PLAN
NUMERACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 32/2011, 35/2012 i 64/2013)

1. Opšta odredba

Ovim planom numeracije Republička agencija za elektronske komunikacije (u daljem tekstu: Agencija) utvrđuje strukturu brojeva i adresa i određuje način njihove upotrebe na teritoriji Republike Srbije.

Struktura brojeva i adresa, kao i način njihove upotrebe iz stava 1. ove tačke uređena je u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10, u daljem tekstu: Zakon) i preporukama Međunarodne unije za telekomunikacije (u daljem tekstu: ITU-T preporukama).

2. Struktura brojeva

Struktura brojeva koji su predmet ovog Plana numeracije određena je u skladu sa ITU-T preporukama E. 164 i E. 212.

2.1. Međunarodni broj

Međunarodni broj sadrži kôd zemlje (CC - Country Code) iza koga sledi nacionalni broj (N(S)N - National (Significant) Number), kao što je prikazano na Slici 1.

Međunarodni broj

Kôd zemlje
(Country Code)

Nacionalni broj
National (Significant) Number

CC

N(S)N

Slika 1. Struktura međunarodnog broja

U skladu sa ITU-T preporukom E.164 dužina međunarodnog broja može iznositi najviše 15 cifara.

Republici Srbiji je dodeljen kôd zemlje "381".

Prilikom uspostavljanja međunarodne komunikacione veze sa teritorije Republike Srbije potrebno je prvo birati međunarodni prefiks "00" ili "+", zatim kôd zemlje u kojoj se završava poziv i na kraju nacionalni broj prema planu numeracije te zemlje.

Međunarodni prefiks nije deo međunarodnog broja.

2.2. Nacionalni broj

U Republici Srbiji je u upotrebi otvoreni Plan numeracije (u daljem tekstu: Plan).

Nacionalni broj sadrži nacionalni odredišni kôd (NDC - National Destination Code) iza koga sledi pretplatnički broj (SN - Subscriber Number), kao što je prikazano na Slici 2.

Nacionalni broj

Nacionalni odredišni kôd
(National Destination Code)

Pretplatnički broj
(Subscriber Number)

NDC

SN

Slika 2. Struktura nacionalnog broja

Zavisno od primene, nacionalni odredišni kôd može da ima geografsko ili negeografsko značenje.

Prilikom pozivanja pretplatnika iz drugog geografskog područja ili javne mobilne komunikacione mreže, ili prilikom pozivanja broja koji označava ostale negeografske usluge, potrebno je prvo birati nacionalni prefiks "0", zatim nacionalni odredišni kôd i pretplatnički broj. Prilikom iniciranja poziva sa odredištem unutar istog geografskog područja (tzv. lokalni poziv) bira se samo pretplatnički broj.

Nacionalni prefiks nije deo nacionalnog broja.

2.2.1. Nacionalni broj za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji

Nacionalni broj za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji ima geografsko značenje. Nacionalni odredišni kôd (NDC), u ovom slučaju, određuje geografsko područje i označava se kao geografski kôd (TC - Trunk Code). Posle geografskog kôda sledi pretplatnički broj (SN - Subscriber Number), kao što je prikazano na Slici 3.

Nacionalni broj za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji

Geografski kôd
(Trunk Code)

Pretplatnički broj
(Subscriber Number)

TC

SN

Slika 3. Struktura nacionalnog broja za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji

Nacionalni broj za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji može da sadrži maksimalno 12 cifara. Geografski kôd sadrži najviše dve, a izuzetno tri cifre. Za prvu cifru pretplatničkog broja ne mogu se koristiti cifre "0" i "1". Izuzetno, dok traje prelazni period od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog plana, za prvu cifru pretplatničkog broja može se koristiti i cifra "1".

Agencija, u skladu sa Zakonom, dodeljuje operatorima pretplatničke brojeve za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji u blokovima od 1.000, 10.000 i 100.000 uzastopnih brojeva.

2.2.2. Nacionalni broj za usluge javne mobilne komunikacione mreže

Nacionalni broj za usluge javne mobilne komunikacione mreže ima negeografsko značenje i sastoji se od nacionalnog odredišnog kôda (NDC - National Destination Code) i pretplatničkog broja (SN - Subscriber Number). Nacionalni odredišni kôd se alternativno označava i kao pristupni kod (SDN code - Service or Destination Network code), kao što je prikazano na Slici 4.

Nacionalni broj za usluge javne mobilne komunikacione mreže

Pristupni kôd
(Service or Destination Network code)

Pretplatnički broj
(Subscriber Number)

SDN code

SN

Slika 4. Struktura nacionalnog broja za usluge javne mobilne komunikacione mreže

Nacionalni odredišni kôd sadrži najmanje dve cifre i počinje cifrom "6". Dužina pretplatničkog broja u javnoj mobilnoj komunikacionoj mreži iznosi šest ili sedam cifara. Dužina ostalih brojeva u javnoj mobilnoj komunikacionoj mreži koji ne pripadaju pretplatnicima može da bude kraća.

Prilikom ostvarivanja poziva iz javne mobilne komunikacione mreže, osim za pozive upućene službama za hitne intervencije i službama pomoći, važi postupak biranja opisan u tački 2.2. stav 4. ovog plana.

Agencija, u skladu sa Zakonom, dodeljuje pristupne kôdove operatorima za usluge javne mobilne komunikacione mreže, pri čemu istovremeno dodeljuje i ceo dozvoljeni opseg pretplatničkih brojeva koji slede iza tako dodeljenog pristupnog kôda.

2.2.3. Nacionalni broj za ostale negeografske usluge

Nacionalni broj za ostale negeografske usluge se sastoji od nacionalnog odredišnog kôda (NDC - National Destination Code) i pretplatničkog broja (SN - Subscriber Number). Nacionalni odredišni kôd se alternativno označava i kao servisni kôd (SDN code - Service or Destination Network code) ili kao oznaka usluge kao što je prikazano na Slici 5.

Nacionalni broj za ostale negeografske usluge

Servisni kôd
(Service or Destination Network code)

Pretplatnički broj
(Subscriber Number)

SDN code

SN

Slika 5. Struktura nacionalnog broja za ostale negeografske usluge

Nacionalni odredišni kôd za ostale negeografske usluge sadrži najviše tri cifre i počinje ciframa "7", "8" i "9". Nacionalni odredišni kôd koji počinje cifrom "7" koristi se za uslugu univerzalnog pristupnog broja, uslugu za komunikaciju između uređaja, nomadsku telefonsku uslugu, uslugu glasanja telefonom, kao i za druge vrste usluga u skladu sa ovim planom. Nacionalni odredišni kôd koji počinje cifrom "8" koristi se za uslugu besplatnog poziva, kao i za druge vrste usluga u skladu sa ovim planom. Nacionalni odredišni kôd koji počinje cifrom "9" koristi se za uslugu sa dodatom vrednošću. Nacionalni broj za ostale negeografske usluge može da sadrži maksimalno 9 cifara.

Agencija, u skladu sa Zakonom, dodeljuje operatorima negeografske brojeve za javno dostupne telefonske usluge u blokovima od 10, 100, 1.000 i 10.000 brojeva.

2.3. Kratki kôdovi

Kratki kôdovi se upotrebljavaju za pristup službama za hitne intervencije i službama pomoći, službama za pružanje usluga od javnog interesa, komercijalnim službama, kao i za uslugu izbora operatora.

Kratak kôd po pravilu ima negeografsko značenje i sastoji se samo od oznake usluge ili, opciono, od oznake usluge i kôda operatora, kao što je prikazano na Slici 6.

Kratak kôd

Oznaka usluge

Kôd operatora

Slika 6. Struktura kratkog kôda

Kratki kôdovi sadrže najmanje tri, a najviše pet cifara i počinju cifrom "1". Izuzetno, kratak kôd može da sadrži i šest cifara. U prelaznom periodu koji je utvrđen na način i u rokovima iz tačke 6. stav 2. ovog plana, mogu se koristiti i postojeći kratki kôdovi koji počinju cifrom "9".

Pristup službama za hitne intervencije i službama pomoći se obezbeđuje iz svih javnih komunikacionih mreža postupkom lokalnog biranja. Prilikom iniciranja poziva prema ostalim kratkim kôdovima može se birati samo kratak kôd bez biranja prefiksa.

Agencija, u skladu sa Zakonom, dodeljuje kratke kôdove pojedinačno operatorima.

Kratki kôdovi iz tačke 4. ovog plana, koji se odnose na "Službe za hitne intervencije i službe pomoći" i "Usluge od javnog interesa" (tabele 4 i 5), kada je za uslugu definisan samo jedan broj, dodeljuju se operatorima na neekskluzivnoj osnovi, odnosno više od jednog operatora može koristiti isti kratak kôd.

3. Struktura adresa

3.1. Kôd međunarodne signalizacione tačke (ISPC)

Kôd međunarodne signalizacione tačke (ISPC - International Signalling Point Code), se koristi za identifikaciju međunarodnih signalizacionih tačaka u međunarodnim signalizacionim mrežama koje rade sa ITU-T sistemom signalizacije No7. Struktura kôda međunarodne signalizacione tačke mora biti u skladu sa formatom međunarodnog kôda signalizacionih tačaka u ITU-T preporuci Q.708.

Kôd međunarodne signalizacione tačke je dužine 14 bita i podeljen je na tri dela čije su dužine 3, 8 i 3 bita, kao što je prikazano na Slici 7. Prva dva dela definišu kôd signalizacionog područja u međunarodnoj mreži (SANC - Signalling Area Network Code), koji dodeljuje ITU-T. Treći deo predstavlja identifikaciju signalizacione tačke i u punom kapacitetu, koji obuhvata osam tačaka, dostupan je za dodelu.

N   M   L

K   J   I   H   G   F   E   D

C   B   A

3 bita

8 bita

3 bita

Kôd signalizacionog područja mreže
SANC

Identifikacija
signalizacione tačke

Kôd međunarodne signalizacione tačke (ISPC)

Slika 7. Struktura kôda međunarodne signalizacione tačke

Kôd međunarodne signalizacione tačke najčešće se predstavlja u obliku x-y-z: gde "x" označava dekadnu numeričku vrednost prva tri bita (NML) i može dobiti vrednosti od 0 do 7; "y" predstavlja dekadnu numeričku vrednost sledećih osam bita (KJIHGFED) i može dobiti vrednost od 0 do 255; a "z" predstavlja dekadnu numeričku vrednost poslednja tri bita (CBA) i može dobiti numeričku vrednost od 0 do 7.

3.2. Kôd nacionalne signalizacione tačke (NSPC)

Kôd nacionalne signalizacione tačke (NSPC - National Signalling Point Code) identifikuje signalizacionu tačku u nacionalnoj signalizacionoj mreži koja radi u skladu sa ITU-T sistemom signalizacije No7. Struktura kôda nacionalne signalizacione tačke mora biti u skladu sa formatom međunarodnog kôda signalizacione tačke u ITU-T preporuci Q.704.

Kôd nacionalne signalizacione tačke je dužine 14 bita i podeljen je na dva dela čije su dužine po 7 bita. Prvi deo (A) predstavlja broj administrativnog područja, a drugi deo (B) predstavlja broj signalizacione tačke unutar administrativnog područja, kao što je prikazano na Slici 8.

A (7 bita)

B (7 bita)

Slika 8. Struktura kôda nacionalne signalizacione tačke

Pored formata A-B, kôd nacionalne signalizacione tačke može da se predstavi i brojem koji odgovara dekadnoj numeričkoj vrednosti svih 14 bita, odnosno ima numeričku vrednost od 0 do 16 383.

Dodela kôdova nacionalnih signalizacionih tačaka u okviru postojećih i novih administrativnih područja je u nadležnosti Agencije. Operatori kojima su dodeljeni kôdovi nacionalnih signalizacionih tačaka nastavljaju da ih koriste u skladu sa ovim planom.

3.3. Kôd mobilne mreže (MNC)

Kod mobilne mreže, odnosno MNC kôd (MNC - Mobile Network Code) je deo međunarodne oznake IMSI (IMSI - International Mobile Subscriber Identification), čija je struktura, kriterijumi dodele i upotreba određena ITU-T preporukom E.212 i njenim pripadajućim aneksima. U skladu sa navedenom preporukom, MNC kôd se može dodeliti operatorima mobilne mreže (PLMN - Public Land Mobile Network), fiksne mreže (PSTN - Public Switched Telephone Network) za aplikacije kao što su SMS i TEXT poruke, satelitske mreže, kao i za potrebe pružanja usluge univerzalne personalne komunikacije (UPT - Universal Personal Telecommunications).

IMSI broj se sastoji od tri dela, kao što je prikazano na Slici 9, pri čemu se koriste samo cifre 0 do 9 i to:

- mobilni kôd zemlje (MCC - Mobile Country Code), dužine 3 cifre, koji dodeljuje Međunarodna unija za telekomunikacije prema ITU-T preporuci E.212. Republici Srbiji je dodeljen kôd "220";

- kôd mobilne mreže (MNC - Mobile Network Code), dužine 2 cifre, koji dodeljuje Agencija i može biti od "00" do "99". MNC kôd u kombinaciji sa MCC kôdom jednoznačno određuje elektronsku komunikacionu mrežu;

- identifikacioni broj mobilne stanice (MSIN - Mobile Station Identification Number), dužine najviše 10 cifara, koji je u nadležnosti operatora koji imaju dodeljen MNC kôd. MSIN jednoznačno identifikuje pojedinačnog pretplatnika u okviru elektronske komunikacione mreže operatora.

MCC

MNC

MSIN

3 cifre

2 cifre

Najviše 10 cifara

IMSI broj

Najviše 15 cifara

Slika 9. Struktura IMSI broja

4. Popis brojeva i adresa za numeričko područje Republike Srbije

Geografsko područje

Nacionalni odredišni kôd
(Geografski kôd)

Pirot

10

Beograd

11

Požarevac

12

Pančevo

13

Valjevo

14

Šabac

15

Leskovac

16

Vranje

17

Niš

18

Zaječar

19

Novi Pazar

20

Novi Sad

21

Sremska Mitrovica

22

Zrenjanin

23

Kikinda

230

Subotica

24

Sombor

25

Smederevo

26

Prokuplje

27

Kosovska Mitrovica

28

Gnjilane

280

Prizren

29

Uroševac

290

Bor

30

Užice

31

Čačak

32

Prijepolje

33

Kragujevac

34

Jagodina

35

Kraljevo

36

Kruševac

37

Priština

38

Peć

39

Đakovica

390

Tabela 1

Usluga javne mobilne komunikacione mreže

Nacionalni odredišni kôd
(Pristupni kôd)

operatori javne mobilne komunikacione mreže sa licencom

6a
a=0,1...9 i a≠7

ostali operatori

67a
a=0,1...9

Tabela 2

Ostale negeografske usluge

Nacionalni odredišni kôd

usluga univerzalnog pristupnog broja

70a (a = 0,1...9)

usluga za komunikaciju između uređaja (M2M, dial-up)

72

nomadska usluga

76

usluga glasanja telefonom

78a (a = 0,1...9)

usluga besplatnog poziva

800

usluga pretplatne telefonske kartice

808

usluge sa dodatom vrednošću
- poslovi marketinga
- zabavni sadržaj
- sadržaj za decu
- humanitarna pomoć
- sadržaj za odrasle
- igre na sreću

900
901
904
905
906
909

Tabela 3

Službe za hitne intervencije i službe pomoći

Kratki kôd

služba za hitne intervencije

112

policija

192

vatrogasna služba

193

hitna pomoć

194

vojna hitna pomoć

1976

služba za obaveštavanje i uzbunjivanje

1985

BIA

19191

vojna policija

19860

pozivni centar za nestalu decu

116000

pozivni centar za žrtve kriminala

116006

pozivni centar za pomoć deci

116111

pozivni centar za medicinske savete

116117

pozivni centar za emocionalnu pomoć

116123

Tabela 4

Usluge od javnog interesa

Kratki kôd

tačno vreme

195

telegrami

196a (a = 0,1...9)

univerzalni imenik

1180

obaveštenje o brojevima telefona pretplatnika

118ab (a,b = 0,1...9 i a≠0)

prijava međunarodnih razgovora

1901a (a = 0,1...9)

prijava smetnji

197ab (a = 5,7; b = 0,1...9)

pomoć na putu

1987

Tabela 5

Komercijalne usluge

Kratki kôd

usluge za koje postoji šire interesovanje, a koje se pružaju na komercijalnoj osnovi

189ab (a,b=0,1...9)
197ab
(a,b = 0,1...9 i a≠5,6,7)
198ab (a,b = 0,1...9 i a≠5,6,7)
199ab (a,b = 0,1...9)

Tabela 6

Izbor operatora

Kratki kôd

izbor operatora

10ab (a,b = 0,1...9)

Tabela 7

Kôd signalizacionog područja mreže (SANC - Signalling Area Network Code)

Republika Srbija raspolaže sa:
- četiri SANC 2-040 (2-040-0, 2-040-1, 2-040-3 i 2-040-6),
- četiri SANC 3-241 (3-241-0, 3-241-1, 3-241-2 i 3-241-3) i
- osam SANC 4-248 (4-248-0, 4-248-1, 4-248-2, 4-248-3, 4-248-4, 4-248-5, 4-248-6 i 4-248-7),
- osam SANC 7-227 (7-227-0, 7-227-1, 7-227-2, 7-227-3, 7-227-4, 7-227-5, 7-227-6 i 7-227-7),
što omogućava identifikovanje ukupno 24 međunarodne signalizacione tačke.

Tabela 8

5. Popis dodeljenih brojeva i adresa za numeričko područje Republike Srbije

Podaci o dodeljenim brojevima i adresama za numeričko područje Republike Srbije čine bazu podataka o korišćenju numeracije i objavljuju se i ažuriraju na Internet stranici Agencije sa mogućnošću sveobuhvatnog pretraživanja.

Baza podataka iz prethodnog stava sadrži sledeće elemente: dodeljena numeracija (brojevi i adrese), uslovi dodele i korišćenja, geografska oblast njihove upotrebe, kao i podaci o operatorima kojima je numeracije dodeljena.

6. Prelazne odredbe

U prelaznom periodu koji traje godinu dana od dana stupanja na snagu ovog plana, za prvu cifru pretplatničkog broja u okviru nacionalnog broja za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji, koji ima geografsko značenje, može se koristiti i cifra "1".

Za kratke kôdove utvrđene tačkom 4. ovog plana prelazni period, u kome je moguće paralelno biranje postojećih kratkih kôdova koji počinju cifrom "9" i kratkih kôdova koji počinju cifrom "1", traje zaključno sa 31. decembrom 2012. godine.

Operatori su u obavezi da najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovih izmena i dopuna puste u rad i omoguće biranje kratkih kôdova koji počinju cifrom "1".

Servisni kodovi za usluge sa niskom i visokom vrednošću utvrđeni Planom numeracije Republike Srbije za telekomunikacione mreže ("Službeni glasnik RS", br. 57/08, 77/08, 105/08, 107/08 - ispravka, 85/09, 43/10 i 47/10), u prelaznom periodu iz stava 1. ove tačke, uskladiće se sa tač. 2.2.3. i 4. ovog plana.

7. Završne odredbe

Danom stupanja na snagu ovog plana prestaje da važi Plan numeracije Republike Srbije za telekomunikacione mreže ("Službeni glasnik RS", br. 57/08, 77/08, 105/08, 107/08 - ispravka, 85/09, 43/10 i 47/10).

Ovaj plan stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".