AUTENTIČNO TUMAČENJE
ODREDBI ČLANA 19. ODLUKE O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE ZAKUPNINE I NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA
("SLUŽBENI LIST OPŠTINE UŽICE", BROJ 6/03, 4/04, 10/05, 6/06, "SLUŽBENI LIST GRADA UŽICA", BROJ 1/10 i 25/10)

("Sl. list grada Užica", br. 4/2013)

Član 19. Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta glasi:

"Naknada obračunata po ovoj Odluci plaća se jednokratno ili u ratama.

U slučaju plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta jednokratno, na dan zaključenja ugovora, naknada se umanjuje za 30%.

U slučaju plaćanja naknade u ratama, obveznik vrši plaćanje na sledeći način i to:

1. Prvu ratu u visini od 10% obračunate naknade na dan zaključenja ugovora, a preostali deo u jednakim mesečnim ratama u roku od 60 meseci, fizičkom licu - investitoru porodičnog stambenog objekta odnosno vlasniku bespravno izgrađenog porodičnog stambenog objekta, s tim da mesečna rata ne može biti niža od 5% prosečne neto zarade na nivou Republike Srbije, prema zvaničnim statističkim podacima;

2. Prvu ratu u visini od 20% obračunate naknade na dan zaključenja ugovora, a preostali deo u jednakim mesečnim ratama u roku od 36 meseci, svim investitorima objekata koji nisu navedeni u stavu 3. tačka 1. ovog člana, s tim da mesečna rata ne može biti niža od 20% prosečne neto zarade na nivou Republike Srbije prema zvaničnim statističkim podacima.

Preostali deo iznosa naknade iz stava 3. tačka 1. i 2. ovog člana, usklađivaće se mesečno prema zvaničnom podatku rasta cena na malo.

Ukoliko investitor plaća naknadu u ratama, u periodu od 12 meseci, stiče pravo na umanjenje od 15% od obračunate naknade. Ovako obračunatu naknadu investitor je dužan da plati na sledeći način:

- prvu ratu u visini od 10% utvrđene naknade na dan zaključenja ugovora;

- preostali deo obračunate naknade u 11 jednakim mesečnih rata. Preostali iznos naknade usklađivaće se mesečno prema zvaničnom podatku rasta cena na malo."

Ove odredbe treba razumeti tako da se procenat umanjenja od 30% za plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta primenjuje samo u slučaju jednokratnog plaćanja naknade na dan zaključenja ugovora (stav 1. i 2. ovog člana).

Preostale odredbe člana 19. odnose se na plaćanje naknade u ratama, kada se ne primenjuje procenat umanjenja od 30% iz stava 2. bez obzira na dospelost obaveze. Ovo znači da posle zaključenja ugovora na rate, do ispunjenja obaveze, ne može se menjati način plaćanja naknade, zaključivanjem aneksa ugovora.

Ovo tumačenje objaviti u "Službenom listu grada Užica".