ODLUKA

O USKLAĐIVANJU GENERALNOG PLANA LOZNICE SA ODREDBAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI

("Sl. list Grada Loznice", br. 9/2009 i 4/2013)

Član 1

Ovom Odlukom pristupa se usklađivanju Generalnog plana Loznice ("Sl. list opštine Loznica", broj 10/05) sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/09), (u daljem tekstu: Zakon), koje se odnose na Generalni urbanistički plan.

Usklađeni Generalni plan Loznice, nosiće naziv Generalni urbanistički plan Loznice (u daljem tekstu: GUP Loznice).

Član 2

Cilj donošenja ove Odluke je pristupanje Generalnog plana Loznice i usklađivanju Generalnog plana Loznice sa odredbama Zakona, kao strateškog razvojnog plana sa opštim elementima prostornog razvoja naseljenog mesta Loznica koje je sedište jedinice lokalne samouprave i koje ima više od 30.000 stanovnika.

Član 3

Granica planskog područja GUP Loznice je celokupan obuhvat planskog područja Generalnog plana Loznice, ukupne površine 4.100 ha.

Član 4

GUP Loznice treba da sadrži naročito sledeće elemente:

1) granicu plana i obuhvat građevinskog područja;

2) granice obuhvata planova generalne regulacije za celo građevinsko područje;

3) generalnu namenu površina koje su pretežno planirane u građevinskom području, na nivou urbanističkih zona;

4) generalne pravce i koridore za saobraćajnu, energetsku, vodoprivrednu, komunalnu i drugu infrastrukturu.

Član 5

Rok u kojem će se doneti GUP Loznice je 18 meseci od dana stupanja na snagu Zakona.

Član 6

Sredstva za izradu GUP-a Loznice, obezbediće se u budžetu Grada Loznice ili iz drugih izvora u skladu sa Zakonom.

Grad Loznica će u skladu sa kriterijumima donetim od strane nadležnog ministarstva podneti zahtev za sufinansiranje i obezbeđivanje dela sredstava za izradu GUP-a Loznice.

Član 7

Stručni deo postupka izrade GUP-a Loznice obaviće organ nadležan za poslove prostornog i urbanističkog planiranja, odnosno pravno lice iz čl. 36. Zakona koje ispunjava propisane uslove za izradu planske dokumentacije.

Član 8

Sastavni deo ove Odluke je i Odluka o pristupanju izradi Strateške procene uticaja na životnu sredinu usklađenog Generalnog plana Loznice.

Član 8a

Pošto se radi o usklađivanju planskog dokumenta ne pristupa se izradi koncepta plana, već se priprema nacrt plana koji podleže stručnoj kontroli i upućuje u proceduru javnog uvida i donošenja u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 9

Nacrt GUP-a Loznice, biće nakon stručne kontrole izložen na javni uvid u prostorijama Odeljenja za planiranje i izgradnju gradske uprave grada Loznice, a izlaganje nacrta GUP-a Loznice na javni uvid, biće oglašeno u dnevnom i lokalnom listu i trajaće 30 dana od dana oglašavanja.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice."