ODLUKA
O POVLAŠĆENOM PREVOZU U AUTOBUSKOM SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 4/2013)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi za priznavanje prava na povlašćenom prevozu u autobuskom saobraćaju na teritoriji grada Novog Pazara i način ostvarivanja tog prava.

Član 2

Pravo na povlašćeni prevoz u autobuskom lokalnom saobraćaju priznaje se licima pod uslovom da su:

- lica preko 65 godina,

- đaci osnovnih i srednjih škola,

- korisnici materijalnog obezbeđenja tuđe nege,

- osobe sa hendikepom.

Član 3

Lica iz člana 2. ove odluke pravo na povlašćeni prevoz ostvaruju samo po jednom osnovu, pod uslovom da imaju prebivalište poslednjih šest meseci na teritoriji grada Novog Pazara, i da to pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu.

Član 4

Povlašćeni prevoz po osnovu ove odluke priznaje se u neograničenom broju putovanja u lokalnom saobraćaju, od mesta stanovanja do administrativnog centra i povratak do mesta stanovanja.

Povlašćeni prevoz koristi se na osnovu legitimacije koja sadrži: ime i prezime korisnika, dan, mesec i godina rođenja, adresa prebivališta i fotografija korisnika.

Član 5

Ispunjenje uslova za povlašćeni prevoz u lokalnom autobuskom saobraćaju prema odredbama člana 2. ove odluke utvrđuje nadležna služba Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave za izvorne i poverene poslove grada Novog Pazara.

Član 6

Pravo na povlašćeni prevoz prestaje gubitkom svojstva iz člana 2. ove odluke, preseljenjem na teritoriju druge opštine, grada i smrću lica.

O promenama koje su od uticaja za priznavanje prava o ovoj odluci podnosi se prijava u roku od 15 dana od dana nastanka organu koji je odlučivao o tom pravu.

Član 7

Legitimaciju za povlašćenu vožnju po ovoj odluci, daje preduzeće sa kojim je grad Novi Pazar zaključio Ugovor o prevozu.

Legitimacija se izdaje na osnovu uverenja izdatog od organa iz člana 5. ove odluke.

Član 8

Organ iz člana 5. ove odluke vodi evidenciju podnetih prijava za izdavanje uverenja.

Član 9

Izdata legitimacija važi za godinu u kojoj je izdata, odnosno za godinu za koju je overena ili za mesec za koji je overena.

Član 10

Visina naknade na ime troškova prevoza lica iz člana 2. ove odluke, uslovi pružanja usluga, način njihovog plaćanja, druga prava i obaveze utvrđuju se za svaku godinu Ugovorom između grada Novog Pazara i preduzeća koje vrši autobuski prevoz.

Sredstva za pokriće troškova iz prethodnog stava obezbeđuju se budžetom grada Novog Pazara.

Grad Novi Pazar je obavezan da raspiše tender za izbor preduzeća koje će vršiti autobuski prevoz građana koji to pravo koristi bez naknade.

Član 11

O sprovođenju ove odluke stara se Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Novog Pazara.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".

Član 13

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Oluka Skupštine grada Novog Pazara o povlašćenom prevozu u autobuskom saobraćaju na teritoriji grada Novog Pazara br. 34-5/10 od 16.07.2010. godine.