PRAVILNIK

O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA ZA NAKNADU ŠTETE KOJA NASTAJE PRI VRŠENJU KOMUNALNIH DELATNOSTI

("Sl. list grada Kraljeva", br. 11/2013)

Član 1

Pravilnikom o postupku i načinu rešavanja zahteva oštećenih za naknadu štete (u daljem tekstu: Pravilnik) koja nastane pri obavljanju, ili usled neobavljanja komunalnih delatnosti od strane vršilaca komunalnih delatnosti čiji je osnivač grad Kraljevo, utvrđuje se postupak i način rešavanja zahteva oštećenih za naknadu određenih vidova nematerijalne štete i materijalne štete, koju oštećeni pretrpe usled ujeda pasa lutalica, napada pasa lutalica na domaće životinje ili na čoveka, pada na led, pada na trotoar i druge javne površine usled oštećenja ili neodržavanja istih, pada stabala, oštećenja, uništenja i nestanka nadgrobnih spomenika i drugih slučajeva (u daljem tekstu: štetni događaj) na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

U slučajevima kada štetu prouzrokuju psi lutalice oštećeni je obavezan da podnese JKP "Čistoća" Kraljevo - Služba zoohigijene pisanu prijavu o nastalom štetnom događaju usled ujeda pasa lutalica ili napada pasa lutalica na domaće životinje ili čoveka, odmah nakon ujeda ili napada pasa lutalica.

JKP "Čistoća" Kraljevo - Služba zoohigijene je obavezna da izda potvrdu oštećenom licu o prijavljenom štetnom događaju, kao i da preduzme neophodne aktivnosti na pronalaženju i zbrinjavanju psa.

JKP "Čistoća" je obavezna da ustroji i uredno vodi evidenciju Službe zoohigijene o poslovima zaštite i zbrinjavanja pasa lutalica, u skladu sa zakonom, o podnetim prijavama i izdatim potvrdama oštećenim licima, kao i da gradonačelniku grada Kraljeva dostavlja mesečne izveštaje o prijavljenim događajima, izdatim potvrdama i preuzetim aktivnostima na pronalaženju i zbrinjavanju pasa.

Izveštaji iz stava 3. ovog člana moraju se dostaviti gradonačelniku grada Kraljeva najkasnije do 5-og u mesecu za prethodni mesec.

Oštećeni Javnom pravobranilaštvu grada Kraljeva podnosi zahtev za naknadu određenih vidova nematerijalne štete i materijalne štete u zakonom predviđenom roku.

Zahtev iz stava 5. ovog člana mora da bude u pisanoj formi, jasne sadržine sa naznakom adrese, kontakt telefona i brojem tekućeg ili žiro računa.

Zahtev iz stava 5. ovog člana mora da sadrži veran opis i lokaciju događaja, opis pretrpljenih povreda, sa iznosom naknade koju potražuje.

Uz zahtev iz stava 5. ovog člana oštećeni je u obavezi da dostavi ličnu kartu na uvid i rešenje o registraciji kada je oštećeno pravno lice, kao i dokaz o svojstvu zakonskog zastupnika, original ili overene fotokopije dokumentacije, i to:

- dokaz da je događaj prijavljen u roku JKP "Čistoća", ako se radi o psima lutalicama (potvrda Službe zoohigijene),

- kompletnu medicinsku dokumentaciju, koja se odnosi na lečenje i saniranje povrede (izveštaj nadležne zdravstvene ustanove primarne zaštite, izveštaj lekara specijaliste sa detaljnim opisom povrede, izveštaj Zavoda za javno zdravlje zdravlje i sl.),

- račune vezane za materijalnu štetu, po potrebi veštačenje, i

- druge dokaze koji su od značaja za rešavanje zahteva.

Član 3

U svim ostalim slučajevima štete koje su predviđene članom 1, a nisu obuhvaćene članom 2. ovog pravilnika, oštećeni je obavezan da podnese pisanu prijavu o nastalom štetnom događaju odmah po saznanju za štetni događaj.

Oštećeni Javnom pravobranilaštvu grada Kraljeva podnosi zahtev za naknadu određenih vidova nematerijalne štete i materijalne štete u zakonom predviđenom roku.

Zahtev iz stava 2. ovog člana mora da bude u pisanoj formi, jasne sadržine sa naznakom adrese, kontakt telefona i brojem tekućeg ili žiro računa.

Zahtev iz stava 2. ovog člana mora da sadrži veran opis i lokaciju događaja, opis pretrpljenih povreda, sa iznosom naknade koju potražuje.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana oštećeno lice je u obavezi da dostavi ličnu kartu na uvid i rešenje o registraciji kada je oštećeno pravno lice, kao i dokaz o svojstvu zakonskog zastupnika i original ili overene fotokopije dokumentacije, i to:

- kompletnu medicinsku dokumentaciju, koja se odnosi na lečenje i saniranje povrede (izveštaj nadležne zdravstvene ustanove primarne zaštite, izveštaj lekara specijaliste sa detaljnim opisom povrede, veštačenje od strane sudskih veštaka odgovarajućih struka - ako za određenu oblast veštačenja nema sudskog veštaka upisanog na listi sudskih veštaka Višeg suda u Kraljevu, veštačenje može da obavi lice odgovarajuće struke koje bi se veštačenje prihvatilo u sudskom postupku),

- overenu izjavu svedoka o štetnom događaju sa označenjem tačne lokacije,

- račune vezane za materijalnu štetu, po potrebi veštačenje, i

- druge dokaze koji su od značaja za rešavanje zahteva.

Član 4

Javno pravobranilaštvo grada Kraljeva primljene zahteve iz članova 2. i 3. ovog pravilnika dostavlja Komisiji za utvrđivanje osnova i visine naknade nematerijalne štete i materijalne štete nastale kao posledica štetnog događaja (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje gradonačelnik grada Kraljeva, posebnim aktom u roku od 7 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Aktom o obrazovanju Komisije utvrđuje se broj i sastav Komisije, poslovi i zadaci koje će Komisija obavljati, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 5

Komisija, po razmatranju primljenog zahteva, upućuje predlog Javnom pravobranilaštvu grada Kraljeva da:

- zahtev oštećenog prihvati i sa oštećenim licem zaključi vansudsko poravnanje o naknadi štete na visinu novčanog iznosa koji je Komisija predložila, ili

- odbije zahtev.

Predlog Komisije iz stava 1. ovog člana mora biti obrazložen.

Član 6

Komisija je dužna da primljene zahteve razmotri i uputi predlog Javnom pravobranilaštvu grada Kraljeva, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Član 7

Javno pravobranilaštvo grada Kraljeva je obavezno da u roku od 15 dana od dana prijema predloga Komisije pismeno obavesti podnosioca zahteva o predlogu Komisije, te da nakon toga sa podnosiocem zahteva zaključi poravnanje ili vrati dokumentaciju.

Član 8

O predlozima za mirno rešenje spora u pogledu štetnih događaja opisanih u članu 1. ovog pravilnika, koji budu podneti u skladu sa zakonom o parničnom postupku, postupaće se na način koji je predviđen odredbama ovog pravilnika u pogledu zahteva za naknadu štete.

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica ("Službeni list grada Kraljeva", broj 10/09).

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".