ODLUKA
O UPRAVLJANJU TOKOVIMA GOTOVINE

("Sl. glasnik RS", br. 60/2012 i 64/2013)

Uvodne odredbe

1. Ovom odlukom propisuje se način upravljanja tokovima gotovine isplatom bankama gotovog novca i uplatom Narodnoj banci Srbije gotovog novca, obradom gotovog novca i postupanjem s gotovim novcem nakon njegove obrade.

2. Pojedini pojmovi u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1) banka označava banku sa sedištem u Republici Srbiji koja, u skladu sa zakonom kojim se uređuju banke, ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije;

2) gotov novac označava novčanice i kovani novac koje izdaje Narodna banka Srbije;

3) vraćanje u opticaj gotovog novca označava aktivnost banke kojom se gotov novac primljen od klijenata ponovo vraća u opticaj;

4) klijent banke označava bilo koje lice koje koristi ili je koristilo usluge banke;

5) obrada gotovog novca označava poslove provere autentičnosti, utvrđivanja brojne tačnosti i sortiranja gotovog novca;

6) provera autentičnosti gotovog novca označava postupak provere gotovog novca radi izdvajanja primeraka tog novca za koje postoji sumnja da su falsifikovani;

7) sortiranje gotovog novca označava fizičko odvajanje (razvrstavanje) gotovog novca prema apoenima i fizičkim osobinama (podobnosti za dalji opticaj);

8) podoban gotov novac označava autentičan gotov novac čije su fizičke osobine proverene i koji je ocenjen kao podoban za vraćanje u opticaj;

9) nepodoban gotov novac označava autentičan gotov novac čije su fizičke osobine proverene i koji je zbog nedostataka ocenjen kao nepodoban za vraćanje u opticaj;

10) makulatura novčanica označava novčanice koje su izrađene sa izvesnom greškom i kao takve dospele u opticaj;

11) škartni kovani novac označava kovani novac koji je izrađen sa izvesnom greškom i kao takav dospeo u opticaj;

12) novčanice obojene upozoravajućom bojom (ALERT COLOUR) označavaju novčanice koje su promenile boju ili intenzitet boje usled dejstva uređaja za elektro-hemijsku zaštitu od krađe;

13) gotov novac za koji postoji sumnja da je falsifikovan označava gotov novac za koji postoji sumnja da se po svim ili pojedinim elementima zaštite razlikuje od gotovog novca koji je Narodna banka Srbije pustila u opticaj;

14) ekspertiza gotovog novca označava postupak kojim se utvrđuje da li gotov novac koji se ispituje ima sve elemente zaštite gotovog novca koji je Narodna banka Srbije pustila u opticaj, odnosno da li su ti elementi originalni, tj. autentični;

15) falsifikovan gotov novac označava gotov novac za koji je ekspertizom utvrđeno da se po svim ili pojedinim zaštitnim elementima razlikuje od gotovog novca koji je Narodna banka Srbije pustila u opticaj;

16) mašina za rukovanje novčanicama označava mašinu koja obavlja jedan ili više poslova obrade veće količine novčanica bez intervencije rukovaoca mašinom;

17) mašina za obradu kovanog novca označava mašinu koja obrađuje veću količinu kovanica bez intervencije rukovaoca mašinom;

18) uređaji za isplatu novčanica označavaju različite vrste samouslužnih uređaja koji se, upotrebom platnih kartica ili drugih sredstava, koriste za isplatu novčanica uz zaduženje računa klijenta (npr. bankomat - ATM);

19) provera rada mašina za rukovanje novčanicama i mašina za obradu kovanog novca označava postupak provere rada ovih mašina koji Narodna banka Srbije sprovodi u skladu sa ovom odlukom;

20) osposobljeni zaposleni označava zaposlenog u banci koji je u Narodnoj banci Srbije prošao obuku za postupak obrade gotovog novca.

Isplata i uplata gotovog novca

Mesto isplate i uplate gotovog novca

3. Isplata gotovog novca bankama i uplata gotovog novca koju vrše banke obavlja se u filijalama Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: filijale) (Prilog 1).

Isplata gotovog novca

4. Banka zahtev za isplatu gotovog novca (u daljem tekstu: zahtev za isplatu) dostavlja Narodnoj banci Srbije - Sektoru za poslove s gotovinom (u daljem tekstu: Sektor) u elektronskoj formi, a može ga dostaviti i u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema. Sadržina zahteva za isplatu u elektronskoj formi utvrđena je uputstvom kojim se uređuje elektronska razmena podataka između banaka i Narodne banke Srbije u vezi s trezorskim poslovima, a sadržina i forma zahteva u pismenoj formi utvrđene su u Prilogu 2.

Zahtev za isplatu u pismenoj formi mora biti overen pečatom i mora ga potpisati zakonski zastupnik banke ili lice koje je za to ovlašćeno (u daljem tekstu: odgovorno lice u banci).

5. Banka zahtev za isplatu podnosi dan pre dana isplate gotovog novca - do 16.00 časova, a može ga podneti i na sam dan isplate - do 15.00 časova.

O mogućnosti realizacije isplate, Sektor će banku obavestiti elektronski, odnosno u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema.

Zahtev za isplatu ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

6. Minimalna isplata gotovog novca po apoenima je sledeća: za apoene od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 i 2000 dinara - 1 svežanj (1.000 komada), a za apoen od 5000 dinara - 1 paket (100 komada).

U slučaju isplata manjih od minimuma iz stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu u skladu sa odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge.

Minimalna isplata kovanog novca je sledeća: za apoen od 1 dinara - 1.000 komada, a za apoene od 2, 5,10 i 20 dinara - 500 komada.

7. Banka na dan isplate gotovog novca, i to do 15.00 časova, sredstva sa svog računa prenosi na račun Narodne banke Srbije otvoren za te namene br. 908 0000000098101 70.

Banka je dužna da, na osnovu obaveštenja Sektora, zahtev za isplatu uskladi s nalogom za prenos sredstava. U slučaju ove neusklađenosti - gotov novac neće se isplatiti.

8. Gotov novac preuzima lice u banci koje je za to ovlašćeno (u daljem tekstu: ovlašćeno lice u banci) i koje je navedeno u zahtevu za isplatu, a koje je dužno da licu u filijali koje je ovlašćeno da predaje/preuzima gotov novac (u daljem tekstu: ovlašćeno lice u filijali) dâ na uvid ličnu kartu ili pasoš (ličnu ispravu), radi identifikacije.

Gotov novac preuzima se na osnovu naloga - specifikacije za isplatu gotovog novca (Prilog 3).

9. Ovlašćeno lice u banci dužno je da preuzeti gotov novac prebroji u prisustvu ovlašćenog lica u filijali i utvrdi njegovu brojnu tačnost, kao i da tačnost primljenog iznosa potvrdi svojim potpisom na nalogu - specifikaciji za isplatu gotovog novca (u dva primerka).

10. Ako ovlašćeno lice u banci gotov novac ne preuzme do 15.30 časova - Sektor će nepreuzeti iznos sredstava uplatiti na račun banke na kraju radnog vremena (u 16.30 časova).

Ako banka na račun Narodne banke Srbije iz tačke 7. stav 1. ove odluke sredstva prenese u vremenu od 15.00 do 16.30 časova - Sektor će povraćaj tih sredstava na račun banke izvršiti na kraju radnog vremena (u 16.30 časova).

Ako banka na račun Narodne banke Srbije iz stava 2. ove tačke sredstva prenese posle 16.30 časova - Sektor će povraćaj tih sredstava na račun banke izvršiti narednog radnog dana, i to na početku radnog vremena RTGS sistema utvrđenog Dnevnim terminskim planom.

Uplata gotovog novca

11. Banka zahtev za uplatu gotovog novca (u daljem tekstu: zahtev za uplatu) dostavlja Sektoru u elektronskoj formi, a može ga dostaviti i u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema. Sadržina zahteva za uplatu u elektronskoj formi utvrđena je uputstvom iz tačke 4. stav 1. ove odluke, a sadržina i forma zahteva u pismenoj formi utvrđene su u Prilogu 4.

Zahtev za uplatu u pismenoj formi mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.

12. Banka zahtev za uplatu podnosi dan pre dana uplate gotovog novca - do 16.00 časova, a može ga podneti i na sam dan uplate - do 13.00 časova.

O mogućnosti realizacije uplate, Sektor će banku obavestiti elektronski, odnosno u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema.

Zahtev za uplatu ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

13. Banka gotov novac uplaćuje kao opticajni (bez razdvajanja na podoban, odnosno nepodoban) i kao vanopticajni.

Banka može uplaćivati gotov novac svakog radnog dana - do 14.30 časova.

14. Minimalna uplata gotovog novca po apoenima je sledeća: za apoene od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 i 2000 dinara - 5 svežnjeva (5.000 komada), a za apoen od 5000 dinara - 1 paket (100 komada).

U slučaju uplata manjih od minimuma iz stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu u skladu sa odlukom iz tačke 6. stav 2. ove odluke, osim u slučaju uplate vanopticajnih novčanica u periodu njihove zamene koji je utvrđen odlukom kojom se uređuje povlačenje gotovog novca iz opticaja - kad se naknada ne naplaćuje.

15. Banka je dužna da, vodeći računa o tome da lice novčanice bude na isti način okrenuto prema gore, novčanice razvrstava i pakuje po kategorijama (opticajne i vanopticajne) i apoenima - u pakete od po 100 komada novčanica na koje se stavlja karika za pakovanje novčanica, u svežnjeve od po 1.000 komada (10 paketa) i u amanete koji ne mogu da sadrže više od 20.000 komada (20 svežnjeva) novčanica iste kategorije i apoena.

Ako se vrši uplata manje od pet svežnjeva novčanica apoena od 5000 dinara (5.000 komada), novčanice se pakuju u amanete zajedno s novčanicama apoena od 1000 dinara iste kategorije, na način utvrđen u stavu 1. ove tačke.

16. Karika za pakovanje novčanica mora da sadrži poslovno ime banke koja je izvršila pakovanje, apoen, broj komada, iznos novčanica, potpis zaposlenog i datum pakovanja.

Deset paketa novčanica iste kategorije i apoena formira se u svežanj i vezuje mašinom za vezivanje (unakrsno trakom za vezivanje novca) ili vakuumiranjem.

Amanet mora biti spakovan na takav način da su vrednosti potpuno bezbedne. Ako je potrebno vezivati amanet, koristi se isključivo sigurnosna veza.

Na amanetu (sigurnosna kesa, kutija i sl.), odnosno sigurnosnoj vezi (ako je amanet vezivan) mora biti upisan neponovljivi serijski broj pakovanja, i to u bar-kôdu standarda CODE 128 (u daljem tekstu: bar-kôd), pri čemu prva tri karaktera bar-kôda moraju označavati šifru banke koja vrši uplatu.

Šifre banaka date su u Prilogu 5.

17. Kovani novac istog apoena mora biti zapakovan na bezbedan način, i to 1.000 komada apoena od 1 dinara, a 500 komada apoena od 2, 5, 10 i 20 dinara. Ako je potrebno vezivati amanet - koristi se isključivo sigurnosna veza.

Na amanetu (sigurnosna kesa, kutija i sl.), odnosno sigurnosnoj vezi (ako je amanet vezivan) mora biti upisan bar-kôd.

18. Novčanica nepodobna za opticaj uplaćuje se samo ako površina dela novčanice podnetog radi uplate ili više delova koji nesumnjivo potiču od iste novčanice iznosi najmanje 51% površine novčanice.

19. Prijem od banaka nepodobne novčanice čija je površina manja od 51% novčanice i novčanice obojene upozoravajućom bojom vrši se u skladu sa odredbama ove odluke koje se odnose na postupanje s gotovim novcem koji nije podoban za opticaj.

20. Narodna banka Srbije zadužiće račun banke kad u njenoj uplati utvrdi postojanje:

1) novčanice čija površina iznosi manje od 51% površine novčanice;

2) novčanice kojoj nedostaju dva dela okruglog oblika čiji prečnici iznose po 20 mm a odstojanje pravolinijski vodoravno levo i desno od središta novčanice po 25 mm bez obzira na veličinu ostalih delova koji nedostaju novčanici, kao i novčanice kojoj nedostaju tri dela okruglog oblika čiji prečnici iznose po 8 mm a čiji se centri nalaze na pravoj sa odstojanjem od 40 mm bez obzira na veličinu ostalih delova koji nedostaju novčanici;

3) novčanice obojene upozoravajućom bojom;

4) vanopticajne novčanice i vanopticajnog kovanog novca kojima je protekao period zamene utvrđen odlukom Narodne banke Srbije.

Narodna banka Srbije zadržava novčanice i kovani novac iz stava 1. ove tačke.

21. Gotov novac uplaćuje ovlašćeno lice u banci navedeno u zahtevu za uplatu, koje je dužno da ovlašćenom licu u filijali dâ na uvid ličnu ispravu, radi identifikacije.

22. Posle prijema gotovog novca, nalog - specifikaciju za uplatu gotovog novca (Prilog 6), koji se izrađuje u dva primerka, ovlašćeno lice u filijali overava potpisom i pečatom i predaje ga ovlašćenom licu u banci na potpis.

23. Ovlašćeno lice u banci može prisustvovati obradi gotovog novca koji se uplaćuje ako prethodno za to podnese pismeni zahtev Sektoru, a Sektor obaveštava banku o datumu, vremenu i mestu obrade tog novca. Ovaj zahtev ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

24. Za iznos uplaćenog gotovog novca Sektor istog dana odobrava račun banke.

Narodna banka Srbije zadržava pravo korekcije računa banke za eventualne razlike između deklarisane i obradom utvrđene vrednosti primljenog gotovog novca.

25. Ako se naknadno, na osnovu primljene deklarisane vrednosti, a pri obradi gotovog novca, utvrde razlike (manjak ili višak) - postupa se na sledeći način:

- za iznos utvrđenog manjka zadužuje se račun banke;

- za iznos utvrđenog viška odobrava se račun banke.

O utvrđenim razlikama iz stava 1. ove tačke Narodna banka Srbije petnaestodnevno sačinjava i banci dostavlja obaveštenje o razlikama utvrđenim u uplati banke, koje sadrži: naziv filijale u kojoj je vršena obrada gotovog novca, redni broj i datum sačinjavanja ovog obaveštenja, poslovno ime banke, datum uplate, broj dokumenta uplate i redni broj amaneta, vrstu, kategoriju i iznos uplaćenog gotovog novca, kao i iznos utvrđenog manjka ili viška.

Obaveštenje iz stava 2. ove tačke, Narodna banka Srbije dostavlja bankama na način utvrđen uputstvom iz tačke 4. stav 1. ove odluke, a može ga dostaviti i u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema.

Ako se u uplaćenom gotovom novcu ustanovi postojanje falsifikata - iznos tog novca smatra se manjkom, i za taj iznos zadužuje se račun banke.

Ovlašćena lica u banci

26. Banka je dužna da Sektoru pismeno dostavi spisak ovlašćenih lica u banci, s deponovanim potpisima i podacima o imenima, prezimenima i jedinstvenom matičnom broju građana za ta lica. Ovaj spisak mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.

Banka je dužna da, istovremeno s dostavljanjem spiska iz stava 1. ove tačke, Sektoru i elektronski dostavi (na kompakt-disku, i-mejlom na adresu ovlascena.lica@nbs.rs ili na drugi način) podatke iz tog stava o ovlašćenim licima u banci, kao i njihovu fotografiju i deponovani potpis.

Banka je dužna da o promeni ovlašćenih lica u banci obavesti Sektor najkasnije tri radna dana pre datuma isplate/uplate gotovog novca navedenog u zahtevu za isplatu/uplatu.

Obrada gotovog novca

Način obrade gotovog novca

27. Banka je dužna da obradu gotovog novca vrši automatski i/ili ručno.

Banka automatsku obradu novčanica za opticaj vrši na mašinama za rukovanje novčanicama, u skladu s minimalnim standardima za automatsku proveru podobnosti novčanica za opticaj (Prilog 7), a automatsku obradu kovanog novca vrši na mašinama za obradu kovanog novca.

Banka ručnu obradu novčanica za opticaj vrši u skladu s minimalnim standardima propisanim za tu proveru (Prilog 8).

28. Banka je dužna, i to od 1. januara 2014. godine, da u postupku automatske obrade gotovog novca koristi samo mašine za rukovanje novčanicama i mašine za obradu kovanog novca (u daljem tekstu: mašine) čiju je proveru rada izvršila Narodna banka Srbije a nalaze se na listi iz tačke 34. ove odluke.

Mašine su utvrđene u Prilogu 9. Opšti tehnički zahtevi koje mašine za rukovanje novčanicama moraju da ispune utvrđeni su u prilozima 10 i 11.

29. Ručnu obradu gotovog novca u banci vrše osposobljeni zaposleni, i to od 1. januara 2014. godine.

Na osnovu posebnog zahteva banke (Prilog 12), Narodna banka Srbije sprovodi obuku zaposlenih u banci za obavljanje poslova obrade gotovog novca, odnosno izrađuje izveštaje o sprovedenoj obuci za te zaposlene, koje dostavlja banci.

Provera rada mašina

30. Narodna banka Srbije proverava rad mašina na osnovu zahteva banke, proizvođača ili ovlašćenog zastupnika za prodaju, odnosno distributera tih mašina za teritoriju Republike Srbije (u daljem tekstu: podnosilac zahteva), čiji su sadržina i forma utvrđene u Prilogu 13.

Uz zahtev iz stava 1. ove tačke, podnosilac zahteva dostavlja odgovarajuću dokumentaciju (uputstvo za upotrebu, tehničku dokumentaciju koja se odnosi na rad mašine i dr.).

Izuzetno od stava 1. ove tačke, banka nije dužna da podnese zahtev za proveru rada mašina ako se tip mašina koji namerava da koristi nalazi na listi iz tačke 34. ove odluke.

31. Narodna banka Srbije sprovodi postupak provere rada mašina tako što ispituje ispunjenost zahteva iz tačke 28. stav 2. ove odluke, a, u zavisnosti od vrste mašine, ispituje i sledeće:

1) sposobnost mašine da utvrdi autentičnost gotovog novca;

2) sposobnost mašine da utvrdi da li je gotov novac podoban za opticaj;

3) sposobnost mašine da proveren gotov novac fizički odvoji (razvrsta) u odgovarajuće odeljke;

4) sposobnost mašine da utvrdi brojnu tačnost gotovog novca;

5) sposobnosti mašine da evidentira podatke o klijentu koji je izvršio transakciju.

Provera iz stava 1. ove tačke vrši se na osnovu uzoraka poznatih falsifikata i uzoraka podobnog i nepodobnog gotovog novca, i to u roku od mesec dana od dana podnošenja zahteva iz tačke 30. ove odluke.

32. Narodna banka Srbije sačinjava izveštaj o izvršenoj proveri rada mašina, koji sadrži mišljenje Narodne banke Srbije o tome da li mašine ispunjavaju uslove za obradu gotovog novca, odnosno uslove za obavljanje pojedinih poslova obrade gotovog novca, i to u roku od 15 dana od dana izvršene provere. Ovaj izveštaj važi samo za tip mašina sa softverom i hardverom za koji je obavljena provera njihovog rada.

Izveštaj iz stava 1. ove tačke koji sadrži pozitivno mišljenje o radu mašine važi godinu dana od poslednjeg dana meseca u kome je tip mašine na koji se odnosi ovaj izveštaj objavljen na listi iz tačke 34. ove odluke.

33. Lice koje je već pribavilo izveštaj iz tačke 32. stav 2. ove odluke dužno je da ponovo podnese zahtev za proveru rada mašine, i to pre isteka roka iz tog stava - u sledećim slučajevima:

- nakon svake dogradnje ili ažuriranja hardvera/softvera na mašini;

- u slučaju pojave novog tipa falsifikata određenog apoena gotovog novca;

- kad Narodna banka Srbije pusti u opticaj novo izdanje apoena gotovog novca.

34. Narodna banka Srbije utvrđuje listu tipova mašina za koje je sačinila izveštaj iz tačke 32. stav 2. ove odluke, kao i tipova mašina za koje je dala pozitivno mišljenje, na zahtev privrednog društva koje namerava da obavlja poslove agenta, odnosno na zahtev agenta u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju poslovi platnog prometa u vezi s gotovinom koje može da obavlja agent i o uslovima za obavljanje tih poslova.

Lista iz stava 1. ove tačke sadrži sledeće podatke: tip mašine, naziv proizvođača/zastupnika, oznaku hardvera, oznaku softvera, apoene gotovog novca koje mašina može obrađivati, odnosno na kojima može obavljati pojedine poslove obrade i datum kad je tip mašine objavljen na ovoj listi.

Lista iz stava 1. ove tačke objavljuje se na Internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

Narodna banka Srbije u listu iz stava 1. ove tačke redovno unosi sve promene koje se odnose na tipove mašina iz tog stava.

35. Banka je dužna da Narodnu banku Srbije obavesti o nameri korišćenja mašina s liste iz tačke 34. ove odluke.

Obaveštenje iz stava 1. ove tačke sadrži sledeće podatke: redni broj s liste iz tog stava, tip mašine, serijski broj mašine, naziv proizvođača/zastupnika, oznaku hardvera, oznaku softvera i adresu na kojoj je mašina instalirana.

Banka može mašinu iz stava 1. ove tačke početi da koristi narednog radnog dana od dana kad je Narodna banka Srbije primila obaveštenje iz tog stava.

36. Mašine za koje Narodna banka Srbije u izveštaju o proveri njihovog rada navede da ne ispunjavaju uslove za obradu gotovog novca, odnosno uslove za obavljanje pojedinih poslova obrade gotovog novca, odnosno o čijem radu dậ negativno mišljenje - ne mogu se koristiti za obradu ili za obavljanje pojedinih poslova obrade.

37. Narodna banka Srbije ne snosi odgovornost ako mašine koje banka koristi nisu u stanju da gotov novac obrađuju u skladu sa odredbama ove odluke.

Postupanje s gotovim novcem nakon obrade

Vraćanje gotovog novca u opticaj

38. Gotov novac može se vratiti u opticaj samo ako je u postupku obrade utvrđeno da je podoban za opticaj.

Gotov novac preuzet od Narodne banke Srbije ne mora se obrađivati.

39. Novčanice koje su obrađene automatski i za koje je utvrđeno da su podobne za opticaj banka može vratiti u opticaj preko mašina za rukovanje novčanicama koje koriste klijenti, uređaja za isplatu novčanica i blagajni.

Novčanice koje su obrađene ručno i za koje je utvrđeno da su podobne za opticaj banka može samo preko blagajne vratiti u opticaj od 1. januara 2014. godine.

Kovani novac koji je obrađen automatski ili ručno i za koji je utvrđeno da je podoban za opticaj, banka može vratiti u opticaj samo preko blagajne.

Blagajna, u smislu ove tačke, označava prostor u objektu banke u kome zaposleni u banci vrše isplatu gotovog novca klijentu i primaju uplate gotovog novca od klijenta.

40. Izuzetno od tačke 39. stav 2. ove odluke, u slučaju vanrednog događaja čija je posledica nemogućnost snabdevanja automatski obrađenim novčanicama mašina za rukovanje novčanicama koje koriste klijenti i uređaja za isplatu novčanica (kvar automatskog sistema, nestanak električne energije i sl.) - banka može privremeno, ali ne duže od tri radna dana, vraćati ručno obrađene novčanice preko ovih mašina i uređaja ako je o tome prethodno obavestila Narodnu banku Srbiju.

Obaveštenje iz stava 1. ove tačke podnosi se u pismenoj formi i sadrži opis vanrednog događaja, spisak mašina i uređaja koji će se privremeno snabdevati ručno obrađenim novčanica, pretpostavljenu količinu ovih novčanica i procenu perioda u kome će banka privremeno vraćati ručno obrađene novčanice preko ovih mašina i uređaja.

41. Gotov novac koji nije obrađen ne može se vratiti u opticaj, već se može predati Narodnoj banci Srbije u skladu sa odredbama ove odluke koje se odnose na uplatu gotovog novca.

Postupanje s gotovim novcem koji nije podoban za opticaj

42. Banke su dužne da pravnim i fizičkim licima zamenjuju novčanice i kovani novac koji nisu podobni za opticaj, i to:

1) kad se podnese na zamenu najmanje 51% površine ispravne novčanice;

2) kad se podnese na zamenu manje od 51% površine ispravne novčanice, pod uslovima iz tačke 44. odredba pod 1) ove odluke;

3) kovani novac koji je usled korišćenja u opticaju, korozije ili fizičkih uticaja promenio neke od svojih fizičkih osobina.

Banka je dužna da, u periodu njegove zamene, pravnim i fizičkim licima zamenjuje vanopticajni novac utvrđen odlukom kojom se uređuje povlačenje gotovog novca iz opticaja.

43. Banke i Narodna banka Srbije neće vršiti zamenu novčanica iz tačke 20. odredba pod 2) ove odluke.

44. Banka je dužna da kod prijema novčanica koje nisu podobne za opticaj postupa na sledeći način:

1) u slučaju da se podnese na zamenu manje od 51% površine ispravne novčanice - potrebno je da od podnosioca novčanice obezbedi pismeno obrazloženje kako je došlo do oštećenja novčanice, odnosno, ako nedostaje deo ili delovi novčanice, obrazloženje šta se dogodilo s delom, odnosno delovima koji nedostaju, odnosno kako je podnosilac novčanice došao u posed te novčanice, kao i podatke o ovom podnosiocu;

2) u slučaju da se podnese na zamenu novčanica obojena upozoravajućom bojom - potrebno je da od podnosioca novčanice obezbedi pismeno obrazloženje kako je došlo do oštećenja novčanice, odnosno kako je podnosilac novčanice došao u posed te novčanice, kao i podatke o ovom podnosiocu.

45. Banka uplaćuje Narodnoj banci Srbije nepodobne novčanice i kovani novac u skladu sa odredbama ove odluke koje se odnose na uplatu gotovog novca, osim novčanica iz tačke 44. te odluke.

46. Banka predaje filijalama novčanice iz tačke 44. ove odluke uz zahtev za predaju novčanica obojenih upozoravajućom bojom i oštećenih novčanica (u daljem tekstu: zahtev za predaju), koji se Sektoru dostavlja elektronski, a može ga dostaviti i u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema. Sadržina zahteva za predaju u elektronskoj formi utvrđena je uputstvom iz tačke 4. stav 1. ove odluke, a sadržina i forma zahteva za predaju u pismenoj formi utvrđene su u Prilogu 14.

Zahtev za predaju u pismenoj formi mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.

Zahtev za predaju ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

Novčanice iz stava 1. ove tačke predaju se u filijali uz podnošenje izjave o poreklu novčanica (Prilog 15), čije su sadržina i forma utvrđene u tom prilogu.

Predaju novčanica iz stava 1. ove tačke mogu obavljati isključivo ovlašćena lica u banci.

47. Pri preuzimanju novčanica iz tačke 44. ove odluke, ovlašćeno lice u filijali podatke sa ovih novčanica upoređuje s podacima upisanim u izjavi o poreklu tih novčanica i u zahtevu za predaju, i na primercima ove izjave potpisom i pečatom potvrđuje da su ti podaci identični. Ako utvrdi da ovi podaci nisu identični, ovlašćeno lice u filijali neće primiti te novčanice.

48. Posle izvršene ekspertize novčanica iz tačke 44. odredba pod 1) ove odluke, na osnovu koje se sa sigurnošću može utvrditi da je oštećena novčanica autentična i da delovi koji joj nedostaju neće moći biti zamenjeni, odnosno kad Narodna banka Srbije proceni da se novčanica može zameniti - Narodna banka Srbije odobrava račun banke i pismeno je obaveštava o tome, nakon čega banka gotov novac isplaćuje podnosiocu novčanice (klijentu).

49. Posle izvršene ekspertize novčanica iz tačke 44. odredba pod 2) ove odluke, Sektor obaveštava ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove (u daljem tekstu: MUP) o pojavi novčanica obojenih upozoravajućom bojom i uz to obaveštenje prilaže izjavu o poreklu ovih novčanica, kao i fotokopiju lične isprave lica u banci koje je rukovalo novčanicama kad je došlo do bojenja tih novčanica, odnosno podnosioca novčanica. Posle dobijanja pismenog obaveštenja MUP-a, ako je zamena ovih novčanica moguća - Narodna banka Srbije odobrava račun banke i pismeno je obaveštava o tome, nakon čega banka gotov novac isplaćuje podnosiocu novčanice (klijentu).

50. Banka može predavati filijalama i novčanice iz tačke 44. ove odluke na način utvrđen tačkom 46. te odluke i ako za te novčanice ne raspolaže podacima o tome kako je došlo do njihovog oštećenja i ko je njihov podnosilac.

51. Nakon provere autentičnosti, gotov novac za koji se sumnja da je falsifikovan dostavlja se Narodnoj banci Srbije u skladu sa odlukom kojom se uređuje postupanje s novcem za koji postoji sumnja da je falsifikovan.

Izveštavanje

52. Banke i imaoci računa kod Narodne banke Srbije dužni su da Narodnoj banci Srbije dostavljaju izveštaj o prometu gotovog novca (Prilog 16) i izveštaj o obrađenom gotovom novcu (Prilog 17), najkasnije do 10. u mesecu za prethodni mesec.

Banke su dužne da Narodnu banku Srbije bez odlaganja obaveštavaju o svim promenama koje se odnose na naziv, mesto i adresu organizacionih jedinica banke (filijale, ekspoziture i sl.) u kojima se vrše uplate, isplate i obrada gotovog novca, kao i na mašine koje koriste klijenti banke, mašine kojima rukuju zaposleni u banci, mašine za obradu kovanog novca i uređaje za isplatu novčanica.

Izveštaji iz stava 1. ove tačke i obaveštenje iz stava 2. te tačke dostavljaju se Sektoru u elektronskoj formi, a mogu se dostaviti i u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema. Sadržina ovih izveštaja i obaveštenja u elektronskoj formi utvrđena je uputstvom iz tačke 4. stav 1. ove odluke.

Izveštaji i obaveštenja iz ove tačke u pismenoj formi moraju biti overeni pečatom i mora ih potpisati odgovorno lice u banci, odnosno odgovorno lice u imaocu računa kod Narodne banke Srbije.

Kontrola upravljanja tokovima gotovine

53. Narodna banka Srbije vrši kontrolu obavljanja poslova upravljanja tokovima gotovine kod banke u skladu sa odredbama ove odluke, na način i pod uslovima koji su utvrđeni zakonom kojim se uređuju banke i propisom Narodne banke Srbije kojim se uređuju bliži uslovi i način vršenja kontrole banaka.

54. Ako kontrolom iz tačke 53. ove odluke utvrdi da banka nije postupila u skladu sa odredbama te odluke - Narodna banka Srbije preduzeće odgovarajuće mere prema banci u skladu sa zakonom kojim se uređuju banke.

55. Narodna banka Srbije može u prostorijama banke vršiti proveru rada mašina koje banka koristi.

Narodna banka Srbije može proveravati adekvatnost procedura kojima se uređuju rukovanje mašinama i praćenje rada mašina, ručna obrada gotovog novca i postupanje sa obrađenim gotovim novcem.

Narodna banka Srbije može u sopstvenim prostorijama proveravati uzorke gotovog novca koji je obradila banka.

56. Ako proverom iz tačke 55. stav 1. ove odluke utvrdi da mašine koje banka koristi ne ispunjavaju uslove, odnosno nemaju sposobnosti iz tačke 31. te odluke - Narodna banka Srbije sačiniće izveštaj o proveri rada ovih mašina, sa opisom utvrđenih nepravilnosti, koji bez odlaganja dostavlja toj banci.

Dok se ne otklone sve nepravilnosti iz stava 1. ove tačke, banka ne može koristiti mašine iz tog stava, niti gotov novac obrađen na tim mašinama može vratiti u opticaj.

Banka je dužna da Narodnu banku Srbije obavesti o otklanjanju nepravilnosti iz stava 1. ove tačke, nakon čega Narodna banka Srbije proverom rada mašina iz tog stava utvrđuje da li su otklonjene ove nepravilnosti, o čemu sačinjava izveštaj, koji dostavlja banci.

57. Ako se, na osnovu ponovljenih slučajeva iz tačke 56. stav 1. ove odluke, utvrdi da određeni tipovi mašina nisu pouzdani kod vršenja obrade gotovog novca u skladu sa odredbama te odluke - Narodna banka Srbije može te tipove mašina brisati s liste iz tačke 34. ove odluke, odnosno može brisati određene apoene koje ovi tipovi mašina mogu obrađivati.

Ako Narodna banka Srbije u slučaju iz stava 1. ove tačke izbriše određene apoene gotovog novca koje tipovi mašina mogu obrađivati - izveštaj o proveri rada mašina koji sadrži pozitivno mišljenje Narodne banke Srbije o radu ovih mašina važi za preostale apoene do isteka roka važenja tog izveštaja.

Primena odredaba ove odluke na imaoca računa kod Narodne banke Srbije

58. Odredbe ove odluke koje se odnose na uplatu i isplatu gotovog novca, obradu gotovog novca, vraćanje gotovog novca u opticaj i postupanje s gotovim novcem koji nije podoban za opticaj u banci - primenjuju se i na imaoca računa kod Narodne banke Srbije.

Prilozi

59. Prilozi iz ove odluke odštampani su uz tu odluku i njen su sastavni deo.

Prelazne i završne odredbe

60. Banke i imaoci računa kod Narodne banke Srbije dužni su da svoje poslovanje usklade sa odredbama tač. 28. i 29. ove odluke i tačkom 39. stav 2. te odluke do 30. juna 2013. godine.

Banke su dužne da plan usklađivanja u smislu stava 1. ove tačke dostave Narodnoj banci Srbije do 31. decembra 2012. godine.

Plan usklađivanja iz stava 2. ove tačke sadrži:

1) popis organizacionih jedinica banke (filijale, ekspoziture i sl.) u kojima se vrši uplata, isplata i obrada gotovog novca, sa stanjem na dan 30. septembra 2012. godine;

2) popis mašina koje koriste klijenti banke, mašina kojima rukuju zaposleni u banci, mašina za obradu kovanog novca i uređaja za isplatu novčanica, sa stanjem na dan 30. septembra 2012. godine (Prilog 18);

3) planirani obim obrade gotovog novca koji će se vraćati u opticaj u narednih godinu dana, po organizacionim jedinicama banke;

4) plan aktivnosti koji se odnose na organizaciju obrade planiranog obima gotovog novca i donošenje odgovarajućih procedura kojima se uređuju rukovanje mašinama i praćenje rada mašina, ručna obrada gotovog novca i postupanje sa obrađenim gotovim novcem;

5) plan i dinamiku nabavke i instaliranja mašina i uređaja za isplatu novčanica, po lokacijama (naznačeno mesto i adresa), u periodu usklađivanja, ako se planira automatska obrada gotovog novca;

6) ukupno planirani kapacitet obrade svih mašina na kojima se vrši obrada gotovog novca nakon isteka perioda usklađivanja (kapacitet obrade instaliranih mašina uvećan za kapacitet obrade mašina planiranih za instaliranje do kraja perioda usklađivanja), s pregledom planiranog kapaciteta obrade za svaki tip mašine.

Narodna banka Srbije može zahtevati od banke da joj dostavi i druge podatke i dokumente koji se odnose na usklađivanje iz stava 1. ove tačke.

61. Naknade za usluge u vezi sa uplatom i isplatom gotovog novca i naknade za proveru rada mašina i obuku zaposlenih u bankama i u imaocima računa kod Narodne banke Srbije obračunavaju se i naplaćuju u skladu sa odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge.

62. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o načinu upravljanja tokovima gotovine ("Službeni glasnik RS", broj 89/2011) i Uputstvo za sprovođenje Odluke o načinu upravljanja tokovima gotovine ("Službeni glasnik RS", broj 89/2011).

63. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 1. septembra 2012. godine.

 

Samostalne odredbe Odluke o izmeni i dopunama
Odluke o upravljanju tokovima gotovine

("Sl. glasnik RS", br. 64/2013)

4. Banke i imaoci računa kod Narodne banke Srbije dužni su da svoje poslovanje usklade sa odredbama tač. 1, 2. i 3. ove odluke do 31. decembra 2013. godine.

5. Banke i imaoci računa kod Narodne banke Srbije dužni su da izveštaje iz tačke 52. stav 1. Odluke prvi put dostave u skladu sa ovom odlukom do 10. februara 2014. godine za prethodni mesec.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

SPISAK FILIJALA NARODNE BANKE SRBIJE

 

Redni
broj

Naziv

Adresa

Šifra

1.

Beograd

Beograd, Ustanička 130

111

2.

Niš

Niš, Milojka Lešjanina 19

180

3.

Novi Sad

Novi Sad, Vase Stajića 22

210

4.

Užice

Užice, Trg partizana 8

310

5.

Kragujevac

Kragujevac, Branka Radičevića 16a

Leposavić, 24. novembra bb

340

383

 

Prilog 2

 

 

(poslovno ime banke)

 

 

 

(sedište banke)

 

 

 

(matični broj banke)

 

 

ZAHTEV
ZA ISPLATU GOTOVOG NOVCA

 

1. Zahtev br.:

od

2. Datum isplate:

3. Iz filijale NBS:

4. Ovlašćeno lice u banci:

Ime i prezime

JMBG

 

 

5. Banka ili izdvojena jedinica kojoj se vrši isplata:

6. Specifikacija apoenske strukture:

Novčanice

Iznos

 

Ukupno novčanice:

Kovani novac

Iznos

 

 

Ukupno kovani novac:

Ukupno za isplatu:

(Delove zahteva obeležene rednim br. 3, 4, 5, 6 i 7 ponoviti za svaku filijalu NBS iz koje se vrši isplata, a delove zahteva obeležene rednim br. 4, 5, 6 i 7 ponoviti za svaku filijalu banke za koju se vrši isplata iz filijale NBS.)

7. Ukupno isplata u filijali NBS:

 

 

8. Ukupno isplata po zahtevu banke:

 

9. Lice za kontakt:
Telefon:
Faks/i-mejl adresa:

 

(potpis odgovornog lica u banci)

 

 

 

(ime i prezime)


M.P.

 

Prilog 3

 

Narodna banka Srbije
Filijala u

________________
(datum)

 

NALOG - SPECIFIKACIJA
ZA ISPLATU GOTOVOG NOVCA

 

Za

 

br.

 

 

 

(poslovno ime banke)

 

 

Šifra i naziv apoena

Komada

Iznos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupan iznos za isplatu:

Predao:

 

Primio:

 

(potpis ovlašćenog lica u filijali)

 

(potpis ovlašćenog lica u banci)

 

M.P.

 

(ime i prezime)

(ime i prezime)

 

Prilog 4

 

 

(poslovno ime banke)

 

 

 

(sedište banke)

 

 

 

(matični broj banke)

 

 

ZAHTEV
ZA UPLATU GOTOVOG NOVCA

 

1.

Zahtev br.:

od

2.

Datum uplate:

Vreme uplate:

3.

U filijali NBS u:

4.

Ovlašćeno lice u banci:

Ime i prezime

JMBG

5.

Banka ili izdvojena jedinica koja vrši uplatu:

6.

Specifikacija amaneta:

6.1.

Amaneti koji sadrže samo jedan apoen:

Broj amaneta*

Vrsta

Kategorija

Apoen

Komada

Iznos

6.2.

Mešoviti amanet**:

Broj amaneta*

Vrsta

Kategorija

Apoen

Komada

Iznos

Ukupno novčanica (6.1+6.2):

6.3.

Amaneti kovanog novca:

Iznos

Broj amaneta*

Vrsta

Kategorija

Apoen

Komada

Iznos

 

Ukupno kovanog novca (6.3):

 

Ukupno za uplatu (6.1+6.2.+6.3):

(Delove zahteva obeležene rednim br. 3, 4, 5, 6 i 7 ponoviti za svaku filijalu NBS u kojoj se vrši uplata, a delove zahteva obeležene rednim brojevima 4, 5, 6 i 7 ponoviti za svaku filijalu banke koja vrši uplatu u filijali NBS.)

* Numerička oznaka bar-koda sa svakog amaneta, odnosno sigurnosne veze.
** Popunjava se samo u slučaju postojanja amaneta koji sadrži novčanice apoena od 1000 i od 5000 dinara.

7.

Ukupna uplata u filijali NBS:

8.

Ukupna uplata po zahtevu banke:

9.

Lice za kontakt:

Telefon:

Faks/i-mejl adresa:

 

     

(potpis odgovornog lica u banci)

 

(ime i prezime)


M.P.

 

Prilog 5

 

ŠIFRE BANAKA

 

Šifra banke

Poslovno ime banke

105

AIK banka, a.d., Niš

115

KBC banka, a.d., Beograd

125

Pireus banka, a.d., Beograd

145

Marfin banka, a.d., Beograd

150

Kredi banka, a.d., Kragujevac

155

Čačanska banka, a.d., Čačak

160

Banka Intesa, a.d. Beograd

165

Hipo Alpe-Adria-banka, a.d., Beograd

170

Unikredit banka Srbija, a.d., Beograd

180

Alfa banka Srbija, a.d., Beograd

190

Jubmes banka, a.d., Beograd

200

Banka Poštanska štedionica, a.d., Beograd

205

Komercijalna banka, a.d., Beograd

220

Prokredit banka, a.d., Beograd

240

Findomestik banka, a.d., Beograd

245

Nova Agrobanka, a.d., Beograd

250

Euro banka EFG, a.d., Beograd

255

Privredna banka Beograd, a.d., Beograd

265

Rajfajzen banka, a.d., Beograd

275

Sosijete Ženeral banka Srbija, a.d., Beograd

285

Folksbanka, a.d., Beograd

290

Univerzal banka, a.d., Beograd

295

Srpska banka, a.d., Beograd

310

NLB banka, a.d., Beograd

325

OTP banka Srbija, a.d., Novi Sad

330

Kredi Agrikol banka Srbija, a.d., Novi Sad

335

Razvojna banka Vojvodine, a.d., Novi Sad

340

Erste banka, a.d., Novi Sad

355

Vojvođanska banka, a.d., Novi Sad

360

Dunav banka, a.d., Zvečan

365

Jugobanka Jugbanka, a.d., Kosovska Mitrovica

370

Oportjuniti banka, a.d., Novi Sad

375

Moskovska banka, a.d., Beograd

840

Uprava za trezor

 

Prilog 6

 

Narodna banka Srbije
Filijala u

_________________
(datum)

 

NALOG - SPECIFIKACIJA
ZA UPLATU GOTOVOG NOVCA

 

Od

 

br.

 

 

(poslovno ime banke)

 

 

 

Amanet koji sadrži samo jedan apoen:

Broj amaneta*

Vrsta

Kategorija

Apoen

Komada

Iznos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mešoviti amanet:**

Broj amaneta*

Vrsta

Kategorija

Apoen

Komada

Iznos

 

 

 

 

Ukupan iznos za uplatu: _____________________________

* Numerička oznaka bar-koda sa svakog amaneta, odnosno sigurnosne veze.
** Popunjava se samo u slučaju postojanja amaneta koji sadrži novčanice apoena od 1000 i od 5000 dinara.

Predao:

 

Primio:

 

(potpis ovlašćenog lica u banci):

 

(potpis ovlašćenog lica u filijali):

 

M.P.

 

(ime i prezime)

(ime i prezime)

 

Prilog 7

 

MINIMALNI STANDARDI ZA AUTOMATSKU PROVERU PODOBNOSTI NOVČANICA ZA OPTICAJ

Ovim prilogom utvrđuju se minimalni standardi za automatsku proveru fizičkih osobina novčanica za opticaj na mašinama za rukovanje novčanicama.

Novčanice koje ne ispunjavaju obavezne kriterijume za automatsku proveru podobnosti novčanica za opticaj utvrđene u ovom prilogu jesu novčanice nepodobne za opticaj.

Prihvatljivi nivo tolerancije kod mašine za rukovanje novčanicama je 5% ukupno obrađenih novčanica na toj mašini. To znači da najviše 5% novčanica koje ne zadovoljavaju kriterijume iz ovog priloga može biti pogrešno sortirano kao novčanice podobne za opticaj.

Tabela 1
Spisak kriterijuma za automatsku proveru podobnosti novčanica za opticaj

Redni
broj

Kriterijum

Opis

1.

Zaprljanost

Opšta raspodela prljavštine preko cele novčanice

2.

Mrlje

Lokalizovana koncentracija prljavštine

3.

Grafiti

Dodata slika i/ili slova, brojevi i drugi znaci napisani ili na bilo koji način naneseni na novčanici

4.

Izbledelost

Nedostatak boje na delu novčanice ili na celoj novčanici, npr. oprana novčanica

5.

Zacepljenja

Bez dodatnog objašnjenja

6.

Rupe

Bez dodatnog objašnjenja

7.

Okrnjenost

Novčanica s delom/delovima koji nedostaju uzduž najmanje jedne njene ivice (oštećenje različito od rupa)

8.

Popravke

Delovi jedne ili više novčanica spojeni lepljivom trakom ili lepkom, ili na drugi način

9.

Izgužvanost

Višestruki nepravilni nabori

10.

Mlitavost

Strukturne promene novčanice koje su dovele do gubitka krutosti

11.

Presavijene novčanice

Bez dodatnog objašnjenja

12.

Savijeni uglovi

Bez dodatnog objašnjenja

Dodatne informacije o kriterijumima za automatsku proveru podobnosti novčanica za opticaj

1. Zaprljanost

Prljavština na novčanici povećava optičku gustinu novčanice. U narednoj tabeli utvrđena su maksimalna povećanja optičke gustine novčanica usled prljavštine koja mogu pokazati novčanice sortirane kao podobne za opticaj u odnosu na nove novčanice. Novčanice s povećanjem nivoa optičke gustine navedenim u Tabeli 2 predstavljaju granične uzorke novčanica koje mogu biti sortirane kao podobne za opticaj.

Tabela 2
Nivoi optičke gustine novčanica

Apoen

Maksimalno povećanje optičke gustine graničnog uzorka u odnosu na nove novčanice

Filter

10 dinara

0,08

Magenta

20 dinara

0,08

Magenta

50 dinara

0,08

Magenta

100 dinara

0,07

Magenta

200 dinara

0,07

Magenta

500 dinara

0,07

Magenta

1000 dinara

0,06

Magenta

2000 dinara

0,06

Magenta

5000 dinara

0,06

Magenta

Novčanice čije je povećanje optičke gustine veće od vrednosti utvrđenih u Tabeli 2 - nepodobne su za opticaj. Narodna banka Srbije čuva referentne uzorke novčanica sa zaprljanošću koja odgovara vrednostima navedenim u Tabeli 2. Denzitometrijsko merenje referentnih uzoraka novčanica obavlja se na osnovu sledećih kriterijuma:

- standard za merenje gustine: ISO 5 delovi 3 i 4,

- standard za filtere: DIN 16536,

- apsolutna merenja: standardno merenje (bela ploča),

- filter za polarizaciju: uključen,

- otvor blende: 3 mm,

- osvetljenje: D 65/2,

- pozadina: standardne kalibracije s belom pločom.

Povećanje optičke gustine referentne novčanice jeste najviša vrednost između proseka merenja s najmanje četiri tačke koje se mere na aversu (prednjoj strani novčanice) i reversu (zadnjoj strani novčanice). Merenja se vrše na delu novčanice na kome ne postoji štampa i gde nema promena u papiru zbog vodenog žiga.

2. Mrlje

Novčanice s koncentracijom zaprljanosti na jednom mestu koje pokriva površinu od najmanje 9 x 9 mm na delu novčanice gde nema štampe ili najmanje 15 x 15 mm na delu novčanice na kojoj postoji štampa - nepodobne su za opticaj.

3. Grafiti

Trenutno ne postoji obavezan uslov za otkrivanje grafita.

4. Izbledelost

Izbledelost novčanice nastaje usled uklanjanja boje s novčanice, koje se može pojaviti npr. ako su novčanice oprane ili tretirane agresivnim hemijskim sredstvima. Ovakve novčanice su nepodobne i mogu se otkriti detektorima slike ili UV detektorima.

5. Zacepljenja

Novčanice sa zacepljenjima koja su otvorena a pri tom nisu delimično ili potpuno pokrivena transportnim kaiševima mašina - nepodobne su ako je veličina zacepljenog dela veća od vrednosti navedenih u sledećoj tabeli:

Tabela 3
Zacepljenja

Pravac

Širina

Dužina

Vertikalno

4 mm

8 mm

Horizontalno

4 mm

15 mm

Dijagonalno

4 mm

18 mm

6. Rupe

Novčanice sa otvorom koji nije delimično ili potpuno pokriven transportnim kaiševima mašina - nepodobne su ako je površina otvora veća od 10 mm2.

7. Okrnjenost

Novčanice čija je dužina smanjena za 6 mm ili više, ili čija je širina smanjena za 5 mm ili više - nepodobne su za opticaj. Sva merenja odnose se na razlike u dužini i širini u odnosu na novu novčanicu.

8. Popravke

Popravljanje novčanica vrši se spajanjem delova novčanice, npr. korišćenjem lepljive trake ili lepka. Novčanice s delom pokrivenim lepljivom trakom koja pokriva površinu od 10 x 40 mm a i pri tom je traka deblja od 50µm - jesu nepodobne novčanice.

9. Izgužvanost

Izgužvane novčanice se obično mogu identifikovati ako je njihov nivo refleksije ili čvrstine smanjen. Ne postoji obavezujući uslov za sortiranje.

10. Mlitavost

Novčanice s veoma malom čvrstinom se u najvećoj mogućoj meri sortiraju kao nepodobne novčanice. Pošto je mlitavost novčanice obično povezana s njenom zaprljanošću, po pravilu se otkriva i preko detektora za prljavštinu. Ne postoji obavezujući uslov za sortiranje.

11. Presavijene novčanice

Presavijene novčanice se, zbog smanjene dužine ili širine, mogu otkriti detektorima za proveru veličine novčanica. Osim toga, takve novčanice mogu se otkriti i detektorima debljine novčanice. Međutim, zbog tehničkih ograničenja, novčanica se može smatrati nepodobnom samo ako postoji presavijenost koja ispunjava kriterijume postavljene za okrnjenost koja dovodi do smanjenja dužine za 6 mm ili više, ili širine za 5 mm ili više.

12. Savijeni uglovi

Novčanica sa savijenim uglom čija je površina veće od 130 mm2 i s kraćom ivicom savijenog ugla čija dužina iznosi minimalno 10 mm - jeste nepodobna novčanica.

Prilog 8

 

MINIMALNI STANDARDI ZA RUČNU PROVERU PODOBNOSTI NOVČANICA ZA OPTICAJ

Ovim prilogom propisuju se minimalni standardi za ručnu proveru fizičkih osobina novčanica za opticaj, koju obavljaju osposobljeni zaposleni u banci.

Novčanice za koje se, tokom provere, utvrdi da ne ispunjavaju obavezne kriterijume za ručnu proveru podobnosti novčanica za opticaj utvrđene u ovom prilogu ili da imaju jasno vidljiv nedostatak jednog od vidljivih zaštitnih elemenata novčanice - smatraju se nepodobnim. Izuzetno, presavijene novčanice i novčanice sa savijenim uglovima koje je moguće popraviti rukom sortiraju se kao podobne za opticaj. Provera podobnosti novčanice za opticaj obavlja se vizuelnom i taktilnom proverom pojedinačnih novčanica, i taj postupak ne zahteva upotrebu bilo kog uređaja.

Tabela 1
Spisak kriterijuma za ručnu proveru podobnosti novčanica za opticaj

Redni
broj

Kriterijum

Opis

1.

Zaprljanost

Jasno uočljiva raspoređenost prljavštine preko cele novčanice

2.

Mrlje

Jasno uočljiva grupisana koncentracija prljavštine

3.

Grafiti

Jasno uočljiva dodatna slika i/ili slova, brojevi i drugi znaci napisani ili naneseni na novčanici

4.

Izbledelost

Jasno uočljiv nedostatak boje na delu novčanice ili na celoj novčanici, npr. oprana novčanica

5.

Zacepljenja

Novčanica s najmanje jednim zacepljenjem

6.

Rupe

Novčanica s najmanje jednom jasno uočljivom rupom

7.

Okrnjenost

Novčanica s delom/delovima koji nedostaju uzduž makar jedne njene ivice (oštećenje različito od rupa), npr. ugao koji nedostaje

8.

Popravke

Delovi jedne ili više novčanica spojeni lepljivom trakom, lepkom i sl.

9.

Izgužvanost

Novčanica s više nepravilno raspoređenih nabora koji znatno utiču na njen vizuelni izgled

10.

Mlitavost

Novčanica sa strukturnim promenama koje su dovele do gubitka krutosti

11.

Presavijene novčanice

Novčanica koja je presavijena i ne može se popraviti rukom

12.

Savijeni uglovi

Novčanica s najmanje jednim jasno vidljivim savijenim uglom i ne može se popraviti rukom

 

Prilog 9

 

MAŠINE ZA RUKOVANJE NOVČANICAMA I MAŠINE ZA OBRADU KOVANOG NOVCA

1. Mašine za rukovanje novčanicama

Mašina za rukovanje novčanicama treba da ima zahtevani broj određenih izlaznih odeljaka i/ili ostala sredstva da bi se obezbedilo pouzdano razdvajanje obrađenih novčanica, u skladu s Prilogom 10, odnosno Prilogom 11.

Mašine za rukovanje novčanicama treba da imaju mogućnost podešavanja za pouzdano otkrivanje novih falsifikata novčanica, kao i mogućnost podešavanja za uspostavljanje i drugačijih standarda za sortiranje.

Mašine za rukovanje novčanicama su:

1) mašine koje koriste klijenti banke,

2) mašine kojima rukuju zaposleni u banci.

Tabela 1
Mašine koje koriste klijenti banke

A. Mašine koje koriste klijenti kojima se uplaćuju novčanice, uz evidentiranje podataka o klijentima

Redni broj

Naziv

Opis

1.

Mašine za uplatu novčanica (CIM)

CIM omogućavaju klijentima, koristeći platnu karticu ili neko drugo sredstvo, da polože novčanice na svoj račun u banci, ali nemaju funkciju isplate novčanica. CIM proveravaju autentičnost novčanica i omogućavaju evidentiranje podataka o vlasniku računa. Provere fizičkih osobina novčanica su opcione.

2.

Mašine za uplatu/isplatu novčanica sa obradom (CRM)

CRM omogućavaju klijentima da, koristeći platnu karticu ili neko drugo sredstvo, polože novčanice odobravajući svoj račun i da podignu novčanice zadužujući svoj račun. CRM proveravaju autentičnost i fizičke osobine novčanica i omogućavaju evidentiranje podataka o vlasniku računa. CRM mogu koristiti podobne novčanice koje su položili drugi korisnici u prethodnim transakcijama za isplatu klijentima.

3.

Mašine za uplatu/isplatu novčanica (CCM)

CCM omogućavaju klijentima da, koristeći platnu karticu ili neko drugo sredstvo, polože novčanice odobravajući svoj račun i da podignu novčanice zadužujući svoj račun. CCM proveravaju autentičnost novčanica i omogućavaju evidentiranje podataka o vlasniku računa. Provere fizičkih osobina su opcione. Kad je u pitanju isplata novčanica, CCM ne mogu koristiti novčanice koje su položili drugi klijenti u prethodnim transakcijama, već samo obrađene novčanice kojima je mašina prethodno snabdevena.

B. Ostale mašine koje koriste klijenti

1.

Mašine za isplatu novčanica (COM)

COM su mašine koje proveravaju autentičnost i fizičke osobine novčanica pre isplate klijentima.
COM koriste novčanice kojima je mašina prethodno snabdevena.

Tabela 2
Mašine kojima rukuju zaposleni banaka

Redni broj

Naziv

Opis

1.

Mašine za obradu novčanica (BPM)

BPM proveravaju autentičnost i fizičke osobine novčanica.

2.

Mašine za proveru autentičnosti novčanica (BAM)

BAM proveravaju autentičnost novčanica.

3.

Mašine koje pomažu blagajniku pri obradi i polaganju novčanica (TARM)

TARM su mašine na kojima rade osposobljeni zaposleni, a proveravaju autentičnost i fizičke osobine novčanica pri njihovom polaganju. Za isplate novčanica TARM mogu koristiti podobne novčanice koje su prethodno uplatili klijenti. Pored toga, TARM drže novčanice u bezbednom prostoru i omogućavaju banci da zaduži ili odobri račun klijenta.

4.

Mašine koje pomažu blagajniku pri polaganju novčanica (TAM)

TAM su mašine kojima rukuju osposobljeni zaposleni, a proveravaju autentičnost novčanica. Osim toga, TAM drže novčanice na bezbednom mestu i omogućavaju banci da zaduži ili odobri račun klijenta.

Kada klijenti pune, tj. polažu novčanice u TARM ili TAM, ili uzimaju novčanice koje se isplaćuju klijentima korišćenjem ovih mašina - te mašine treba smatrati mašinama koje koriste klijenti i njima se novčanice sortiraju i postupa se s novčanicama u skladu s Prilogom 10.

Tipovi mašina za rukovanje novčanicama mogu se međusobno razlikovati po detektorima (senzorima), softveru ili ostalim komponentama za obavljanje osnovnih funkcija. Osnovne funkcije mašina za rukovanje novčanicama su: provera autentičnosti novčanica, otkrivanje i odvajanje novčanica za koje se sumnja da su falsifikovane, otkrivanje i odvajanje nepodobnih novčanica od novčanica podobnih za opticaj i praćenje novčanica za koje se sumnja da su falsifikovane i novčanica koje nisu jasno utvrđene kao autentične.

2. Mašine za obradu kovanog novca

Da bi se mašina mogla smatrati mašinom za obradu kovanog novca (CPM) mora da odvaja autentičan kovani novac od kovanog novca za koji postoji sumnja da je falsifikovan i nepodobnog kovanog novca bez intervencije operatera.

Mašina za obradu kovanog novca treba da ima izlazne odeljke da bi se obezbedilo pouzdano razdvajanje obrađenog kovanog novca na kategorije.

Tipovi mašina za obradu kovanog novca mogu se međusobno razlikovati po detektorima (senzorima), softveru ili ostalim komponentama za obavljanje osnovnih funkcija. Osnovne funkcije mašina za obradu kovanog novca su: provera autentičnosti kovanog novca, otkrivanje i odvajanje kovanog novca za koji se sumnja da je falsifikovan, kao i otkrivanje i odvajanje nepodobnog kovanog novca od kovanog novca podobnog za opticaj.

Prilog 10

 

OPŠTI TEHNIČKI ZAHTEVI KOJE MORAJU ISPUNITI MAŠINE ZA RUKOVANJE NOVČANICAMA KOJE KORISTE KLIJENTI BANKE

Mašine za rukovanje novčanicama koje koriste klijenti banke sortiraju novčanice u jednu od kategorija koje slede. Mašine za rukovanje novčanicama koje ne vrše proveru fizičkih osobina novčanica ne moraju imati opciju razlikovanja kategorija 4. i 5. navedenih u Tabeli 1.

Tabela 1
Sortiranje novčanica i postupanje s novčanicama koje se obrađuju na mašinama koje koriste klijenti kojima
se uplaćuju novčanice, uz evidentiranje podataka o klijentima

Redni broj

Kategorija

Opis (značenje)

Postupak

1.

Predmeti koji nisu prepoznati kao novčanice izdanja NBS

Predmeti nisu prepoznati kao novčanice izdanja NBS iz jednog od sledećih razloga:
- pogrešna slika ili format,
- savijen ugao ili nedostaje deo,
- predmeti slični novčanicama izdanja NBS,
- novčanice nisu izdanje NBS,
- greška u transportnom modulu mašine ili u modulu mašine za snabdevanje novčanicama.

Mašina predmet vraća klijentu

2.

Novčanice za koje se sumnja da su falsifikovane

Novčanice identifikovane kao novčanice izdanja NBS za koje se sumnja da su falsifikovane jer su slika i format prepoznati, ali mašina nije detektovala jedan ili više zaštitnih elemenata novčanice ili odstupaju u toleranciji.

Povlače se iz opticaja i, zajedno s podacima o vlasniku računa, prosleđuju se NBS.

Ne odobrava se račun klijenta.

3.

Novčanice izdanja NBS za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da su autentične

Novčanice koje su u potpunosti prepoznate kao novčanice izdanja NBS jer su slika i format prepoznati, ali mašina nije detektovala sve zaštitne elemente novčanice ili ih nije prepoznala zbog kvaliteta i/ili odstupanja u toleranciji. U većini slučajeva u ovu kategoriju svrstavaju se nepodobne novčanice.

Povlače se iz opticaja i, zajedno s podacima o vlasniku računa, prosleđuju se NBS.

Ne odobrava se račun klijenta.

4.

Novčanice izdanja NBS koje su autentične i podobne za opticaj

Sve obavljene provere autentičnosti i fizičkih osobina novčanica koje je obavila mašina dale su pozitivne rezultate.

Mogu se vratiti u opticaj.
Odobrava se račun klijenta.

5.

Novčanice izdanja NBS koje su autentične i nepodobne za opticaj

Sve obavljene provere autentičnosti uz pomoć mašine dale su pozitivne rezultate. Najmanje jedna provera fizičkih osobina novčanice dala je negativan rezultat.

Ne mogu se vratiti u opticaj.

Odobrava se račun klijenta.

Novčanice iz kategorije 2. i 3. u Tabeli 1 ne vraćaju se klijentu banke ako mašina ima mogućnost otkazivanja, odnosno odbijanja transakcije uplate. Kad mašina pokrene proceduru otkazivanja, odnosno odbijanja transakcije uplate novčanice - novčanice iz pomenute dve kategorije sortiraju se u poseban odeljak mašine.

Novčanice iz kategorije 2. predaju se Narodnoj banci Srbije u skladu sa odlukom kojom se uređuje postupanje s novcem za koji postoji sumnja da je falsifikovan.

Novčanice iz kategorije 3. predaju se Narodnoj banci Srbije u skladu sa ovom odlukom.

Tabela 2
Sortiranje novčanica i postupanje s novčanicama koje se obrađuju na ostalim mašinama koje koriste klijenti

Redni broj

Kategorija

Opis (značenje)

Postupak

A

(1) Predmeti koji nisu prepoznati kao novčanice izdanja NBS

Predmeti nisu prepoznati kao novčanice izdanja NBS iz jednog od sledećih razloga:
- pogrešna slika ili format,
- savijen ugao ili nedostaje deo,
- predmeti slični novčanicama
izdanja NBS,
- novčanice nisu izdanje NBS,
- greška u transportnom modulu
mašine ili u modulu mašine za
snabdevanje novčanicama.

Povlače se iz opticaja, a novčanice iz kategorija A(2) i A(3) se i prosleđuju NBS.

(2) Novčanice za koje se sumnja da su falsifikovane

Novčanice identifikovane kao novčanice izdanja NBS za koje se sumnja da su falsifikovane jer su slika i format prepoznati, ali mašina nije detektovala jedan ili više zaštitnih elemenata ili odstupaju u toleranciji.

(3) Novčanice izdanja NBS za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da su autentične

Novčanice koje su u potpunosti prepoznate kao novčanice izdanja NBS jer su slika i format prepoznati, ali mašina nije detektovala sve zaštitne elemente ili ih nije prepoznala zbog kvaliteta i/ili odstupanja u toleranciji. U većini slučajeva u ovu kategoriju svrstavaju se nepodobne novčanice.

B1

Novčanice izdanja NBS koje su autentične i podobne za opticaj

Sve obavljene provere autentičnosti i stanja novčanica koje je obavila mašina dale su pozitivne rezultate.

Mogu se vratiti u opticaj.
Odobrava se račun klijenta.

B2

Novčanice izdanja NBS koje su autentične i nepodobne za opticaj

Sve obavljene provere autentičnosti uz pomoć mašine dale su pozitivne rezultate. Najmanje jedna provera fizičkih osobina novčanice dala je negativan rezultat.

Ne mogu se vratiti u opticaj.
Odobrava se račun klijenta.

Novčanice iz kategorije A(2) predaju se Narodnoj banci Srbije u skladu sa odlukom kojom se uređuje postupanje s novcem za koji postoji sumnja da je falsifikovan.

Novčanice iz kategorije A(3) predaju se Narodnoj banci Srbije u skladu sa ovom odlukom.

Prilog 11

 

OPŠTI TEHNIČKI ZAHTEVI KOJE MORAJU ISPUNITI MAŠINE ZA RUKOVANJE NOVČANICAMA KOJIMA RUKUJU ZAPOSLENI U BANCI

Mašine za rukovanje novčanicama kojima rukuju zaposleni u banci sortiraju novčanice u jednu od kategorija koje slede. Mašine koje ne vrše proveru fizičkih osobina novčanica ne moraju imati mogućnost razlikovanja kategorija B1 i B2 navedenih u Tabeli 1.

Tabela 1
Sortiranje novčanica i postupanje s novčanicama koje se obrađuju na mašinama za rukovanje novčanicama kojima rukuju zaposleni u banci

Redni broj

Kategorija

Opis (značenje)

Postupak

A

(1) Predmeti koji nisu prepoznati kao novčanice izdanja NBS

Predmeti nisu prepoznati kao novčanice izdanja NBS iz jednog od sledećih razloga:
- pogrešna slika ili format,
- savijen ugao ili nedostaje deo,
- predmeti slični novčanicama
izdanja NBS,
- novčanice nisu izdanje NBS,
- greška u transportnom modulu
mašine ili u modulu mašine za
snabdevanje novčanicama.

Mašina izdvaja predmete i novčanice i prosleđuje ih operateru radi daljeg postupanja.

(1) Operater ove predmete odvaja od novčanica koje nisu u potpunosti prepoznate kao novčanice izdanja NBS i novčanice izdanja NBS za koje su sumnja da su falsifikovane.

(2) Operater izdvaja ove novčanice radi daljeg postupanja i povlačenja iz opticaja.

(3) Operater izdvaja ove novčanice radi daljeg postupanja i povlačenja iz opticaja.

(2) Novčanice za koje se sumnja da su falsifikovane

Novčanice identifikovane kao novčanice izdanja NBS za koje se sumnja da su falsifikovane jer su slika i format prepoznati, ali mašina nije detektovala jednu ili više karakteristika autentičnosti ili odstupaju u toleranciji.

(3) Novčanice izdanja NBS za koje se ne može sa sigurnošću utvrditi da su autentične

Novčanice koje su u potpunosti prepoznate kao novčanice izdanja NBS jer su slika i format prepoznati, ali mašina nije detektovala sve karakteristike autentičnosti ili ih nije prepoznala zbog kvaliteta i/ili odstupanja u toleranciji. U većini slučajeva su to nepodobne novčanice.

B1

Novčanice izdanja NBS koje su autentične i podobne za opticaj

Sve obavljene provere autentičnosti i fizičkih osobina novčanica koje je obavila mašina dale su pozitivne rezultate.

Ove novčanice se mogu vratiti u opticaj.

B2

Novčanice izdanja NBS koje su autentične i nepodobne za opticaj

Sve obavljene provere autentičnosti dale su pozitivne rezultate. Najmanje jedna provera fizičkih osobina novčanice dala je negativan rezultat.

Ove novčanice se ne mogu vratiti u opticaj.

Novčanice iz kategorije A(2) predaju se Narodnoj banci Srbije u skladu sa odlukom kojom se uređuje postupanje s novcem za koji postoji sumnja da je falsifikovan.

Novčanice iz kategorije A(3) predaju se Narodnoj banci Srbije u skladu sa ovom odlukom.

Posebni uslovi za sortiranje novčanica koje se obrađuju na mašinama za rukovanje novčanicama kojima rukuju zaposleni u banci

1. Mašina za obradu novčanica (BPM) mora da sortira novčanice na kategorije A, B1 i B2 definisane u Tabeli 1. Pri sortiranju novčanica na ove kategorije, mašina mora da ispuni jedan od sledeća dva uslova:

1) da ima najmanje tri odeljka na mašini namenjena za fizičko odvajanje novčanica na kategorije A, B1 i B2, kako bi se izbegla intervencija operatera mašine pri obradi;

2) da ima dva odeljka namenjena za fizičko odvajanje novčanica i da ispunjava sledeće uslove:

- da se provera autentičnosti i fizičkih osobina novčanica sprovodi u istom prolazu, u kom novčanice iz kategorije B1 moraju biti izdvojene u jedan odeljak, a novčanice iz kategorija A i B2 u drugi;

- ako je mašina identifikovala novčanice iz kategorije A u drugom odeljku, operater mora ponovo ubaciti novčanice iz drugog odeljka u mašinu, a u drugom prolazu novčanice za koje se sumnja da su falsifikovane moraju biti fizički odvojene od novčanica iz kategorije B2 u poseban odeljak.

2. Mašina za proveru autentičnosti novčanica (BAM) mora da fizički odvoji novčanice na kategorije A i B, za koje su neophodna najmanje dva za njih određena odeljka da bi se izbegla intervencija operatera mašine.

Mašina za proveru autentičnosti novčanica sa samo jednim odeljkom za sortiranje može se koristiti za ovu namenu ako ispunjava sledeće uslove:

1) svaki put kad se proverava novčanica iz kategorije A, mašina mora odmah zaustaviti proveru i zadržati tu novčanicu, kako bi se izbegla mogućnost da takva novčanica dođe u kontakt s novčanicama koje su ocenjene kao autentične;

2) rezultat provere autentičnosti mora se prikazati na displeju mašine za svaku pojedinačnu novčanicu iz kategorije A;

3) mašina mora proveriti prisustvo novčanice kategorije A kada ona zaustavi proveru, a provera se može nastaviti samo nakon što operater fizički ukloni novčanicu iz kategorije A;

4) pri svakom zaustavljanju provere novčanice u nekom od operativnih modova mašine (način provere novčanica na mašini) najviše jedna novčanica iz kategorije A može biti dostupna operateru.

 

Prilog 12

 

ZAHTEV ZA OBUKU ZAPOSLENIH U BANCI ZA OBAVLJANJE POSLOVA OBRADE GOTOVOG NOVCA

 

(podatke upisati u prazna polja tabele)

PODACI O PODNOSIOCU ZAHTEVA

Poslovno ime:

 

Matični broj:

 

Adresa sedišta:

 

Ime i prezime osobe za kontakt:

 

Broj telefona osobe za kontakt:

 

I-mejl adresa osobe za kontakt:

 

 

PODACI O ZAPOSLENIMA

Redni broj

Ime i prezime

JMBG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

(mesto i datum)

M.P.

(potpis odgovornog lica)

 

(ime i prezime)

 

Prilog 13

 

ZAHTEV ZA PROVERU RADA MAŠINE ZA RUKOVANJE NOVČANICAMA, ODNOSNO MAŠINE ZA OBRADU KOVANOG NOVCA

(upišite ili označite odgovor)

 

PODACI O PODNOSIOCU ZAHTEVA

Poslovno ime:

 

Matični broj:

 

Adresa sedišta:

 

Ime i prezime osobe za kontakt:

 

Broj telefona osobe za kontakt:

 

I-mejl adresa osobe za kontakt:

 

 

PODACI O PROIZVOĐAČU MAŠINE

Poslovno ime:

 

Adresa:

 

I-mejl adresa:

 

Broj telefona:

 

 

PODACI O MAŠINI

Naziv:

 

Model:

 

Verzija:

 

Verzija softvera:

 

Fabrički broj:

 

Mašina obrađuje:

a) novčanice izdanja NBS
b) kovani novac izdanja NBS

Koje apoene kovanog novca mašina obrađuje?

a) 1 din.   b) 2 din.   v) 5 din.   g) 10 din.    d) 20 din.

Koje apoene novčanica mašina obrađuje?

a) 10 din.

b) 20 din.

v) 50 din.

g) 100 din.

d) 200 din.

đ) 500 din.

e) 1000 din.

ž) 2000 din.

z) 5000 din.

Mašina obrađuje gotov novac i sortira ga po kategorijama na: 1) podoban novac, 2) nepodoban novac i 3) odbijen novac (predmeti koji nisu prepoznati kao gotov novac izdanja NBS, gotov novac za koji se sumnja da je falsifikovan i gotov novac izdanja NBS za koji se ne može sa sigurnošću tvrditi da je autentičan).

a) da b) ne

Ako je odgovor na prethodno pitanje negativan, opišite kako mašina tokom obrade sortira gotov novac.

 

Da li su informacije o apoenima koje mašina obrađuje vidljive na mašini?

a) da b) ne

Pri ubacivanju gotovog novca u mašinu, broj korektnih orijentacija apoena pri obradi je:

a) 1 b) 2 v) 3 g) 4

Koje zaštitne elemente novčanica mašina proverava?

a) UV

b) IR

v) magnetizam

g) ____________________________________

Ko je ovlašćen za postavljanje parametara za autentičnost i fizičke osobine novčanica na mašini?

a) operater
b) lice ovlašćeno za održavanje
v) proizvođač uređaja
g) ______________________

Da li je moguće mašinu naknadno prilagoditi za otkrivanje novoevidentiranih falsifikata gotovog novca?

a) da b) ne

 

    

(mesto i datum)

M.P.

(potpis odgovornog lica)

 

(ime i prezime)

 

Prilog 14

 

 

(poslovno ime banke)

 

 

 

(sedište banke)

 

 

 

(matični broj banke)

 

 

ZAHTEV ZA PREDAJU NOVČANICA
OBOJENIH UPOZORAVAJUĆOM BOJOM I OŠTEĆENIH NOVČANICA

 

1.

Zahtev br.:

od

2.

Datum predaje:

Vreme predaje:

3.

U filijali NBS u:

4.

Ovlašćeno lice u banci:

Ime i prezime

JMBG

5.

Banka ili izdvojena jedinica koja predaje novčanice:

6.

Specifikacija novčanica:

Serijski broj novčanice

Apoen

Komada

Iznos

 

Ukupno za predaju:

(Delove zahteva obeležene rednim br. 3, 4, 5, 6 i 7 ponoviti za svaku filijalu NBS u kojoj se predaju novčanice, a delove zahteva obeležene rednim brojevima 4, 5, 6 i 7 ponoviti za svaku filijalu banke koja predaje novčanice u filijali NBS.)

7.

Ukupno za predaju u filijali NBS:

8.

Ukupno za predaju po zahtevu banke:

9.

Lice za kontakt:

Telefon:

Faks/i-mejl adresa:

 

 

(potpis odgovornog lica u banci)

 

(ime i prezime)


M.P.

 

Prilog 15

 

Poslovno ime banke

Sedište banke

 

Broj izjave

(datum)

 

IZJAVA O POREKLU NOVČANICA

 

1.

Opis porekla novčanica obojenih upozoravajućom bojom (ALERT COLOUR) i/ili oštećenih novčanica:

 

2.

Podaci o novčanicama:

Oznaka

Šifra

Apoen

Broj komada

Iznos

Serijski broj novčanice

 

  

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

3.

Podaci o podnosiocu novčanica*:

 

 

3.1. Mesto i datum predaje:

 

 

3.2. Ime i prezime:

 

 

3.3. JMBG:

 

 

3.4. Adresa:

 

 

3.5. I-mejl adresa:

 

 

3.6. Kontakt telefon:

 

 

Potpis podnosioca novčanice, odnosno
ovlašćenog lica u pravnom licu:

 

 

 

(ime i prezime)

Podaci o pravnom licu koje je primilo novčanice
ili kod koga je došlo do oštećenja novčanica*:

4.1. Poslovno ime i MB:

 

4.2. Sedište:

 

4.3. I-mejl adresa:

 

4.4. Kontakt telefon:

 

4.

Predmetne novčanice u ime

 

primio*

 

(naziv i sedište banke koja je primila novčanice)

 

 

 

(potpis ovlašćenog lica u banci)

 

5.

Potpis odgovornog lica u banci

______________________________________
(ime i prezime)
M.P

6.

Mesto i datum predaje novčanica
Narodnoj banci Srbije: __________________________

 

Predao:

 

Primio:

 

(potpis ovlašćenog lica u banci)

 

(potpis ovlašćenog lica u filijali)

 

M.P.

 

(ime i prezime)

(ime i prezime)

* Ne popunjava se kada banka predaje novčanice u smislu tačke 50. ove odluke.
• Prilog: fotokopija lične karte ili pasoša.

Prilog 16

 

IZVEŠTAJ O PROMETU GOTOVOG NOVCA

1. PODACI O BANCI

Poslovno ime i sedište banke:

Šifra banke1):  

Ime i prezime osobe za kontakt:

 

Broj telefona osobe za kontakt:

 

I-mejl adresa osobe za kontakt:

 

______________
1) Šifra banke iz Priloga 5.

2. PERIOD IZVEŠTAVANJA

 

3. PODACI O PROMETU GOTOVOG NOVCA

Novčanice

Apoen

Blagajne

Mašine za rukovanje novčanicama koje koriste klijenti i uređaji za isplatu novčanica

Ukupno isplaćeno

Ukupno uplaćeno

Ukupno isplaćeno

Ukupno uplaćeno

10 dinara

 

 

 

 

20 dinara

 

 

 

 

50 dinara

 

 

 

 

100 dinara

 

 

 

 

200 dinara

 

 

 

 

500 dinara

 

 

 

 

1000 dinara

 

 

 

 

2000 dinara

 

 

 

 

5000 dinara

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

 

Kovani novac

Apoen

Ukupno uplaćeno

Ukupno isplaćeno

1 dinar

 

 

2 dinara

 

 

5 dinara

 

 

10 dinara

 

 

20 dinara

 

 

Ukupno:

 

 

Napomena: U tabele se unosi broj komada novčanica i kovanog novca na nivou banke.

(mesto i datum)

M.P.

(potpis odgovornog lica)

 

(ime i prezime)  

 

Prilog 17

 

IZVEŠTAJ O OBRAĐENOM GOTOVOM NOVCU

1. PODACI O BANCI

Poslovno ime i sedište banke:  

Šifra banke1):  

Ime i prezime osobe za kontakt:

 

Broj telefona osobe za kontakt:

 

I-mejl adresa osobe za kontakt:

 

______________
1)Šifra banke iz Priloga 5.

2. PERIOD IZVEŠTAVANJA

 

3. PODACI O OBRADI GOTOVOG NOVCA

Novčanice obrađene na mašinama:

Apoen

Broj komada obrađenih novčanica

Broj komada novčanica koje su sortirane kao nepodobne za opticaj

Broj komada novčanica koje su sortirane kao podobne za opticaj

10 dinara

 

 

 

20 dinara

 

 

 

50 dinara

 

 

 

100 dinara

 

 

 

200 dinara

 

 

 

500 dinara

 

 

 

1000 dinara

 

 

 

2000 dinara

 

 

 

5000 dinara

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

Novčanice obrađene ručno:

Apoen

Broj komada obrađenih novčanica

Broj komada novčanica koje su sortirane kao nepodobne za opticaj

Broj komada novčanica koje su sortirane kao podobne za opticaj

10 dinara

 

 

 

20 dinara

 

 

 

50 dinara

 

 

 

100 dinara

 

 

 

200 dinara

 

 

 

500 dinara

 

 

 

1000 dinara

 

 

 

2000 dinara

 

 

 

5000 dinara

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

Kovani novac obrađen na mašinama:

Apoen

Broj komada obrađenih kovanica

Broj komada kovanica koje su sortirane kao nepodobne za opticaj

Broj komada kovanica koje su sortirane kao podobne za opticaj

1 dinar

 

 

 

2 dinara

 

 

 

5 dinara

 

 

 

10 dinara

 

 

 

20 dinara

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

Kovani novac obrađen ručno:

Apoen

Broj komada obrađenih kovanica

Broj komada kovanica koje su sortirane kao nepodobne za opticaj

Broj komada kovanica koje su sortirane kao podobne za opticaj

1 dinar

 

 

 

2 dinara

 

 

 

5 dinara

 

 

 

10 dinara

 

 

 

20 dinara

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

 

   

(mesto i datum)

M.P.

(potpis odgovornog lica)

 

(ime i prezime)

 

Prilog 18

 

POPIS MAŠINA KOJE KORISTE KLIJENTI BANKE, MAŠINA KOJIMA RUKUJU ZAPOSLENI U BANCI, MAŠINA ZA OBRADU KOVANOG NOVCA I UREĐAJA ZA ISPLATU NOVČANICA KOJE BANKA POSEDUJE NA DAN 30. JUNA 2012. GODINE

1. PODACI O BANCI

Poslovno ime i sedište banke:

Šifra banke1):  

Ime i prezime osobe za kontakt:

 

Broj telefona osobe za kontakt:

 

I-mejl adresa osobe za kontakt:

 

______________
1)Šifra banke iz Priloga 5.

2. MAŠINE KOJE KORISTE KLIJENTI BANAKA

Vrsta

Proizvođač

Naziv mašine

Oznaka hardvera i softvera

Serijski broj

Mesto i adresa gde se nalaze mašine

CIM

 

 

 

 

 

CRM

 

 

 

 

 

CCM

 

 

 

 

 

COM

 

 

 

 

 

TARM(1)

 

 

 

 

 

TAM(1)

 

 

 

 

 

______________
(1)Kad je koriste klijenti banaka.

3. MAŠINE KOJIMA RUKUJU ZAPOSLENI U BANCI

Vrsta

Proizvođač

Naziv mašine

Oznaka hardvera i softvera

Serijski broj

Mesto i adresa gde se nalaze mašine

BPM

 

 

 

 

 

BAM

 

 

 

 

 

TARM

 

 

 

 

 

TAM

 

 

 

 

 

4. MAŠINE ZA OBRADU KOVANOG NOVCA

Vrsta

Proizvođač

Naziv mašine

Oznaka hardvera i softvera

Serijski broj

Mesto i adresa gde se nalaze mašine

CPM

 

 

 

 

 

5. UREĐAJI ZA ISPLATU NOVČANICA

Vrsta

Proizvođač

Naziv mašine

Oznaka hardvera i softvera

Serijski broj

Mesto i adresa gde se nalaze mašine

ATM

 

 

 

 

 

Napomena: Ako banka poseduje više mašina ili uređaja iste vrste, unosi ih posebno, jednu ispod druge.

   

(mesto i datum)

M.P.

(potpis odgovornog lica)

 

(ime i prezime)