ODLUKA
O FINANSIRANJU POTREBA U OBLASTI SPORTA IZ BUDŽETA GRADA UŽICA

("Sl. list grada Užica", br. 4/2013)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovom odlukom uređuje se obezbeđivanje sredstava za ostvarivanje potreba i interesa građana u oblasti sporta na teritoriji grada Užicu (u daljem tekstu: Grad), uslovi, kriterijumi, način i postupak dodele sredstava iz budžeta Grada.

II OBEZBEĐENJE SREDSTAVA ZA OSTVARIVANJE POTREBA I INTERESA GRAĐANA U OBLASTI SPORTA

Član 2

Sredstva za zadovoljenje potreba i interesa građana u oblasti sporta na teritoriji Grada, utvrđenih Zakonom o sportu, obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 3

Potrebe i interesi građana u oblasti sporta za čije se ostvarivanje obezbeđuju sredstva u budžetu Grada su:

1) stvaranje uslova za unapređenje sporta za sve, sportsku rekreaciju, odnosno bavljenje građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom;

2) izgradnja, održavanje i opremanje sportskih objekata na teritoriji Grada, školskih sportskih objekata i nabavka sportske opreme i rekvizita;

3) organizacija sportskih takmičenja od posebnog značaja za Grad;

4) sportski razvoj talentovanih sportista i unapređenje kvaliteta stručnog rada sa njima;

5) učešće sportskih organizacija sa teritorije Grada u evropskim klupskim takmičenjima;

6) predškolski i školski sport (rad školskih sportskih sekcija, školska sportska takmičenja);

7) delatnost organizacija u oblasti sporta čiji je osnivač Grad;

8) aktivnosti sportskih organizacija i udruženja i sportskog saveza na teritoriji grada Užica, koji učestvuju u sistemu sporta u okviru grane sporta, u skladu sa sportskim pravilima;

9) unapređenje zaštite zdravlja sportista i obezbeđivanje adekvatnog sportsko-zdravstvenog obrazovanja sportista;

10) stipendiranje za sportsko usavršavanje kategorisanih sportista, posebno perspektivnih sportista;

11) sprečavanje negativnih pojava u sportu;

12) edukacija, informisanje i savetovanje građana, sportskih i ostalih učesnika u sistemu sporta o pitanjima bitnim za odgovarajuće bavljenje sportskim aktivnostima i delatnostima;

13) periodična testiranja, sakupljanje, analiza i distribucija relevantnih informacija za adekvatno zadovoljavanje potreba građana u oblasti sporta na teritoriji Grada, istraživačko razvojni projekti i izdavanje sportskih publikacija;

14) unapređivanje stručnog rada učesnika u sistemu sporta i podsticanje zapošljavanja sportskih stručnjaka i vrhunskih sportista;

15) racionalno i namensko korišćenje sportskih sala i sportskih objekata u javnoj svojini čiji je korisnik Grad, kroz odobravanje njihovog korišćenja za sportske aktivnosti i dodelu termina za treniranje učesnicima u sistemu sporta;

16) nagrade i priznanja za postignute sportske rezultate i doprinos razvoju sporta.

Član 4

Potrebe i interesi građana u oblasti sporta iz člana 3. ove odluke ostvaruju se kroz finansiranje i sufinansiranje programa i projekata.

Prioritet pri izboru programa i projekata kojima se zadovoljavaju potrebe građana u oblasti sporta, imaju potrebe građana iz člana 3. tačke 1), 2) i 6) ove odluke.

III GODIŠNJI I POSEBNI PROGRAMI

Član 5

Potrebe i interesi građana u oblasti sporta iz člana 3. ove odluke ostvaruju se kroz finansiranje i sufinansiranje godišnjih i posebnih programa.

Predloge godišnjih i posebnih programa podnose nosioci tih programa prema Programskom kalendaru iz člana 118. Zakona.

Član 6

Predlog svog godišnjeg programa i programa svojih članova podnosi teritorijalni sportski savez, za ostvarivanje potreba i interesa građana iz člana 3. tačke 1), 3), 4), 6), 8), 12), 13) i 14) ove odluke.

Predlog posebnih programa podnose nosioci tih programa po javnom pozivu koji raspisuje Grad.

Nosioci programa koji podnesu godišnji program kojim su obuhvaćene i aktivnosti za koje se podnosi poseban program po javnom pozivu, ne mogu za iste aktivnosti da konkurišu i u posebnom programu.

Član 7

Nosiocu programa mogu da se dodele sredstva iz budžeta Grada, na osnovu podnetog predloga godišnjeg, odnosno posebnog programa, pod uslovom da:

- je upisan u registar kod nadležnog organa,

- posluje na nedobitnoj osnovi,

- ima sedište i svoju aktivnost realizuje na teritoriji Grada,

- nije u postupku likvidacije, stečaja i pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti,

- nema blokadu poslovnog računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja,

- nije u poslednje dve godine pravosnažnom odlukom kažnjen za prekršaj ili privredni prestup u vezi sa svojom delatnošću,

- je direktno odgovoran za pripremu i izvođenje programa,

- je prethodno obavljao delatnost najmanje godinu dana,

- je sa uspehom realizovao odobreni program, ukoliko je bio nosilac programa ranijih godina i

- angažuje najmanje jednog sportskog stručnjaka koji ima zakonom predviđene kvalifikacije za rad u sportu.

Član 8

Analizu i ocenu podnetih predloga godišnjih i posebnih programa vrši stručna komisija (u daljem tekstu: Komisija) koju imenuje Gradsko veće.

Član 9

Nakon izvršene analize i ocene podnetih predloga godišnjih i posebnih programa, Komisija sačinjava obrazložen predlog godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta koji mogu da se finansiraju iz budžeta Grada i predlaže iznos sredstava za svaki pojedinačni program.

Član 10

Gradonačelnik, na predlog Komisije i uz saglasnost Gradskog veća, donosi rešenje o odobrenju godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta i utvrđuje iznos sredstava za njihovu realizaciju.

Član 11

Finansiranje aktivnosti iz godišnjih i posebnih programa može da obuhvati samo deo zarada zaposlenih, materijalnih i administrativnih troškova, a najviše do 20% od odobrene visine sredstava iz budžeta Grada za taj program.

Član 12

Međusobna prava i obaveze između nosioca godišnjih, odnosno posebnih programa čiji su programi odobreni rešenjem iz člana 10. ove odluke i Grada, uređuju se ugovorim.

Član 13

Izuzetno, sportskom, odnosno drugom udruženju mogu da se dodele sredstva za realizaciju određenog programa i na osnovu podnetog predloga programa u toku godine, bez javnog poziva, ukoliko je u pitanju program od posebnog značaja za ostvarivanje potreba i interesa građana u oblasti sporta iz člana 3. ove odluke, ukoliko program iz objektivnih razloga nije mogao da bude podnet u rokovima utvrđenim Programskim kalendarom, a predmet i sadržaj programa je takav da može biti uspešno realizovan samo od strane određenog nosioca programa.

Rešenjem o odobrenju programa iz stava 1. ovog člana koje donosi Gradonačelnik na obrazložen predlog Gradske uprave nadležne za sport i uz saglasnost Gradskog veća, utvrđuje se i iznos sredstava za njegovu realizaciju.

Međusobna prava i obaveze između sportskog, odnosno drugog udruženja, čiji je program odobren rešenjem Gradonačelnika iz stava 2. ovog člana i Grada, uređuju se ugovorom.

Član 14

Nosilac odobrenog programa dužan je da namenski koristi sredstva dobijena iz budžeta Grada.

Nosilac odobrenog programa obavezan je da nabavku dobara ili usluga u okviru odobrenih sredstava vrši u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Član 15

Nosilac odobrenog programa obavezan je da u roku koji je predviđen ugovorom o realizaciji programa, a najmanje jednom godišnje, dostavi Gradu izveštaj sa potrebnom dokumentacijom o realizaciji programa ili dela programa, koji je finansiran sredstvima budžeta Grada.

Teritorijalni sportski savez kao ovlašćeni predlagač godišnjih programa sportskih organizacija, prati realizaciju odobrenih godišnjih programa i Gradu dostavlja izveštaj o realizaciji istih.

Periodični izveštaj se podnosi u roku od 15 dana po isteku svakog kvartala u toku realizacije programa.

IV NAGRADE, PRIZNANJA I STIPENDIJE

Član 16

Pojedincu ili sportskom udruženju, koje je, odnosno čiji su članovi, postigli značajne sportske rezultate ili doprineli razvoju sporta kojima se afirmiše Grad, dodeljuju se nagrade i priznanja.

Nagrade se sastoje od diplome i novčanog iznosa nagrade.

Član 17

U budžetu Grada obezbeđuju se stipendije za sportsko usavršavanje kategorisanim, posebno perspektivnim sportistima sa teritorije Grada, koji su na osnovu ostvarenih sportskih rezultata, rangirani u skladu sa Nacionalnom kategorizacijom sportista, osim vrhunskim sportistima i sportistima sa posebnim zaslugama.

Član 18

Bliži uslovi, kriterijumi, način i postupak dodele sredstava za namene iz člana 16. i 17. ove odluke, urediće se posebnim aktom koji donosi Gradsko veće.

V IZGRADNJA, ODRŽAVANJE, OPREMANJE I KORIŠĆENJE SPORTSKIH OBJEKATA I JAVNIH SPORTSKIH TERENA

Član 19

Predlog programa izgradnje, održavanja i opremanja sportskih objekata i javnih sportskih terena podnosi vlasnik, odnosno korisnik zemljišta, odnosno sportskog objekta.

Javno preduzeće za održavanje i korišćenje sportskih objekata "Veliki park" Užice, dostavlja predlog programa iz stava 1. ovog člana.

Član 20

Sredstva za namene iz člana 3. tačka 2. ove odluke koristiće se za izgradnju, održavanje i opremanje sportskih objekata i otvorenih sportskih terena, kao i rekonstrukciju postojećih, prema planovima i programima i u skladu sa prioritetima koje utvrdi Grad.

Član 21

Školski sportski objekti (školske sportske sale, školski sportski tereni i sl.) mogu se, u skladu sa zakonom i ovom odlukom, davati na korišćenje drugim licima samo kada su zadovoljene potrebe nastavnih i vannastavnih sportskih školskih aktivnosti, u skladu sa godišnjim programom rada škole.

Sportske objekte koji su povereni na upravljanje i održavanje Javnom preduzeću za održavanje i korišćenje sportskih objekata "Veliki park" Užice mogu da koriste sva sportska udruženja i građani uz odgovarajuću naknadu.

Grad Užice može da omogući sportskim udruženjima sa sedištem u Užicu korišćenje sportskih objekata iz stava 1. i 2. ovog člana bez naknade, tako što će, umesto naknade, obezbediti deo sredstava za tekuće održavanje sportskih objekata.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Način i postupak dodele sredstava iz budžeta Grada, odnosno odobrenje godišnjih i posebnih programa, zaključenje ugovora, izveštavanje, način javnog objavljivanja podataka o predloženim programima za finansiranje, odobrenim programima i realizaciji programa, kao i kontrola realizacije odobrenih godišnjih i posebnih programa bliže će se urediti posebnim aktom koji donosi Gradsko veće.

Član 23

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".