PRAVILNIK
O OSTVARIVANJU PRAVA NA BESPLATAN OBROK U NARODNOJ KUHINJI NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 16/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom se utvrđuje pravo na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji, uslovi, način ostvarivanja navedenog prava, realizacija i finansiranje.

Član 2

Narodna kuhinja se formira u cilju socijalne zaštite i socijalne sigurnosti najugroženijih građana grada Zrenjanina koji se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Centar).

Član 3

Pravo na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji mogu imati korisnici novčane socijalne pomoći iz kategorije:

- nesposobni za rad;

- jednoroditeljska porodica;

- višečlana porodica sa maloletnom decom;

- druga lica za koje stručne službe Centra ocene da spadaju u kategoriju socijalno ugroženih građana.

Bliže kriterijume o ostvarivanju prava na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji, utvrđuje Centar.

Član 4

O ostvarivanju prava na besplatan obrok u narodnoj kuhinji u prvom stepenu rešava Centar po službenoj dužnosti i na zahtev stranke donošenjem uputa (rešenja o priznavanju prava do donošenja uputa od strane nadležnog Ministarstva) ili odbijajućeg rešenja.

Protiv odbijajućeg rešenja donetog u prvom stepenu, stranka ima pravo na žalbu Gradskoj upravi grada Zrenjanina u roku od 15 dana od dana dostavljanja odbijajućeg rešenja.

Žalba se predaje Centru, koji je rešavao u prvom stepenu.

Član 5

Centar će korisnicima kojima je priznato pravo na besplatan obrok u narodnoj kuhinji, pored uputa (rešenja o priznavanju prava do donošenja uputa od strane nadležnog Ministarstva) izdavati i potvrde o ostvarenom pravu na osnovu koje će se korisnik u gradskoj organizaciji Crvenog krsta identifikovati kao korisnik prava na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji.

Član 6

Besplatni obroci u Narodnoj kuhinji su: topli obroci i lanč paketi ili samo lanč paket u količini predviđenoj za ceo mesec za korisnika kojima zbog udaljenosti ili drugih razloga nije moguće svakodnevno dostavljanje toplih obroka.

Raspodelu i distribuciju toplih obroka i lanč paketa vršiće gradska organizacija Crvenog krsta Zrenjanin na osnovu kućnog reda Narodne kuhinje u distributivnim centrima koji su namenjeni za tu namenu.

Član 7

Priprema toplih obroka i lanč paketa će biti poverena onom ko da najbolju ponudu po raspisanom javnom pozivu za dostavljanje ponuda za javnu nabavku.

Topli obroci i lanč paketi moraju da ispunjavaju kriterijume kvaliteta koje je propisala Međunarodna organizacija Crvenog krsta.

Gradonačelnik grada Zrenjanina imenuje Komisiju koja se bavi kontrolom kvaliteta toplih obroka i lanč paketa.

Komisija je sastavljena od predstavnika Sanitarne inspekcije, predstavnika Centra i predstavnika Crvenog krsta Zrenjanin.

Član 8

Korisnicima kojima je uputom (rešenjem o priznavanju prava do donošenja uputa od strane nadležnog Ministarstva) priznato pravo na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji dužni su:

1. da u slučaju promene imovnog i ekonomskog stanja ili zaposlenja, obaveste nadležnu službu Centra u roku od 15 dana, od dana kada je promena nastupila;

2. da u slučaju da nisu u mogućnosti da preuzmu obrok za određene dane ili će promeniti mesto boravka o tome obaveste distributere organizacije Crvenog krsta Zrenjanin na distributivnom punktu na kom preuzimaju obrok ili da unapred obaveste distributere Crvenog krsta ili nadležnu službu Centra u slučaju da primaju lanč pakete na mesečnom nivou;

3. da se pridržavaju kućnog reda rada Narodne kuhinje i

4. da se legitimišu prilikom preuzimanja obroka.

Član 9

U slučaju da korisnik grubo prekrši pravila propisana članom 8. ovog Pravilnika ili zloupotrebi priznato mu pravo na korišćenje besplatnog obroka u Narodnoj kuhinji (nenamensko korišćenje ili prodaja obroka ili lanč paketa, ustupanje priznatog prava trećem licu, neredovno uzimanje obroka i drugi razlozi), nadležna služba Centra može oduzeti priznato pravo na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji.

Član 10

Sredstva za finansiranje rada Narodne kuhinje se obezbeđuju iz budžeta grada Zrenjanina kao osnovnog načina finansiranja rada Narodne kuhinje kao i iz drugih alternativnih izvora (donacije, pokloni i drugi izvori), u skladu sa zakonom.

Broj obroka i vremenski period u kojima će se deliti će se određivati za svaku budžetsku godinu u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

Član 11

Odnosi između Centra, Organizacije Crvenog krsta Zrenjanin i grada Zrenjanina u pogledu međusobnih prava, obaveza i finansiranja regulisaće se posebnim ugovorima.

Član 12

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".