PRAVILNIK
O PODSTICAJIMA PROGRAMIMA ZA INVESTICIJE U POLJOPRIVREDI ZA UNAPREĐENJE KONKURENTNOSTI I DOSTIZANJE STANDARDA KVALITETA KROZ PODRŠKU PODIZANJA VIŠEGODIŠNJIH PROIZVODNIH ZASADA VOĆAKA, VINOVE LOZE I HMELJA

("Sl. glasnik RS", br. 59/2013)

 

I UVODNE ODREDBE

Predmet uređenja

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju podsticaji programima za investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanja standarda kvaliteta, koji obuhvataju podršku za investicije u poljoprivrednu proizvodnju kroz podsticanje podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja (u daljem tekstu: podsticaji za podizanje proizvodnih zasada), i to vrste, uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje za podizanje proizvodnih zasada, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje i maksimalni iznos po korisniku podsticaja za podizanje proizvodnih zasada.

Programi podrške za podizanje proizvodnih zasada

Član 2

Podsticaji za podizanje proizvodnih zasada obuhvataju podršku programima, koji se odnose na:

1) podršku podizanja novih intezivnih proizvodnih zasada sa savremenom tehnologijom gajenja voća, vinove loze i hmelja, sa naslonom;

2) pripremu zemljišta za podizanje proizvodnih zasada.

II VRSTE PODSTICAJA ZA PODIZANJE PROIZVODNIH ZASADA

Član 3

Podsticaji za podizanje proizvodnih zasada, u zavisnosti od programa podrške iz člana 2. ovog pravilnika, jesu podsticaji za:

1) nabavku sadnica voćaka, vinove loze i hmelja;

2) nabavku naslona za proizvodne zasade, odnosno radi nabavke kolja kod zasada vinove loze sa sortom Prokupac gajene na tradicionalan način (u daljem tekstu: nabavka naslona, odnosno kolja);

3) pripremu, obradu zemljišta, kopanje jamića za sadnju i sadnju (u daljem tekstu: priprema zemljišta);

4) hemijsku analizu zemljišta sa preporukom đubrenja zemljišta za sadnju i/ili ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta (u daljem tekstu: analize zemljišta).

Podsticaji za nabavku sadnica voćaka, vinove loze i hmelja

Član 4

Podsticaji za nabavku sadnica voća, vinove loze i hmelja obuhvataju podršku podizanju novih intezivnih proizvodnih zasada sa savremenom tehnologijom gajenja voća, vinove loze i hmelja sa naslonom kroz naknadu prihvatljivih troškova nabavke sadnica voća, vinove loze i hmelja.

Prihvatljivi troškovi nabavke sadnica voća, vinove loze i hmelja odobravaju se kao naknada dela troškova kupljenih i plaćenih sadnica u odgovarajućem procentualnom iznosu bez uračunatog poreza na dodatu vrednost u skladu sa posebnim propisom koji donosi Vlada za svaku budžetsku godinu (u daljem tekstu: posebni propis Vlade).

Prihvatljivi troškovi iz stava 2. ovog člana odnose se na standardne i standardne SA sadnice (u daljem tekstu: standardne sadnice) ili sertifikovane sadnice voća, vinove loze i hmelja, koje su posađene u odgovarajućoj gustini sadnje po hektaru površine i koje su primljene u odgovarajućem procentu na toj površini, u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 5

Radi podsticanja podizanja proizvodnih zasada sa srpskim domaćim i odomaćenim sortama, prihvatljivi troškovi za sadnice voća, vinove loze i hmelja, utvrđeni u skladu sa članom 4. ovog pravilnika, uvećavaju se u odgovarajućem iznosu u skladu sa ovim pravilnikom, i to za:

1) voćne zasade sa domaćim sortama: kajsije (Novosadska kasnocvetna, Novosadska rodna, NS-4 i NS-6); višnje (Šumadinka), šljive (Čačanska najbolja, Čačanska lepotica, Čačanska rana, Čačanska rodna, Čačanski šećer, Valjevka i Jelica), kruške (Junsko zlato), jabuke (Čačanska pozna, Rani delišes, Čadel), breskve (Dora i Julija), maline (Gradina i Krupna dvoreda), oraha (Šampion, Srem, Tisa, Bačka, Mire) i odomaćenim sortama: dunje (Leskovačka i Vranjska), jabuke (Budimka i Kolačara), šljive (Ranka) i višnje (Oblačinska);

2) zasade vinove loze sa domaćim i odomaćenim sortama Prokupac, Vranac, Crna Tamjanika, Frankovka, Portugizer, Skadarka, Bagrina, Smederevka, Tamjanika, Kreaca, Slankamenka i Ružica, kao i sa domaćim stvorenim sortama vinove loze.

Podsticaji za nabavku naslona, odnosno kolja

Član 6

Podsticaji za nabavku naslona, odnosno kolja obuhvataju podršku podizanju novih intezivnih zasada sa savremenom tehnologijom gajenja voća, vinove loze i hmelja uz naslon, i to kroz naknadu prihvatljivih troškova nabavke drvenih i/ili metalnih i/ili betonskih stubova, žice i ankera, kao i nabavke kolja kod zasada vinove loze, a kod zasada vinove loze sa sortom Prokupac gajene na tradicionalan način samo troškova nabavke kolja.

Prihvatljivi troškovi nabavke naslona, odnosno kolja odobravaju se kao naknada dela troškova kupljenih i plaćenih naslona i kolja u odgovarajućem procentualnom iznosu bez uračunatog poreza na dodatu vrednost u skladu sa posebnim propisom Vlade.

Podsticaji za pripremu zemljišta

Član 7

Podsticaju za pripremu zemljišta obuhvataju podršku pripremi zemljišta za podizanje proizvodnih zasada, i to kroz naknadu prihvatljivih troškova za nivelisanje zemljišta, izgradnju terasa na nagnutim terenima, za rigolovanja (duboka obrada), odnosno podrivanje zemljišta sa minimalnom dubinom obrade zemljišta od 0,6 metara (osim na peskovitom zemljištu gde nije potrebno rigolovanje, odnosno podrivanje), odnosno sa minimalnom dubinom obrade zemljišta od 0,3 metra za proizvodne zasade jagodastih vrsta voćaka, kopanje jamića za sadnju, kao i za samu sadnju.

Prihvatljivi troškovi pripreme zemljišta iz stava 1. ovog člana odobravaju se kao naknada dela troškova za pripremu zemljišta u odgovarajućem procentualnom iznosu bez uračunatog poreza na dodatu vrednost u skladu sa posebnim propisom Vlade.

Podsticaji za analizu zemljišta

Član 8

Podsticaji za analizu zemljišta obuhvataju podršku pripremi zemljišta za podizanje proizvodnih zasada, kroz naknadu prihvatljivih troškova hemijske analize sa preporukom đubrenja zemljišta za sadnju i/ili ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta i odobravaju se kao naknada dela troškova za izvršenu analizu zemljišta u odgovarajućem procentualnom iznosu bez uračunatog poreza na dodatu vrednost u skladu sa sa posebnim propisom Vlade.

III USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA PODSTICAJE

Član 9

Radi ostvarivanja prava na podsticaje moraju da budu ispunjeni odgovarajući uslovi u pogledu:

1) lica utvrđenih zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju (u daljem tekstu: zakon);

2) vremena podizanja zasada;

3) zemljišta;

4) površine proizvodnog zasada;

5) broja posađenih sadnica;

6) primljenih sadnica.

Uslovi u pogledu lica

Član 10

Pravo na podsticaje za podizanje proizvodnih zasada, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, ima:

1) fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva (u daljem tekstu: fizičko lice);

2) preduzetnik;

3) pravno lice, i to:

(1) privredno društvo;

(2) zemljoradnička zadruga;

(3) naučnoistraživačka organizacija, škola, zadužbina, manastir i crkva.

Član 11

Fizičko lice ostvaruje pravo na podsticaje ako:

1) je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivreda (u daljem tekstu: Registar);

2) na dan podnošenja zahteva u Registru ima prijavljene površine na kojima su podignuti proizvodni zasadi pod odgovarajućim kulturama (odgovarajuća voćna vrsta iz grupe VI - voće i grožđe za koju podnosi zahtev, odnosno hmelj), u skladu sa Šifarnikom biljne proizvodnje i druge namene zemljišnih parcela (u daljem tekstu: prijavljene odgovarajuće kulture u skladu sa Šifarnikom);

3) je upisan u Vinogradarski registar u skladu sa zakonom kojim se uređuje vino, u slučaju podnošenja zahteva za podsticaje za proizvodne zasade vinove loze.

Član 12

Preduzetnik, odnosno pravno lice ostvaruje pravo na podsticaje ako:

1) je upisano u Registar;

2) na dan podnošenja zahteva u Registru ima prijavljene odgovarajuće kulture u skladu sa Šifarnikom;

3) je registrovano kod Agencije za privredne registre;

4) na dan podnošenja zahteva i nadalje ima registrovanu delatnost:

- gajenje jabučastog, koštičavog, jagodastog voća, odnosno gajenje ostalog drvenastog, žbunastog i jezgrastog voća - za zahteve koji se odnose na proizvodne zasade voćaka,

- gajenje grožđa - za zahteve koji se odnose na proizvodne zasade vinove loze,

- gajenje začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja - za zahteve koji se odnose na proizvodne zasade hmelja;

5) je prema ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) izmirilo dospele preuzete obaveze po osnovu propisa kojima se uređuju mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje (poljoprivredni krediti).

Lice iz stava 1. ovog člana koje se bavi proizvodnjom rakije i drugih alkoholnih pića, odnosno vina, odnosno grožđa, pored uslova iz stava 1. ovog člana mora da bude upisano u odgovarajući registar, i to:

1) Registar proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića u skladu sa zakonom kojim se uređuje rakija i druga alkoholna pića - ako se bavi proizvodnjom rakije i drugih alkoholnih pića (u daljem tekstu: proizvođač rakije i drugih alkoholnih pića);

2) Vinarski registar u skladu sa zakonom kojim se uređuje vino - ako se bavi proizvodnjom vina (u daljem tekstu: proizvođač vina);

3) Vinogradarski registar u skladu sa zakonom kojim se uređuje vino - ako se bavi proizvodnjom grožđa (u daljem tekstu: proizvođač grožđa).

Lice iz člana 10. tačka 3) podtačka (3) ovog pravilnika ostvaruje pravo na podsticaje ako ispunjava uslove iz st. 1. i 2. ovog člana i ako je registrovano u drugi odgovarajući registar u skladu sa zakonom.

Uslovi u pogledu vremena podizanja zasada

Član 13

Pravo na podsticaje ostvaruje se pod uslovom da je novi proizvodni zasad podignut:

1) u četvrtom kvartalu prethodne kalendarske godine;

2) u prvom i drugom kvartalu tekuće kalendarske godine.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, pravo na podsticaje za proizvodne zasade jagode može da se ostvari pod uslovom da su ti zasadi podignuti i u trećem kvartalu tekuće kalendarske godine.

Uslovi u pogledu zemljišta

Član 14

Pravo na podsticaje ostvaruje se pod uslovom da su ispunjeni odgovarajući uslovi u pogledu zemljišta na kojima su podignuti proizvodni zasadi, i to:

1) da su katastarske parcele na kojima su podignuti proizvodni zasadi u svojini lica iz člana 10. ovog pravilnika ili na tim parcelama imaju pravo zakupa, odnosno korišćenja na osnovu ugovora o zakupu, odnosno o korišćenju overenog u sudu zaključenog sa fizičkim licem, na period od najmanje deset godina za proizvodne zasade voćaka, vinove loze i hmelja, odnosno za period od najmanje dve godine za proizvodne zasade jagode, računajući godinu od koje se ostvaruje pravo na podsticaje;

2) da se zemljište koristi na osnovu ugovora o zakupu koji je zaključen sa Ministarstvom, crkvom ili manastirom i to za period, odnosno za proizvodne zasade iz tačke 1) ovog stava;

3) da na dan podnošenja zahteva nije pod teretom (hipoteka, plodouživanje i drugo);

4) da se po nekom drugom osnovu ne koriste bespovratna podsticajna sredstava za podizanje istih proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja na istoj katastarskoj parceli;

5) je pre podizanja proizvodnog zasada na katastarskim parcelama izvršena osnovna hemijska analiza zemljišta sa preporukom đubrenja za odgovarajuću voćnu vrstu, vinovu lozu, odnosno hmelj;

6) da je izvršeno rigolovanje (duboka obrada), odnosno podrivanje zemljišta na katastarskim parcelama na kojima su podignuti proizvodni zasadi sa minimalnom dubinom od 0,6 metara (osim na peskovitom zemljištu gde nije potrebno rigolovanje, odnosno podrivanje), odnosno sa minimalnom dubinom obrade zemljišta od 0,3 metra za proizvodne zasade jagodastih vrsta voćaka, a kod proizvodnih zasada jagode izvršena i priprema zemljišta do momenta sadnje (postavljanje bankova, odnosno visokih gredica).

7) proizvodni zasad jagoda nije podignut po sistemu vertikalne tehnologije gajenja.

Uslovi u pogledu površine proizvodnog zasada

Član 15

Pravo na podsticaje se ostvaruje za jedan ili više podignutih proizvodnih zasada, a najmanja površina svakog proizvodnog zasada treba da iznosi:

1) 0,3 hektara - za svaku vrstu jagodastih voćaka, vinove loze i hmelja;

2) 0,5 hektara - za svaku vrstu jabučastih, koštičavih i jezgrastih voćaka.

Proizvodni zasad može da se nalazi na jednoj ili više katastarskih parcela, ali katastarske parcele moraju da se nalaze jedna pored druge i da čine jednu celinu.

Površina proizvodnog zasada vinove loze sa sortama Prokupac, Vranac, Crna Tamjanika, Frankovka, Portugizer, Skadarka, Bagrina, Smederevka, Tamjanika, Kreaca, Slankamenka i Ružica, kao i sa domaćim stvorenim sortama vinove loze može da se sastoji iz jedne ili više odvojenih parcela, s tim da svaka takva parcela ne može biti manja od 0,1 hektara i da njihova ukupna površina iznosi najmanje 0,3 hektara.

Najveća površina za koju mogu da se ostvare podsticaji za sve proizvodne zasade iznosi 10 hektara, a za proizvodne zasade jagode 5 hektara.

Proizvodni zasad vinove loze mora da bude podignut u uskom vinogradarskom geografskom proizvodnom području za gajenje vinove loze i ne može da bude podignut u depresijama, močvarnim predelima, dolinama reka i sličnim lokalitetima nepovoljnim za gajenje vinove loze, a zasad sa vinskim sortama mora da bude namenjen proizvodnji grožđa za proizvodnju kvalitetnog vina sa geografskim poreklom, odnosno regionalnog vina za interspecijes hibride.

Uslovi u pogledu broja posađenih sadnica

Član 16

Proizvodni zasad mora da ispunjava i odgovarajuće uslove u pogledu gustine sadnje (broja posađenih sadnica) za svaku voćnu vrstu, vinovu lozu i hmelj, koji su dati dati u sledećoj tabeli:

Red. broj

Biljna kultura
(voćna vrsta, vinova loza, hmelj)

Minimalan broj posađenih
sadnica po hektaru

Maksimalan broj posađenih
sadnica po hektaru

1.

jabuke na vegetativnoj podlozi

1.600

4.500

2.

jabuke na generativnoj podlozi

400

1.000

3.

kruške na vegetativnoj podlozi bez posrednika

1.250

4.500

4.

kruške na vegetativnoj podlozi sa posrednikom

1.250

4.500

5.

kruške na generativnoj podlozi

800

1.600

6.

dunje

600

1.200

7.

mušmule

600

1.200

8.

šljive na vegetativnoj podlozi

1.200

2.500

9.

šljive na generativnoj podlozi

400

1.200

10.

breskve

800

1.600

11.

nektarine

800

1.600

12.

kajsije bez posrednika

400

800

13.

kajsije sa posrednikom

400

800

14.

trešnje na vegetativnoj podlozi

800

2.500

15.

trešnje na generativnoj podlozi

400

1.000

16.

višnje na vegetativnoj podlozi

800

2.500

17.

oblačinske višnje

800

2.500

18.

višnje na generativnoj podlozi

600

1.100

19.

oraha na generativnoj podlozi

90

160

20.

leske na generativnoj podlozi

400

1.250

21.

izdanačke leske na sopstvenoj podlozi

400

1.250

22.

badem

300

500

23.

ostale drvenaste vrste voćaka

400

4.500

24.

jagode

40.000

65.000

25.

maline sa remontantnim sortama

6.500

8.000

26.

maline sa jednorodnim sortama

10.000

18.000

27.

kupine

2.000

3.500

28.

ribizle

1.600

3.500

29.

ogrozd

1.600

3.500

30.

borovnice

2.200

3.400

31.

brusnica

20.000

110.000

32.

aronija

2.000

4.200

33.

ostale jagodaste vrste voćaka

1.600

18.000

34.

stone sorte vinove loze

3.000

4.500

35.

vinske sorte vinove loze

4.000

5.500

36.

sorta vinove loze Prokupac

7.000

10.000

37.

hmelj

5.000

7.000

Biljne kulture (voćna vrsta, vinova loza, hmelj), sorte ili klonovi moraju da budu upisani u Registar sorti poljoprivrednog bilja u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Uslovi u pogledu primljenih sadnica

Član 17

Pravo na podsticaje se ostvaruje pod uslovom da je primljeno najmanje 90% posađenih sadnica računajući od ukupnog broja posađenih sadnica po proizvodnom zasadu iz člana 16. ovog pravilnika i ako su sadnice zdravstveno i sortno ispravne.

IV NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA NA PODSTICAJE

Podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za podizanje proizvodnih zasada

Član 18

Pravo na podsticaje za podizanje proizvodnih zasada ostvaruje se tako što pravno lice, preduzetnik i fizičko lice iz člana 10. ovog pravilnika (u daljem tekstu: podnosilac zahteva), u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, podnosi zahtev na Obrascu - Zahtev za korišćenje podsticaja za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja (u daljem tekstu: Zahtev), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Zahtev se podnosi Upravi za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Uprava), najkasnije do 31. avgusta tekuće kalendarske godine.

Podnosilac zahteva može da ostvari pravo na podsticaje podnošenjem samo jednog zahteva u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, za proizvodne zasade jagoda podignute u trećem kvartalu tekuće kalendarske godine može se podneti još jedan zahtev u istoj kalendarskoj godini.

Dokumentacija uz Zahtev

Član 19

Uz Zahtev se prilaže:

1) račun na ime podnosioca zahteva o plaćenom iznosu za kupovinu sadnica voća, vinove loze i hmelja plaćenih u toku prethodne, odnosno u toku tekuće kalendarske godine u kojoj se podnosi zahtev, a do dana podnošenja zahteva;

2) račun na ime podnosioca zahteva o plaćenom iznosu za pripremu zemljišta izvršenu u toku prethodne ili tekuće kalendarske godine, odnosno overena izjava podnosioca zahteva da je izvršio pripremu zemljišta, do dana podnošenja zahteva;

3) račun na ime podnosioca zahteva o plaćenom iznosu za analizu zemljišta izvršenu u toku prethodne ili tekuće kalendarske godine, odnosno overena izjava podnosioca zahteva da je izvršio hemijsku analizu zemljišta, odnosno ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta do datuma podnošenja zahteva;

4) račun na ime podnosioca zahteva o plaćenom iznosu za nabavku naslona, odnosno kolja;

5) izvod iz Registra privrednih subjekata za pravna lica, odnosno preduzetnike ne stariji od šest meseci ili odluku, odnosno osnivački akt podnosioca zahteva iz koga se vidi da je jedna od delatnosti kojom se podnosilac zahteva bavi gajenje voća, grožđa ili gajenje začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja;

6) rešenje o upisu u Vinarski registar (za podnosioca zahteva koji je proizvođač vina) ili rešenje o upisu u Registar proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića (za podnosioca zahteva koji je proizvođač rakije i drugih alkoholnih pića), odnosno rešenje o upisu u Vinogradarski registar i izvod iz Vinogradarskog registra (za podnosioca zahteva koji je proizvođač grožđa), odnosno dokaz o upisu u odgovarajući registar za lica iz člana 12. stav 3. ovog pravilnika;

7) kopija plana u razmeri 1:1000, 1:2500, 1:2800 ili 1:2880 i izvod iz katastra nepokretnosti sa podacima o vlasništvu, teretima i ograničenjima (prepis lista nepokretnosti, ako je uspostavljen novi operat, odnosno prepis posedovnog lista, ako nije uspostavljen novi operat), odnosno izvod iz zemljišnih knjiga (gde nije uspostavljen katastar nepokretnosti), za sve katastarske parcele koje su predmet Zahteva;

8) izjava podnosioca zahteva overena u sudu ili opštini da po nekom drugom osnovu ne koristi bespovratna podsticajna sredstva za podizanje istih proizvodnih zasada;

9) investiciona saglasnost Ministarstva za podizanje višegodišnjih zasada na zakupljenom državnom zemljištu;

10) ugovor o zakupu, odnosno korišćenju ako je proizvodni zasad podignut na zakupljenom zemljištu ili zemljištu za koje je zaključen ugovor o korišćenju overen u sudu.

Račun iz stava 1. tač. 1) do 4) ovog člana mora da glasi na ime podnosioca zahteva na kome je jasno iskazana osnovna cena koštanja, PDV i ukupna cena plaćenih troškova. Uz račun prilaže se fiskalni isečak odnosno overena potvrda o prenosu sredstava odnosno overen izvod iz banke, kao dokaz o izvršenoj uplati.

Izuzetno od stava 2. ovog člana uz račun iz stava 1. tačka 1) ovog člana prilaže se i otpremnica (za domaće sadnice, za nabavku naslona, odnosno kolja) ili jedinstva carinska deklaracija (za uvozne sadnice, za nabavku naslona, odnosno kolja).

Ako izdavalac računa nije u sistemu PDV-a taj podatak mora da bude jasno naveden na računu.

Sva potrebna dokumenta moraju da glase na podnosioca zahteva i prilažu se u originalu ili kao overena kopija u sudu ili opštini, osim izjava iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana ukoliko se prilažu umesto računa i dokumentacije iz stava 1. tač. 5), 6) i 7) ovog člana čije kopije ne moraju da budu overene.

Dokumenta izdata na stranom jeziku moraju da budu prevedena na srpski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača.

Obrada podataka iz Zahteva

Član 20

Obradu podataka iz Zahteva vrši Uprava u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, i to uvidom u Zahtev i priloženu dokumentaciju, upoređivanjem tih podataka i po potrebi uvidom u druge odgovarajuće podatke, radi utvrđivanja ispunjenosti uslova utvrđenih ovim pravilnikom (u daljem tekstu: administrativna kontrola podataka).

Ako se u postupku administrativne kontrole podataka utvrdi usklađenost podataka iz stava 1. ovog člana i ispunjenost formalnih uslova za ostvarivanje prava na podsticaje, Zahtev se dostavlja nadležnoj inspekciji radi pregleda proizvodnog zasada na terenu i sačinjavanja zapisnika o izvršenom pregledu proizvodnih zasada, a za proizvodne zasade sa naslonom i preporuka za postavljanje naslona (u daljem tekstu: prvi kontrolni pregled).

Donošenje rešenja

Član 21

Uprava posle izvršenog prvog kontrolnog pregleda i utvrđivanja ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na podsticaje, u skladu sa zakonom, rešenjem utvrđuje pravo na korišćenje podsticaja za podizanje proizvodnih zasada od strane podnosioca zahteva (u daljem tekstu: korisnik podsticaja).

Rešenjem iz stava 1. ovog člana naročito se uređuje obaveza korisnika podsticaja da sprovede agrotehničke mere (nege, održavanja i zaštite proizvodnih zasada), kao i da postavi naslon za proizvodne zasade sa naslonom do 30. juna naredne godine.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, rešenjem se uređuje i obaveza da korisnik podsticaja za proizvodne zasada vinove loze sa vinskim sortama proizvodi vino sa geografskim poreklom od grožđa sa podignutih zasada, počevši najkasnije od četvrte godine od godine podizanja zasada.

Isplata podsticaja

Član 22

Podsticaji se isplaćuju na osnovu rešenja iz člana 21. ovog pravilnika, po redosledu podnošenja zahteva, do iznosa utvrđenog u skladu sa posebnim propisom Vlade.

Uprava isplaćuje podsticaje na namenski račun korisnika podsticaja, na osnovu donetog rešenja kao jednokratna isplata.

Za proizvodne zasade sa naslonom isplata se vrši u dve rate, a druga rata se isplaćuje naredne godine, nakon postavljanja naslona i izvršenog drugog kontrolnog pregleda od strane nadležnog inspektora.

V MAKSIMALNI IZNOSI PODSTICAJA

Član 23

Maksimalni iznosi po korisniku podsticaja za podizanje proizvodnih zasada, u zavisnosti od vrste podsticaja, jesu:

1) za nabavku sadnica voćaka, vinove loze i hmelja - 1.200.000 dinara;

2) za nabavku naslona, odnosno kolja - 500.000 dinara;

3) za pripremu zemljišta - 200.000 dinara;

4) za hemijsku analizu zemljišta, odnosno ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta - 100.000 dinara.

Ako se podsticaji iz stava 1. tačka 1) ovog člana odnose na proizvodne zasade sa srpskim domaćim i odomaćenim sortama voća, odnosno sortama vinove loze iz člana 5. ovog pravilnika podsticaji se uvećavaju za 50.000 dinara po hektaru podignutog proizvodnog zasada.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Član 24

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

 


Republika Srbija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA
I VODOPRIVREDE
Uprava za agrarna plaćanja

ZAHTEV
ZA KORIŠĆENJE PODSTICAJA ZA PODIZANJE VIŠEGODIŠNJIH PROIZVODNIH ZASADA VOĆAKA, VINOVE LOZE I HMELJA

BROJ PREDMETA: __________
PRIMEDBE: ________________

I - OPŠTI PODACI

NAZIV / IME I PREZIME PODNOSIOCA ZAHTEVA

 

JMBG

|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|__|__|__|__|__|__|__|__|

ADRESA, UPRAVNI OKRUG

 

MB PIB

BR. TELEFONA

 

BROJ POLJOPRIVREDNOG GAZDINSTVA

|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

IV kvartal ____ god

   

I i II kvartal _____ god

   

III kvar (jagoda) _____ god

 

NASLON _____ god

 

II - PODACI O PROIZVODNOM ZASADU

Redni
broj
zasada/
vinog.
parcele

VRSTA VOĆAKA

VINOVA LOZA

HMELJ

(navesti)

Površina zasada / parcele (površina aktivnog zasada sa površinom polovine međurednog rastojanja) (ha)

Broj zasađenih sadnica u proizvodnom zasadu (kom)

Sorta(e) /klon(ovi)

Podloga(e)

Katastarska opština gde je podignut zasad

Broj (brojevi) katastarske (katastarskih) parcela na kojoj (kojima) je podignut zasad - po sortama (ukoliko je veliki broj katastarskih parcela, priložiti brojeve u prilogu)

Kategorija sadnica (navest: stand. ili sertif.)

Broj i datum računa (za plaćene sadnice, analizu zemljišta i za pripremu zemljišta, ako se prilaže račun)

(navesti DA ili NE)

Naziv

Broj sadnica

Marginalna opština

Domaće odnosno odomaćena sorta

   

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M.P.

ime i prezime (napisati štampanim slovima)

 

_________________________________________

potpis podnosioca zahteva

Dokumentacija koja se prilaže uz zahtev:
1) račun na ime podnosioca zahteva o plaćenom iznosu za kupovinu sadnica voća, vinove loze i hmelja;
2) račun na ime podnosioca zahteva o plaćenom iznosu za pripremu zemljišta, odnosno overena izjava podnosioca zahteva da je izvršio pripremu zemljišta;
3) račun na ime podnosioca zahteva o plaćenom iznosu za analizu zemljišta, odnosno overena izjava podnosioca zahteva da je izvršio analizu zemljišta;
4) račun na ime podnosioca zahteva o plaćenom iznosu za nabavku naslona, odnosno kolja:
5) izvod iz Registra privrednih subjekata za pravna lica, odnosno preduzetnike ili odluka, odnosno osnivački akt podnosioca zahteva iz koga se vidi da je jedna od delatnosti kojom se podnosilac zahteva bavi gajenje voća, grožđa ili gajenje začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja;
6) rešenje o upisu u Vinarski registar (za podnosioca zahteva koji je proizvođač vina) ili rešenje o upisu u Registar proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića (za podnosioca zahteva koji je proizvođač rakije i drugih alkoholnih pića), odnosno rešenje o upisu u Vinogradarski registar i izvod iz Vinogradarskog registra (za proizvodne zasade vinove loze), odnosno dokaz o upisu u odgovarajući registar;
7) kopija plana u razmeri 1:1000, 1:2500, 1:2800 ili 1:2880 i izvod iz katastra nepokretnosti sa podacima o vlasništvu, teretima i ograničenjima, odnosno izvod iz zemljišnih knjiga;
8) izjava podnosioca zahteva overena u sudu ili opštini da po nekom drugom osnovu ne koristi bespovratna podsticajna sredstva za podizanje istih proizvodnih zasada, odnosno da je izvršio analizu i pripremu zemljišta za sadnju;
9) investiciona saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za podizanje višegodišnjih zasada na zakupljenom državnom zemljištu;
10) ugovor o zakupu, odnosno korišćenju ako je proizvodni zasad podignut na zakupljenom zemljištu ili zemljištu za koje je zaključen ugovor o korišćenju overen u sudu.

(ova izjava mora biti overena u sudu ili opštini)

I Z J A V A
(za podnosioca zahteva - fizičko lice)

Ovim potvrđujem, pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću, da za iste opravdane troškove za koje sam podneo/la zahteva shodno Pravilniku o podsticajima programa za investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja, po drugom osnovu nisam ostvario/la pravo na podsticajna sredstva, kao i da na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja, nema evidentiranih, dospelih i neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita.

Takođe izjavljujem pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću da je na katastarskim parcelama na kojima su podignuti proizvodni zasadi, izvršeno rigolovanje, odnosno duboka obrada zemljišta kod jabučastih, koštičavih i jezgrastih vrsta voća, kao i kod vinove loze i hmelja, odnosno osnovna obrada zemljišta za jagodaste vrste voćaka u toku _____ godine, kao i da je izvršena osnovna hemijska analiza zemljišta sa preporukom đubrenja odnosno ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta za odgovarajuću voćnu vrstu, vinovu lozu, odnosno hmelj u toku _____ godine, u skladu sa uslovima propisanim ovim pravilnikom.

U ______________, ______________ god.

 

 

 

IZJAVU DAO:

 

_______________________________

 

Ime i prezime

 

(ova izjava mora biti overena u sudu ili opštini)

IZJAVA
(za podnosioca zahteva - preduzetnik, odnosno pravno lice)

Ovim potvrđujem, pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću, da za iste opravdane troškove za koje je podnet zahtev shodno Pravilniku o podsticajima programa za investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja, po drugom osnovu podnosilac zahteva - "___________________" nije ostvario pravo na podsticajna sredstva, kao i da na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja, nema evidentiranih, dospelih i neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede. šumarstva i vodoprivrede po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita.

Takođe izjavljujem pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću da je na katastarskim parcelama na kojima su podignuti proizvodni zasadi, izvršeno rigolovanje, odnosno duboka obrada zemljišta kod jabučastih, koštičavih i jezgrastih vrsta voća, kao i kod vinove loze i hmelja, odnosno osnovna obrada zemljišta za jagodaste vrste voćaka u toku _____ godine, kao i da je izvršena osnovna hemijska analiza zemljišta sa preporukom đubrenja odnosno ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta za odgovarajuću voćnu vrstu, vinovu lozu, odnosno hmelj u toku _____ godine, u skladu sa uslovima propisanim ovim pravilnikom.

U _______________, ______________ god.

 

IZJAVU DAO:

 

_______________________________

 

potpis ovlašćenog lica sa pečatom