverenika) obavlja stručne, administrativne i druge poslove od značaja za ostvarivanje nadležnosti Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (u daljem tekstu: Poverenik).

Član 2

Ovom odlukom uređuje se rad Službe Poverenika, određuju i razvrstavaju položaji i radna mesta državnih službenika i nameštenika u Službi Poverenika i druga pitanja od značaja za rad Službe Poverenika.

Član 3

Unutrašnje uređenje i sistematizacija radnih mesta u Službi Poverenika, uređuje se posebnim aktom.

Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Službi Poverenika donosi poverenik uz saglasnost Administrativnog odbora Narodne skupštine.

Poverenik donosi pravilnike, naredbe, uputstva i odluke o načinu rada i izvršavanju poslova Službe Poverenika.

Član 4

Prava i dužnosti poslodavca državnih službenika i nameštenika u Službi Poverenika, vrši poverenik kao rukovodilac organa.

Poverenik je i naredbodavac za materijalno-finansijsko poslovanje Službe Poverenika.

Poverenik može posebnim ovlašćenjem prava i dužnosti poslodavca i naredbodavca za materijalno-finansijske poslove preneti na zamenike poverenika, generalnog sekretara Službe i pomoćnika generalnog sekretara.

Član 5

Službom Poverenika rukovodi generalni sekretar Službe Poverenika (u daljem tekstu: generalni sekretar Službe), koji organizuje i obezbeđuje jedinstven rad Službe Poverenika i za svoj i rad Službe, odgovara povereniku i zamenicima poverenika.

Generalni sekretar Službe ima pomoćnike koji rukovode zaokruženom oblašću rada za koju se obrazuje sektor. Pomoćnici generalnog sekretara za svoj i rad sektora, odgovaraju povereniku, zamenicima poverenika i generalnom sekretaru Službe.

Kabinetom Poverenika rukovodi šef kabineta Poverenika (u daljem tekstu: šef kabineta), koji za svoj i rad kabineta, odgovara Povereniku.

Poverenik može imenovati savetnike za pojedine oblasti rada, koji imaju priznat ugled i stručnost u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava ili u drugoj oblasti koja je od interesa za rad i ostvarivanje nadležnosti Poverenika.

Poverenik može imati do tri savetnika poverenika od kojih neki mogu biti u radnom odnosu kod Poverenika.

Na određivanje koeficijenta za obračun i isplatu plate savetnika poverenika primenjivaće se propisi kojim su određeni koeficijenti za obračun i isplatu plate savetnika predsednika Vlade.

Član 6

Poslove u Službi Poverenika obavljaju državni službenici i nameštenici.

Radna mesta na kojima rade državni službenici dele se na položaje i izvršilačka radna mesta, zavisno od složenosti poslova, ovlašćenja i odgovornosti.

Položaji su radna mesta koja podrazumevaju ovlašćenja i odgovornosti u vezi sa vođenjem i usklađivanjem rada u Službi Poverenika.

Izvršilačka radna mesta jesu sva radna mesta državnih službenika koja nisu položaji i ona se razvrstavaju po zvanjima.

Radna mesta nameštenika se sastoje od pratećih pomoćno-tehničkih poslova u Službi Poverenika i razvrstavaju se po vrstama.

Član 7

Položaji u Službi Poverenika su: generalni sekretar Službe Poverenika, pomoćnici generalnog sekretara i šef kabineta poverenika.

Državne službenike na položaju u Službi Poverenika, postavlja i razrešava Poverenik.

Generalni sekretar Službe i pomoćnici generalnog sekretara se postavljaju na položaj na period od pet godina, na osnovu internog ili javnog konkursa, s tim što po proteku vremena na koje su postavljeni na položaj, mogu biti ponovo postavljeni, bez konkursa.

Položaji u Službi Poverenika se razvrstavaju na sledeći način: generalni sekretar u prvu grupu položaja; pomoćnici generalnog sekretara u drugu grupu položaja i šef Kabineta poverenika u treću grupu položaja.

Šef kabineta se postavlja na položaj do kraja mandata poverenika, na osnovu internog ili javnog konkursa.

Poverenik imenuje savetnike Poverenika.

Član 8

U pogledu zasnivanja radnog odnosa, prava i dužnosti državnih službenika u Službi Poverenika, shodno se primenjuju propisi koji regulišu prava i dužnosti državnih službenika, a u pogledu nameštenika, opšti propisi o radu.

Zaposleni na radnim mestima u kabinetu Poverenika zasnivaju radni odnos na određeno vreme do kraja mandata poverenika.

Član 9

Izvršilačka radna mesta razvrstavaju se u zvanja, u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova, potrebnih znanja i sposobnosti i uslova za rad u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i dužnosti zaposlenih u državnom organu.

Radna mesta nameštenika se sastoje od pratećih pomoćno tehničkih-poslova u Službi Poverenika.

Član 10

O žalbama državnih službenika u Službi Poverenika na rešenja kojima se odlučuje o njihovim pravima i dužnostima i o žalbama učesnika konkursa, odlučuje Žalbena komisija koju obrazuje Poverenik.

Žalbena komisija ima pet članova, uključujući predsednika komisije, koji se imenuju na period od pet godina i mogu biti ponovo imenovani.

Članovi Žalbene komisije za svoj rad imaju pravo na naknadu koju utvrđuje Poverenik, u skladu sa zakonom.

Žalbena komisija donosi poslovnik o svom radu.

Član 11

Sredstva za plate i rad Službe Poverenika obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Plate, naknade i druga primanja državnih službenika i nameštenika u Službi Poverenika određuje Poverenik u skladu sa propisima kojim se uređuju plate državnih službenika i nameštenika.

Platu poverenika i zamenika poverenika određuje Administrativni odbor Narodne skupštine (u daljem tekstu: Administrativni odbor), u skladu sa propisima o platama funkcionera u državnim organima i ovom odlukom.

Do stupanja na snagu zakona kojim će se urediti plate funkcionera u državnim organima, plata zamenika poverenika određuje se u visini od 90% plate poverenika.

Član 12

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa vrši za potrebe Službe Poverenika administrativne poslove prijema, evidencije i otpremanja pošte kao i druge zajedničke administrativne i tehničke poslove koje obavlja za potrebe drugih republičkih organa, a koji su neophodni za ostvarivanje nadležnosti Poverenika dok potreba za vršenjem ovih poslova Uprave postoji.

Poslove unutrašnjeg obezbeđivanja i održavanja reda u zgradi Službe Poverenika vrši ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove, na način na koji iste poslove obavlja u zgradama drugih državnih organa.

Član 13

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o radu Službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", br. 109/07 i 13/09).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu dobijanjem saglasnosti Administrativnog odbora Narodne skupštine i objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".