PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ZA 2013. GODINU

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 10/2013)

Član 1

Ovim programom utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Fond) planiranih Odlukom o budžetu Grada Jagodina za 2013. godinu.

Član 2

Sredstva Fonda iz tačke 1. ovog programa, u ukupnom iznosu od 46.500.000,00 dinara, ostvariće se od naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine koja se naplaćuje po Odluci o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Jagodina, i sredstava po osnovu naknade za zagađivanje životne sredine koja se naplaćuju po Zakonu o zaštiti životne sredine i to od:

- naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine 40.000.000,00 dinara;

- naknade za zagađivanje životne sredine 6.500.000,00 dinara.

Sredstva iz člana 2. ovog programa mogu da se uvećaju za iznos preostalog neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina i za iznos donacija i prihoda iz dugih izvora, koja će se koristiti u skladu sa ovim programom.

Član 3

Sredstva Fonda iz tačke 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine; planiranje i realizacija programa i projekata; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara; naučnoistraživačkih programa i projekata; edukacije i jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine; informisanja i objavljivanja podataka o stanju životne sredine; troškova realizacije programa, kao i drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u Gradu, i to:

I. Planiranje i realizacija programa i projekata

19.500.000,00 dinara

Planira se realizacija projekata i programa koji se odnose na:

- očuvanje i unapređenje zelenila u funkciji zaštite životne sredine na teritoriji Grada Jagodina,

- stvaranje preduslova za izradu lokalnog ekološkog akcionog plana grada Jagodina (LEAP),

- mere zaštite životne sredine u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine, u skladu sa zakonom,

- druge programe i projekte za čijom se realizacijom ukaže potreba.

Ovi programi i projekti biće realizovani u skladu sa rešenjima i obavezama proisteklim iz zakona, i u saradnji sa drugim subjektima sistema zaštite životne sredine.

II. Programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji Grada Jagodina

15.000.000,00 dinara

Planira se realizacija zakonom utvrđenih obaveza Grada u oblasti monitoringa, kao i drugih programa i projekata praćenja stanja životne sredine:

- praćenje kvaliteta vazduha,

- praćenje nivoa buke u životnoj sredini,

- praćenje kvaliteta vode javnih česmi,

- praćenje kvaliteta površinskih voda,

- praćenje kvaliteta podzemnih voda,

- praćenje elektromagnetskog zračenja,

- praćenje kvaliteta zemljišta,

- merenja u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine,

- upravljanje otpadom (subvencije privatnim preduzećima),

- infrastruktura,

- dezinsekcija,

- deratizacija,

- eradikacija komaraca..

Za realizaciju navedenih programa i projekata zaključiće se ugovori sa ovlašćenim stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama, a u skladu sa propisima.

III. Programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Jagodina

10.000.000,00 dinara

Aktima Skupštine grada Jagodina stavljeni su pod zaštitu spomenik prirode "Gradski park Đurđevo brdo" i spomenik prirode: "Park Učiteljskog fakulteta", kao i zaštićena pojedinačna stabla hrasta u Kolaru i Kočinom selu.

U 2013. godini će se razmatrati planovi upravljanja zaštićenim područjima i finansirati ili sufinansirati realizacija prioritetnih programskih aktivnosti, a na osnovu konkretnih projekata rekonstrukcije i revitalizacije zaštićenih dobara.

IV. Obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

1.000.000,00 dinara

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, Odeljenje za zaštitu i unapređivanje životne sredine će, samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, organizovati ili učestvovati u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama, akcijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i događaja, kao što su:

- sajmovi zaštite životne sredine,

- Svetski dan zaštite životne sredine,

- drugi značajni datumi, događaji, manifestacije i akcije.

V. Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

1.000.000,00 dinara

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine; javnosti rada Odeljenja za zaštitu i unapređivanje životne sredine i jačanja svesti o značaju zaštite životne sredine, nastaviće se kontinuirano inoviranje Internet prezentacije. Istovremeno će se raditi na obaveštavanju javnosti o stanju životne sredine putem sredstava javnog informisanja, publikacija i drugog štampanog materijala.

- Ukoliko se prihodi i primanja Fonda u toku budžetske godine ne ostvaruju u planiranom iznosu rashodi će se ostvarivati po prioritetima koje utvrdi Gradonačelnik Grada Jagodina, i to: obaveze utvrđene zakonom i ranije preuzete ugovorne obaveze.

- Sredstva iz tačke 2. ovog programa mogu da se uvećaju za iznos donacija i prihoda iz drugih izvora, koja će se koristiti u skladu sa ovim programom.

Član 4

Ovaj Program stupa na snagu osmog (8) dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine", a po prethodno pribavljenoj saglasnosti Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, na predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda (broj 401-00-00425/2013-01 od 15.04.2013. godine).