REŠENJE
O OBRAZOVANJU LOKALNOG SAVETA ZA ZDRAVLJE

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 4/2013)

I

Obrazuje se Lokalni Savet za zdravlje kao stalno radno telo Gradskog veća grada Novog Pazara.

II

Zadatak Lokalnog Saveta za zdravlje, je da predlaže izvršnim organima lokalne samouprave (predsedniku, odnosno gradonačelniku, veću, i / ili Skupštini) mere za unapređenje zdravlja na lokalnom nivou. Predlaže podzakonske akte: pravilnik, naredbe i uputstva u oblasti unapređenja zdravlja na lokalnom nivou.

- Predlaže mere za stvaranje jednakih mogućnosti za dostupnost svih socijalnih komponenata zdravlja (obrazovanje, zapošljavanje, uslove stanovanja, bezbednost, usluge socijalne zaštite, uslove životne sredine) za sve građane, sa akcentom na žene i ugrožene/osetljive grupe.

- Daje mišljenja, Skupštini osnivača na izveštaje o: radu upravnog odbora i nadzornog odbora.

- Podnosi inicijative za pripremanje i modifikovanje opštinskih planova za zdravlje; doma zdravlja, plana rada i finansijskog plana doma zdravlja, izveštaje o radu Etičkog odbora, zapisnike o izvršenom redovnom i vanrednom inspekcijskom nadzoru i mere o otklanjanju nepravilnosti ako ih ima, kao i izveštaje o kvalitetu rada.

- Održava i unapređuje sa nadležnim republičkim i regionalnim institucijama i ustanovama i odeljenjem za društvene delatnosti SKGO;

- Predstavlja lokalnu samoupravu na regionalnom, državnom i međunarodnom nivou u aktivnostima za zdravlje.

III

Lokalni Savet za zdravlje ima devet članova, i to po dva predstavnika Doma zdravlja i lokalne samouprave, jednog iz nadležnog Zavoda za javno zdravlje-Novi Pazar, predstavnik Centra za socijalni rad, predstavnik aktiva školskih ustanova, predstavnik organizacija civilnog društva, po mogućstvu Udruženja korisnika usluga i predstavnika udruženja relevantnih vulnerabilnih grupa mladih.

IV

Članovi Lokalnog Saveta za zdravlje će se imenovati rešenjem Gradskog veća grada Novog Pazara.

V

Ovo Rešenje stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Novog Pazara".