ZAKLJUČAK

O USVAJANJU INFORMACIJE O OBAVEZNOM SADRŽAJU SAJTA ZDRAVSTVENE USTANOVE

("Sl. glasnik RS", br. 52/2013)

1. Usvaja se Informacija o obaveznom sadržaju sajta zdravstvene ustanove koja je sastavni deo ovog zaključka.

2. Ovlašćuje se direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da donese akt o obaveznom sadržaju sajta zdravstvene ustanove i tehnička uputstva o prezentaciji, razmeni, korišćenju, zaštiti i čuvanju podataka objavljenih na sajtu zdravstvene ustanove.

3. Zadužuje se direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za realizaciju ovog zaključka.

INFORMACIJA
O OBAVEZNOM SADRŽAJU SAJTA ZDRAVSTVENE USTANOVE

Republika Srbija je svojim najvišim pravnim aktom, Ustavom, zajemčila pravo građana na obaveštenost, pravo na pristup informacijama i transparentnost u radu organa javne vlasti, javnih službi i drugih subjekata javnog sektora. Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Službeni glasnik RS", br. 120/04 i 36/10) propisana je određena obaveza za organe javne vlasti, koji pojam se odnosi i na zdravstvene ustanove, da donesu određena interna akta u oblasti zaštite podataka i da učine dostupnom svaku informaciju od javnog značaja. Zakon propisuje da svako ima pravo da bude potpuno, blagovremeno i istinito obavešten o pitanjima lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji moraju biti obavešteni o svim aspektima ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i na zaštitu zdravlja u najširem smislu. Osiguranici imaju prava i na dostupnost drugim podacima koji su neophodni u postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama.

Zakonom o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", br. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11, 93/12) članom 8. utvrđeno je da su svi korisnici javnih sredstava dužni da na svojoj internoj stranici objavljuju svoje finansijske planove za narednu godinu, informator o radu, kao i završne račune i finansijske izveštaje.

Takođe, i odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05 i 119/12) definišu ljudska prava i prava pacijenata u zdravstvenoj zaštiti, i propisuju da pacijent ima pravo na sve vrste informacija nezavisno od stanja zdravlja, zdravstvene službe i načina kako je koristi, kao i na sve informacije koje su na osnovu naučnih istraživanja i tehnoloških inovacija, dostupne.

Polazeći od navedene zakonske pretpostavke o opravdanom interesu osiguranika da zna i da bude obavešten, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je ocenio da je potrebno doneti akt o obaveznom sadržaju sajta zdravstvene ustanove, kojim bi se prvenstveno odredili obavezni elementi sajta ustanova iz Plana mreže zdravstvenih ustanova ("Službeni glasnik RS", br. 42/06 i 6/12), ali i na druge ustanove, u kojima osiguranici ostvaruju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno prava na zdravstvenu zaštitu, a sa kojima je Republički fond zaključio ugovor.

Pored postojeće razmene podataka iz evidencija Republičkog fonda i zdravstvenih ustanova, izradom i dogradnjom sajtova omogućila bi se obrada, razmena i čuvanje većeg broja informacija iz oblasti zdravstvene zaštite osiguranih lica, koji podaci su neophodni za izradu analiza, planova rada i efikasno i racionalno ostvarivanje prava iz zdravstvenog osiguranja. Zdravstvene ustanove bi dostavljale osnovne podatke o organizaciji, rukovodstvu, izabranim lekarima, kao i podatke o medicinskoj i dijagnostičkoj opremi, finansijskom poslovanju, zalihama lekova, medicinskog i potrošnog materijala, kako bi se raspoloživim resursima upravljalo na ekonomičan, efektivan, efikasan i celishodan način, u interesu ostvarivanja jednakih prava svih osiguranika Republičkog fonda. Posebno treba istaći da je ovim projektom obuhvaćeno i uređenje jedinstvene liste čekanja u zdravstvenim ustanovama, popunjenost kapaciteta u ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju i popunjenost postelja u stacionarnim ustanovama.

Konstatovano je da su internet stranice pojedinih ustanova kvalitetno, pregledno i detaljno uređene, da pojedine stranice nisu sadržinski potpune, ali da značajan broj ustanova nije izradio sajt, što osiguranike ostavlja bez potrebnih informacija u postupku ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu. S toga je direktor Republičkog fonda odredio optimalan set podataka koji bi trebalo da sadrži sajt ustanove, odredio zaposlene u filijalama i Direkciji koji će pružiti informatičku podršku zdravstvenim ustanovama u realizaciji ovog projekta.

Realizacijom ovog projekta i uređenjem sajta na navedeni način, zdravstvene ustanove će ispuniti zakonsku obavezu objavljivanja podataka od javnog značaja, a Republički fond će dobiti podatke neophodne za izradu planova, programa i akata iz oblasti zdravstvenog osiguranja, kao i za sprovođenje kontrolne funkcije Fonda u ovoj oblasti.