PRAVILNIK
O NAČINU NOŠENJA UNIFORME POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 64/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način nošenja uniforme policijskih službenika.

Član 2

Osnovne delove redovne uniforme policijski službenici nose prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka, kao i drugih zakonom utvrđenih poslova koje odredi ovlašćeni starešina.

Osnovne delove redovne uniforme nose: policijski službenici Uprave policije, Uprave saobraćajne policije, Uprave granične policije, Uprave za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, Sektora za vanredne situacije i određeni broj policijskih službenika Žandarmerije.

Određene osnovne delove redovne uniforme i dodatne delove redovne uniforme nose policijski službenici Sektora za vanredne situacije na redovnim dežurstvima u vatrogasnim jedinicama i drugim objektima, kao i pri intervenisanju na vanrednim događajima nižeg intenziteta (požar na otvorenom, tehnička intervencija manjeg obima).

Osnovni delovi redovne uniforme nose se i kombinuju po sopstvenom izboru, u zavisnosti od vremenskih uslova, osim majice kratak rukav na kojoj nema policijskih obeležja, i osim ako rukovodilac organizacione jedinice ne odluči drukčije.

Kada se zadaci izvršavaju u grupi, policijski službenici nose jednoobraznu uniformu, o čemu se stara rukovodilac organizacione jedinice.

Dodatne delove redovne uniforme nose policijski službenici prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka po odluci rukovodioca organizacione jedinice.

Član 3

Interventnu uniformu policijski službenici nose prilikom izvršavanja posebnih bezbednosnih zadataka, a naročito: potraga i lišenja slobode učinilaca težih krivičnih dela, pregleda i pretresanja prevoznih sredstava, granične kontrole, obezbeđenja državne granice, sprečavanja narušavanja i uspostavljanja javnog reda i mira narušenog u većem obimu, izvršavanja zadataka interventnih jedinica i patrola, obrade lica mesta krivičnih dela, učešća u vršenju uviđaja i drugih istražnih radnji na terenu, pregovaranja u kriznim situacijama, prilikom obavljanja poslova preventivne zaštite, izvođenja stručne obuke i taktičkih vežbi.

Način nošenja interventne uniforme određuje rukovodilac organizacione jedinice, ako ovim pravilnikom nije drukčije određeno.

Prilikom izvođenja obuke, nose se delovi interventne uniforme koji odgovaraju vrsti i ciljevima obuke, a po odluci rukovodioca nadležnog za izvođenje obuke.

Određene osnovne delove interventne uniforme u teget boji nose policijski službenici Uprave policije, Uprave saobraćajne policije i Uprave granične policije.

Određene osnovne delove interventne uniforme u crnoj boji nose policijski službenici Uprave za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, koji obavljaju poslove pratioca, vozača, prethodnice i prilikom organizovanja kontra-diverzionih pregleda.

Dodatni deo interventne uniforme - kamuflažni komplet za sneg nose policijski službenici Protivterorističke jedinice za aktivnosti u ruralnim sredinama i policijski službenici Uprave granične policije koji obavljaju poslove i zadatke na obezbeđenju državne granice.

Dodatne delove interventne uniforme za specijalističke regionalne timove Sektora za vanredne situacije nose policijski službenici ovog sektora prilikom vanrednih događaja - poplava i rušenja.

Član 4

Svečana i paradna uniforma nosi se na svečanim prijemima, dočecima, ispraćajima, akademijama, paradama i u drugim sličnim prilikama.

Svečanu - nastupnu uniformu u beloj boji nosi Orkestar policije prilikom službenih počasti, na koncertima, priredbama, svečanim smotrama, akademijama, paradama i drugim službenim nastupima.

Svečanu - eskortnu uniformu nose motociklisti prilikom motorizovane svečane pratnje i obezbeđivanja određenih ličnosti i čine je dodatni delovi redovne uniforme za motocikliste.

Osnovne delove svečane uniforme nose policijski službenici Uprave policije, Uprave granične policije, Uprave za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata i Sektora za vanredne situacije.

Osnovne delove svečane uniforme u beloj boji nose policijski službenici Uprave saobraćajne policije i Orkestar policije.

Član 5

Policijski službenik koji se upućuje na rad u inostranstvo nosi uniformu policijskih službenika u slučajevima kada je to predviđeno međunarodnim sporazumom.

Redovnu, interventnu i svečanu uniformu policijski službenik iz stava 1. ovog člana može nositi u inostranstvu i na osnovu prethodne pisane saglasnosti nadležnih organa zemlje u koju se policijski službenik upućuje.

Prilikom prijema u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije policijski službenik iz stava 1. ovog člana nosi svečanu uniformu.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".