POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O POKRETANJU I NAČINU SPROVOĐENJA POSTUPKA ZADUŽIVANJA EMITOVANJEM DUGOROČNIH HARTIJA OD VREDNOSTI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 26/2013)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) uređuje se pokretanje i način sprovođenja postupka zaduživanja emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Emitovanje dugoročnih hartija od vrednosti vrši se radi poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine, nabavkom opreme.

Član 2

Dugoročne hartije od vrednosti iz člana 1. ove odluke jesu dugoročne obveznice (u daljem tekstu: obveznice).

Obveznice iz stava 1. ovog člana će u ime AP Vojvodine emitovati Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Vlada AP Vojvodine).

Član 3

Sredstvima pribavljenim zaduživanjem - emitovanjem obveznica u skladu sa ovom odlukom, finansiraće se kapitalna ulaganja - nabavka opreme za opremanje Instituta za onkologiju Vojvodine, Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine i Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Član 4

Zaduživanje po osnovu ove odluke iznosiće najviše do 18.350.000,00 (slovima: osamnaestmilionatristopedesethiljada) EUR.

Zaduživanje u iznosu iz stava 1. ovog člana, utvrđeno prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan 27. jun 2013. godine iznosi 2.100.331.825,00 dinara.

Član 5

Obveznice će se emitovati u nematerijalizovanom obliku i registrovati kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Obveznice će se emitovati u stranoj valuti (EVRO) sa fiksnom kamatnom stopom koja neće biti veća od 6%, sa polugodišnjom isplatom kamatnog kupona i fiksnim dospećem.

Rok dospeća će biti od 10 do 15 godina.

Obveznicama će se moći trgovati na sekundarnom tržištu, odnosno prenos vlasništva neće biti ograničen.

Član 6

Zaduživanje emitovanjem obveznica će se izvršiti kroz jednu ili više emisija.

Ovlašćuje se Vlada AP Vojvodine da donese jednu ili više odluka o emisiji obveznica u stranoj valuti, a najviše do iznosa iz člana 4. stav 1. ove odluke.

Član 7

Kriterijumi za zaduživanje izdavanjem dugoročnih hartija od vrednosti definisaće se u okvirima utvrđenim ovom odlukom.

Ovlašćuje se Vlada AP Vojvodine da, procenjujući javni interes AP Vojvodine a u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta i tržišnim uslovima, utvrdi uslove pod kojima će se obveznice emitovati, datum emisije, nominalnu vrednost obveznica, datum dospeća, kupon i sve druge elemente neophodne za realizaciju emisije.

Član 8

Ovlašćuje se Vlada AP Vojvodine da preduzme sve aktivnosti i donese akta, u skladu sa ovom odlukom, zakonom i drugim propisima, potrebna za sprovođenje ove odluke.

Član 9

Zaduživanje iz ove odluke sprovešće se u skladu sa zakonom kojim se uređuje izdavanje hartija od vrednosti i javni dug.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".