ODLUKA

O MATERIJALNOM OBEZBEĐENJU UČESNIKA NOR-A, PRIPADNIKA JUGOSLOVENSKE VOJSKE U OTADŽBINI I RAVNOGORSKOG POKRETA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 21/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi za ostvarivanje prava boraca narodnooslobodilačkog rata, pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i Ravnogorskog pokreta (u daljem tekstu učesnici NOR-a), i članova njihovih porodica.

Član 2

Učesniku NOR-a, odnosno članovima uže porodice umrlog korisnika materijalnog obezbeđenja, koji po nijednom drugom osnovu ne ostvaruje pravo na penziju, socijalnu pomoć i invalidninu ili čiji su prihodi ispod nivoa socijalne sigurnosti, može se odobriti materijalna pomoć pod uslovom i u obimu propisanom ovom odlukom.

Član 3

Visina materijalne pomoći zavisi od prihoda u domaćinstvu.

Član 4

Učesnicima NOR-a, u smislu člana 1. se smatraju lica koji su stupila u narodnooslobodilački rat (Jugoslovenskoj vojsci i Ravnogorskom pokretu pre 15.09.1944. godine-muškarci, odnosno pre 01.01.1945. godine-žene), ako im je vreme od dana stupanja u narodnooslobodilački rat do 15. maja 1945. godine priznato u poseban staž u dvostrukom trajanju po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Svojstvo korisnika materijalnog obezbeđenja po osnovu učešća u NOR utvrđuje nadležan organ za poslove boračko-invalidske zaštite Gradske uprave u postupku priznavanja prava iz ove oblasti posebnim rešenjem, koje podleže reviziji od strane Gradskog veća grada Vranja.

Član 5

Članovima uže porodice u smislu člana 2. ove odluke smatraju se bračni drug i deca učesnika NOR-a čija je nesposobnost nastupila do navršene petnaeste godine života.

Član 6

Članovima domaćinstva u smislu ove odluke smatraju se:

1) bračni drug,

2) deca rođena u braku ili van braka, usvojena ili pastorčad.

Član 7

Prava po ovoj odluci su:

1) materijalno obezbeđenje,

2) dodatak za negu i pomoć od strane drugog lica i

3) naknada pogrebnih troškova.

Član 8

Sredstva za ostvarivanje prava po ovoj odluci obezbeđuju se u budžetu grada Vranja.

Isplatu invalidsko boračkih prinadležnosti vrši organ Gradske uprave nadležni za poslove invalidsko-boračke zaštite Gradske uprave.

II USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

1 Materijalno obezbeđenje

Član 9

Materijalno neobezbeđeni učesnici NOR-a i članovi uže porodice umrlog učesnika NOR-a, imaju pravo na materijalno obezbeđenje ako ispunjavaju uslove u pogledu imovinskog cenzusa.

Materijalno neobezbeđeni u smislu stava 1. ovog člana smatraju se korisnici koji nemaju lične prihode: nisu u radnom odnosu, ne obavljaju delatnost ličnim radom, nisu uživaoci invalidske niti bilo koje druge penzije ili pomoći.

Član 10

Ocena imovinskih uslova vrši se prema redovnim prihodima korisnika i članova njegovog domaćinstva iz prethodne godine, u odnosu na godinu u kojoj korisnik ostvaruje prava na materijalno obezbeđenje.

Imovinski cenzus za korisnike iznosi 15% prosečnog mesečnog ličnog dohotka, ostvarenog u prethodnoj godini na teritoriji grada Vranja (u daljem tekstu prosečan mesečni lični dohodak u prethodnoj godini).

Član 11

Članove korisnikovog domaćinstva čiji se prihodi uzimaju u obzir su bračni drug i deca koja žive u zajedničkom domaćinstvu.

Član 12

Mesečni iznos materijalnog obezbeđenja za korisnike koji nemaju prihode iznosi 21% od prosečnog mesečnog ličnog dohotka u prethodnoj godini na nivou grada Vranja.

Mesečni iznos materijalnog obezbeđenja za korisnike čije domaćinstvo ima prihode je 17% prosečnog ličnog dohotka prethodne godine na nivou grada Vranja.

III DODATAK ZA NEGU I POMOĆ

Član 13

Korisnici materijalnog obezbeđenja imaju pravo na dodatak za negu i pomoć I ili II stepena zavisno od toga da li njihovo telesno oštećenje organizma odgovara prvom ili drugom stepenu dodatka za negu i pomoć od strane drugog lica.

Dodatak za negu i pomoć prvog stepena iznosi 20% a drugog stepena 15% prosečnog mesečnog ličnog dohotka iz prethodne godine na nivou grada Vranja.

Pravo na dodatak za negu i pomoć pripada korisnicima ukoliko to pravo ne mogu da ostvare po drugom osnovu.

Član 14

Pravo iz člana 13. stava 3. utvrđuje organ na bazi nalaza i mišljenja lekarske komisije.

Lekarska komisija koja daje nalaz i mišljenje organu koji u I stepenu rešava pravo na dodatak za negu i pomoć od strane drugog lica čine dva lekara-specijalisti (opšte i interne medicine).

Lekarska komisija koja daje nalaz i mišljenja Organu koji u II stepenu rešava o pravima na dodatak za negu i pomoć čine tri lekara-specijalisti (internista, neuropsihijatar i opšte medicine).

Ukoliko u sastavu prvostepene, odnosno drugostepene lekarske komisije nije zastupljen lekar odgovarajuće specijalnosti, kao i u drugim slučajevima kada je to potrebno, prvostepena, odnosno drugostepena lekarska komisija može da zatraži nalaz i mišljenje odgovarajuće zdravstvene ustanove.

Predsednike, članove i sekretara lekarskih komisija određuje Gradsko veće grada Vranja.

IV NAKNADA POGREBNIH TROŠKOVA

Član 15

Lice koje izvrši sahranu korisnika materijalnog obezbeđenja ima pravo na pogrebne troškove, u visini koji isplaćuje Centar za socijalni rad u Vranju za svoje korisnike.

Pravo iz stava 1. ovog člana priznaje se licu koje ovo pravo ne može da ostvari po drugom pravnom osnovu.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Radi utvrđivanja činjenica i uslova za utvrđivanje prava iz ove oblasti, nadležan organ za poslove boračko-invalidske zaštite Gradske uprave vodi upravni postupak po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 17

Po žalbama na rešenja doneta u skladu sa ovom odlukom odlučuje Gradsko veće grada Vranja.

Revizija predmeta materijalnog obezbeđenja vršiće se svake godine, od strane komisije koju obrazuje Gradsko veće grada Vranja.

Član 18

Organ Gradske uprave nadležan za poslove invalidsko-boračke zaštite izvršiće usklađivanje i prevođenje prava korisnika materijalnog obezbeđenja svake godine u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 19

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Član 20

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o materijalnom obezbeđenju učesnika NOR-a ("Službeni glasnik grada Vranja" 22/09).