UREDBA

O USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNJAVA ZDRAVSTVENA USTANOVA ZA PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA TREĆIM LICIMA

("Sl. glasnik RS", br. 18/2012 i 54/2013)

Član 1

Ovom uredbom se propisuju tehnički, ekonomski, tržišni i drugi uslovi koje mora da ispunjava zdravstvena ustanova koja pruža usluge smeštaja i ishrane trećim licima.

Član 2

Zdravstvena ustanova u kojoj se organizuje boravak i pružanje usluga prevencije, lečenja i rehabilitacije korisnicima po osnovu uputa nadležne lekarske komisije i komisije Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: zdravstvena ustanova), može pružati usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka trećim licima (u daljem tekstu: ugostiteljske usluge), na osnovu odobrenja ministra nadležnog za poslove turizma (u daljem tekstu: ministar).

Zdravstvena ustanova pruža ugostiteljske usluge u objektima koji ispunjavaju propisane minimalno-tehničke i sanitarno-higijenske uslove za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata (u daljem tekstu: ugostiteljski objekat).

Član 3

Zdravstvena ustanova svojim aktom određuje vrstu ugostiteljskog objekta i vrstu usluge koja se u njemu pruža, kao i broj i strukturu smeštajnih jedinica u ugostiteljskom objektu za smeštaj.

Broj i struktura smeštajnih jedinica u kojima se pružaju usluge smeštaja trećim licima usaglašava se sa planom mreže zdravstvenih ustanova i sa odredbama ugovora koji su zaključeni sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Smeštajne jedinice moraju biti vidno označene brojevima prema principima numeracije.

Član 4

Odobrenje iz člana 2. stav 1. ove uredbe izdaje se rešenjem koje se donosi na zahtev zdravstvene ustanove.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) podatke o zdravstvenoj ustanovi;

2) podatke o ugostiteljskom objektu;

3) izjavu o ispunjenosti minimalno-tehničkih i sanitarno-higijenskih uslova;

4) saglasnost Privredne komore Srbije;

5) saglasnost ministarstva nadležnog za poslove zdravlja;

6) overenu kopiju ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje o pružanju zdravstvenih usluga i Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 5

(Brisan)

Član 6

Ugostiteljski objekat koji posluje u okviru zdravstvene ustanove razvrstava se u određenu kategoriju ugostiteljskog objekta za smeštaj vrste hotel, na zahtev zdravstvene ustanove, ako pored uslova iz člana 2. ove uredbe, ispunjava i uslove utvrđene standardima za određenu kategoriju hotela i ako predstavlja zasebnu građevinsku celinu.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se izjava sa podacima o ispunjenosti standarda propisanih za određenu kategoriju hotela, kao i sa podacima o broju soba koje su isključivo namenjene pacijentima koji može iznositi najviše do 20% od ukupnog broja soba.

U pogledu prava i obaveza zdravstvenih ustanova u postupku razvrstavanja ugostiteljskog objekta u određenu kategoriju hotela, kao i način razvrstavanja, primenjuju se odgovarajuće odredbe zakona kojim se uređuje turizam.

Rešenje o razvrstavanju ugostiteljskog objekta u određenu kategoriju hotela koje se donosi u skladu sa zakonom iz stava 3. ovog člana, pored ostalog, sadrži i tačan broj soba koje su izuzete iz postupka kategorizacije.

Član 7

Zdravstvena ustanova je dužna da za pružanje ugostiteljskih usluga u ugostiteljskom objektu ispuni uslove koji su propisani zakonom kojim se uređuje turizam, a naročito da:

1) na ulazu u ugostiteljski objekat vidno istakne naziv zdravstvene ustanove i sedište, naziv i vrstu ugostiteljskog objekta, kao i radno vreme i da ga se pridržava u svom poslovanju;

2) na ulazu u ugostiteljski objekat vidno istakne oznaku kategorije hotela odnosno posebnog standarda koji se u njemu pruža, utvrđenog rešenjem ministra;

3) u mestu poslovanja u kom obavlja ugostiteljsku delatnost poseduje rešenje o odobrenju za pružanje usluga ishrane i smeštaja trećim licima izdato od strane ministra;

4) se evidentira u Registru turizma i da u mestu poslovanja u kom obavlja ugostiteljsku delatnost poseduje uverenje o evidentiranju;

5) u ugostiteljskom objektu održava prostorije i opremu i pruža usluge prema propisanim standardima za vrstu objekata u kojoj obavlja delatnost i za kategoriju hotela koja mu je određena rešenjem ministra;

6) u pisanom, govornom ili vizuelnom javnom oglašavanju tačno koristi vrstu ugostiteljskog objekta i kategoriju hotela koja mu je određena rešenjem ministra;

7) istakne cene smeštaja, pansiona i polupansiona, iznos boravišne takse u svakoj sobi i na recepciji, kao i da istakne cene hrane, pića i napitaka u cenovnicima koji moraju biti dostupni korisnicima usluga u dovoljnom broju primeraka i na svakom mestu gde se korisnici uslužuju;

8) utvrdi normative hrane i pića koje uslužuje i na zahtev korisnika usluga omogući uvid u te normative, kao i da usluge pruža u odgovarajućoj količini i kvalitetu prema tim normativima;

9) utvrdi jedinstvene cene medicinskih i ostalih usluga koje zdravstvena ustanova pruža i učini ih dostupnim svim korisnicima;

10) (brisana)

11) uredno vrši naplatu i uplatu boravišne takse;

12) se pridražava istaknutih cena;

13) izda propisan račun za svaku pruženu uslugu;

14) vodi evidenciju gostiju dnevno i uredno;

15) utvrdi kućni red i istakne ga na recepciji, a izvode iz kućnog reda istakne u svim smeštajnim jedinicama;

16) obavlja delatnost sa pažnjom dobrog privrednika.

Član 8

Zdravstvena ustanova oglašava, nudi na prodaju, prodaje i pruža ugostiteljske usluge za koje prema ovoj uredbi ispunjava uslove, u skladu sa zakonom kojim se uređuje turizam.

Član 9

Zdravstvena ustanova kojoj je izdato odobrenje za obavljanje ugostiteljske delatnosti dužna je da o svakoj promeni podataka predviđenih ovom uredbom obavesti ministarstvo nadležno za poslove turizma (u daljem tekstu: ministarstvo).

Zdravstvena ustanova kojoj je izdato odobrenje za obavljanje ugostiteljske delatnosti dužna je da jednom godišnje, najkasnije do 31. januara, ministarstvu dostavi podatke o broju ostvarenih noćenja i strukturi gostiju u ugostiteljskom objektu za prethodnu godinu.

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe vrši ministarstvo.

Član 11

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".