ODLUKA
O RADNOM VREMENU U UGOSTITELJSTVU, ZANATSTVU I TRGOVINI

("Sl. list Grada Loznice", br. 4/2013)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuje se raspored, početak i završetak radnog vremena u oblasti ugostiteljstva, zanatstva i trgovine na teritoriji grada Loznice.

Član 2

Pravna lica i preduzetnici koji se bave ugostiteljskom, zanatskom i trgovačkom delatnošću na teritoriji grada Loznice, dužni su da utvrde početak i završetak radnog vremena u svojim objektima u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 3

Raspored, početak i završetak radnog vremena utvrđen ovom Odlukom mora biti istaknut na ulazu ili drugom vidnom mestu objekta u kom se obavlja delatnost iz člana 1. ove Odluke.

Istaknuti raspored, početak i završetak radnog vremena mora se poštovati.

Vlasnici ugostiteljskih objekata su dužni da raspored radnog vremena određen u skladu sa odredbama ove Odluke podnesu Gradskoj upravi - Odeljenje za privredu radi evidencije i kontrole.

Radno vreme ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata može biti i kraće od propisanog ali ne može biti duže od radnog vremena utvrđenog ovom Odlukom.

POSEBNE ODREDBE

Ugostiteljstvo

Član 4

U ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge smeštaja i prenoćišta (hoteli, moteli, pansioni, apartmani, turističko naselje i drugi objekti namenjeni odmoru i rekreaciji posebnih kategorija korisnika i sl.), radno vreme može početi u 00,00 časova i može trajati do 24,00 časa.

Član 5

U ugostiteljskim objektima, restoranima, kafanama, bifeima, picerijama, pivnicama, kafeposlastičarnicama, pečenjarama, barovima, ekspres restoranima, kioscima, gostionicama, krčmama i svim drugim ugostiteljskim objektima u kojima se izvodi ili ne izvodi muzički program (uživo ili putem muzičkih uređaja), radno vreme može početi u 06,00 časova i može trajati svakoga dana do 24,00 časa.

U dane vikenda, uoči i u dane državnih i verskih praznika, koji su propisani Zakonom kao neradni dani i u letnjem periodu, radno vreme u navedenim objektima može početi u 06,00 časova i može trajati do 01,00 čas sledećeg dana.

Danima vikenda u smislu ove Odluke, smatraju se petak na subotu i subota na nedelju.

Letnjim periodom u smislu ove Odluke, smatraju se meseci jul i avgust.

Član 6

Radno vreme u ugostiteljskim objektima: restoranima, kafanama, bifeima, picerijama, pivnicama, kafe poslastičarnicama, pečenjarama, barovima, ekspres-restoranima, kioscima, gostionicama, krčmama, objektima koji poseduju bašte i terase i svim drugim ugostiteljskim objektima koji se građevinski nalaze ispod stanova u stambenim zgradama ili su građevinski vezani za stambene zgrade, a u kojima stanuju i druga lica osim vlasnika ili korisnika ugostiteljskih objekata, ne može početi pre 06,00 časova, a može trajati svakoga dana do 24,00 časa, a u dane vikenda, uoči i u dane državnih i verskih praznika koji su propisani Zakonom kao neradni dani radno vreme može trajati do 01,00 čas sledećeg dana.

U objektima iz stava 1. ovog člana muzički program koji se priređuje muzikom uživo ili muzičkim uređajima instalisanim u objektu ili van njega, može da traje do 22,00 časa, odnosno do 23,00 časa u letnjem periodu, a posle 22,00 časa odnosno 23,00 časa u letnjem periodu muzika od svih vrsta uređaja instalisanih u objektu i van njega mora biti svedena na sobnu jačinu, odnosno da se ne čuje van poslovnog objekta.

U objektima iz stava 1 ovog člana koji imaju postavljenu zvučnu izolaciju i raspolažu odgovarajućim dokazom (atest), muzički program uživo može trajati svakoga dana do 24,00 časa, a u dane vikenda, uoči i u dane državnih i verskih praznika koji su propisani Zakonom kao neradni dani, radno vreme može trajati do 01,00 časa sledećeg dana.

Član 7

U letnjim baštama i na terasama ugostiteljskih objekata, izuzev bašta i terasa iz člana 6. stav 1. ove Odluke, muzički program koji se priređuje muzikom uživo ili upotrebom muzičkih uređaja instalisanih u objektu ili van njega, može da traje do 24 časa.

Član 8

U barovima koji pored pića pružaju i usluge zabave (noćni-bar, disko-bar, dansing-bar, kabare i sl.) radno vreme i priređivanje muzičkog programa može početi u 06,00 časova i trajati svakoga dana do 24,00 časa, a u letnjem periodu, radno vreme u navedenim objektima može početi u 06,00 časova i trajati do 01,00 časa sledećeg dana.

U dane vikenda, uoči i u dane državnih i verskih praznika koji su propisani Zakonom kao neradni dani, objekti iz stava 1. ovog člana mogu raditi i priređivati muzički program najduže do 04,00 časa sledećeg dana, s tim da u tim danima radno vreme ne može početi pre 21,00 čas.

Ukoliko se navedeni objekti iz stava 1. ovog člana građevinski nalaze ispod stanova u stambenim zgradama ili su građevinski vezani za stambene zgrade, a u kojima stanuju i druga lica osim vlasnika ili korisnika ugostiteljskih objekata, radno vreme i priređivanje muzičkog programa može početi i trajati kao u objektima iz člana 6. ove Odluke.

U objektima iz stava 3. ovog člana koji imaju postavljenu zvučnu izolaciju i raspolažu odgovarajućim dokazom (atest) radno vreme i priređivanje muzičkog programa može početi i trajati u skladu sa stavom 1. i 2. ovog člana.

Član 9

Pravna lica registrovana za obavljanje ugostiteljske delatnosti i preduzetnici - osnivači samostalnih ugostiteljskih radnji koji organizuju zabave (svadbe, punoletstva, krštenja, maturske večeri, godišnje proslave društva i udruženja i ispraćaji u vojsku), dužni su pribaviti rešenje o odobrenju produženja radnog vremena Gradske uprave - Odeljenja za privredu. Zahtev za dobijanje rešenja podnosi se na odgovarajućem obrascu najkasnije 3 dana pre održavanja iste, uz odgovarajući dokaz o vrsti zabave (izjave organizatora i vlasnika ugostiteljskog objekta).

Radno vreme u ugostiteljskim objektima gde se održavaju organizovane zabave iz stava 1. ovog člana u dane održavanja istih može trajati do 04,00 časa sledećeg dana.

Odredbe ovog člana ne odnose se na objekte iz člana 6. i člana 8. stav 3. ove Odluke.

Član 10

Radno vreme u ugostiteljskim objektima koji se nalaze na autobuskim i železničkim stanicama može trajati od 05,00 do 24,00 časa.

Član 11

U ugostiteljskim objektima koji se nalaze u sklopu benzinskih pumpi radno vreme može trajati kao i radno vreme benzinskih pumpi.

Član 12

Radno vreme u ugostiteljskim objektima u dane novogodišnjih praznika (31.12. na 01.01; 01.01. na 02.01. i 13.01. na 14.01) može trajati od 00,00 do 24,00 časa.

Zanatstvo

Član 13

U objektima i prostoru u kojima se vrše poslovi zanatske delatnosti (proizvodnog i uslužnog zanatstva) radno vreme može trajati od 06,00 do 24,00 časa.

Radno vreme u proizvodnom delu pekarskih radnji može trajati od 00,00 do 24,00 časa, a u prodajnom delu pekarskih radnji može trajati od 06,00 do 24,00 časa radnim danom, a u danima vikenda od 06,00 do 01,00 čas i u letnjem periodu.

U zanatskim radnjama u kojima se vrše usluge zabavnog karaktera (igraonice, fliperi, automati, kladionice i sl.) radno vreme može trajati od 09,00 do 24,00 časa.

Trgovina

Član 14

U objektima u kojima se obavlja trgovinska delatnost utvrđuje se radno vreme u trajanju od 06,00 do 23,00 časa, s tim što se prijem i isporuka robe može vršiti i pre utvrđenog početka rada objekta.

Trgovinski objekti tipa "MARKET" sa radnim vremenom "NON-STOP" dužni su podneti zahtev za dobijanje saglasnosti za ovakav način rada u Odeljenju za privredu Gradske uprave Loznica.

Radno vreme benzinskih pumpi i trgovinskih objekata koji se nalaze na benzinskim pumpama može trajati od 00,00 do 24,00 časa.

Radno vreme apoteka može trajati od 00,00 do 24,00 časa.

NADZOR NAD PRIMENOM ODLUKE

Član 15

Nadzor nad primenom ove Odluke vršiće Odeljenje za poslove inspekcijskog nadzora - Komunalna inspekcija i Komunalna policija u okviru svoje redovne nadležnosti.

Ako je u postupku kontrole utvrđeno nepridržavanje radnog vremena komunalna inspekcija podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka na osnovu svog zapisnika, zapisnika ili službene beleške Komunalne policije ili službene beleške Policijske stanice u Loznici.

Ako je u postupku kontrole utvrđeno nepridržavanje rešenja Odeljenja za privredu o produženju radnog vremena, a na osnovu zapisnika komunalne inspekcije ili službene beleške Komunalne policije ili Policijske stanice u Loznici, vlasniku ili korisniku ugostiteljskog objekta ne može se izdati saglasnost za produženje radnog vremena u narednih 90 dana računajući od dana utvrđivanja nepridržavanja radnog vremena.

KAZNENE ODREDBE

Član 16

Novčanom kaznom od 50.000 do 200.000 dinara kazniće se pravno lice za prekršaj:

- ako ne utvrdi radno vreme u skladu sa odredbama ove Odluke (član 2.)

- ako ne istakne raspored radnog vremena na ulaznim vratima objekta ili neposredno pored njih (član 3. stav 1.)

- ako ne poštuje istaknuti raspored, početak i završetak radnog vremena (član 3. stav 2.)

- ako raspored radnog vremena ne podnese Gradskoj upravi - Odeljenju za privredu radi evidencije (član 3. stav 3.)

- ako se ne pridržava radnog vremena koje je utvrđeno u skladu sa odredbama ove Odluke (član 5., član 6. stav 1., član 8., član 9. stav 2., član 10., član 11., član 13., član 14.)

- ako se ne pridržava propisanog radnog vremena za izvođenje muzičkog programa utvrđenog ovom Odlukom (član 6. stav 2. i 3. i član 7.)

- ako ne pribavi rešenje o produženju radnog vremena Gradske uprave - Odeljenja za privredu (član 8. stav 1.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara

Za prekršaj stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu u ugostiteljstvu, zanatstvu i trgovini ("Službeni list opštine Loznica", broj 4/06).

Član 18

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".