PROGRAM
MERA PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA GRADA BEOGRADA ZA 2013. GODINU

("Sl. list grada Beograda", br. 16/2013)

 

I UVOD

Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Beograda za 2013. godinu (u daljem tekstu: Program za 2013. godinu), utvrđuje se: vrsta podsticaja, uslovi za ostvarivanja prava na dodelu podsticajnih sredstava, način korišćenja i planirani raspored sredstava za podsticaje koje će obezbediti grad Beograd, u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja na teritoriji grada Beograda.

II PLANIRANI RASPORED SREDSTAVA I KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Sredstva za realizaciju Programa za 2013. godinu obezbeđena su Odlukom o budžetu grada Beograda za 2013. godinu ("Službeni list grada Beograda", broj 65/12), u okviru razdela 16 - Sekretarijat za poljoprivredu. Raspodela budžetskih sredstava vrši se u skladu sa Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za poljoprivredu Gradske uprave grada Beograda za 2013. godinu.

Program za 2013. godinu sprovodi Sekretarijat za poljoprivredu Gradske uprave grada Beograda. Podsticajna sredstva utvrđena Programom za 2013. godinu se dodeljuju kao bespovratna i koriste se pod uslovima i na način utvrđen ovim programom, u skladu sa namenom za koju su dodeljena.

III VRSTE PODSTICAJA

Vrste podsticaja, kao i planirani iznosi podsticajnih sredstava prikazani su u sledećoj tabeli:

Red. br.

Vrste podsticaja

Planirani iznos (dinar)

1.

Podsticaji za mere ruralnog razvoja
Podsticaji za unapređenje ruralne ekonomije -
Obuka za voćare, povrtare i pčelare

2.500.000,00

2.

Podsticaji za mere ruralnog razvoja
Podsticaji za pripremu i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja -
Revizija Strategije razvoja poljoprivrede i izrada akcionog plana razvoja poljoprivrede grada Beograda

1.500.000,00

3.

Podsticaji za mere ruralnog razvoja
Investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta -
Podsticajna sredstva u oblasti voćarstva i povrtarstva

46.158.157,00

4.

Prenete - Neizmirene obaveze iz 2012. godine Podsticajna sredstva u oblasti voćarstva, povrtarstva i stočarstva

21.426.843,00

 

Ukupno

71.585.000,00

 

1. OBUKA ZA VOĆARE, POVRTARE I PČELARE

Cilj

Sprovođenje savetodavnih aktivnosti radi podizanja opšteg znanja poljoprivrednih proizvođača što je neophodno za povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.

Namena i obim

Sredstva u maksimalnom iznosu od 2.500.000,00 dinara, su planirana za finansiranje praktične i teorijske obuke poljoprivrednika iz oblasti voćarstva, povrtarstva i pčelarstva.

Uslovi

Davalac usluge praktične i teorijske obuke mora da ispunjava uslove:
- da ima sedište registrovano na teritoriji Republike Srbije;
- da je direktno odgovoran za pripremu i realizaciju obuke;
- da je sposoban da upravlja aktivnostima koje se odnose na sprovođenje obuke za koje se dodeljuju sredstva (ljudski resursi, znanje i iskustvo, tehnički i drugi resursi).

Postupak

Sekretarijat za poljoprivredu će sprovesti postupak javne nabavke male vrednosti i izabrati najpovoljnijeg davaoca usluge praktične i teorijske obuke za voćare, povrtare i pčelare. Sekretarijat za poljoprivredu će u posebnom postupku izabrati fizička lica - nosioce ili članove porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su upisani u Registar, a koji će pohađati obuku za voćare, povrtare i pčelare.

2. REVIZIJA STRATEGIJE RAZVOJA POLJOPRIVREDE I IZRADA AKCIONOG PLANA RAZVOJA POLJOPRIVREDE GRADA BEOGRADA

Cilj

Omogućavanje lokalnim učesnicima ruralnog razvoja da na području gradskih opština dugoročno poboljšaju potencijale svojih sredina na osnovu strateške i programske osnove razvoja poljoprivrede, kroz izradu i podršku u sprovođenju strategije razvoja poljoprivrede i akcionog plana razvoja poljoprivrede na teritoriji grada Beograda.

Namena i obim

Sredstva u maksimalnom iznosu od 1.500.000,00 dinara, su planirana za finansiranje revizije Strategije razvoja poljoprivrede grada Beograda i izradu akcionog plana razvoja poljoprivrede.

Uslovi

Davalac usluge za izradu revizije Strategije razvoja poljoprivrede grada Beograda i akcionog plana razvoja poljoprivrede, mora da ispunjava uslove:
- da ima sedište registrovano na teritoriji grada Beograda;
- da je direktno odgovoran za pripremu i izradu revizije Strategije razvoja poljoprivrede grada Beograda i akcionog plana;
- da je sposoban da upravlja aktivnostima koje se odnose na pripremu i izradu revizije Strategije razvoja poljoprivrede grada Beograda i akcionog plana (ljudski resursi, znanje i iskustvo, tehnički i drugi resursi).

Postupak

U Strategiji razvoja grada Beograda, definisani su strateški prioriteti koji su obaveza Gradske uprave u periodu 2011-2016. godine i pored ostalog, utvrđena je obaveza usvajanja sektorskih strategija i izrada planova aktivnosti za njihovu primenu i ostvarivanje. Neophodno je izvršiti reviziju Strategije razvoja poljoprivrede grada Beograda i izradu akcionog plana u skladu sa promenama u preseku sadašnjeg stanja, promenama zakonskih propisa, strateških i planskih dokumenata, prioritetnih ciljeva i zadataka. Sekretarijat za poljoprivredu će sprovesti postupak, kojim će izabrati davaoca usluge za izradu revizije Strategije razvoja poljoprivrede grada Beograda i akcionog plana razvoja poljoprivrede.

3. PODSTICAJNA SREDSTVA U OBLASTI VOĆARSTVA I POVRTARSTVA "ZELENI PRSTEN"

Cilj

Projekat "Zeleni prsten" je započet 2010. godine, u cilju da se dodelom bespovratnih podsticajnih sredstava uz savremenu tehnologiju proizvodnje i korišćenje adekvatne opreme obezbedi proizvodnja visokokvalitetnog i zdravstveno bezbednog voća i povrća, koji je dostizanjem standarda kvaliteta konkurentan na tržištu, zadovoljava potrebe potrošača i doprinosi rastu dohotka.

Namena i obim

Sredstva u iznosu od 46.158.157,00 dinara, su planirana za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti voćarstva i povrtarstva
- "Zeleni prsten".
Podsticajna sredstva se dodeljuju za nabavku i postavljanje:
- opreme za zaštitu zasada voćaka - PE nadstrešnica ili protivgradna mreža sa sistemom za navodnjavanje i prihranu;
- opreme za zaštitu zasada jagoda-veroneze tunel sa sistemom za navodnjavanje i prihranu;
- plastenika sa sistemom za navodnjavanje i prihranu;
- sistema za navodnjavanje i prihranu;

Uslovi

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može ostvariti fizičko lice ako:
- ima prebivalište na teritoriji grada Beograda;
- ima registrovano porodično poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Beograda;
- se katastarske parcele na kojima se podižu proizvodni zasadi nalaze u katastarskim opštinama na teritoriji grada Beograda;
- su katastarske parcele na kojima se postavlja oprema u vlasništvu podnosioca prijave ili su u zakupu od strane podnosioca prijave za proizvodne zasade jabučastog, koštičavog, jezgrastog voća i vinograda najmanje do 2033. godine, za zasade jagodičastog voća najmanje do 2020. godine, osim za zasade jagoda najmanje do 2015. godine i proizvodnju povrća u plastenicima najmanje do 2018. godine;
- poseduje saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o investicionom ulaganju za podizanje višegodišnjih zasada za zakupljeno zemljište u državnoj svojini na kome se podižu zasadi voćaka ili za postavljanje plastenika.

Postupak

Podsticajna sredstva se dodeljuju na osnovu konkursa koji priprema i objavljuje Sekretarijat za poljoprivredu. Konkursom se utvrđuju uslovi, korisnici, potrebna dokumentacija, način korišćenja podsticajnih sredstava, kriterijumi i rokovi za podnošenje prijave. Ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava utvrđuje komisija, na osnovu priložene dokumentacije i nultog pregleda koji vrše poljoprivredni inženjeri zaposleni u Sekretarijatu za poljoprivredu, a kojim se proveravaju podaci iz prijava. Komisija utvrđuje listu podnosioca prijava za koje utvrdi da ispunjavaju uslove propisane konkursom, a u skladu sa utvrđenim kriterijumima. Na osnovu utvrđene liste, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu donosi odluku o dodeli sredstava i zaključuje sa korisnikom sredstava ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze. Podsticajna sredstva isplaćuju se nakon izvršene uplate izabranom dobavljaču opreme od strane korisnika sredstava, izvršene nabavke i postavljanja opreme i izvršene kontrole na terenu od Sekretarijata za poljoprivredu. Sekretarijat za poljoprivredu može u posebnom postupku sačiniti listu dobavljača opreme.

4. NEIZMIRENE OBAVEZE

Namena i iznos sredstava
Sekretarijat za poljoprivredu je preuzeo zaključivanjem ugovora sa korisnicima podsticajnih sredstava u oblasti voćarstva, povrtarstva i stočarstva na teritoriji grada Beograda za 2012. godinu, obavezu isplate sredstava u ukupnom iznosu od 21.426.843,00 dinara.
1. Podsticajna sredstva u oblasti voćarstva i povrtarstva za 2012. godinu - "Zeleni prsten"
Na osnovu zaključenih ugovora sa korisnicima podsticajnih sredstava u 2012. godini, isplata sredstava u iznosu od 13.942.443,00 dinara, biće realizovana u 2013. godini.
2. Podsticajna sredstva u oblasti stočarstva za 2012. godinu.
Na osnovu zaključenih ugovora sa korisnicima podsticajnih sredstava u 2012. godini, izvršena je isplata sredstava 13. februara 2013. godine, u iznosu od 7.484.400,00 dinara.

 

IV IZVEŠTAJ O SPROVOĐENJU PROGRAMA

Sekretarijat za poljoprivredu Gradske uprave grada Beograda će Gradskom veću grada Beograda i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, podneti godišnji izveštaj o sprovođenju mera po Programu za 2013. godinu.

V OBJAVLJIVANJE PROGRAMA

Program za 2013. godinu objaviti u "Službenom listu grada Beograda".