PRAVILNIK

O KORIŠĆENJU JAVNIH SPORTSKIH OBJEKATA I OBAVLJANJU SPORTSKIH AKTIVNOSTI U JAVNIM SPORTSKIM OBJEKTIMA

("Sl. glasnik RS", br. 55/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se način i uslovi korišćenja javnih sportskih objekata i uslovi obavljanja sportskih aktivnosti u javnim sportskim objektima.

Član 2

Javni sportski objekti su sportski objekti u javnoj svojini, Republike Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave (opština, grad i grad Beograd).

Posebno uređene površine u javnoj svojini namenjene za određene posebne sportske aktivnosti (trim staze, planinarske staze, biciklističke staze, plaže i sl.) jesu otvoreni javni sportski objekti.

Javni sportski objekti moraju biti dostupni građanima pod jednakim uslovima.

Javni sportski objekti moraju biti pristupačni licima sa posebnim potrebama (deca, stari, osobe sa invaliditetom i dr.).

Član 3

Javni sportski objekti mogu se koristiti za obavljanje sportskih aktivnosti pod uslovom da su uređeni, obeleženi, opremljeni i održavani u stanju koje omogućava odgovarajući nivo obavljanja sportskih aktivnosti i osigurava bezbedno korišćenje.

Javni sportski objekti na kojima se obavljaju sportske delatnosti uređuju se, obeležavaju, održavaju i opremaju u skladu sa ovim pravilnikom i propisom kojim se uređuju bliži uslovi za obavljanje sportskih delatnosti od strane ustanova i privrednih društava u oblasti sporta.

Član 4

Javni sportski objekat uređuje se, oprema, održava i koristi tako da je obezbeđeno očuvanje životne sredine područja u kome se sportski objekat nalazi, da su zadovoljeni uslovi u pogledu racionalnog uređenja i korišćenja sportskog objekta, da je osigurana bezbednost sportista i drugih neposrednih korisnika, i da je moguće upražnjavanje sportskih aktivnosti za koje je objekt namenjen u skladu sa sportskim pravilima.

Član 5

Sportske aktivnosti na javnim sportskim objektima mogu se obavljati ukoliko oprema i sredstva ispunjavaju uslove propisane zakonom i sportskim pravilima nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Član 6

Sportske aktivnosti mogu da se obavljaju samo na terenima, odnosno površinama javnog sportskog objekta koji ispunjavaju uslove potrebne za konkretne sportske aktivnosti.

Član 7

Zatvoreni javni sportski objekat jeste objekat koji predstavlja fizičku, funkcionalnu i tehničko-tehnološku celinu sa svim instalacijama, postrojenjima i opremom namenjen za obavljanje određenih sportskih aktivnosti (hale, bazeni, balon sale i sl.).

Zatvoreni javni sportski objekat uređuje se tako da pored prostora namenjenog sportskim aktivnostima ima i sledeći prateći prostor:

1) parkiralište veličine koja odgovara kapacitetu sportskog objekta;

2) garderobu koja odgovara kapacitetu sportskog objekta;

3) sanitarne prostorije;

4) prijemne prostorije (informacioni centar, blagajna i dr.);

5) prostorije za pružanja hitne medicinske pomoći;

6) gledalište;

7) spremišni prostor.

Član 8

Na javnom sportskom objektu postavljaju se odgovarajući znaci signalizacije, kao i druge potrebne oznake za korišćenje sportskog objekta i obavljanje sportskih aktivnosti na njemu.

Znaci signalizacije moraju biti postavljeni tako da se ne mogu lako ukloniti.

Znaci signalizacije se sastoje iz znakova zabrana, obaveza, upozorenja i obaveštenja i dopunskih tabli i svetlosnih znakova.

Znaci na sportskom objektu postavljaju se i održavaju tako da sportisti i drugi neposredni korisnici objekta mogu na vreme i lako da ih uoče i da blagovremeno postupe u skladu sa njihovim značenjem.

Znakovi se postavljaju tako da budu vidljivi i da ne ometaju korišćenje sportskih terena.

Postavljeni znaci ukloniće se, dopuniti ili zameniti ako njihovo značenje ne odgovara izmenjenim uslovima na javnom sportskom objektu ili zahtevima bezbednosti.

Na javnom sportskom objektu ne mogu se postavljati reklamne table, oglasi, oznake, uređaji, simboli ili bilo kakvi drugi znaci koji bi umanjivali uočljivost znakova signalizacije koja je od posebnog značaja za bezbedno korišćenje sportskih terena.

Član 9

Mesta na javnom sportskom objektu na kojima postoji povećani rizik povreda korisnika moraju biti osigurana ogradama za usmerenja, zaštitnim ogradama, oblogama protiv udaraca i sličnim sredstvima zaštite.

Na javnom sportskom objektu sportski tereni moraju biti tako pripremljeni i održavani da nemaju opasnih neravnina, kamenih i drugih prepreka, i sličnih opasnih mesta.

Na sportskim terenima i u neposrednom graničnom području terena na javnom sportskom objektu otkloniće se sve pokretne prepreke koje korisnici ne mogu lako uočiti, a nepokretne prepreke obeležiće se i obezbediti.

Član 10

Ukoliko se sportska aktivnost obavlja noću javni sportski objekat i neposredni prilazi moraju biti osvetljeni tako da je osigurana bezbednost svih korisnika.

Javni sportski objekat iz stava 1. ovog člana mora imati stalni izvor napajanja električnom energijom.

Osvetljenje iz stava 1. ovog člana treba da ispunjava sledeće uslove:

1) jačina osvetljenja najmanje 80 luksa, merena paralelno sa površinom terena i iste jačine;

2) svetiljke treba da budu postavljene na način da ne ometaju obavljanje sportskih aktivnosti od strane korisnika javnog sportskog terena;

3) zapreke i objekti u neposrednoj blizini terena moraju biti jasno osvetljene.

Ako se sportske aktivnosti obavljaju noću, prepreke iz člana 9. stav 3. ovog pravilnika moraju biti osvetljene.

Član 11

Ukoliko javni sportski objekat ima prostor za gledaoce, on mora biti na bezbednom rastojanju od terena za sportske aktivnosti, uz odgovarajuće postavljanje prepreka, a mora da ispunjava i druge propisane uslove.

Član 12

Deo javnog sportskog objekta na kome se izvode radovi mora da se na vidan način obeleži i da se na njemu obezbedi bezbedno obavljanje sportskih aktivnosti.

Obeležavanje dela javnog sportskog objekta na kome se izvode radovi vrši se postavljanjem odgovarajućih znakova, a obezbeđenje bezbednosti obavljanja sportskih aktivnosti postavljanjem odgovarajućih prepreka i ograda.

Član 13

Javni sportski objekat može da se koristi za obavljanje sportskih aktivnosti pod uslovom da:

1) ima pravila ponašanja na sportskom objektu;

2) da ima obezbeđenu službu održavanja reda i službu hitne medicinske pomoći na sportskom objektu, u skladu sa zakonom;

3) da ima upotrebnu dozvolu za korišćenje;

4) ispunjava druge uslove u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana, zatvoreni javni sportski objekat mora da ima na ulazima i vidno istaknute naknade za korišćenje sportskog objekta.

Član 14

Planinarske staze i drugi slični otvoreni javni sportski objekti mogu da se koristi ukoliko imaju službu spasavanja, u skladu sa zakonom kojim se uređuju vanredne situacije.

Član 15

Služba održavanja reda na javnom sportskom objektu svoje aktivnosti obavlja preko posebno osposobljenih, opremljenih i jasno označenih lica (redara).

Član 16

Redari svoje dužnosti vrše naročito tako što:

1) kontrolišu da li se sportisti pridržavaju pravila ponašanja na javnom sportskom objektu;

2) kontrolišu da li sportisti raspolažu odgovarajućom sportskom opremom;

3) sprečavaju korišćenje sportskih terena za aktivnosti za koje nisu namenjene;

4) sprečavaju sportiste i druga lica da oštećuju, uništavaju ili uklanjaju postavljenu signalizaciju;

5) proveravaju pre početka i za vreme upotrebe sportskih terena da li su pogodni za obavljanje sportskih aktivnosti;

6) obaveštavaju u slučaju potrebe službu spasavanja i službu pružanja hitne medicinske pomoći;

7) udaljavaju lica sa sportskog objekta koja se ne pridržavaju pravila o redu na sportskom objektu, koja ne raspolažu ispravnom sportskom opremom, koja prave nered ili su pod uticajem alkohola.

Član 17

Sportske aktivnosti mogu da se obavljaju na javnom sportskom objektu pod uslovom da sportista:

1) svojim ponašanjem ne ugrožava ili povređuje druge korisnike;

2) sprovodi sportske aktivnosti u skladu sa sportskim pravilima i pažljivo i da brzinu i način aktivnosti prilagodi svojim znanjima i uslovima koji postoje na sportskom objektu, vremenskim prilikama, kao i broju sportista koji koriste objekat;

3) poštuje postavljenu signalizaciju;

4) u slučaju nesreće na sportskom terenu pruži drugome pomoć;

5) poštuje uputstva redara;

6) da koristi odgovarajuću sportsku opremu;

7) ne ostavlja na sportskom terenu ili ne baca na teren predmete i materijale koji mogu da ometaju ili ugroze bezbednost drugih sportista;

8) ne koristiti javni sportski objekat ukoliko je pod dejstvom alkohola ili nekog psihoaktivnog leka, odnosno sredstva koje negativno utiče na njegove sposobnosti;

9) poštuje pravila ponašanja na javnom sportskom objektu.

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".