PRAVILNIK
O NAČINU KORIŠĆENJA I UPRAVLJANJA SREDSTVIMA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 23/2013)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: korisnici budžeta AP Vojvodine), uključenih u konsolidovani račun trezora Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: KRT AP Vojvodine).

Član 2

Korisnici budžeta AP Vojvodine mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sredstva iz drugih izvora (u daljem tekstu: druga sredstva).

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa aktom o budžetu AP Vojvodine.

Na podračunima drugih sredstava vode se sredstva koja korisnici budžeta AP Vojvodine ostvaruju u skladu sa zakonom, ugovorom i drugim aktom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune drugih sredstava korisnika budžeta AP Vojvodine.

Član 3

Druga sredstva korisnika budžeta AP Vojvodine konsoliduju se na nivou KRT-a AP Vojvodine.

Ako se korisnik budžeta AP Vojvodine finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, druga sredstva tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema njegovoj pripadnosti direktnom korisniku budžetskih sredstava.

II KORIŠĆENJE NOVČANIH SREDSTAVA

Član 4

Pokrajinski sekretarijat za finansije - Sektor za trezor (u daljem tekstu: Trezor) ispostavlja i realizuje naloge za plaćanje Upravi za trezor (u daljem tekstu: Uprava), na zahtev direktnog korisnika budžeta AP Vojvodine, za izdatke za redovno poslovanje u okviru aproprijacija odobrenih aktom o budžetu za budžetsku godinu, u skladu sa usvojenim finansijskim planom i utvrđenim periodičnim planom trošenja sredstava.

Trezor ispostavlja Upravi naloge za transfer sredstava sa računa izvršenja budžeta na podračune za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta AP Vojvodine, na zahtev direktnog korisnika budžeta AP Vojvodine, a u skladu sa odobrenim aproprijacijama, usvojenim finansijskim planom i utvrđenim periodičnim planovima trošenja sredstava, odnosno kvotama.

Indirektni korisnici budžeta AP Vojvodine ispostavljaju naloge za plaćanje Upravi, u skladu sa odobrenim aproprijacijama, usvojenim finansijskim planom i utvrđenim periodičnim planovima trošenja sredstava, odnosno kvotama.

Član 5

Korisnici budžeta AP Vojvodine dostavljaju Upravi naloge za plaćanje za izdatke sa podračuna drugih sredstava, u skladu sa odobrenim aproprijacijama, usvojenim finansijskim planom i utvrđenim periodičnim planovima trošenja sredstava.

III UPRAVLJANJE NOVČANIM SREDSTVIMA NA KRT-U AP VOJVODINE

Član 6

Svim sredstvima na KRT-u AP Vojvodine upravlja Pokrajinski sekretarijat za finansije, u cilju nesmetanog izvršavanja obaveza utvrđenih aktom o budžetu za budžetsku godinu.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje tokova i upravljanje primanjima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Pokrajinski sekretarijat za finansije planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršenja obaveza pokrajinskog budžeta.

Član 7

U cilju obezbeđivanja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti mogu se privremeno pozajmiti sredstva sa konsolidovanog računa trezora AP Vojvodine, prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice.

Pozajmica sredstava iz stava 1. ovog člana može se vršiti u iznosu koji ne ugrožava dnevnu likvidnost KRT-a AP Vojvodine.

Privremene pozajmice se moraju vratiti do kraja budžetske godine.

Član 8

Do isteka fiskalne godine, direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava dužni su da u budžet vrate sredstva koja su im preneta u skladu sa aktom o budžetu, a nisu utrošena.

Stanje drugih sredstava korisnika budžeta AP Vojvodine evidentirano na kraju budžetske godine prenosi se kao početno stanje ovih sredstava na početku naredne budžetske godine.

IV INVESTIRANJE SREDSTAVA

Član 9

Pokrajinski sekretarijat za finansije može novčana sredstva na KRT-u AP Vojvodine, osim prihoda za koje je u posebnom zakonu, odnosno lokalnom propisu ili međunarodnom ugovoru utvrđena namena koja ograničava upotrebu tih sredstava, plasirati, odnosno investirati na domaćem finansijskom tržištu novca po kamatnoj stopi koja nije niža od eskontne stope Narodne banke Srbije, a u skladu sa odgovarajućim stepenom rizika.

Plasiranje, odnosno investiranje sredstava vršiće se na osnovu pojedinačnog akta pokrajinskog sekretara za finansije.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Pokrajinski sekretarijat za finansije vodi evidenciju o investiranim sredstvima budžeta i o tome dostavlja izveštaj Ministarstvu finansija i privrede, Upravi za trezor.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu korišćenja sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa konsolidovanog računa trezora AP Vojvodine i o načinu izveštavanja o investiranju sredstava korisnika budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list AP Vojvodine", broj 23/2011).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".