PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA OBAVLJANJE POSLOVA POSTUPKA BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOG OPLOĐENJA

("Sl. glasnik RS", br. 51/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi u pogledu prostora, opreme i kadra, odnosno timova za postupke biomedicinski potpomognutog oplođenja (u daljem tekstu: BMPO), kao i drugi uslovi koje je zdravstvena ustanova dužna da ispuni za obavljanje poslova postupka BMPO.

Član 2

Zdravstvena ustanova koja obavlja postupke BMPO (u daljem tekstu: ovlašćena zdravstvena ustanova) za postupak vantelesnog oplođenja, pored uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti za određenu vrstu zdravstvene ustanove, propisanih zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima donetim za sprovođenje tog zakona, u pogledu prostora mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) jednu bolesničku sobu;

2) dve ordinacije;

3) čekaonicu;

4) prostoriju za intervencije, aspiracije i embriotransfere;

5) laboratoriju za vantelesnu oplodnju, odnosno embriološku laboratoriju koju čine funkcionalno usklađeni delovi, i to:

(1) prostor za obradu uzorka i tehnike asistirane reprodukcije,

(2) prostor za krioprezervaciju;

6) prostor za davanje uzoraka;

7) prostoriju za odmor osoblja;

8) ostavu za čist i prljav veš;

9) prostor za skladištenje sanitetskog materijala i lekova.

Prostorija iz stava 1. tačka 4) i laboratorija iz stava 1. tačka 5) ovog člana čine funkcionalnu celinu i moraju biti izdvojene i zaštićene od neovlašćenog pristupa.

Za pristup prostorijama iz stava 2. ovog člana neophodno je odobrenje direktora ovlašćene zdravstvene ustanove u kojoj se sprovode postupci BMPO.

Član 3

Ovlašćena zdravstvena ustanova iz člana 2. ovog pravilnika za obavljanje postupka vantelesnog oplođenja mora imati minimum sledeću opremu:

1) jednu laminarnu komoru sa grejnom pločom;

2) dva inkubatora;

3) jedan stereo mikroskop sa grejnom pločom;

4) jedan laboratorijski mikroskop;

5) jedan invertni mikroskop sa grejnom pločom i mikromanipulatorima;

6) jednu aspiracionu pumpu;

7) dva grejača za epruvete;

8) jednu centrifugu;

9) jedan aparat za prečišćavanje vazduha sa sistemom filtera;

10) jedan kardiološki monitor;

11) kontejner za čuvanje reproduktivnih ćelija i tkiva u tečnom azotu ili pari azota i to: dva ili više klasičnih kontejnera bez alarma, manjeg kapaciteta - za čuvanje ćelija u tečnom azotu ili kontejner većeg kapaciteta sa regulacijom nivoa tečnog azota i alarmom - za čuvanje ćelija u pari azota ili u tečnom azotu. Ukupni kapacitet kontejnera mora biti dovoljan za potencijalno čuvanje uzoraka iz svih urađenih ciklusa BMPO u zakonom predviđenom roku;

12) kontejner za transport dopune azota ili drugi odgovarajući sistem za dopunu tečnog azota;

13) jedan alarmni uređaj za praćenje nivoa tečnog azota u kontejnerima;

14) dve CO2 boce sa regulatorima pritiska i protoka i automatskom sklopkom za prebacivanje sa prazne na punu bocu;

15) radne površine, radni stolovi i stolice u skladu sa brojem radnih pozicija;

16) dve ginekološke stolice i ginekološki sto sa odgovarajućim osvetljenjem na toj poziciji;

17) jedan ultrazvučni uređaj sa transvaginalnom i transabdominalnom sondom;

18) dve vođice za transvaginalnu sondu;

19) jedan aparat za anesteziju;

20) jedan defibrilator;

21) jedan frižider sa displejom temperature i kontrolom zadate temperature;

22) jedan sistem agregat podrške sa automatskim prebacivanjem radi obezbeđivanja alternativnog napajanja strujom svih uređaja u sali i laboratoriji;

23) uređaje za monitoring mikroklimatskih uslova u embriološkoj laboratoriji, i to:

(1) mobilne i/ili kontinuirane merače za temperaturu vazduha, relativne vlažnosti i atmosferskog pritiska,

(2) digitalne merače temperature sa sondama za kapi medijuma-tečnost, ravne površine i duboki minus,

(3) merače koncentracije CO2 u bioinkubatorima ili pH-metar.

Ovlašćena zdravstvena ustanova u kojoj se sprovodi postupak BMPO mora imati potvrdu o redovnom servisiranju za svu opremu propisanu ovim pravilnikom.

Član 4

Ovlašćena zdravstvena ustanova iz člana 2. ovog pravilnika za obavljanje postupka vantelesnog oplođenja mora da ima odgovarajući broj zaposlenih, i to, do 150 postupaka BMPO godišnje:

1) jednog licenciranog specijalistu ginekologije i akušerstva ili subspecijalistu fertiliteta i steriliteta ili reproduktivne endokrinologije;

2) jednog stručnjaka iz područja embriologije - embriolog (uslov u pogledu obrazovanja za ovog stručnjaka je odgovarajuća diploma iz oblasti bioloških nauka i to svi profili sa predmetom iz biologije animalnih ćelija ili medicinskih nauka i to svi profili sa predmetom iz biologije animalnih ćelija);

3) jednu medicinsku sestru, odnosno zdravstvenog tehničara.

Svako naredno povećanje do 150 postupaka BMPO zahteva odgovarajuće povećanje kapaciteta u pogledu kadra i opreme, u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 5

Član tima iz člana 4. stav 1. tačka 1) mora da bude specijalista ginekologije i akušerstva sa najmanje pet godina iskustva u programu BMPO i samostalno urađenih 100 postupaka i 200 postupaka uz kontrolu supervizora.

Član 6

Član tima iz člana 4. stav 1. tačka 2) mora da ima najmanje dve godine radnog iskustva u embriološkoj laboratoriji, odnosno na programu vantelesne oplodnje, osnovnu obuku iz postupaka krioprezervacije, kao i urađenih minimum po 50 obavljenih procedura za svaku od tehnika, i to:

1) identifikacije jajnih ćelija;

2) IVF;

3) ICSI;

4) obrada sperme;

5) procena embriona;

6) embriotransfera.

Član 7

Unutar telesno oplođenje, kao postupak lečenja neplodnosti BMPO, može se obavljati u zdravstvenim ustanovama, odnosno delovima zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova i zdravstvenim ustanovama osnovanim u privatnoj svojini, u skladu sa zakonom, ukoliko poseduju, osim uslova koji su određeni propisima iz oblasti zdravstvene zaštite, i posebnu prostoriju (minimum 6 m2) - laboratoriju za obradu uzorka, koja je potrebno da sadrži sledeću opremu, i to:

1) jedan inkubator;

2) jednu centrifugu;

3) jedan mikroskop za analizu uzorka sperme;

4) jedan frižider;

5) laboratorijsko posuđe;

6) medijume za obradu uzorka;

7) laboratorijske površine za držanje posuđa (police, fioke i lavabo);

8) katetere za inseminaciju.

Postupak iz stava 1. ovog člana može da izvodi specijalista ginekolog akušer sa iskustvom iz oblasti BMPO.

Član 8

Potrošni materijali za postupke BMPO moraju da zadovolje najviše standarde po pitanju kvaliteta izrade (test ne - embriotoksičnosti /MEA/ za sudove za kulturu, sredstva za manipulaciju ćelijama i medijume, test nezapaljivosti i test necitotoksičnosti /LAL/ za ostali potrošni materijal; medicinska sredstva klase I ili II, sa CE oznakom, za aspiracione igle i katetere za transfer; CO2 ili smeša gasova za bioinkubatore visoke medicinske klase).

Neophodno je da su sredstva za održavanje higijene laboratorije odobrena i u skladu sa standardima dobre kliničke prakse i nauke.

Član 9

Ovlašćena zdravstvena ustanova dužna je da obezbedi ugovor o saradnji sa drugom ovlašćenom zdravstvenom ustanovom radi obezbeđivanja kadra, prostora i opreme za slučaj nastupa posebnih i nepredvidivih okolnosti.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".