ODLUKA

O USLOVIMA ZA IZGRADNJU MALIH HIDROELEKTRANA NA PODRUČJU GRADA UŽICA

("Sl. list grada Užica", br. 12/2013)

Član 1

Ovom Odlukom se regulišu uslovi za izgradnju malih hidroelektrana i osnovi za regulisanje međusobnih odnosa sa gradom Užicem, na čijoj teritoriji se budu gradile.

Član 2

Male hidroelektrane na području grada Užica, gradiće se na lokacijama utvrđenim Prostornim planom grada Užica ("Službeni list grada Užica", broj 22/10).

Male hidroelektrane gradiće se na način i u postupku koji je propisan Zakonom o planiranju i izgradnji, Zakonom o energetici i ovom odlukom.

Član 3

Grad Užice se obavezuje:

- da investitoru omogući korišćenje podataka kojima raspolažu organi grada grada Užica, koji su od uticaja na realizaciju investicije.

Član 4

Investitor koji ostvari pravo gradnje male hidroelektrane dužan je da, po njenoj izgradnji i priključenju na elektro mrežu, dok traje objekat, odnosno dok je objekat u funkciji, gradu Užicu plaća naknadu u visini od najmanje 10% vrednosti od KWh isporučene električne energije, odnosno u procentu koji je ponudio najpovoljniji investitor.

Iznos iz stava 1. ovog člana investitor će plaćati najkasnije do 15-og u mesecu za prethodni mesec, uz priloženi dokaz o količini isporučene električne energije u prethodnom mesecu za koji se vrši plaćanje.

Član 5

Investitor plaća i naknadu u jednokratnom iznosu za konstituisanje službenosti prolaza na nepokretnostima (nekategorisani putevi, ulice, izgrađeno i neizgrađeno građevinsko zemljište) koje je u javnoj svojini grada Užica ili čiji je korisnik grad Užice, radi postavljanja instalacija linijskih infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje male hidroelektrane, plaća investitor i to u iznosu od 2 eura po dužnom metru linijskog voda, po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Naknada za konstituisanje službenosti prolaza na nepokretnostima plaća se pre potpisivanja Ugovora iz člana 9. ove Odluke.

Naknada iz stava 1. ove Odluke ne oslobađa investitora od obaveze plaćanja naknade za dovođenje u pređašnje stanje raskopanih javnih površina, u skladu sa Odlukom o komunalnom uređenju grada Užica.

Član 6

Postupak za ostvarivanje prava za izgradnju male hidroelektrane na lokaciji koja je u javnoj svojini ili svojini grada Užica, pokreće se javnim pozivom za prikupljanje ponuda.

Javni poziv pored podataka o lokaciji i početnog iznosa procenta iz člana 4. stav 1. ove odluke treba da sadrži obavezu uplate depozita, rok trajanja javnog poziva, kao i druge podatke od uticaja za rangiranje i izbor najpovoljnijeg ponuđača, uz napomenu da će se depozit vratiti podnosiocu ponude čija ponuda nije najpovoljnija u roku od 30 dana od dana dostavljanja obaveštenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Depozit se uplaćuje na račun budžeta grada Užica u iznosu od 40 EUR-a po kW instalisane snage, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate u dinarskoj protivvrednosti.

Depozit najpovoljnijeg ponuđača uračunava se u iznos uplate naknade iz člana 4. ove odluke.

Član 7

Pored podataka o investitoru, ponuda treba da sadrži i:

- predloženu mesečnu naknadu koju će investitor plaćati gradu Užicu, izraženu u procentima u odnosu na ukupnu vrednost isporučene električne energije u prethodnom mesecu,

- planirani broj radnika koji će zaposliti u objektu male hidroelektrane,

- dokaz o uplati depozita,

- dokaz o bonitetu investitora,

- dokaz o referencama,

- izjavu da će u roku od 8 dana od dana dobijanja obaveštenja da je njegova ponuda najpovoljnija sa gradom Užicem zaključiti ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza.

Ako za određenu lokaciju dva ili više investitora ponude iznos od 10%, prednost ima investitor sa boljim bonitetom, zatim investitor koji zapošljava veći broj radnika, a zatim onaj koji ima bolju referencu.

Član 8

Postupak izbora najpovoljnijeg investitora za izgradnju male hidroelektrane provodi Komisija od 5 članova, imenovana od strane Gradskog veća.

Komisija je dužna da provede postupak u skladu sa kriterijumima propisanim članom 6. ove odluke i predloži Gradskom veću najpovoljnijeg investitora.

Odluku o izboru najpovoljnijeg investitora donosi Gradsko veće.

Član 9

Najpovoljniji ponuđač dužan je u roku od 8 dana od dana dobijanja obaveštenja o izboru sa gradom Užicem zaključi ugovor kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze.

U slučaju da ne zaključi ugovor iz stava 1. ovog člana, najpovoljniji ponuđač gubi pravo na povraćaj depozita, u kom slučaju će se zaključenje ugovora ponuditi investitoru koji je drugi po redu na rang listi.

Ugovor iz stava 1. ovog člana u ime grada Užica, zaključuje gradonačelnik.

Član 10

Investitor je dužan da u roku od 12 meseci od dana zaključenja ugovora pribavi lokacijsku dozvolu.

Na zahtev investitora rok iz stava 1 ovog člana Gradsko veće grada Užica može produžiti ukoliko investitor opravda razloge zbog kojih nije bio u mogućnosti da pribavi lokacijsku dozvolu.

Član 11

Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove grada Užica:

- provodi postupak i donosi rešenje o konstituisanju službenosti prolaza na nepokretnostima,

- ustrojava i vodi registar izgrađenih malih hidroelektrana na području grada Užica.

Rešenje o konstituisanju službenosti prolaza na nepokretnostima sastavni deo je Ugovora iz člana 8. ove Odluke.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".