ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA NOVČANU POMOĆ PORODICI U KOJOJ SE RODE BLIZANCI - DVOJE ILI VIŠE DECE

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 4/2013)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju uslovi i način ostvarivanja prava na novčanu pomoć porodici u kojoj se rode blizanci - dvoje ili više dece, kao i visina i način isplate novčane pomoći porodici.

Član 2

Pravo na novčanu pomoć u smislu ove odluke, ostvaruje majka pod uslovom: da je u jednom porođaju rođeno dvoje dece, da je državljanin Republike Srbije, da u momentu rođenja dece ima prebivalište na teritoriji grada Novog Pazara.

Član 3

Pravo na novčanu pomoć može se ostvariti podnošenjem zahteva nadležnoj službi Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave za izvorne i poverene poslove grada Novog Pazara.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnose se dokazi o ispunjenosti uslova za priznavanje prava na novčanu pomoć, u skladu sa ovom odlukom i to:

- Izvod iz matične knjige rođenih za decu sa upisanim matičnim brojem, datumom i časom rođenja (original ili overena fotokopija),

- Uverenje o državljanstvu Republike Srbije (original ili overena fotokopija) koje ne može biti starije od 6 meseci,

- fotokopija lične karte,

- prijava prebivališta za decu,

- fotokopija tekućeg računa.

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć porodici po osnovu ove odluke podnosi se najkasnije do navršenih 3 meseca života dece.

Član 4

U slučaju da majka nije živa, da je napustila decu, lišena roditeljskog prava, da je na izdržavanju kazne zatvora ili da zbog teže bolesti ili drugih opravdanih razloga nije u mogućnosti da neposredno brine o deci, pravo iz ove odluke umesto majke može ostvariti otac dece, ukoliko ispunjava uslove utvrđene iz člana 2. ove odluke.

Član 5

Kad otac dece, u skladu sa ovom odlukom, ostvaruje pravo na novčanu pomoć, uz zahtev za priznavanje prava, pored dokaza iz člana 3. ove odluke, podnosi i jedan od sledećih dokaza:

- Izvod iz matične knjige umrlih za suprugu,

- Uverenje organa starateljstva o činjenici da je majka napustila decu,

- odluka nadležnog suda da je majka lišena roditeljskog prava,

- potvrdu nadležne ustanove da se majka nalazi na izdržavanju kazne zavora ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o deci,

- izveštaj nadležne zdravstvene ustanove o težoj bolesti majke ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o deci.

Član 6

O priznavanju prava na novčanu pomoć u skladu sa ovom odlukom rešava u prvom stepenu nadležna služba iz člana 3. ove odluke.

Rok za rešavanje o pravu iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 7

Protiv prvostepenog rešenja može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Novog Pazara, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja, a preko prvostepenog organa.

Član 8

Novčana pomoć po osnovu ove odluke isplaćuje se u iznosu od 20.000 (dvadeset hiljada) dinara.

Novčana sredstva za isplatu pomoći iz stava 1. ovog člana se obezbeđuju budžetom grada Novog Pazara.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".

Član 10

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka Skupštine grada Novog Pazara o ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć porodici u kojoj se rode blizanci - dvoje ili više dece br. 56-6/10 od 16.07.2010. godine.