ODLUKA

O POSTAVLJANJU REPLIKE SPOMEN-OBELEŽJA NA BEOGRADSKOJ KAPIJI U PETROVARADINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 23/2013)

Član 1

Postavlja se replika spomen-obeležja na Beogradskoj kapiji u Petrovaradinu, posvećena ulasku srpske vojske u Novi Sad 9. novembra 1918. godine.

Član 2

Replika spomen-obeležja postavlja se na središnjem segmentu istočne strane Beogradske kapije, na ploči dimenzija 307 x 186 cm.

Član 3

Replika spomen-obeležja, izrađena u bronzi, sastoji se iz dva dela, reljefa, rad Zlate Markov Baranji, dimenzija 300 x 125 cm, i ploče, ispod reljefa, dimenzija 300 x 55 cm, na kojoj je Miroslavljevom ćirilicom, u dva reda, ispisan tekst:

"Devetog novembra 1918. godine, za vreme vladavine Kralja Petra I Velikog Oslobodioca, a pod vrhovnom komandom Prestolonaslednika Regenta Aleksandra, kroz ovu kapiju prođoše prvi odredi pobedonosne srpske vojske, donoseći slobodu Vojvodini".

Član 4

Sredstva za postavljanje replike spomen-obeležja na Beogradskoj kapiji obezbeđena su u Programu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada imajući u vidu istorijski i kulturni značaj ovog spomen-obeležja.

Član 5

O sprovođenju ove odluke staraće se Odbor koji obrazuje Skupština Grada Novog Sada u skladu sa članom 8. Odluke o podizanju i održavanju spomenika na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".