ODLUKA
O DOSTAVLJANJU NARODNOJ BANCI SRBIJE PODATAKA O PREKONOĆNIM POZAJMICAMA NA MEĐUBANKARSKOM NOVČANOM TRŽIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 125/2007 i 62/2013)

1. Ovom odlukom utvrđuje se obaveza banaka da Narodnoj banci Srbije dostavljaju podatke o prekonoćnim pozajmicama na međubankarskom novčanom tržištu, kao i način na koji se ti podaci dostavljaju - radi izračunavanja i objavljivanja kamatne stope po osnovu tih pozajmica.

2. Kamatna stopa po osnovu prekonoćnih pozajmica na međubankarskom novčanom tržištu - BEONIA (Belgrade OverNight Index Average), u smislu ove odluke, jeste prosečna ponderisana kamatna stopa po osnovu prekonoćnih pozajmica između banaka na novčanom tržištu u Republici Srbiji.

3. Prekonoćnom pozajmicom, u smislu ove odluke, smatra se pozajmljivanje dinarskih sredstava jedne banke drugoj banci s rokom vraćanja do kraja narednog radnog dana od dana kada je pozajmica data.

4. Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka koja poseduje dozvolu za rad Narodne banke Srbije i upisana je u registar kod nadležnog organa.

5. Radnim danom, u smislu ove odluke, smatra se dan u kome se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se uređuje rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

6. Banke su dužne da Narodnoj banci Srbije, svakog radnog dana za tekući radni dan, najkasnije 30 minuta posle isteka vremena predviđenog za razmenu poruka za plaćanja u skladu sa operativnim pravilima kojima se uređuje obračun u realnom vremenu po bruto principu, dostave Izveštaj o prekonoćnim pozajmicama između banaka - na obrascu BEONIA (Prilog 1) koji je priložen uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Izveštaj iz stava 1. ove tačke sadrži podatke o svim pojedinačnim prekonoćnim pozajmicama koje je banka dala drugoj banci i koje je pozajmila od druge banke, i to poslovno ime banke zajmoprimca, odnosno banke zajmodavca, iznos pozajmice i visinu kamatne stope po osnovu pozajmice.

7. Minimalni iznos pozajmice za koji su banke dužne da dostave podatke iz tačke 6. ove odluke je jedan milion (1.000.000) dinara.

8. Banke su dužne da u izveštaju iz tačke 6. ove odluke iskažu kamatnu stopu na godišnjem nivou, u procentima s dva decimalna mesta.

Ako su banke, po osnovu prekonoćne pozajmice, ugovorile obračun kamate primenom prostog interesnog računa, uzimajući pri tom u obzir stvarni broj dana u obračunskom periodu i godinu od 360 dana (aktuelno/360 dana), a kamatna stopa je utvrđena na godišnjem nivou - dostaviće podatak o ugovorenoj kamatnoj stopi, a ako su ugovorile obračun kamate na drugi način ili je ugovorena mesečna kamatna stopa - dužne su da kamatnu stopu koja se primenjuje kod tog obračuna preračunaju i iskažu kao kamatnu stopu koja bi se primenjivala kod prostog interesnog računa, tako da iznos kamate dobijen primenom jedne ili druge stope po odgovarajućem obračunu bude ekvivalentan.

9. Banke će podatke iz tačke 6. ove odluke dostavljati Narodnoj banci Srbije - Informacionoj tehnologiji, i to elektronski, u skladu sa uputstvom kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije.

10. Ako banka ne dostavi podatke iz tačke 6. ove odluke ili ne dostavi tačne podatke - Narodna banka Srbije preduzeće prema toj banci mere predviđene zakonom i propisima Narodne banke Srbije.

11. Narodna banka Srbije, na osnovu podataka iz tačke 6. ove odluke, kamatnu stopu BEONIA izračunava kao ponderisani prosek kamatnih stopa po osnovu prekonoćnih pozajmica između banaka, i ta se stopa iskazuje s dva decimalna mesta.

12. Narodna banka Srbije objavljuje na svom sajtu podatak o visini kamatne stope BEONIA - svakog radnog dana, najkasnije 45 minuta posle isteka roka iz tačke 6. stav 1. ove odluke.

12a Ako na određeni radni dan za koji se dostavlja izveštaj iz tačke 6. ove odluke nema prekonoćnih pozajmica između banaka, Narodna banka Srbije objaviće podatak o visini kamatne stope BEONIA za poslednji radni dan u kome je bilo tih pozajmica.

Ako u periodu od šest i više radnih dana neprekidno nema prekonoćnih pozajmica između banaka - Narodna banka Srbije, počev od šestog radnog dana, objaviće podatak o visini kamatne stope BEONIA izračunatoj na osnovu kotacija najmanje sedam (7) banaka, dobijenih na upit Narodne banke Srbije.

Pod kotacijama iz stava 2. ove tačke podrazumevaju se podaci o kamatnim stopama po kojima su banke spremne da uzmu, odnosno daju prekonoćne pozajmice.

Narodna banka Srbije će upit o kotacijama iz stava 2. ove tačke slati bankama svakog radnog dana u periodu od 15,00 do 16,00 časova.

U slučaju iz stava 2. ove tačke, visina kamatne stope BEONIA izračunava se kao aritmetička sredina (MID) prosečne kamatne stope po kojoj su banke spremne da uzmu prekonoćne pozajmice (BID) i prosečne kamatne stope po kojoj su banke spremne da daju prekonoćne pozajmice (ASK), i ta se stopa iskazuje s dva decimalna mesta.

Prosečna kamatna stopa po kojoj su banke spremne da uzmu prekonoćne pozajmice (BID) izračunava se kao aritmetička sredina svih dostavljenih kamatnih stopa po ovom osnovu, posle isključenja najniže i najviše dostavljene kamatne stope.

Prosečna kamatna stopa po kojoj su banke spremne da daju prekonoćne pozajmice (ASK) izračunava se kao aritmetička sredina svih dostavljenih kamatnih stopa po ovom osnovu, posle isključenja najniže i najviše dostavljene kamatne stope.

Kad u periodu od šest i više radnih dana neprekidno nema prekonoćnih pozajmica između banaka a Narodna banka Srbije ne dobije kotacije najmanje sedam (7) banaka - Narodna banka Srbije objaviće podatak o visini kamatne stope BEONIA koji je u skladu sa ovom odlukom objavljen prethodnog radnog dana.

13. Narodna banka Srbije može obrađivati i objavljivati i druge podatke u vezi s prekonoćnim pozajmicama između banaka.

14. Podatke, u smislu ove odluke, banke će prvi put dostaviti Narodnoj banci Srbije 3. januara 2008. godine.

15. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o dostavljanju Narodnoj banci Srbije podataka o prekonoćnim pozajmicama na međubankarskom novčanom tržištu

("Sl. glasnik RS", br. 62/2013)

3. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Prilog 1
Obrazac BEONIA

 

 

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

 

IZVEŠTAJ O PREKONOĆNIM POZAJMICAMA IZMEĐU BANAKA

na dan ________________

Date pozajmice

Uzete pozajmice

Poslovno ime banke zajmoprimca

Iznos

Kam. stopa

Poslovno ime banke zajmodavca

Iznos

Kam. stopa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U __________ 200__. godine

 

Izveštaj sačinio-la


Telefon za kontakte:

 

 

 

 

(potpis)