PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU TROŠKOVA ZA IZDAVANJE DOZVOLA I GODIŠNJE NAKNADE ZA OBAVLJANJE POŠTANSKIH USLUGA

("Sl. glasnik RS", br. 14/2010 i 54/2013)

I

Utvrđuju se troškovi za izdavanje dozvole za obavljanje poštanskih usluga, u iznosu od 18.200,00 dinara.

Poštanski operator je dužan da sredstva iz stava 1. ove tačke uplati na tekući račun Republičke agencije za poštanske usluge (u daljem tekstu: Agencija), broj 205-153866-16, koji se vodi kod Komercijalne banke AD Beograd, u roku od osam dana od dana prijema dozvole.

II

Utvrđuje se godišnja naknada za obavljanje poštanskih usluga u visini od 0,5% od ostvarenog prihoda poštanskog operatora u obavljanju poštanskih usluga.

Poštanski operator je dužan da naknadu iz stava 1. ove tačke plaća mesečno, do 15. u mesecu za prethodni mesec, na osnovu rešenja koje donosi Agencija, na tekući račun pomenut u prethodnom članu.

III

Način plaćanja godišnje naknade i dostavljanje odgovarajućih izveštaja, može se urediti i drugačije, o čemu će Agencija zaključiti poseban sporazum sa poštanskim operatorom, pod uslovom da se takvim sporazumom nijedan poštanski operator ne stavi u povoljniji položaj u odnosu na ostale.

IV

Poštanski operatori su dužni da Agenciji, nakon izrade godišnjih finansijskih izveštaja, dostavljaju izveštaje o broju izvršenih usluga i ostvarenim prihodima od obavljanja poštanskih usluga, počev od izveštaja za 2009. godinu, do kraja februara naredne godine.

Poštanski operatori su, takođe, dužni da Agenciji dostavljaju mesečne izveštaje o broju izvršenih usluga i ostvarenom prihodu u obavljanju poštanskih usluga do 5. u mesecu, za prethodni mesec.

Poštanski operatori su obavezni da Agenciji dostave, na uvid, dokaz o uplati.

V

Poštanskim operatorima koji ne izvrše obaveze iz tačaka I, II i IV privremeno se oduzima dozvola za rad do izvršenja utvrđenih obaveza iz ovog pravilnika.

VI

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".