ODLUKA
O UTVRĐIVANJU ZGRADE "SOCIJALNOG" U PANČEVU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 51/2013)

1. Zgrada "Socijalnog" u Pančevu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada "Socijalnog" u Pančevu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji gradske opštine Pančevo, u gradu Pančevu, Ulica Mite Topalovića broj 1, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 4200, KO Pančevo, u državnoj svojini.

Spomenik kulture sagrađen je krajem prve decenije 20. veka kao jednospratna impozantna građevina. Nalazi se na uglu ulica Vojvode Putnika i Mite Topalovića i poznata je pod nazivom "Socijalno". Nekada se u njoj nalazila poznata knjižara i štamparija. Zgradu je podigao Karlo Vitigšlager mlađi, štampar i knjižar koji je nakon smrti oca Karla Vitigšlagera starijeg sa uspehom nastavio njegov rad. Ta štamparija i knjižara radila je sve do 1937. godine. Delatnost štamparije porodice Vitigšlager bila je velika, naročito u štampanju nemačkih i drugih novina. Takođe, bila je pionir u štampanju razglednica. Nakon bankrotstva 1937. godine u toj zgradi je radila pančevačka Komercijalna banka i štedionica, da bi zatim u njoj bio smešten Sreski zavod za socijalno osiguranje u Pančevu, a danas Republički fond za zdravstveno osiguranje, Filijala za Južnobanatski okrug, Pančevo.

Spomenik kulture je objekat razuđenih arhitektonskih oblika, sa izlomljenim oblicima krova i brojnim otvorima. Na fasadama se uočavaju geometrijski detalji u plitkoj plastici, elementi mađarske secesije. Posebno je naglašen ugao palate sa šestostranom kupolom, polukružnim balkonom i ulazom. Na spratu glavne fasade nalazi se trodelni balkon.

Spomenik kulture poseduje arhitektonsko-stilske, kulturno-istorijske i ambijentalne vrednosti. S obzirom da se nalazi u glavnoj gradskoj ulici, u zoni zaštićenog starog jezgra grada Pančeva, predstavlja značajan doprinos istorijskom nasleđu grada.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarske parcele broj: 4200, 4197, 4198/2 i 4199, KO Pančevo, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, stilskih karakteristika, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

4) zabrana prepravki, dogradnje, pregradnje i nadgradnje spomenika kulture;

5) vođenje elektro i TT vodova podzemnim putem;

6) zabrana postavljanja priključnih kutija, ormara i rashladnih uređaja na fasadama spomenika kulture;

7) usklađivanje postavljanja reklama, tabli i drugih natpisa sa kompozicijom fasade spomenika kulture.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojom namenom, volumenom gabarita po visini i obliku mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana postavljanja pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata unutar zaštićene okoline;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture;

4) zabrana izvođenja radova kojima se vrši promena oblika ili namene terena;

5) zabrana postavljanja dalekovoda, vazdušnih elektro i TT vodova preko zaštićenih parcela; njihovo vođenje izvršiti podzemnim kanalima, uz vraćanje terena u prvobitno stanje;

6) urbanističko i komunalno uređenje i redovno održavanje zaštićene okoline spomenika kulture u funkciji spomenika kulture.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".