PROGRAM

PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA GRADA VALJEVA ZA 2013. GODINU

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 5/2013)

Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva za 2013. godinu, utvrđuju se namene i način korišćenja sredstava i to za aktivnosti koje su od značaja za unapređenje poljoprivrede na području grada Valjeva.

Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva za 2013. godinu, sprovodiće se kroz realizaciju sledećih mera:

• Sufinansiranje u poljoprivredi za 2013. godinu.

• Regresiranje u poljoprivredi za 2013. godinu

Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva za 2013. godinu je u saglasnosti sa:

• Nacionalnim programom za ruralni razvoj od 2011. do 2013. godine.

• Nacionalnim programom poljoprivrede Srbije od 2010. do 2013. godine.

• Strategijom lokalnog održivog razvoja grada Valjeva od 2010. do 2020. godine.

• Strategijom ruralnog razvoja Valjeva od 2012. do 2022. godine

SUFINANSIRANJE U POLJOPRIVREDI ZA 2013. GODINU

Sredstva za sufinansiranje u poljoprivredi obezbeđena su u Budžetu grada Valjeva u razdelu 4, glava 005, subvencije funkcija 420, pozicija 451, - Subvencije u poljoprivredi u iznosu od 20.000.000,00 dinara i raspoređuju se Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva za tekuću godinu.

U toku 2013. godine iz navedenih sredstava planira se finansiranje aktivnosti za unapređenje poljoprivrede na području grada Valjeva i to:

1. SUFINANSIRANJE PODIZANJA PROIZVODNIH ZASADA U VOĆARSTVU

1.1. Sufinansiranje do 50% sadnog materijala po sadnici - 4.000.000,00 dinara

1.2. Sufinansiranje prognozno izveštajne službe - 340.000,00 dinara

1.3. Sufinansiranje kontrole podizanja višegodišnjih zasada - 340.000,00 dinara

Sufinansiranje u voćarstvu je vrsta podsticaja radi pokretanja, obnavljanja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje u cilju podsticaja proizvođača, kontrole podizanja i praćenja mladih voćnih zasada šljive, jabuke, kruške, višnje, trešnje, jagode, maline, vinove loze, oraha, dunje i drugih najmanje tri godine od izvršene sadnje a počev od zasađivanja. Značajnu ulogu u podizanju višegodišnjih zasada ima prognozno izveštajna služba jer svojim radom doprinosi praćenju, obaveštavanju i sprečavanju pojava biljnih bolesti i štetočina te odabiru parcela za sadnju voća, odabiru sorti voća, načinu đubrenja i orezivanja kao i u organizovanju savetovanja u cilju upoznavanja proizvođača i stručnjaka sa najracionalnijim merama zaštite i novijim najefikasnijim pesticidima i insekticidima.

2. SUFINANSIRANJE I REGRESIRANJE U STOČARSTVU

2.1. Unapređenje rasnog sastava u govedarstvu 6.000.000,00 dinara

Unapređenje rasnog sastava u govedarstvu putem Sufinansiranja i regresiranja troškova veterinarskih usluga i veštačkog osemenjavanja krava u matičnom zapatu, kako bi se značajnije uticalo na poboljšanje rasnog sastava. Korisnici mera podrške veštačkog osemenjavanja su individualni poljoprivredni proizvođači, sa teritorije grada Valjeva. Stočari koji se nalaze u svojstvu korisnika usluge dobijaju na račun toga jeftiniju a kvalitetniju uslugu veštačkog osemenjavanja krava plotkinja, koja značajno utiče na unapređenje rasnog sastava.

3. SUFINANSIRANJE U NABAVCI OSNOVNIH SREDSTAVA U VOĆARSTVU, PČELARSTVU, RIBARSTVU, STOČARSTVU I VINARSTVU

3.1. Sufinansiranje udruženja i zadruga - 1.820.000,00 dinara

Sufinansiranje do 50% radi nabavke osnovnih sredstava iz oblasti pčelarstva, voćarstva, ribarstva, stočarstva i vinarstva sa teritorije grada Valjeva, samo preko udruženja i zadruga po raspisanom konkursu, maksimalno 200.000 dinara.

4. SUFINANSIRANJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA U POKRETANJU, OBNAVLJANJU I UNAPREĐENJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE, U CILJU OSAVREMENJAVANJA TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA I PRILAGOĐAVANJA STANDARDA I KVALITETA TRŽIŠTU EU - 7.500.000,00 dinara

4.1. Sufinansiranje nabavke plastenika do 50% vrednosti investicije maksimalno 30.000,00 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu;

4.2. Sufinansiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja su investirala u izgradnju sistema za navodnjavanje (izgradnja bunara u svrhu navodnjavanja) poljoprivrednih kultura do 30% vrednosti investicije a maksimalno 170.000,00 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu;

4.3. Sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje plastenika (kap po kap) do 30% vrednosti investicije maksimalno 10.000,00 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu;

4.4. Sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje na otvorenom polju za voćarstvo i povrtarstvo do 30% vrednosti investicije maksimalno 50.000,00 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu;

4.5. Sufinansiranje nabavke muzilica, hranilica, pojilica i druge opreme za objekte u stočarstvu do 50% vrednosti investicije maksimalno 50.000,00 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu;

4.6. Sufinansiranje nabavke mreža za zasenčavanje i opreme za podizanje istog do 30% vrednosti investicije maksimalno 25.000,00 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu;

4.7. Sufinansiranje nabavke priključne mehanizacije u voćarstvu i povrtarstvu (freza, atomizer, prskalica, kosačica, rasturivač đubriva i dr.) do 40% vrednosti investicije maksimalno 50.000,00 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu;

Ova mera podrške poljoprivrednih gazdinstava sprovodi se radi finansijske pomoći poljoprivrednih proizvođača u cilju obnavljanja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje, kao i izgradnje sistema za navodnjavanje poljoprivrednih kultura zbog učestalosti posledica suša koje značajno smanjuju prinose u poljoprivredi kao i smanjenja rizika od suša u narednim godinama. Ova mera se sprovodi u cilju osavremenjavanja tehnologije proizvodnje i prilagođavanja standardima i kvalitetu tržišta.

Realizacija Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike je u unapređenju stručnog znanja i organizovanosti poljoprivrednika koja ima za cilj podizanje tehničko - tehnoloških, i drugih sposobnosti vezanih za poljoprivredu kao i razvoj sela, poljoprivrednika, stručnjaka i ostalih učesnika lokalnog agrosektora, za organizovanost lokalnog tržišta poljoprivrednih proizvoda i za podsticanje interesnog udruživanja poljoprivrednika.

Realizacija Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva za 2013. godinu ostvariće se preko Pravilnika o sufinansiranju i regresiranju koji će doneti Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove.

Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva za 2013. godinu objaviti u "Službenom glasniku grada Valjeva".