PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA DODELJIVANJE, POTVRĐIVANJE I ODUZIMANJE STATUSA CENTRA IZUZETNIH VREDNOSTI, NAUČNOISTRAŽIVAČKI RAD I FINANSIRANJE CENTRA IZUZETNIH VREDNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 60/2008 i 52/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi i merila za dodeljivanje, potvrđivanje i oduzimanje statusa centra izuzetnih vrednosti, naučnoistraživački rad i finansiranje centra izuzetnih vrednosti (u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 2

Status centra izuzetnih vrednosti može steći institut, odnosno fakultet ili njihov organizacioni deo, odnosno njihovi organizacioni delovi, ako su pored uslova propisanih ovim pravilnikom i Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 110/05 i 50/06 - ispravka) - (u daljem tekstu: Zakon), u vremenskom periodu u poslednjih pet godina ostvarili vrhunske i međunarodno priznate naučne i stručne rezultate i na osnovu toga imaju razvijenu međunarodnu naučnu, tehničku i tehnološku saradnju.

Aktom o osnivanju zajedničkog centra izuzetnih vrednosti uređuju se međusobna prava i obaveze osnivača centra.

Ako status centra izuzetnih vrednosti stekne organizacioni deo ili organizacioni delovi instituta, odnosno visokoškolske ustanove, centar izuzetnih vrednosti nema svojstvo pravnog lica.

II DODELJIVANJE, POTVRĐIVANJE I ODUZIMANJE STATUSA CENTRA IZUZETNIH VREDNOSTI

Član 3

Akt o dodeli, potvrđivanju ili oduzimanju statusa centra izuzetnih vrednosti donosi Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj, na osnovu odluke Odbora za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija.

Da bi Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj doneo akt iz stava 1. ovog člana, potrebno je da Odbor za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija, prethodno, sprovede postupak akreditacije centra izuzetnih vrednosti.

Odbor za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija može doneti pozitivnu ili negativnu odluku o akreditaciji centra izuzetnih vrednosti, a na osnovu sprovedenog postupka akreditacije centra izuzetnih vrednosti.

Član 4

Postupak akreditacije centra izuzetnih vrednosti, kao i kriterijumi i merila za dodeljivanje i potvrđivanje statusa centra izuzetnih vrednosti propisani su u čl. 11.-14. Pravilnika o vrednovanju naučnoistraživačkog rada i postupku akreditacije naučnoistraživačkih organizacija ("Službeni glasnik RS", broj 90/2006).

Odbor za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija, shodno Zakonu o naučnoistraživačkoj delatnosti i Pravilniku o vrednovanju naučnoistraživačkog rada i postupku akreditacije naučnoistraživačkih organizacija, sprovodi postupak akreditacije svake četvrte godine (redovni postupak), ili u kraćem roku (vanredni postupak), za naučnoistraživačke organizacije koje su upisane u Registar naučnoistraživačkih organizacija, kao i postupak za potvrđivanje ili oduzimanje statusa centra izuzetnih vrednosti.

Na osnovu pozitivne odluke Odbora za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija o akreditaciji centra izuzetnih vrednosti, Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj donosi akt o dodeli ili potvrđivanju statusa centra izuzetnih vrednosti.

Ako Odbor za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija, u redovnom ili vanrednom postupku iz stava 2. ovog člana, u postupku akreditacije utvrdi da akreditovani centar izuzetnih vrednosti kome je Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj dodelio ili potvrdio status centra izuzetnih vrednosti, prestane da ispunjava neki od uslova koji su propisani Pravilnikom o vrednovanju naučnoistraživačkog rada i postupku akreditacije naučnoistraživačkih organizacija, tada donosi negativnu odluku o akreditaciji centra izuzetnih vrednosti.

Na osnovu negativne odluke Odbora za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija iz stava 4. ovog člana, Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj donosi akt o oduzimanju statusa centra izuzetnih vrednosti, a centar se briše iz Registra naučnoistraživačkih organizacija.

Centar izuzetnih vrednosti koji je dobio negativnu odluku o akreditaciji i akt Nacionalnog saveta o oduzimanju statusa centra izuzetnih vrednosti, može da ponovi zahtev za akreditaciju, po isteku godinu dana od dana donošenja akta o oduzimanju statusa centra izuzetnih vrednosti.

III NAUČNOISTRAŽIVAČKI RAD CENTRA IZUZETNIH VREDNOSTI

Član 5

Naučnoistraživački rad centra izuzetnih vrednosti obuhvata naučna istraživanja visokog kvaliteta, rad sa mladim istraživačima, naučno usavršavanje istraživača u renomiranim inostranim centrima, naučno usavršavanje mladih istraživača iz inostranstva, razvoj međunarodne saradnje i organizaciju naučnih skupova, seminara i predavanja kao i učešće na međunarodnim skupovima sa predavanjima po pozivu i sl.

Centar izuzetnih vrednosti ostvaruje priznate naučne rezultate sopstvenim kadrovskim i materijalnim kapacitetima. Ukupan kvalitet naučno istraživačkog rada mora biti na visokom naučnom nivou po međunarodnim standardima. Centar izuzetnih vrednosti ostvaruje kvalitetno vođenje mladih istraživača kroz saradnju sa drugim centrima u zemlji i inostranstvu i kroz organizovanje naučnih seminara, letnjih škola, intenzivnih naučnih kurseva i sl. Centar izuzetnih vrednosti ima prostorne uslove i opremu u skladu sa međunarodno priznatim standardima. Centar izuzetnih vrednosti ima međunarodne projekte i saradnju sa institucijama kojima pored naučne može da pruža i stručnu pomoć u razvoju odgovarajuće delatnosti.

Centar izuzetnih vrednosti ima svoju internet prezentaciju dostupnu celokupnoj naučnoj javnosti.

IV FINANSIRANJE CENTRA IZUZETNIH VREDNOSTI

Član 6

Sredstvima iz budžeta Republike Srbije finansiraju se sledeće aktivnosti akreditovanog centra izuzetnih vrednosti:

1) naučno usavršavanje istraživača;

2) gostovanja stranih naučnika;

3) usavršavanje mladih istraživača u renomiranim inostranim naučnoistraživačkim centrima;

4) usavršavanje mladih istraživača iz inostranstva;

5) učešće na međunarodnim skupovima;

6) nabavka i servisiranje opreme za naučni rad;

7) finansiranje doktorskih studija mladih istraživača;

8) organizovanje naučnih skupova;

9) angažovanje tehničara i stručnih saradnika;

10) finansiranje troškova zaštite intelektualne svojine;

11) finansiranje izdavačke delatnosti (knjige, poglavlja u knjigama renomiranih stranih izdavača).

U sufinansiranju naučnoistraživačkog rada centra izuzetnih vrednosti, pored osnivača, mogu učestvovati i druga domaća i strana pravna i fizička lica.

Član 7

Ministarstvo nadležno za naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Ministarstvo) donosi odluku o finansiranju aktivnosti centra izuzetnih vrednosti na osnovu predloga plana aktivnosti koji centar izuzetnih vrednosti podnosi do prvog decembra tekuće godine, za narednu godinu.

Centar izuzetnih vrednosti je obavezan da Ministarstvu do kraja decembra tekuće godine podnese izveštaj o svom radu, kao i finansijski izveštaj o utrošenim sredstvima za proteklu godinu. Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj i Odbor za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija će tada, u saradnji sa odgovarajućim službama Ministarstva, formirati telo za pregledanje i ocenjivanje izveštaja centra.

Član 7a

Realizacija aktivnosti iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika određuje se ugovorom između Ministarstva i centra izuzetnih vrednosti, ili naučnoistraživačke organizacije čiji je centar izuzetnih vrednosti organizacioni deo. Sredstvima raspolaže rukovodilac centra izuzetnih vrednosti, u skladu sa pravilima koje propisuje Ministarstvo. Ugovorom između Ministarstva i centra izuzetnih vrednosti detaljno se regulišu njihova međusobna prava i obaveze u pogledu finansiranja i realizacije aktivnosti centra izuzetnih vrednosti iz člana 6. ovog pravilnika.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8

Ovaj pravilnik objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".