UREDBA
O POSTUPKU PRIVREMENE OBUSTAVE PRENOSA PRIPADAJUĆEG DELA POREZA NA ZARADE I POREZA NA DOBIT PRAVNIH LICA AUTONOMNOJ POKRAJINI, PRIPADAJUĆEG DELA POREZA NA ZARADE GRADU BEOGRADU, ODNOSNO PRENOSA TRANSFERNIH SREDSTAVA IZ BUDŽETA REPUBLIKE SRBIJE JEDINICI LOKALNE SAMOUPRAVE

("Sl. glasnik RS", br. 49/2013)

Član 1

Ovom uredbom bliže se uređuje postupak privremene obustave prenosa pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit pravnih lica autonomnoj pokrajini, pripadajućeg dela poreza na zarade gradu Beogradu, odnosno prenosa transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije jedinici lokalne samouprave, način izveštavanja i sadržina izveštaja o sprovođenju politike zarada i zapošljavanja u javnom sektoru u skladu sa smernicama ekonomske politike Vlade definisanim u usvojenim programima poslovanja javnih preduzeća, način izveštavanja i sadržina izveštaja o kretanju zarada i zapošljavanja u javnom sektoru, kao i postupak u slučaju nepoštovanja rokova izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama od strane javnih preduzeća čiji je osnivač autonomna pokrajina odnosno jedinica lokalne samouprave kao i zavisnih društava, čiji je osnivač to javno preduzeće (u daljem tekstu: javna preduzeća).

Član 2

Autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave jednom mesečno, najkasnije do desetog u mesecu za prethodni mesec, dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo) preko organizacione jedinice uprave za trezor izveštaj o kretanju zarada i zapošljavanja u javnom preduzeću na obrascima:

1) Obrazac 1. Izveštaj o planiranim i isplaćenim zaradama za mesec ______ 20_. godine.

2) Obrazac 2. Izveštaj o kretanju broja zaposlenih za mesec ______ 20_. godine.

Obrasci iz stava 1. ovog člana odštampani su uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Član 3

Javna preduzeća u skladu sa Pravilnikom o obrascu mesečnih izveštaja o rokovima izmirenja obaveza javnih preduzeća i njihovih zavisnih društava kapitala utvrđenih zakonom kojim se određuju rokovi izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Službeni glasnik RS", broj 36/13) i uputstvom kojim se uređuje način dostavljanja obrazaca mesečnih izveštaja o rokovima izmirenja obaveza prema privrednim subjektima, dostavlja Ministarstvu mesečni izveštaj o rokovima izmirenja obaveza javnog preduzeća prema privrednim subjektima, utvrđenih zakonom kojim se uređuju rokovi izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Član 4

Kada Ministarstvo utvrdi, na osnovu podataka iz dostavljenih izveštaja iz člana 2. ove uredbe da se zarade ne isplaćuju, i/ili da se ne sprovodi politika zapošljavanja, u skladu sa politikom projektovanog rasta zarada i politikom zapošljavanja koja je utvrđena programom javnog preduzeća, ministar nadležan za poslove finansija može izdati nalog da se izvrši privremena obustava prenosa pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit pravnih lica autonomnoj pokrajini, pripadajućeg dela poreza na zarade gradu Beogradu, odnosno prenosa transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije jedinici lokalne samouprave.

Ministar nadležan za poslove finansija može izdati nalog da se izvrši privremena obustava prenosa pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit pravnih lica autonomnoj pokrajini, pripadajućeg dela poreza na zarade gradu Beogradu, odnosno prenos transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije jedinici lokalne samouprave, kada na osnovu dobijenih mesečnih izveštaja iz člana 3. ove uredbe, ustanovi da nisu ispoštovani rokovi za izmirenje obaveza prema privrednim subjektima, utvrđenih zakonom kojim se uređuju rokovi izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Privremena obustava traje do dana kada javno preduzeće uskladi isplatu zarada, odnosno broj zaposlenih sa programom javnog preduzeća, odnosno izmiri dugovanja koja su u docnji po osnovu zakona kojim se uređuju rokovi izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Član 5

O razlozima za privremenu obustavu prenosa pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit pravnih lica autonomnoj pokrajini, pripadajućeg dela poreza na zarade gradu Beogradu, odnosno prenosa transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije jedinici lokalne samouprave, ministar nadležan za poslove finansija obaveštava autonomnu pokrajinu, odnosno grad Beograd, odnosno jedinicu lokalne samouprave.

Član 6

Po dobijanju obaveštenja iz člana 5. ove uredbe, nadležni organ autonomne pokrajine, odnosno grada Beograda, odnosno jedinice lokalne samouprave preduzima mere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti iz člana 4. st. 1. i 2. ove uredbe.

O otklonjenim nepravilnostima nadležni organ autonomne pokrajine, odnosno grada Beograda, odnosno jedinice lokalne samouprave obaveštava Ministarstvo pisanim putem uz priložene izveštaje iz čl. 2. i 3. ove uredbe.

Član 7

Na osnovu obaveštenja iz člana 6. stav 2. ove uredbe, ministar nadležan za poslove finansija izdaje nalog za nastavak prenosa pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit pravnih lica autonomnoj pokrajini, pripadajućeg dela poreza na zarade gradu Beogradu, odnosno prenosa transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije jedinici lokalne samouprave.

Član 8

Odredbe ove uredbe shodno se primenjuju na društvo kapitala čiji je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave i njihova zavisna društva, koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, u skladu sa zakonom.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1.

 

Preduzeće:

_______________

 

Matični broj:

_______________

 

Osnivač:

_______________

 

 

 

IZVEŠTAJ O PLANIRANIM I ISPLAĆENIM ZARADAMA ZA MESEC ___________ 20_. GODINE

 

MESEC

UKUPNA MASA ZARADA
za tekuću godinu

UKUPNA MASA ZARADA ZA STAROZAPOSLENE
za tekuću godinu

UKUPNA MASA ZARADA ZA NOVOZAPOSLENE
za tekuću godinu

program poslovanja

realizacija

program poslovanja

realizacija

program poslovanja

realizacija

 

 

 

 

 

 

 

Januar

 

 

 

 

 

 

Februar

 

 

 

 

 

 

Mart

 

 

 

 

 

 

April

 

 

 

 

 

 

Maj

 

 

 

 

 

 

Jun

 

 

 

 

 

 

Jul

 

 

 

 

 

 

Avgust

 

 

 

 

 

 

Septembar

 

 

 

 

 

 

Oktobar

 

 

 

 

 

 

Novembar

 

 

 

 

 

 

Decembar

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 

 

 

 

Datum:

 

Odgovorno lice:

 

Obrazac 2.

 

Preduzeće:

_______________

 

Matični broj:

_______________

 

Osnivač:

_______________

 

 

IZVEŠTAJ O KRETANJU BROJA ZAPOSLENIH ZA MESEC ___________ 20_. GODINE

 

MESEC

UKUPAN BROJ ZAPOSLENIH
za tekuću godinu

UKUPAN BROJ STAROZAPOSLENIH*
za tekuću godinu

UKUPAN BROJ NOVOZAPOSLENIH**
za tekuću godinu

program poslovanja

realizacija

program poslovanja

realizacija

program poslovanja

realizacija

Januar

 

 

 

 

 

 

Februar

 

 

 

 

 

 

Mart

 

 

 

 

 

 

April

 

 

 

 

 

 

Maj

 

 

 

 

 

 

Jun

 

 

 

 

 

 

Jul

 

 

 

 

 

 

Avgust

 

 

 

 

 

 

Septembar

 

 

 

 

 

 

Oktobar

 

 

 

 

 

 

Novembar

 

 

 

 

 

 

Decembar

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 

 

 

* broj starozaposlenih se odnosi na ukupan broj zaposlenih na dan 31.12. prethodne godine
** broj novozaposlenih se odnosi na ukupan broj zaposlenih planiran za prijem tokom tekuće godine

Datum:

 

Odgovorno lice: