ODLUKA
O OSLOBAĐANJU PORESKIH OBVEZNIKA KOJI SE PRODAJU U POSTUPKU PRIVATIZACIJE, ODNOSNO KOJI SU U POSTUPKU RESTRUKTURIRANJA OD OBAVEZE PLAĆANJA SPOREDNIH PORESKIH DAVANJA, ODNOSNO KAMATE PO OSNOVU LOKALNIH JAVNIH PRIHODA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2013)

Član 1

Odlukom o oslobađanju poreskih obveznika koji se prodaju u postupku privatizacije, odnosno koji su u postupku restrukturiranja od obaveze plaćanja sporednih poreskih davanja, odnosno kamate po osnovu lokalnih javnih prihoda (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se uslovi i postupak za oslobađanje poreskih obveznika koji se prodaju u postupku privatizacije, odnosno koji su u postupku restrukturiranja, od obaveze plaćanja sporednih poreskih davanja, odnosno kamate po osnovu neplaćenih izvornih lokalnih javnih prihoda jedinice lokalne samouprave, dospelih za plaćanje zaključno sa 31.05.2013. godine, i to:

1. poreza na imovinu pravnih lica;

2. lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru i

3. naknade za korišćenje građevinskog zemljišta.

Član 2

Poreski obveznik iz člana 1. ove Odluke stiče pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja sporednih poreskih davanja, odnosno kamate ako obaveze po osnovu glavnog duga plati najkasnije do 31.12.2013. godine.

Poreskom obvezniku koji je ispunio uslov iz stava 1. ovog člana otpisaće se 60% sporednih poreskih davanja, odnosno kamate na obaveze iz člana 1. ove Odluke.

Član 3

Pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja sporednih poreskih davanja, odnosno kamate ostvaruje se na osnovu zahteva podnetog od strane obveznika.

Zahtev se podnosi pojedinačno za svaki lokalni javni prihod iz člana 1. tačke 1. do 3. ove Odluke.

Poresko odeljenje Gradske uprave za budžet i poreske prihode izrađuje obrazac zahteva i dostavlja ga, jednom mesečno, poreskim obveznicima iz člana 1. ove odluke.

Član 4

Ovlašćuje se Gradsko veće da pred Vladom Republike Srbije i drugim nadležnim organima preduzme neophodne mere i aktivnosti kojima će biti omogućeno da gradu Kragujevcu nepokretnom imovinom ovih preduzeća budu izmirena sva dospela potraživanja po osnovu lokalnih javnih prihoda, ukoliko obveznici iz člana 1. ove Odluke, ne postupe u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".