REŠENJE

O OBRAZOVANJU KOORDINACIONOG TELA ZA BORBU PROTIV NASILJA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 26/2013)

I

Obrazuje se Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Koordinaciono telo).

II

Zadaci Koordinacionog tela su da preduzima preventivne mere i aktivnosti, kroz obavezne edukacije u vidu stručnih sastanaka, radionica, tribina, stručnih skupova i seminara i da na druge načine, kroz saradnju sa učenicima, nastavnicima, psihološko-pedagoškim ustanovama i roditeljima aktivno učestvuje u prevenciji pojave nasilja među novosadskim učenicima, kao i u pravovremenom prepoznavanju i adekvatnom i efikasnom reagovanju na sve oblike nasilja, omogući saradnju između svih učesnika u zaštiti bezbednosti učenika i doprinosi njenoj efikasnosti, upućuje preporuke i prati doslednost primene istih, ostvaruje redovnu komunikaciju sa medijima, i intenzivno učestvuje u realizaciji svih planiranih Mera za prevenciju nasilja i zlostavljanja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada i drugih mera namenjenih zaštiti bezbednosti učenika.

III

Koordinaciono telo ima predsednika, zamenika predsednika i osam članova, koje imenuje Skupština Grada na period od četiri godine.

IV

U Koordinaciono telo imenuje se po jedan predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Policijske uprave Novi Sad - Odeljenje za suzbijanje maloletničke delikvencije, Prosvetne inspekcije, Centra za socijalni rad, predsednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, članovi Gradskog veća Grada Novog Sada zaduženi za sport i omladinu i za obrazovanje, jedno lice koje odredi Gradonačelnik Grada Novog Sada i dva predstavnika Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih.

V

Predsednik, zamenik predsednika i članovi Koordinacionog tela imaju pravo na naknadu za rad, u skladu sa članom 4. Odluke o naknadama odbornika, platama, naknadama i drugim primanjima izabranih, imenovanih i postavljenih lica ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 27/05 i 16/06 - dr. odluka).

VI

Koordinaciono telo će dva puta godišnje podnositi Skupštini Grada Novog Sada izveštaj o radu, odnosno o stanju bezbednosti učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Novog Sada.

VII

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Koordinacionog tela obavljaće Gradska uprava za obrazovanje Grada Novog Sada.

VIII

Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".