PROGRAM

RAZVOJA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE NA SEOSKOM PODRUČJU GRADA NIŠA I OPŠTINE DOLJEVAC

("Sl. list grada Niša", br. 41/2013)

Uvod

Sprovođenjem politike lokalnog i regionalnog razvoja, Grad Niš sveukupnim i usklađenim ciljevima, prioritetima, merama i aktivnostima usmerenih prema jačanju konkurentnosti, u skladu sa načelima održivog razvoja i smanjivanju lokalnih i regionalnih nejednakosti prema stepenu razvijenosti, finansijski podržava socio-ekonomske i infrastrukturne programe ruralnog razvoja.

Konkurentnost jedinice lokalne samouprave čini podjednako razvijeno gradsko, prigradsko i seosko područje. Ista konkurentnost računa se na osnovu indikatora, koji su razvrstani po kategorijama sa osnovnim indeksima i to, kvalitet poslovnog sektora, kroz sagledavanje demografije, zdravlja i kulture, obrazovanja, osnovne i poslovne infrastrukture i javni sektor, kao i kvalitet poslovnog okruženja, kroz investicije i preduzetničku dinamiku i razvijenost preduzetništva.

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša razvija osnovnu infrastrukturu seoskog područja, kao osnovnu tehničku strukturu i sisteme koji podržavaju društvo, odnosno sprovodi i finansijski podržava pripremne aktivnosti i aktivnosti izgradnje za uspostavljanje vodovodovodnih i kanalizacionih mreža na seoskom području Grada Niša.

Na osnovu Odluke o organizaciji Gradskih uprava Grada Niša ("Sl. list Grada Niša", broj 04/2010 - prečišćen tekst, 25/10 i 67/12) i Odluke o pristupanju Grada Niša konceptu zajedničkog rešavanja vodosnabdevanja Grada Niša i opštine Doljevac ("Sl. list Grada Niša", br. 27/2009), Uprava za poljoprivredu i razvoj sela izradila je Program razvoja komunalne infrastrukture na seoskom području Grada Niša i opštine Doljevac za 2013. godinu.

Za realizaciju Programa planirana su sredstva Odlukom o budžetu Grada Niša za 2013. godinu i koristiće se za projektovanje investicija na vodovodnim i kanalizacionim mrežama seoskih naselja Grada Niša, za izmirenje obaveza iz prethodnih godina na osnovu započetih aktivnosti u 2011. i 2012. godini, kao i za izgradnju kanalizacione mreže naselja Gornji Komren, i to sa pozicija Uprave za poljoprivredu i razvoj sela, funkcionalna klasifikacija 520 - Upravljanje otpadnim vodama, pozicija 250, ekonomska klasifikacija 511 u ukupnom iznosu od 21.200.000,00 dinara, funkcionalna klasifikacija 630 - Vodosnabdevanje, sa pozicije 264, ekonomska klasifikacija 463 - Transferi ostalim nivoima vlasti u ukupnom iznosu od 3.000.000,00 dinara i sa pozicije 265, ekonomska klasifikacija 511 u ukupnom iznosu od 10.000.000,00 dinara.

Programom se realizuju aktivnosti u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 24/2011), planom i potrebom unapređenja komunalne infrastrukture gradskih opština, postojećom planskom dokumentacijom, kao i u skladu sa zahtevima meštana seoskih naselja.

Vrednosti iskazane za realizaciju programskih aktivnosti su u vezi sa postojećim ponudama JKP "Naissus" Niš, za izradu projektne dokumentacije u 2013. godini, u vezi sa postojećim ugovorima za projektovanje i izgradnju iz 2011. godine i 2012. godine, kao i po glavnom projektu za izgradnju kanalizacione mreže naselja Gornji Komren.

Izrada tehničke dokumentacije se obavlja u dve ili tri faze, u zavisnosti vrste i obima projektnog zadatka, odnosno može obuhvatiti, snimanje terena i kartiranje na katarstarskoj podlozi sa ucrtavanjem trase za potrebe obezbeđenja lokacijske dozvole, zatim izradu glavnog projekta ili usaglašavanje glavnog projekta sa lokacijskom dozvolom.

Obim i vrsta izrade projektne dokumentacije definisani su ponudom pružaoca usluge i projektnim zadatkom, a dinamika plaćanja zavisi od faznosti izrade projektno-tehničke dokumentacije i definisana je Ugovorom.

Program je pripremljen u saradnji sa Fondom za razvoj i samofinansiranje zajedničkih potreba građana, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP "Naissus" Niš i Gradskim opštinama Crveni Krst, Palilula, Pantelej i Niška Banja.

Programske aktivnosti

1. Upravljanje otpadnim vodama - kanalizaciona mreža na seoskom području

1.1 Izrada projektno-tehničke dokumentacije za kanalizacionu mrežu

• Glavni projekat kanalizacije naselja Jelašnice i Vlaške šume,

• Glavni projekat kanalizacije naselja Prva Kutina,

• Glavni projekat Humski kolektor IV deonica,

• Glavni projekat kanalizacione mreže naselja Čamurlija,

• Glavni projekat kanalizacione mreže sela Hum.

Ukupna vrednost: 6.400.000,00 dinara.

1.2 Izgradnja kanalizacione mreže naselja Gornji Komren u ukupnom iznosu od 3.000.000,00 dinara.

1.3 Prenete obaveze iz 2011. godine i 2012. godine za projektovanje i izgradnju kanalizacione mreže na seoskom području

• Izgradnja kanalizacione mreže za seoska naselja Popovac, Gornje Međurovo, Donje Međurovo i Bubanj selo, u ukupnom iznosu od 6.200.000,00 dinara.

• Izrada projektno-tehničke dokumentacije za kanalizacionu mrežu seoskih naselja Gornja Vrežina, Knez selo i Kamenica, u ukupnom iznosu od 5.600.000,00 dinara.

2. Vodosnabdevanje - vodovodna mreža na seoskom području

2.1 Izrada projektno-tehničke dokumentacije za vodovodnu mrežu

• Glavni projekat razvodna mreža kroz selo Krušce sa priključcima,

• Glavni projekat razvodna mreža kroz selo Mramor I zona sa priključcima,

• Glavni projekat dovodni vod do veze Lalinac-Lalinske pojate I zona,

• Glavni projekat vodosnabdevanja sela Brenica,

• Glavni projekat vodosnabdevanja sela Hum iz NIVOSa (potrošači do kote 340).

Ukupna vrednost: 8.750.000,00 dinara.

2.2 Izgradnja vodovodne mreže seoskih naselja Grada Niša i opštine Doljevac u iznosu od 3.000.000,00 dinara.

2.3 Prenete obaveze iz 2011. godine i 2012. godine za projektovanje vodovodne mreže

2.4 Naseljena mesta opštine Doljevac (Knežica, Perutina, Ćurlina), u ukupnom iznosu od 1.250.000,00 dinara.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".