ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA NOVČANU POMOĆ PORODICI SA PETIM I SVAKIM NAREDNIM NOVOROĐENIM DETETOM

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 4/2013)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju uslovi i način ostvarivanja prava na novčanu pomoć porodici sa petim i svakim drugim naredno novorođenim detetom, kao i visina i način isplate novčane pomoći u porodici.

Član 2

Pravo na novčanu pomoć u skladu sa ovom odlukom ostvaruje majka pod uslovom:

- da je dijete živo rođeno,

- da je državljanin Republike Srbije,

- da u momentu rođenja djeteta ima prebivalište na teritoriji grada Novog Pazara,

- da u momentu podnošenja zahtjeva, porodica ima najmanje četvoro dece.

Član 3

Pravo na novčanu pomoć po osnovu ove odluke može se ostvariti podnošenjem zahtjeva nadlježnoj službi Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave za izvorne i povjerene poslove grada Novog Pazara.

Uz zahtjev iz stava 1. ovog člana podnose se dokazi o ispunjenosti uslova za priznavanje prava na novčanu pomoć, u skladu sa ovom odlukom i to:

- Izvode iz matične knjige rođenih za djecu sa upisanim matičnim brojem, datumom i časom rođenja (original ili ovjerena fotokopija),

- Uvjerenje o državljanstvu Republike Srbije (original ili overena fotokopija) koje ne može biti starije od 6 mjeseci,

- fotokopija lične karte,

- potvrda o prebivalištu za djecu i

- fotokopija tekućeg računa.

- Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć porodici za djecu podnosi se najkasnije do navršenih tri mjeseca života djeteta.

Član 4

U slučaju da majka nije živa, da je napustila djecu, lišena roditeljskog prava, da je na izdržavanju kazne zatvora ili da zbog teže bolesti ili drugih opravdanih razloga nije u mogućnosti da neposredno brine o djeci, pravo iz ove odluke umjesto majke može ostvariti otac djece ukoliko ispunjava uslove utvrđene članom 2. ove odluke.

Član 5

Kad otac djece u skladu sa ovom odlukom ostvaruje pravo na novčanu pomoć, uz zahtjev za priznavanje prava pored dokaza iz člana 3. ove odluke, podnosi i jedan od sljedećih dokaza:

- Izvod iz matične knjige umrlih za majku,

- Uvjerenje organa starateljstva o činjenici da je majka napustila djecu,

- odluka nadlježnog suda da je majka lišena roditeljskog prava,

- potvrdu nadlježne ustanove da se majka nalazi na izdržavanju kazne zatvora ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o djeci,

- izvještaj nadlježne zdravstvene ustanove o težoj bolesti majke ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o djeci.

Član 6

O priznavanju prava na novčanu pomoć u skladu sa ovom odlukom rješava u prvom stepenu nadlježna služba iz člana 3. ove odluke.

Rok za rješavanje o pravu iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Član 7

Protiv prvostepenog rješenja može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Novog Pazara u roku 15 dana od dana dostavljanja rješenja, a preko prvostepenog organa.

Član 8

Novčana pomoć po osnovu ove odluke isplaćuje se u iznosu od 10.000 (deset hiljada) dinara.

Novčana sredstva iz stava 1. ovog člana obezbjeđuju se budžetom grada Novog Pazara.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".

Član 10

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka Skupštine grada Novog Pazara o ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć porodici sa petim i svakim naredno novorođenim detetom br. 56-4/10 od 16.07.2010. godine.