ODLUKA
O PROGLAŠENJU ZAŠTIĆENOG PODRUČJA SPOMENIK PRIRODE "STABLA HRASTA LUŽNJAKA NA PALIĆU"

("Sl. list grada Subotice", br. 15/2013)

Član 1

Ovom odlukom proglašava se zaštićenim 31 stablo hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) u naselju Palić, u Ulicama Bele Bartoka i Šandora Petefija i na Trgu Lasla Mađara, kao spomenik prirode, tj. zaštićeno područje od lokalnog značaja - III kategorije, pod nazivom Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću" (u daljem tekstu: Zaštićeno područje).

Član 2

Zaštićeno područje se proglašava sa ciljem očuvanja dendrološke i hortikulturalne vrednosti starih stabala hrasta lužnjaka i vrednih primeraka drugih vrsta, zbog njihove autentičnosti, integralnosti, pejzažne atraktivnosti, starosti, dimenzija i očuvanosti, kao vrednog elementa pejzažne strukture naselja Palić.

Član 3

Zaštićeno područje nalazi se na teritoriji grada Subotice, naseljenog mesta Palić, obuhvatajući parcele na području KO Palić pod brojevima: 355, 409/10, 411/5, 411/8, 412/4, 418/4, 431/5, 1473/7 (deo), 1473/8 (deo).

Ukupna površina Zaštićenog područja iznosi 2,2585 ha i celokupna je u javnoj - državnoj svojini.

Od 31 stabla na zaštićenom području, 13 se nalazi u drvoredu u Ulici Bele Bartoka, 9 u drvoredu u Ulici Šandora Petefija i 9 u vidu pojedinačnih stabala stabla na Trgu Lasla Mađara.

Opis granica Zaštićenog područja i grafički prikaz granica Zaštićenog područja sa lokacijama pojedinačnih stabala, dati su u prilogu ove odluke i čine njen sastavni deo.

Član 4

Ciljevi zaštite iz člana 2. ove odluke realizuju se kroz čuvanje i redovno održavanje zaštićenog područja, sprovođenjem odgovarajućih biotehničkih mera nege i zaštite, sprovođenjem mera revitalizacije i uređenjem u skladu sa planom upravljanja zaštićenim područjem i uslovima zaštite prirode.

Član 5

Na celom Zaštićenom području se utvrđuje režim zaštite III stepena.

Član 6

Na Zaštićenom području zabranjuje se:

1) preduzimanje svih radova koji bi imali za posledicu narušavanje vitalnosti stabala na zaštićenom području;

2) oštećivanje, lomljenje, kidanje i uništavanje stabala;

3) paljenje vatre;

4) ukucavanje reklamnih tabli, metalnih delova i druge slične neprimerene radnje koje narušavaju kondiciju i dekorativnost stabala;

5) odlaganje ili nasipanje ma kakvog materijala uz deblo;

6) bacanje i deponovanje smeća i svih vrsta otpadnih materijala van kontejnera;

7) preduzimanje svih radova koji nisu u skladu sa zaštitom, radova koji bi uzrokovali narušavanje pejzažne vrednosti i radova koji bi doveli do degradacije zaštićenog područja.

Član 7

Na Zaštićenom području ograničava se:

1) uklanjanje, uređenje i sadnja drveća, na aktivnosti u skladu sa planom upravljanja zaštićenim područjem, projektima horikulturalnog uređenja i uslovima zaštite prirode;

2) izgradnja, na objekte za potrebe uređenja zelene površine (vrtna senila, saletle, platoi, nadstrešnice, dečja igrališta, vrtni bazeni, staze, mobilijar i sl.) i infrastrukturu, po posebnim uslovima zaštite prirode;

3) upotreba hemijskih sredstava, na upotrebu u slučajevima i na način predviđen zakonom;

4) naučno-istraživačke, obrazovne, informativno-propagandne i druge aktivnosti, na one koje ne ugrožavaju prirodne i stvorene vrednosti.

Član 8

Upravljač Zaštićenog područja je Javno preduzeće "Palić-Ludaš" Palić (u daljem tekstu: Upravljač).

Član 9

Očuvanje, unapređenje, održivo korišćenje i prikazivanje prirodnih i drugih vrednosti Zaštićenog područja sprovodi se prema Planu upravljanja (u daljem tekstu: Plan upravljanja).

Plan upravljanja donosi Upravljač za period od pet godina, sa sadržinom i na način propisan zakonom kojim se uređuje zaštita prirode i, uz prethodno pribavljeno mišljenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, dostavlja ga na saglasnost Gradonačelniku.

Plan upravljanja sadrži i preventivne mere zaštite od požara shodno zakonima kojima se reguliše ova oblast i propisima donetim na osnovu tih zakona.

Upravljač je dužan da analizira sprovođenje Plana upravljanja i ostvarene rezultate i, po potrebi, izvrši njegovu reviziju.

Upravljač je dužan da Izveštaj o ostvarivanju Plana upravljanja dostavi Gradonačelniku najkasnije 60 dana pre isteka perioda za koji je donet.

Član 10

Plan upravljanja se ostvaruje godišnjim programima upravljanja (u daljem tekstu: Godišnji program), koje donosi Upravljač, a na koje saglasnost daje Gradonačelnik.

Godišnji program upravljanja sadrži naročito: detaljan prikaz zadataka odnosno poslova u periodu do isteka kalendarske godine na čuvanju, održavanju, unapređenju, prikazivanju i održivom korišćenju zaštićenog područja; prikaz subjekata i organizacionih i materijalnih uslova za izvršenje programa, visine i izvora potrebnih finansijskih sredstava.

Upravljač je dužan da Izveštaj o ostvarivanju Godišnjeg programa za prethodnu godinu dostavi Gradonačelniku najkasnije do 1. februara tekuće godine.

Upravljač je dužan da Godišnji program za narednu godinu dostavi na saglasnost Gradonačelniku najkasnije do 15. novembra tekuće godine.

Član 11

Upravljač je dužan da donese pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi (u daljem tekstu: Pravilnik) i u skladu s njim obezbedi sprovođenje režima zaštite, odnosno unutrašnji red i čuvanje Zaštićenog područja.

U okviru sadržine propisane zakonom kojim se uređuje zaštita prirode, Pravilnikom se bliže utvrđuju zabranjeni radovi i aktivnosti, kao i pravila i uslovi obavljanja radova i aktivnosti koji su dopušteni.

Na Pravilnik saglasnost daje Gradonačelnik.

Pravilnik se objavljuje u "Službenom listu Grada Subotice" i na drugi pogodan način koji odredi Upravljač.

Član 12

Upravljač je dužan da na propisan način obeleži Zaštićeno područje u rokovima predviđenim u Planu upravljanja.

Član 13

Sredstva za sprovođenje Plana upravljanja obezbeđuju se iz budžeta Grada Subotice, putem Fonda za zaštitu životne sredine, od naknade za korišćenje zaštićenog područja, prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Upravljača i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 14

Upravljač je dužan da donese akt o naknadi za korišćenje Zaštićenog područja (u daljem tekstu: Akt o naknadi) i dostavi ga na saglasnost Gradonačelniku.

Akt o naknadi se objavljuje u "Službenom listu Grada Subotice" i na drugi pogodan način koji odredi Upravljač.

Član 15

Upravljač je dužan da donese Plan upravljanja iz člana 9. ove odluke najkasnije u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 16

Upravljač je naročito dužan da:

1) obeleži zaštićeno područje;

2) redovno održava spomenik prirode sprovođenjem biotehničkih mera (mera nege i zaštite) stabala u celini;

3) redovno uklanja suve grane uz obavezno premazivanje reza fitobalzamom ili arbokolom;

4) preduzima mere zaštite biljaka od entomoloških i fitopatoloških oštećenja;

5) po potrebi vrši prihranjivanje;

6) održava travnjake;

7) vrši sanitarnu seču i denrohirurške zahvate;

8) uklanja samonikli podrast i korov;

9) postepeno zamenjuje suva i prestarela stabla kvalitetnim školovanim sadnicama hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) u drvoredima;

10) prati zdravstevno stanje stabala i radi manual valorizacije svih stabala.

Član 17

Do donošenja Plana upravljanja iz člana 9. ove odluke, Upravljač će vršiti poslove na osnovu programa upravljanja, koji je dužan da donese i dostavi Gradonačelniku na saglasnost u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Program upravljanja iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: detaljan prikaz zadataka odnosno poslova u periodu do donošenja Plana upravljanja na čuvanju, održavanju, unapređenju, prikazivanju i održivom korišćenju zaštićenog područja; prikaz konkretnih poslova na izradi i donošenju upravljačkih dokumenta, prvenstveno Plana upravljanja, pravilnika o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi i akta o naknadi za korišćenje zaštićenog područja; prikaz zadataka na obeležavanju zaštićenog područja; prikaz subjekata i organizacionih i materijalnih uslova za izvršenje programa, visine i izvora potrebnih finansijskih sredstava.

Član 18

Upravljač je dužan da Pravilnik iz člana 11. ove odluke donese i dostavi na saglasnost Gradonačelniku najkasnije u roku od godinu dana od stupanja na snagu ove odluke.

Član 19

Upravljač je dužan da Akt o naknadi iz člana 14. ove odluke donese i dostavi na saglasnost Gradonačelniku najkasnije u roku od godinu dana od stupanja na snagu ove odluke.

Član 20

Planovi uređenja prostora i drugi planovi i programi koji se odnose na korišćenje prirodnih resursa i prostora u Zaštićenom području usaglasiće se sa ovom odlukom i Planom upravljanja.

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

Napomene

Opis i grafički prikaz granica zaštićenog područja sa lokacijama pojedinačnih stabala, koji su sastavni delovi ove odluke, objavljeni su u "Sl. listu grada Subotice", br. 15/2013, str. 125.