ODLUKA

O ORGANIZACIJI I NAČINU OBAVLJANJA AUTO-TAKSI PREVOZA NA TERITORIJI GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 9/2009, 11/2010, 4/2011, 1/2012, 2/2013 i 4/2013)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuju se bliži uslovi za obavljanje, kao i organizacija i način obavljanja auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznice.

Član 2

Auto-taksi prevoz je javni vanlinijski prevoz putnika putničkim motornim vozilom za koji korisnik utvrđuje relaciju i za to plaća iznos koji pokazuje taksimetar, u zavisnosti od pređenog puta i ukupnog trajanja vožnje.

Član 3

Auto-taksi prevoz mogu obavljati:

- preduzetnici u okviru samostalne autoprevozničke radnje i to samo sa jednim vozilom za koje je izdata auto-taksi dozvola,

- preduzeća i druga pravna lica sa vozilima za koja su izdate auto-taksi dozvole,

- u skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju, Zakonom o privatnim preduzetnicima, Zakonom o privrednim društvima, ovom Odlukom i drugim propisima donetim na osnovu Zakona.

Auto-taksi vozač je fizičko lice koje obavlja auto-taksi prevoz kao preduzetnik ili kao zaposleni u pravnom licu ili preduzetničkoj radnji u smislu odredaba ove Odluke.

Član 4

Taksi stanice na teritoriji grada Loznice određuju se Programom organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznice koji donosi Gradsko veće.

Program organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznice se donosi u tekućoj za narednu godinu.

Član 5

Zainteresovani za obavljanje auto-taksi prevoza iz člana 3. ove Odluke, ili već registrovani auto-taksi prevoznik u okviru pravnog lica radi proširenja voznog parka, mogu zatražiti odobrenje za isto od nadležnog organa.

2. USLOVI ZA OBAVLJANJE AUTO-TAKSI PREVOZA

a) Preduzetnik

Član 6

Pored uslova propisanih Zakonom, preduzetnik može obavljati auto-taksi prevoz ako ispunjava i sledeće uslove:

1) Da ima važeću vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje tri godine;

2) Da ima najmanje treći stepen stručne spreme;

3) Da je vlasnik putničkog vozila ili primalac lizinga;

4) Da ima rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za vozilo kojim se obavlja delatnost auto-taksi prevoza izdato od strane saobraćajnog inspektora Gradske uprave Loznica;

5) Da je poslovno sposoban (potvrda o obavljenom lekarskom pregledu ne sme biti starija od godinu dana);

6) Da se protiv istog ne vodi postupak, odnosno da nije kažnjavan za krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja, da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije dok traju pravne posledice osude, odnosno mere;

7) Da poseduje auto-taksi dozvolu.

Ako fizičko lice auto-taksi prevoz obavlja kao zaposleno u preduzetničkoj radnji registrovanoj za obavljanje ove vrste delatnosti, pored toga što mora ispunjavati uslove iz stava 1. (tačke 1, 2, 5. i 6) ovog člana, mora da ima i zaključen ugovor o radu sa preduzetnikom.

Ispunjenost uslova za auto-taksi vozača (za preduzetnika, kao i za fizičko lice zaposleno u preduzetničkoj radnji) kontroliše saobraćajni inspektor Gradske uprave Loznica, koji donosi i rešenje o utvrđivanju ispunjenosti ovih uslova.

b) Preduzeće i druga pravna lica

Član 7

Pored uslova propisanih Zakonom, preduzeće i drugo pravno lice može obavljati auto-taksi prevoz ako ispunjava i sledeće uslove:

1) Da je registrovano za ovu vrstu delatnosti, odnosno da poseduje auto-taksi dozvolu za svako taksi-vozilo;

2) Da je vlasnik putničkog vozila ili primalac lizinga;

3) Da ima rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za svako vozilo kojim se obavlja delatnost auto-taksi prevoza izdato od strane saobraćajnog inspektora Gradske uprave Loznica;

4) Da auto-taksi vozač zaposlen u preduzeću i drugom pravnom licu ima zaključen ugovor o radu sa pravnim licem i da ispunjava uslove propisane članom 6. stav 1. tačke 1, 2, 5. i 6. ove Odluke, za šta mora posedovati rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za auto-taksi vozača gradskog saobraćajnog inspektora.

c) Auto-taksi vozilo

Član 8

Auto-taksi prevoz obavlja se vozilom koje pored uslova utvrđenih propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, ispunjava i sledeće uslove:

1) Da je fabrički proizveden putnički automobil koji ima najviše 5 sedišta, računajući i sedište vozača i najmanje četvora vrata;

2) Da je vozilo fabrički proizvedeno minimalno u skladu sa uslovima propisanim normom "EURO 3";

3) U putničkom automobilu kojim se obavlja auto-taksi prevoz mora biti na vidnom mestu za korisnika prevoza ugrađen tehnički ispravan, plombiran i baždaren na važeću tarifu taksimetar, koji je postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv i da se njegovim uključenjem svetlo na taksi oznaci iz tačke 4. ovog člana gasi;

4) Da ima svetleću oznaku na krovu vozila sa natpisom "TAXI", kao i nazivom preduzeća ili udruženja kome pripada, odnosno preduzetnika, tako da je svetleća oznaka sa obe strane istog izgleda;

5) Da ima na vidnom mestu za korisnika usluge istaknute lične podatke auto-taksi prevoznika (naziv, odnosno ime i prezime, adresa, broj taksi dozvole) kao i fotografiju istog;

6) Da na vidnom mestu za korisnika usluge prevoza u vozilu istakne važeći cenovnik;

7) Da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe;

8) Da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje;

9) Da je vozilo bez oštećenja, uredno obojeno i da se održava u čistom stanju;

10) Da sa prednje i zadnje strane auto-taksi vozila ima istaknutu tablicu sa evidencionim brojem i natpisom "TAXI" i "LOZNICA" narandžaste boje.

Član 9

Auto-taksi vozač u toku obavljanja auto-taksi prevoza mora biti uredno ošišan i obrijan ili da ima urednu bradu i brkove, ne sme nositi trenerku, kratke pantalone, sportski šorts i papuče.

Član 10

Auto-taksi prevoznik je obavezan:

- pre početka obavljanja delatnosti,

- u toku obavljanja delatnosti ako menja auto-taksi vozilo, registarske tablice, taksimetar ili status lica (fizičko-pravno), odmah, a najkasnije u roku od 15 dana po nastanku promene, da podnese zahtev gradskom saobraćajnom inspektoru za utvrđivanje ispunjenosti uslova za vozilo u smislu člana 8. ove Odluke.

Gradski saobraćajni inspektor donosi rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za vozilo koje se dostavlja auto-taksi prevozniku radi dobijanja rešenja o obavljanju delatnosti ili rešenja o promeni koje donosi Agencija za privredne registre.

Na osnovu dobijenih rešenja od Agencije za privredne registre, rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova za vozilo i rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova za auto-taksi vozača (samo za taksi-vozača preduzetnika) Odeljenje za privredu Gradske uprave Loznica izdaje taksi prevozniku odgovarajuću auto-taksi dozvolu.

Rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za auto-taksi vozača (preduzetnika) nije potrebno za unošenje promena u auto-taksi dozvolu (stav 1, tačka 2. ovog člana).

3. ORGANIZACIJA I NAČIN OBAVLJANJA AUTO-TAKSI PREVOZA

Član 11

Za vreme obavljanja delatnosti auto-taksi prevoznik mora imati u vozilu Ugovor o radu ako je vozač zaposleno lice u auto-taksi radnji ili preduzeću ili drugom pravnom licu, rešenje i druge akte o utvrđivanju ispunjenosti uslova za auto-taksi vozača i auto-taksi dozvolu u koju se unose:

- evidencioni broj taksi tablice za vozilo,

- prezime i ime auto-taksi prevoznika, odnosno naziv pravnog lica,

- prebivalište-poslovno sedište,

- broj auto-taksi dozvole,

- marka, tip i registarske oznake auto-taksi vozila,

- marka, tip i fabrički broj taksimetra,

- podatke o upisu u registar auto-taksi delatnosti,

- prostor za promene podataka.

Auto-taksi dozvolu i taksi tablice izdaje Odeljenje za privredu Gradske uprave Loznica i o tome se vodi poseban registar taksi tablica.

Član 12

Auto-taksi vozači (preduzetnici i preduzeća ili druga pravna lica) koji imaju auto-taksi dozvole za rad izdate u drugim opštinama i gradovima ne mogu da na teritoriji grada Loznice vrše prevoz putnika u lokalnom saobraćaju (da započinju vožnju na teritoriji grada Loznice i da istu završavaju na teritoriji grada Loznice).

Član 13

Auto-taksi vozač je obavezan da auto-taksi prevoz započne

- sa taksi stanice

- na radio telefonski poziv.

Izuzetno, ako je auto-taksi vozilo slobodno, na zahtev putnika ili ako ga putnik zaustavi, auto-taksi prevoznik može da započne prevoz i van taksi stanice.

Auto-taksi prevozniku u vreme obavljanja taksi delatnosti zabranjeno je da vrši prijem putnika u vozilo i iskrcavanje putnika na autobuskim stajalištima, odnosno sa auto-taksi vozilom ne sme stajati na autobuskom stajalištu.

Izuzetno, prijem putnika u vozilo i iskrcavanje putnika u vreme obavljanja taksi delatnosti se može vršiti na udaljenosti većoj od 20 metara od autobuskog stajališta.

Auto-taksi prevoznik u vreme obavljanja taksi delatnosti ne sme taksi vozilo parkirati van taksi stanice.

Član 14

Auto-taksi stanice su određene i uređene saobraćajne površine na kojima auto-taksi prevoznici pristaju sa vozilom, sačekuju i primaju putnike.

Auto-taksi prevoznik može stati na svaku taksi stanicu i taksi mesto, ako ima slobodnog mesta.

Član 15

Taksi stanice se moraju obeležiti saobraćajnom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, kao i posebnom oznakom koja sadrži naziv i vreme rada taksi stanica.

Poslovi upravljanja, izgradnje, uređenja, održavanja i organizacije korišćenja taksi stanica na području grada Loznice (obuhvaćeni i Klupci), Lešnice i Tršića (taksi stanica na parkingu kod Osnovne škole), poveravaju se JP "GRAD" iz Loznice, a u Banji Koviljači JP "Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače" iz Banje Koviljače.

U ostalim naseljenim mestima grada Loznice, poslovi iz prethodnog stava ovog člana, poveravaju se mesnim zajednicama ili drugima koje odredi mesna zajednica.

Član 16

Lokaciju za otvaranje i izgradnju taksi stanica određuje preduzeće ili mesna zajednica iz prethodnog člana ove Odluke uz prethodno pribavljenu saglasnost Gradske uprave - Odeljenja za privredu i Odeljenja za planiranje i izgradnju, kao i organa unutrašnjih poslova nadležnog za bezbednost saobraćaja.

Određivanje novih taksi stanica vrši se kroz Program organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznice koji donosi Gradsko veće.

Član 17

Na taksi stanicama se vozila za prevoz putnika postavljaju prema redu dolaska. Auto-taksi vozač je dužan da na taksi stanici bude u vozilu kojim obavlja prevoz ili pored vozila.

Član 18

Auto-taksi vozilom se ne mogu prevoziti:

1. deca do 6 godina starosti bez pratioca, osim ako je roditelj ili staratelj u sporazumu sa taksi vozačem poverio prevoz deteta do mesta opredeljenja;

2. lica pod dejstvom alkohola, droge i lica obolela od zaraznih bolesti;

3. lice koje svojom odećom može prljati ili oštetiti unutrašnjost vozila;

4. posmrtni ostaci;

5. uginule životinje;

6. eksplozivne, lako zapaljive, radioaktivne, zarazne, nagrizajuće i druge materije koje zbog svojih osobina mogu biti opasne po bezbednost i zdravlje ljudi ili mogu naneti drugu štetu.

Član 19

Auto-taksi prevoznik je dužan da primi u vozilo svakog putnika (osim iz čl. 18. ove Odluke) i da se odazove na radio telefonski poziv, u granicama raspoloživih sedišta, kao i lični prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag.

Član 20

Auto-taksi prevoznik je obavezan da po ulasku putnika u taksi vozilo uključi taksimetar i po izvršenom prevozu isključi taksimetar i naplati cenu (utvrđenu na osnovu važećeg cenovnika usluga) na osnovu taksimetra.

U cenu auto-taksi prevoza (utvrđenu na osnovu važećeg cenovnika usluga i na osnovu taksimetra) uračunat je i prevoz ličnog prtljaga putnika.

Korisnik auto-taksi prevoza nije dužan platiti uslugu prevoza ako auto-taksi vozač nije uključio taksimetar.

Član 21

Auto-taksi vozač je dužan da prevoz obavi putem koji putnik odredi, odnosno najkraćim putem do mesta odredišta, kao i da se prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Ukoliko auto-taksi prevoznik auto-taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe ili parkira van taksi-stanice, dužan je da svetleću oznaku na krovu vozila prekrije na odgovarajući način ili da je privremeno skine sa vozila.

Član 22

Ako više putnika istovremeno koristi jedno vozilo, iznos koji pokaže taksimetar deli se na sve putnike podjednako.

Da li će se istovremeno voziti više putnika na istim ili različitim relacijama, odlučuje putnik koji je prvi naručio taksi.

Ukoliko naručilac napusti ranije vozilo, nastavak vožnje plaća se kao nova vožnja.

Član 23

Ako auto-taksi vozilo dođe po pozivu na određeno mesto, a usluge istog ne budu upotrebljene krivicom naručioca, naručilac je dužan da plati iznos naknade koji pokaže taksimetar.

Član 24

Ako je auto-taksi prevoznik u nemogućnosti da započetu vožnju završi, dužan je da za najkraće vreme obezbedi putniku drugo vozilo o svom trošku.

4. NADZOR

Član 25

Inspekcijski nadzor nad odredbama ove Odluke vrši gradski saobraćajni inspektor.

Poslove kontrole saobraćajne signalizacije na taksi stanicama, korišćenje taksi stanica, kao i korišćenje javnih površina za taksi stanice suprotno odredbama Zakona i ove Odluke vrši i organ unutrašnjih poslova nadležan za bezbednost saobraćaja.

Gradski saobraćajni inspektor ima pravo i dužnost da u vršenju inspekcijskog nadzora:

1) pregleda vozila kojima se obavlja auto-taksi prevoz i kontroliše potrebnu dokumentaciju za vozilo (saobraćajne dozvole, ugovore o lizingu, auto-taksi dozvole i dr.);

2) utvrđuje identitete auto-taksi prevoznika, voznog osoblja i drugih odgovornih lica za obavljanje auto-taksi prevoza (kontroliše lične karte, vozačke dozvole, ugovore o radu, rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova za auto-taksi vozače i dr.);

3) kontroliše prevozničke isprave, odnosno dokumentaciju za obavljanje delatnosti (rešenja o upisu u Registar, rešenja o obavljanju delatnosti i dr.);

4) kontroliše potvrde o obavljenom lekarskom pregledu;

5) kontroliše otvaranje i rad taksi stanica;

6) kontroliše rad auto-taksi prevoznika i dr.

Član 26

U vršenju inspekcijskog nadzora, gradski saobraćajni inspektor je dužan i ovlašćen da:

1) naredi otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjenosti uslova za vozila kojim se obavlja prevoz;

2) naredi otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjenosti uslova za auto-taksi vozača koji obavlja prevoz;

3) naredi otklanjanje nedostataka u rešenju za obavljanje delatnosti (ako nisu unete promene i dr.);

4) ako utvrdi nepravilnosti u ispunjenosti uslova shodno zakonu i ovoj Odluci, pored naredbe za otklanjanje nedostataka doneće i rešenje o neispunjavanju uslova i privremenom oduzimanju tablica sa evidencionim brojem i natpisom "TAXI" i "LOZNICA" narandžaste boje i auto-taksi dozvole neophodnih za obavljanje delatnosti auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznice, a sve do ispunjenja potrebnih uslova;

5) zabrani fizičkim i pravnim licima otvaranje taksi stanica suprotno odredbama ove Odluke;

6) podnosi prijave za prekršaj nadležnom organu i

7) preduzima i druge mere utvrđene ovom Odlukom i drugim propisom.

Član 27

Ako u toku vršenja inspekcijskog nadzora gradski saobraćajni inspektor kod registrovanih auto-taksi prevoznika utvrdi neispunjenost uslova za obavljanje delatnosti auto-taksi prevoza shodno zakonu i ovoj Odluci, pored primene kaznenih mera shodno zakonu i ovoj Odluci, privremeno će oduzeti tablicu sa evidencionim brojem i natpisom "TAXI" i "LOZNICA" narandžaste boje i auto-taksi dozvolu, a sve do ispunjenja potrebnih uslova. Istovremeno će doneti rešenje o neispunjavanju uslova i privremenom oduzimanju pomenutih tablica i dozvole neophodnih za obavljanje delatnosti auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznice, a registrovani auto-taksi prevoznik je dužan da im to omogući.

Tablica iz prethodnog stava ovog člana i auto-taksi dozvola biće privremeno oduzeta za vozilo za koje je ili u kome je (zaposleni i sl.) utvrđeno neispunjavanje uslova za obavljanje delatnosti auto-taksi prevoza shodno zakonu i ovoj Odluci.

Lice kome se na način iz stava 1. i 2. ovog člana privremeno oduzmu pomenuta tablica i dozvola, neće moći u vremenskom periodu kada je na snazi rešenje iz stava 1. ovog člana da podnese zahtev gradskom saobraćajnom inspektoru za donošenje rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova za vozilo i rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova za auto-taksi vozača potrebnih za dobijanje nove auto-taksi dozvole, shodno zakonu i ovoj Odluci.

Član 28

Protiv rešenja gradskog saobraćajnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Loznice u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 29

Preduzetnici, preduzeća i druga pravna lica i zaposleni u istim su dužni da omoguće nesmetano vršenje poslova inspekcijskog nadzora i kontrole sprovođenja odredaba ove Odluke.

Član 29a

Nadzor nad sprovođenjem komunalnog reda u oblasti auto-taksi prevoza propisanog ovom Odlukom vrši komunalna policija.

Komunalni policajac, pored ovlašćenja propisanih zakonom, ovlašćen je i da izriče i naplati novčanu kaznu na mestu izvršenja prekršaja, podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti, pregleda vozila kojima se obavlja auto-taksi prevoz, utvrđuje identitet taksi - prevoznika, odnosno taksi - vozača, kontroliše taksi isprave i oznake i drugu dokumentaciju taksi - prevoznika i dokumentaciju vezanu za obavljanje auto-taksi prevoza.

Komunalna policija, radi ostvarivanja pregleda, ima pravo da na putevima na području Grada zaustavlja sva vozila kod kojih postoje osnovi sumnje da se koriste za taksi prevoz.

Zaustavljanje vozila iz prethodnog stava ovog člana vrši se isticanjem tablice "STOP KOMUNALNA POLICIJA".

5. KAZNENE ODREDBE

Član 30

Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće i drugo pravno lice ako:

1) auto-taksi prevoz putnika obavlja suprotno odredbama člana 3. ove Odluke;

2) auto-taksi prevoz putnika obavlja suprotno odredbama člana 7, 8, 9. i 11. ove Odluke;

3) ne postupi u smislu obaveza iz člana 10. ove Odluke;

4) auto-taksi prevoz putnika obavlja suprotno članu 12. ove Odluke;

5) auto-taksi prevoz putnika obavlja suprotno članu 13. ove Odluke;

6) se taksi stanice otvaraju suprotno članu 16. ove Odluke;

7) u obavljanju prevoza postupi suprotno članu 17. ove Odluke;

8) auto-taksi prevoz obavlja suprotno članu 18. ove Odluke;

9) ne primi putnika i prtljag i ne odazove se na radio-telefonski poziv u skladu sa članom 19. ove Odluke;

10) ne uključi taksimetar i po izvršenom prevozu ne naplati cenu na osnovu taksimetra (član 20. ove Odluke);

11) auto-taksi prevoz obavlja suprotno članu 21, 22, 24, 27. i 29. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara i odgovorno lice u preduzeću i drugom pravnom licu.

Član 31

Novčanom kaznom od 20.000-200.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1) auto-taksi prevoz putnika obavlja suprotno odredbama člana 3. ove Odluke;

2) auto-taksi prevoz putnika obavlja suprotno odredbama člana 6, 8, 9. i 11. ove Odluke;

3) ne postupi u smislu obaveza iz člana 10. ove Odluke;

4) auto-taksi prevoz putnika obavlja suprotno članu 12. ove Odluke;

5) auto-taksi prevoz putnika obavlja suprotno članu 13. ove Odluke;

6) se taksi stanice otvaraju suprotno članu 16. ove Odluke;

7) u obavljanju prevoza postupi suprotno članu 17. ove Odluke;

8) auto-taksi prevoz obavlja suprotno članu 18. ove Odluke;

9) ne primi putnika i prtljag i ne odazove se na radio-telefonski poziv u skladu sa članom 19. ove Odluke;

10) ne uključi taksimetar i po izvršenom prevozu ne naplati cenu na osnovu taksimetra (član 20. ove Odluke);

11) auto-taksi prevoz obavlja suprotno članu 21, 22, 24, 27. i 29. ove Odluke.

Član 32

Novčanom kaznom od 10.000-25.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje obavlja javni prevoz putnika a nije registrovan za obavljanje delatnosti shodno odredbama ove Odluke, kao i ako otvara taksi stanice suprotno članu 16. ove Odluke.

Član 32a

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara na licu mesta kazniće se preduzetnik ako za vreme vršenja usluga taksi prevoza kod sebe nema dokumentaciju propisanu članom 6. st. 1. tačka 4. i 7. ove Odluke, ako postupi suprotno odredbama člana 8, stav 1., tačka 1, 3, 4, 5, 6, 7 i 10, člana 12, 13, 20. st. 1. i 21. st. 2. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara na licu mesta kazniće se pravno lice ako za vreme vršenja usluga taksi prevoza kod sebe nema dokumentaciju propisanu članom 7. ove Odluke, ako postupi suprotno odredbama člana 8, stav 1., tačka 1, 3, 4, 5, 6, 7 i 10, člana 12, 13, 20. st. 1. i 21. st. 2. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara na licu mesta kazniće se odgovorno lice za prekršaj iz stava 2. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara na licu mesta kazniće se fizičko lice koje obavlja javni prevoz putnika a nije registrovan za obavljanje delatnosti shodno odredbama ove Odluke, kao i ako otvara taksi stanice suprotno članu 16. ove Odluke.

Novčanu kaznu na licu mesta izriče komunalna policija.

6. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 33

Registrovani auto-taksi prevoznici (preduzetnici i preduzeća i druga pravna lica koji poseduju taksi dozvole izdate pre stupanja na snagu nove Odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznica, objavljene u Službenom listu grada Loznica, broj 9/09) su dužni da do 01.04.2013. godine usklade obavljanje auto-taksi prevoza sa ovom Odlukom, kao i da Odeljenju za privredu u pomenutom roku dostave rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za svako vozilo za koje je izdata auto-taksi dozvola i rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za auto-taksi vozača, shodno ovoj Odluci.

Član 33a

Registrovani auto-taksi prevoznici (preduzetnici i preduzeća i druga pravna lica koji poseduju taksi dozvole izdate pre stupanja na snagu nove Odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznica, objavljene u Službenom listu grada Loznica, broj 9/09), a čije taksi vozilo ne ispunjava uslove propisane normom "EURO 3", mogu dobiti rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za to vozilo od gradskog saobraćajnog inspektora, što će biti uneto kao promena u staru taksi dozvolu, ali će to vozilo i dalje biti obeleženo taksi tablicama sa evidencionim brojem i natpisom "TAXI" i "LOZNICA" crvene boje, sve do ispunjenja uslova za vozilo propisanim normom "EURO 3", a najkasnije do 01.04.2013. godine.

Za unošenje promena definisanih u prethodnom stavu ovog člana, a u staru taksi dozvolu, registrovani auto-taksi prevoznici (preduzetnici koji poseduju taksi dozvole izdate pre stupanja na snagu nove Odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznica, objavljene u Službenom listu grada Loznica, broj 9/09) moraju posedovati rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za auto-taksi vozača, izdato od strane gradskog saobraćajnog inspektora, shodno ovoj Odluci.

Svi taksi vozači koji obavljaju delatnost taksi prevoza na teritoriji grada Loznica, kao zaposleni kod registrovanih auto-taksi prevoznika (preduzetnika, preduzeća i drugih pravnih lica), nakon 31.12.2010. godine moraju posedovati rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za auto-taksi vozača, izdato od strane gradskog saobraćajnog inspektora, shodno odredbama ove Odluke.

Član 33b

Nakon 01.04.2013. godine registrovani auto-taksi prevoznici (preduzetnici i preduzeća i druga pravna lica koji poseduju taksi dozvole izdate pre stupanja na snagu nove Odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznica, objavljene u Službenom listu grada Loznica, broj 9/09), ako ne ispune sve potrebne uslove, a shodno odredbama ove Odluke, izgubiće pravo da obavljaju delatnost auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznica.

Nakon isteka roka iz stava 1. ovog člana, sva auto-taksi vozila za koja su izdate auto-taksi dozvole moraju biti obeležena sa tablicama sa evidencionim brojem i natpisom "TAXI" i "LOZNICA" narandžaste boje, shodno ovoj Odluci.

Član 34

Registrovani auto-taksi prevoznici, odnosno vlasnici preduzetničkih radnji i vlasnici preduzeća i drugih pravnih lica, ali ne i zaposleni u istim, koji su delatnost auto-taksi prevoza registrovali pre stupanja na snagu nove Odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznica, objavljene u "Službenom listu grada Loznica", broj 9/09, i za to poseduju taksi dozvole, ne moraju ispunjavati uslov predviđen tačkom 2. u članu 6. pomenute Odluke prilikom usklađivanja obavljanja delatnosti auto-taksi prevoza sa odredbama pomenute Odluke.

Član 35

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza na teritoriji opštine Loznica ("Sl. list opštine Loznica", broj 5/2002, 1/2003 i 9/2005).

Član 36

Ova Odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".