ODLUKA

O OBRAZOVANJU KOORDINACIONOG TELA ZA USMERAVANJE AKTIVNOSTI U OTKLANJANJU POSLEDICA NASTALIH AKTIVIRANJEM KLIZIŠTA I OD POPLAVA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 114/2008, 35/2011 i 64/2013)

1. Obrazuje se Koordinaciono telo za usmeravanje aktivnosti u otklanjanju posledica nastalih aktiviranjem klizišta i poplava na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Koordinaciono telo).

2. U Koordinaciono telo imenuju se:

1) Ivica Dačić, predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova;

2) Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane;

3) Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja;

4) mr Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma;

5) mr Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede;

6) Goran Knežević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede;

7) prof. dr Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine;

8) prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministar zdravlja;

9) mr Verica Kalanović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave;

10) prof. dr Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja;

11) mr Slavica Radovanović, direktor Republičkog seizmološkog zavoda;

12) Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije.

Radom Koordinacionog tela rukovode Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja i mr Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma.

3. Zadatak Koordinacionog tela je da usmerava aktivnosti na otklanjanju posledica nastalih usled aktiviranja klizišta i od poplava na teritoriji Republike Srbije, koje se odnose na: izbor najpovoljnije lokacije za izgradnju novih objekata, na zaključenje ugovora o kupovini zemljišta za izgradnju novih objekata; na određivanje broja i tipa objekata za izgradnju na osnovu dostavljenih podataka opština; sprovođenje postupka sa pogađanjem bez prethodnog objavljivanja radi izbora referentnih izvođača radova sa teritorije ugroženih područja na izgradnji objekata i infrastrukture; sprovođenje godišnjih operativnih planova za odbranu od poplava; obezbeđivanje vršenja stručnog nadzora nad izvođenjem radova na ugroženom području i preduzimanje drugih aktivnosti u cilju sanacije i sprečavanja nastanka daljih šteta.

Postupke za izbor referentnih izvođača radova na izgradnji objekata i infrastrukture sprovodi opština na čijoj teritoriji se izvode radovi, koja je odgovorna i za zakonitost u radu i za dostavljanje svih drugih podataka potrebnih za rad Koordinacionog tela.

4. Stručni nadzor nad izgradnjom objekata visokogradnje nastaviće da obavlja "Građevinska direkcija Srbije" d.o.o., Beograd, a stručni nadzor nad izgradnjom objekata niskogradnje nastaviće da obavlja Javno preduzeće "Putevi Srbije", u svemu prema ranije utvrđenim uslovima o izvršenju poslova.

5. Koordinaciono telo obrazuje se za period trajanja posledica aktiviranja klizišta i poplava, odnosno do sanacije nastalih šteta.

6. Koordinaciono telo podnosi izveštaj o radu nadležnom odboru svakih 30 dana, a Vladi svakih 60 dana.

7. Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Koordinacionog tela obavljaće Ministarstvo građevinarstva i urbanizma i Ministarstvo saobraćaja.

8. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti u otklanjanju posledica nastalih aktiviranjem klizišta i od poplava na teritoriji Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 26/06, 27/06 i 31/06).

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama
Odluke o obrazovanju Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti u otklanjanju posledica nastalih aktiviranjem
klizišta i od poplava na teritoriji Republike Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 64/2013)

3. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".