PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA TEČNI NAFTNI GAS

("Sl. glasnik RS", br. 97/2010, 123/2012 i 63/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički i drugi zahtevi koje mora da ispunjava tečni naftni gas koji se koristi kao gorivo za proizvodnju toplote i osvetljenje, kao sirovina za specijalnu upotrebu u industriji i kao gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji se stavljaju u promet na tržište Republike Srbije, kao i način ocenjivanja usaglašenosti tečnog naftnog raca.

Član 2

Tečni naftni gas u smislu ovog pravilnika je:

1. Tečni naftni gas - Propan;

2. Tečni naftni gas - Butan;

3. Tečni naftni gas - Propan-butan smeša;

4. Tečni naftni gas - Autogas.

II TEHNIČKI I DRUGI ZAHTEVI

Član 3

Tečni naftni gas - Propan mora da zadovolji sve zahteve standarda SRPS B.H2.130.

Tečni naftni gas - Propan nosi skraćenu oznaku PN.

Tečni naftni gas - Propan upotrebljava se kao gorivo za proizvodnju toplote i osvetljenje ili kao sirovina za specijalnu upotrebu u industriji.

Član 4

Tečni naftni gas - Butan mora da zadovolji sve zahteve standarda SRPS B.H2.132.

Tečni naftni gas - Butan nosi skraćenu oznaku BN.

Tečni naftni gas - Butan upotrebljava se kao gorivo za proizvodnju toplote i osvetljenje ili kao sirovina za specijalnu upotrebu u industriji.

Član 5

Tečni naftni gas - Propan-butan smeša mora da zadovolji sve zahteve standarda SRPS B.H2.134.

Tečni naftni gas - Propan-butan smeša nosi skraćenu oznaku PBS.

Tečni naftni gas - Propan-butan smeša upotrebljava se kao gorivo za proizvodnju toplote i osvetljenje ili kao sirovina za specijalnu upotrebu u industriji.

Član 6

Tečni naftni gas - Autogas mora da zadovolji sve zahteve standarda SRPS EN 589.

Tečni naftni gas - Autogas smeša nosi skraćenu oznaku AUTOGAS TNG. Tečni naftni gas - Autogas upotrebljava se za pogon motornih vozila.

Član 6a

Tečni naftni gas iz člana 6. ovog pravilnika mora biti obeležen (markiran) u skladu sa propisom kojim se uređuju uslovi, način i postupak obeležavanja (markiranja) derivata nafte koji se stavljaju na tržište.

III OCENJIVANJE USAGLAŠENOSTI I ISPRAVE KOJE PRATE PROIZVOD

Član 7

Tečni naftni gas iz člana 2. ovog pravilnika može se staviti na tržište Republike Srbije samo ako ispunjava zahteve propisane ovim pravilnikom.

Član 8

Za tečni naftni gas koji se na tržište Republike Srbije stavlja iz domaće proizvodnje proizvođač izdaje Deklaraciju o usaglašenosti proizvoda (u daljem tekstu: Deklaracija) sa zahtevima propisanim ovim pravilnikom.

Deklaracija iz stava 1. ovog člana se izdaje na osnovu izveštaja o ispitivanju koje sprovodi telo za ocenjivanje usaglašenosti koje je imenovano od strane ministra nadležnog za poslove energetike i rudarstva u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti i posebnim propisom donetim na osnovu tog zakona kojim se propisuje način imenovanja tela za ocenjivanje usaglašenosti (u daljem tekstu: Imenovano telo).

Ako proizvođač iz stava 1. ovog člana ima u svom sastavu akreditovano telo za ispitivanje, u tom slučaju izveštaj o ispitivanju, umesto Imenovanog tela, može da izda to akreditovano telo.

Član 9

Za tečni naftni gas koji se na tržište Republike Srbije stavlja iz uvoza Imenovano telo sprovodi postupak ocenjivanja usaglašenosti sa zahtevima ovog pravilnika i na osnovu izveštaja o ispitivanju izdaje Potvrdu o usaglašenosti tečnog naftnog raca (u daljem tekstu: Potvrda) sa zahtevima ovog pravilnika.

Član 10

Da bi bilo imenovano za sprovođenje ocenjivanja usaglašenosti-ispitivanje iz čl. 8. i 9. ovog pravilnika, telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da ispuni sledeće uslove:

1) telo za ocenjivanje usaglašenosti, njegov direktor, odnosno članovi izvršnog odbora direktora ili članovi upravnog odbora tog tela, kao i zaposlena i druga angažovana lica (u daljem tekstu: osoblje) odgovorna za sprovođenje ocenjivanja usaglašenosti u skladu sa ovim pravilnikom ne smeju biti zastupnici proizvođača ili subjekata koji se bave trgovinom tečnim naftnim gasom, što ne isključuje mogućnost razmene tehničkih informacija;

2) telo za ocenjivanje usaglašenosti kao i njegovo osoblje dužno je da sprovodi ocenjivanje usaglašenosti sa najvišim stepenom profesionalnog integriteta i tehničke osposobljenosti i ne smeju biti izloženi bilo kakvim pritiscima, niti biti u konfliktu interesa, posebno finansijskih, koji bi mogli uticati na njihovu ocenu ili rezultate ispitivanja, posebno od strane lica ili grupe lica koje su zainteresovane za rezultate ocenjivanja usaglašenosti;

3) telo za ocenjivanje usaglašenosti mora raspolagati sa osobljem sa tehničkim znanjem, kao i dovoljnim i odgovarajućim iskustvom za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti;

4) telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da ima odgovarajuću opremu za ispitivanja u zavisnosti od zahteva sadržanih u srpskim standardima iz čl. 3-6. ovog pravilnika;

5) osoblje koje vrši ocenjivanje usaglašenosti tečnog naftnog raca mora biti nepristrasno i zarada, odnosno nagrada osoblja ne može da zavisi od broja obavljenih ispitivanja, niti od rezultata takvih ispitivanja;

6) telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da ima odgovarajući opšti akt kojim će biti propisan postupak za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti, uključujući i postupak odlučivanja no prigovorima na rad tog tela i donete odluke;

7) telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da zaključi ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu;

8) osoblje tela za ocenjivanje usaglašenosti dužno je da čuva kao poslovnu tajnu sve informacije koje dobije prilikom obavljanja poslova ocenjivanja usaglašenosti, u skladu sa svojim opštim aktom o poslovnoj tajni, ovim pravilnikom i drugim propisima.

Član 11

Uzimanje uzoraka tečnog naftnog raca vrši se u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN ISO 4257 - Tečni naftni gasovi - metoda uzimanja uzoraka.

Član 11a

Uzimanje uzoraka tečnog naftnog gasa za potrebe izrade izveštaja o ispitivanju radi izdavanja Deklaracije odnosno Potvrde vrši se iz rezervoara za tečni naftni gas u skladištu za naftu i derivate nafte.

Član 12

Deklaracija, odnosno Potvrda iz čl. 8. i 9. ovog pravilnika sadrže:

1) poslovno ime, odnosno ime ili naziv i adresu sedišta proizvođača ili uvoznika;

1) naziv proizvoda;

2) količinu, broj otpremnice ili carinske deklaracije i njihov datum;

3) naziv države u kojoj je proizvod proizveden;

4) broj i datum Izveštaja o ispitivanju i podatke o imenovanom ili akreditovanom telu koje ga je izdalo;

5) naziv tehničkog propisa na osnovu koga je ocenjena usaglašenost predmetnog proizvoda, uključujući i broj "Službenog glasnika Republike Srbije" u kome je taj propis objavljen;

6) podatke o primenjenim standardima na koje se ovaj pravilnik poziva, a u odnosu na koje se izjavljuje da postoji usaglašenost;

7) identifikaciju i potpis ovlašćenog lica, odgovornog za izdavanje Deklaracije, odnosno Potvrde u ime proizvođača ili Imenovanog tela;

8) mesto i datum izdavanja Deklaracije, odnosno Potvrde.

Obavezni prilog Deklaracije, odnosno Potvrde iz čl. 8. i 9. ovog pravilnika je Izveštaj o ispitivanju.

Proizvođač, odnosno Imenovano telo dužni su da čuvaju Deklaraciju, odnosno Potvrdu iz čl. 8. i 9. ovog pravilnika, kao i Izveštaj o ispitivanju najmanje dve godine od dana izdavanja.

Član 13

Prilikom stavljanja u promet na tržište Republike Srbije tečni naftni gas mora da prati:

1) otpremnica;

2) Deklaracija ili Potvrda;

3) Izveštaj o ispitivanju;

3a) Izveštaj o skladištenju i transportu tečnog naftnog gasa iz Priloga koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo i koji sačinjava energetski subjekt za trgovinu naftom derivatima nafte, biogorivom i komprimovanim prirodnim gasom;

4) druga akta u skladu sa posebnim propisima.

IV OBELEŽAVANJE PUMPI ZA SNABDEVANJE MOTORNIH VOZILA TEČNIM NAFTNIM GASOM

Član 14

Pumpe za snabdevanje motornih vozila tečnim naftnim gasom se obeležavaju latiničnim pismom na sledeći način:

AUTOGAS TNG - crnim slovima na narandžastoj podlozi (narandžasta RAL 2003).

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2011. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za tečni naftni gas

("Sl. glasnik RS", br. 123/2012)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2013. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za tečni naftni gas

("Sl. glasnik RS", br. 63/2013)

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. avgusta 2013. godine.

 

Prilog

IZVEŠTAJ O SKLADIŠTENJU I TRANSPORTU TEČNOG NAFTNOG GASA

 

ENERGETSKI SUBJEKT ZA TRGOVINU NAFTOM, DERIVATIMA NAFTE, BIOGORIVIMA I KOMPRIMOVANIM PRIRODNIM GASOM

TRANSPORT

KUPAC

Naziv:
Adresa:
Mesto:
MB:
PIB:

PREVOZNIK
Naziv prevoznika:
Adresa:
Mesto:
MB:
PIB:

VELETRGOVAC*

c

STANICA

c

POSLOVNE SVRHE    

c

PREDUZETNIK

c

 

Broj fakture:
Datum fakture:
Broj otpremnice:
Datum otpremnice:

VELETRGOVAC*/STANICA/POSLOVNE SVRHE
Naziv kupca:
Adresa:
Mesto:
MB:
PIB:

PREVOZNO SREDSTVO
Registarski broj vozila:
Vozač:
Lična karta:

PROIZVOĐAČ DERIVATA NAFTE
Naziv proizvođača:
Zemlja porekla:

DERIVAT
Vrsta derivata:
Količina:
Datum utovara:
Vreme utovara:

 

 

UVOZNIK
Naziv uvoznika:
Adresa:
Mesto:
MB:
PIB:

PREDUZETNIK:
Ime i prezime:
Adresa:
Broj lične karte:

 

MESTO ISPORUKE**
Adresa:
Broj rezervoara:
Datum istovara:
Vreme istovara:

OBJEKAT ZA VELETRGOVINU IZ KOGA SE VRŠI ISPORUKA DERIVATA
Adresa:
Mesto:
Broj rezervoara:

 

 

DERIVAT - TNG
Vrsta derivata:
Količina:
Broj fakture dobavljača:
Datum fakture:

DERIVAT - TNG
Vrsta derivata:
Količina:

 

 

* ENERGETSKI SUBJEKT KOJI OBAVLJA DELATNOST TRGOVINE NAFTOM, DERIVATIMA NAFTE, BIOGORIVIMA I KOMPRIMOVANIM PRIRODNIM GASOM
** Veletrgovac prilikom prodaje stanicama za snabdevanje vozila i za poslovne svrhe popunjava podatke o mestu isporuke uz prethodno pribavljene dokaze o ispunjavanju propisanih protivpožarnih, ekološki i zahteva za opremu pod pritiskom za predmetni rezervoar. (Važeće uverenje o overavanju merila čiji je prilog tabela zapremine rezervoara izdato od nadležnog državnog organa: Zapisnik ili uverenje o overavanju sprava za merenje tečnog naftnog gasa, odnosno izdate količine tečnog naftnog gasa:Zapisnik ili uverenje o overavanju automatskih merila nivoa tečnosti: izveštaj nadležnog inspektora da objekti i ostali uređaji, instalacije ili postrojenja ispunjavaju uslove i zahteve utvrđene tehničkim propisima, propisima o zaštiti od požara i eksplozija, kao i propisima o zaštiti životne sredine). Kopije navedenih dokaza su obavezni deo Izveštaj o skladištenju i transportu tečnih goriva od 1. januara 2015. godine.)