ODLUKA
O ODREĐIVANJU ORGANA NADLEŽNOG ZA ODLUČIVANJE O PRIBAVLJANJU I RASPOLAGANJU NEPOKRETNOSTIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 34/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom određuje se organ nadležan za pokretanje postupka pribavljanja i raspolaganja nepokretnostima u javnoj svojini Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad), za objavljivanje oglasa o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za pribavljanje i raspolaganje nepokretnostima u javnoj svojini Grada, za obrazovanje Komisije za sprovođenje postupka pribavljanja i raspolaganja nepokretnostima u javnoj svojini Grada, za donošenje akta o pribavljanju i raspolaganju nepokretnostima u javnoj svojini Grada, za vršenje nadzora nad primenjivanjem odredaba zakona i podzakonskih akata kojima se uređuje javna svojina, kao i lice nadležno za zaključivanje ugovora o pribavljanju i raspolaganju nepokretnostima u javnoj svojini Grada.

Pribavljanje građevinskog zemljišta u javnu svojinu Grada neposrednom pogodbom i otuđenje, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada i raspolaganje nepokretnostima u javnoj svojini Grada, davanjem u zakup nepokretnosti uređuje se posebnim odlukama.

Član 2

Pribavljanje i raspolaganje nepokretnostima u javnoj svojini Grada vrši se u skladu sa Zakonom o javnoj svojini ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/11) i po postupcima uređenim Uredbom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 24/12).

Član 3

Pribavljanjem u javnu svojinu Grada Novog Sada smatra se i pribavljanje putem razmene nepokretnosti sa investitorom izgradnje objekta i izgradnja objekta.

II PRIBAVLJANJE NEPOKRETNOSTI U JAVNU SVOJINU GRADA

Član 4

Odluku o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada, donosi Gradsko veće Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće), a Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) obrazuje i imenuje Komisiju za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu Grada (u daljem tekstu: Komisija).

Predlog odluke o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada, Gradskom veću dostavljaju gradske uprave, u zavisnosti od nepokretnosti koja se pribavlja.

Uz predlog iz stava 2. ovog člana dostavlja se i nacrt javnog oglasa, osim u slučaju pribavljanja nepokretnosti neposrednom pogodbom.

Predlog iz stava 2. ovog člana gradskoj upravi mogu da podnesu javna komunalna i druga javna preduzeća, ustanove, organizacije i javne agencije, odnosno društvo kapitala čiji je osnivač Grad, u zavisnosti od nepokretnosti koja se pribavlja u javnu svojinu Grada.

U slučaju pribavljanja poslovnog prostora u javnu svojinu Grada putem razmene sa investitorom izgradnje objekata, inicijativu za razmenu investitor podnosi Javnom preduzeću "Poslovni prostor" u Novom Sadu.

Član 5

Komisija iz člana 4. stav 1. ove odluke ima predsednika, zamenika predsednika, dva člana i njihove zamenike.

Aktom o obrazovanju i imenovanju Komisije uređuju se poslovi i zadaci Komisije.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja gradska uprava, u zavisnosti od nepokretnosti koja se pribavlja u javnu svojinu Grada, a kada se radi o pribavljanju poslovnog prostora u javnu svojinu Grada, stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja Javno preduzeće "Poslovni prostor" u Novom Sadu.

Član 6

Komisija o svom radu sačinjava zapisnik i obrazložen predlog za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu Grada sa nacrtom rešenja, dostavlja gradskoj upravi u zavisnosti od nepokretnosti koja se pribavlja u javnu svojinu Grada, koja ga dostavlja Gradskom veću.

Gradsko veće utvrđuje predlog rešenja iz stava 1. ovog člana i dostavlja Skupštini Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada) radi donošenja.

Član 7

Na osnovu rešenja iz člana 6. stav 2. ove odluke zaključuje se ugovor između Grada i lica od koga se pribavlja nepokretnost.

Ugovor iz stava 1. ovog člana potpisuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

III RASPOLAGANJE NEPOKRETNOSTIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA

Član 8

Raspolaganje nepokretnostima u javnoj svojini Grada u smislu ove odluke je:

1. davanje nepokretnosti na korišćenje,

2. prenos prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade), uključujući i razmenu,

3. otuđenje nepokretnosti i

4. zasnivanje hipoteke na nepokretnosti.

1. Davanje nepokretnosti na korišćenje

Član 9

Zahtev za davanje nepokretnosti u javnoj svojini Grada na korišćenje mogu podneti svi korisnici nepokretnosti u javnoj svojini Grada (ustanove, organizacije i javne agencije čiji je osnivač Grad, javna preduzeća, odnosno društvo kapitala čiji je osnivač Grad).

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove - Upravi za imovinsko pravne poslove i imovinu Grada koja priprema nacrt rešenja za davanje nepokretnosti u javnu svojinu Grada na korišćenje i dostavlja Gradskom veću.

Gradsko veće utvrđuje predlog rešenja iz stava 2. ovog člana i dostavlja Skupštini Grada radi donošenja.

Član 10

Na osnovu rešenja iz člana 9. stav 3. ove odluke zaključuje se ugovor između Grada i korisnika nepokretnosti.

Ugovor iz stava 1. ovog člana potpisuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

2. Prenos prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade), uključujući razmenu

Član 11

Nacrt odluke o prenosu prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade), uključujući i razmenu priprema Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove - Uprava za imovinsko pravne poslove i imovinu Grada.

Gradska uprava iz stava 1. ovog člana, uz nacrt odluke o prenosu prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade), uključujući i razmenu, dostavlja i tekst ugovora o prenosu prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade), uključujući razmenu, Gradskom veću.

Gradsko veće utvrđuje predlog odluke iz stava 1. ovog člana i dostavlja Skupštini Grada radi donošenja.

Član 12

Na osnovu odluke iz člana 11. stav 3. ove odluke zaključuje se ugovor o prenosu prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade) uključujući i razmenu.

Ugovor iz stava 1. ovog člana potpisuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

3. Otuđenje nepokretnosti

Član 13

Odluku o pokretanju postupka otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Grada donosi Gradsko veće.

Gradsko veće istovremeno sa donošenjem odluke o pokretanju postupka otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Grada obrazuje i imenuje Komisiju za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine Grada.

Predlog za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine Grada sa nacrtom javnog oglasa, podnose gradske uprave u zavisnosti od nepokretnosti koja se otuđuje.

Predlog iz stava 3. ovog člana gradskoj upravi mogu da podnose i javna komunalna i druga javna preduzeća, ustanove, organizacije i javne agencije i društvo kapitala čiji je osnivač Grad, u zavisnosti od nepokretnosti koja se otuđuje.

Član 14

Komisija iz člana 13. stav 2. ove odluke ima predsednika, zamenika predsednika, dva člana i njihove zamenike.

Aktom o obrazovanju i imenovanju Komisije uređuju se poslovi i zadaci Komisije.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja gradska uprava, u zavisnosti od nepokretnosti koje se otuđuju.

Član 15

Komisija o svom radu sačinjava zapisnik i obrazložen predlog za otuđenje nepokretnosti sa nacrtom rešenja o otuđenju nepokretnosti dostavlja gradskoj upravi iz člana 13. stav 3. ove odluke.

Gradska uprava iz stava 1. ovog člana nacrt rešenja o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada dostavlja Gradskom veću.

Gradsko veće utvrđuje predlog rešenja iz stava 2. ovog člana i dostavlja Skupštini Grada radi donošenja.

Član 16

Na osnovu rešenja iz člana 15. stav 3. ove odluke zaključuje se ugovor o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

4. Zasnivanje hipoteke na nepokretnosti

Član 17

Predlog odluke o zasnivanju hipoteke na nepokretnosti u javnoj svojini Grada donosi Gradsko veće.

Predlog o zasnivanju hipoteke na nepokretnosti u javnoj svojini Grada podnose gradske uprave u zavisnosti od nepokretnosti na kojoj se zasniva hipoteka.

Predlog iz stava 2. ovog člana gradskoj upravi mogu da podnesu javna komunalna i druga javna preduzeća, ustanove, organizacije i javne agencije i društvo kapitala čiji je osnivač Grad u zavisnosti od nepokretnosti na kojoj se zasniva hipoteka.

Odluku o zasnivanju hipoteke na nepokretnostima u javnoj svojini Grada donosi Skupština Grada, a hipoteka se zasniva u skladu sa propisima kojima se uređuje hipoteka.

IV ZAŠTITA PRAVA I INTERESA GRADA

Član 18

Ugovori o pribavljanju i raspolaganju nepokretnostima u javnoj svojini Grada zaključuju se po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog javnog pravobranilaštva.

Gradsko javno pravobranilaštvo dužno je da mišljenje iz stava 1. ovog člana da u roku od 30 dana od dana prijema zahteva za davanje mišljenja.

Gradske uprave su dužne da primerak zaključnog ugovora iz stava 1. ovog člana dostave Gradskom javnom pravobranilaštvu u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora i Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove - Upravi za imovinsko pravne poslove, koja vodi jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini Grada.

V VRŠENJE NADZORA

Član 19

Nadzor nad primenom propisa o javnoj svojini i odredaba ove odluke vrši Služba za budžetsku inspekciju Grada.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Član 20

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".