POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR
ZA RADNO ANGAŽOVANJE ESTRADNO-MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELJSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 66/2012, 94/2012 i 64/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim posebnim kolektivnim ugovorom utvrđuju se prava i obaveze iz rada i po osnovu rada, odnosno radno angažovanje lica koja obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture: izvođenje narodne, zabavne, džez, pop i rok muzike, folklornih i drugih igračkih programa (ples), odnosno ostalih muzičkih, govornih i scenskih izvođenja kulturnih programa, kao i poslova stručnjaka i saradnika u estradno-muzičkoj delatnosti (u daljem tekstu: izvođač estradno-muzičkog programa) i poslodavca u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu (u daljem tekstu: poslodavac).

Poslodavcem, u smislu ovog posebnog kolektivnog ugovora, smatraju se domaća i strana pravna i fizička lica koja obavljaju delatnost ugostiteljstva i turizma.

Ovaj poseban kolektivni ugovor odnosi se na poslodavce u Republici Srbiji.

Član 2

Ovaj poseban kolektivni ugovor odnosi se na izvođača iz člana 1. ovog kolektivnog ugovora koji obavlja estradno-muzičku delatnost, što dokazuje uverenjem ili potvrdom izdatom od strane udruženja ili organizacije čija je reprezentativnost utvrđena u skladu sa zakonom.

Član 3

Ovaj poseban kolektivni ugovor neposredno se primenjuje.

Ugovorom o izvođačkom radu (delu) mogu se ugovarati veća prava i povoljniji uslovi rada od prava i uslova utvrđenih ovim posebnim kolektivnim ugovorom.

II ANGAŽOVANJE IZVOĐAČA

Domaći izvođači

Član 4

Izvođač može biti radno angažovan u estradno-muzičkom programu kod poslodavca i ostvarivati prava utvrđena ovim posebnim kolektivnim ugovorom, pod uslovom da ima uverenje-potvrdu iz člana 2. ovog ugovora, izdatih od nadležnih organizacija za tekuću godinu.

Izvođač je dužan da uverenje-potvrdu (kopiju) iz stava 1. ovog člana, dostavi poslodavcu, odnosno posredniku-agenciji (u daljem tekstu: posrednik), prilikom zaključenja Ugovora o izvođačkom radu-delu u koji se upisuje broj uverenja-potvrde i ista se prilaže uz Ugovor.

Izvođač je dužan da uverenje-potvrdu (kopiju) iz stava 1. ovog člana i Ugovor o radnom angažovanju stavi na uvid inspekcijskim službama i ovlašćenom predstavniku (kontroloru) reprezentativnog sindikata koji je zaključio ovaj posebni kolektivni ugovor.

Poslodavac je dužan da Sindikatu obezbedi pristup podacima i informacijama neophodnim za obavljanje sindikalnih aktivnosti, a posebno vezanih za primenu odredaba ovog posebnog kolektivnog ugovora (shodno članu 210. Zakona o radu.).

Posrednik (agencija) u radnom angažovanju estradno-muzičkih izvođača kod poslodavca, takođe ima obavezu, kao i poslodavac iz stava 4. ovog člana, ako neposredno isplaćuje honorar izvođaču.

Strani izvođači

Član 5

Strani izvođač može biti angažovan u estradno-muzičkom programu kod domaćeg poslodavca u skladu sa odredbama ovog posebnog kolektivnog ugovora, pod uslovom da ima javnu ispravu o svom statusu izdatu od nadležne inostrane organizacije, koju je dužan da dostavi poslodavcu, odnosno posredniku (agenciji) i reprezentativnom sindikatu.

Strani izvođač može biti radno angažovan u estradno-muzičkom programu kod poslodavca u skladu sa zakonskim propisima koji, za strane izvođače, regulišu pitanje zasnivanja radnog odnosa i zaključivanja ugovora o radu, privremenih i povremenih poslova i ugovora o delu, odnosno u skladu sa posebnim opštim aktom koji zajednički donesu organi potpisnika ovog posebnog kolektivnog ugovora, u skladu sa zakonskim propisima, koji će se objaviti u "Službenom glasniku RS".

III UGOVARANJE CENE RADA - HONORARA

Član 6

Ovim posebnim kolektivnim ugovorom utvrđuje se minimum prava izvođača koja se moraju poštovati prilikom ugovaranja cene rada, odnosno honorara za izvođače estradno-muzičkih programa.

CENA RADA - HONORARA ZA IZVOĐAČE ESTRADNO-MUZIČKIH PROGRAMA

Član 7

Cena rada za mesečno angažovanje izvođača estradno-muzičkih programa ugovara se u iznosu koji ne može biti niži od cene rada za koeficijent 1:

- za vokalnog umetnika;

- za instrumentalnog umetnika;

- za vokalnog izvođača;

- za instrumentalnog izvođača;

- za folklornog igrača i igrača modernih igara;

- za voditelja i voditelja u diskoteci (di-džeja);

- za ostale izvođače kulturnih programa;

- za stručnjaka u kulturi koji obavlja poslove u estradno-muzičkoj delatnosti (organizator, producent, menadžer i sl.);

- za saradnika u kulturi koji obavlja stručno-tehničke poslove za potrebe izvođenja estradno-muzičkih programa (realizator tona, svetla i sl.).

Član 8

Cena rada za koeficijent 1, u smislu člana 7. ovog posebnog kolektivnog ugovora za mesečno radno angažovanje izvođača određuje se najmanje u visini minimalne neto zarade za jedan mesec u Republici Srbiji, utvrđenoj na Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije za određeni vremenski period, a koja se objavljuje u "Službenom glasniku RS".

Cena rada za povremeno radno angažovanje izvođača za jedan muzički dan (do četiri dana u nedelji) ne može biti niža od 5% iznosa utvrđenog u stavu 1. ovog člana.

Član 9

Obaveza poslodavca je, da u ime i za račun izvođača, uplati pripadajući porez na dohodak građana, u skladu sa Zakonom.

Član 10

Poslodavac je dužan da izvođaču omogući jedan slobodan dan u nedelji u slučaju mesečnog angažmana.

IV PRAVA I OBAVEZE POSLODAVACA, IZVOĐAČA I POSREDNIKA (AGENCIJE)

Član 11

Poslodavac i izvođač uređuju međusobna prava i obaveze Ugovorom o izvođačkom radu-delu u skladu sa ovim posebnim kolektivnim ugovorom i drugim pozitivnim propisima.

Ugovorom o izvođačkom radu-delu mogu se utvrditi i druga prava i obaveze poslodavca i izvođača, koji nisu predviđeni ovim posebnim kolektivnim ugovorom, ako to nije u suprotnosti sa Zakonom.

Član 12

Ugovor o izvođačkom radu-delu zaključuju izvođač i poslodavac neposredno ili putem posrednika.

Član 13

Obrazac Ugovora o izvođačkom radu-delu utvrđuju potpisnici ovog posebnog kolektivnog ugovora, i čini njegov sastavni deo.

Obrazac iz stava 1. ovog člana biće sačinjen u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog posebnog kolektivnog ugovora u "Službenom glasniku Republike Srbije", a obrazac Ugovora, takođe se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 14

Bitni elementi Ugovora o izvođačkom radu - delu su sledeći: cena rada, rok isplate, vrsta i obim posla koji je izvođač dužan da obavi za ugovorenu cenu rada, vremenski period za koji je Ugovor zaključen, uslovi za raskid Ugovora, elementi bezbednosti i zdravlja na radu, osiguranje i materijalna odgovornost.

Poslodavac je dužan da obezbedi adekvatnu zaštitu muzičkih instrumenata i drugih rekvizita koje izvođač koristi.

Izvođač je dužan da profesionalno obavlja svoju delatnost, da se odgovorno i savesno odnosi prema ugovorenom poslu i poslodavcu, kao i da doprinosi kvalitetnom izvođenju estradno-muzičkih programa.

Član 15

Ugovorna strana odgovorna za raskid Ugovora, dužna je da drugoj strani nadoknadi štetu u skladu sa Zakonom.

V NAČIN REŠAVANJA SPOROVA

Član 16

U slučaju spora u postupku primene, izmene i dopune ovog posebnog kolektivnog ugovora, spor se rešava arbitražom i drugim metodama u skladu sa Zakonom.

Član 17

Arbitraža odlučuje u Arbitražnom veću koje ima pet članova, od kojih po dva imenuju potpisnici ovog posebnog kolektivnog ugovora i jednog sporazumno.

Odluka Arbitražnog veća je obavezujuća, ako se učesnici spora sa njom saglase pre početka rada Arbitraže.

Arbitražni postupak traje osam dana od formiranja Arbitražnog veća, a Odluka se donosi većinom glasova i u pisanoj formi dostavlja strankama u sporu.

Strane u sporu sporazumno određuju naknadu za rad arbitara.

Član 18

Potpisnik ovog posebnog kolektivnog ugovora kome je upućena obrazložena, pisana inicijativa za izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora, dužan je da, u roku od 15 dana od podnošenja inicijative, pristupi pregovorima o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora.

Član 19

Potpisnici ovog posebnog kolektivnog ugovora obrazuju Odbor za socijalni dijalog.

Odbor iz stava 1. ovog člana ima 6 članova, od kojih Sindikat imenuje tri člana, a tri člana imenuje Unija poslodavaca Srbije, i ima obavezu da:

- prati primenu ovog posebnog kolektivnog ugovora;

- predlaže izmene i dopune ovog posebnog kolektivnog ugovora;

- daje autentična tumačenja odredaba ovog posebnog kolektivnog ugovora i uputstva za njegovu primenu i

- razmatra aktuelna pitanja materijalno-socijalnog položaja izvođača i poslodavaca u estradno-muzičkoj delatnosti.

Odbor iz stava 1. ovog člana radi u skladu sa Poslovnikom o radu koji donosi Odbor, a troškove njegovog rada snose Samostalni sindikat i Unija poslodavaca Srbije.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Ovaj poseban kolektivni ugovor se zaključuje na period od tri godine.

Član 21

Ovaj poseban kolektivni ugovor stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Posebnog kolektivnog ugovora o izmenama i dopunama
Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu

("Sl. glasnik RS", br. 94/2012)

Član 3

Ovaj poseban kolektivni ugovor o izmenama i dopunama zaključuje se za period za koji važi i Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu ("Službeni glasnik RS", broj 66/12).

Član 4

Ovaj poseban kolektivni ugovor o izmenama i dopunama stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Posebnog kolektivnog ugovora o izmenama i dopunama
Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu

("Sl. glasnik RS", br. 64/2013)

Član 4

Ovaj poseban kolektivni ugovor o izmenama i dopunama zaključuje se za period za koji važi i Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu ("Službeni glasnik RS", broj 66/12).

Član 5

Ovaj poseban kolektivni ugovor o izmenama i dopunama stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

1. Estradno-muzički program u ugostiteljstvu

Na osnovu člana 13, a shodno članu 11, 12. i 14. Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu ("Službeni glasnik RS", broj 66/12), zaključen između Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije i Unije poslodavaca Srbije, a u vezi sa članom 199. st. 2. i 3. Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05 i 61/05) zaključuje se dana _______________ godine, sledeći

 

UGOVOR O IZVOĐAČKOM RADU (DELU)

Opšte odredbe

Ugovorne strane

1. Poslodavac (agencija)* ________________________________________________________________
iz ________________________, ul. _______________________________________________, matični broj
__________________________, opština ___________________________________________, tekući račun
__________________________, PIB ________________.

2. Izvođač ______________________________________, iz ____________________________________,
ul. ____________________________________, opština ___________________________________, tekući
račun ____________________________, status _______________________________________________,
JMBG _____________________.

Ugovorne strane su se dogovorile o sledećem:

Član 1.

Poslodavac - agencija* radno angažuje izvođača za izvođenje estradno-muzičkog programa pod nazivom - u svojstvu*: _____________________________________________________, mesto ____________________, objekat-sala ______________________________________, dan-period _________________, od sati __________ do __________ sati.

Slobodan dan u nedelji je __________________.

Član 2.

U slučaju da agencija zaključuje ugovor sa izvođačem u obavezi je da obaveže poslodavca kod kog se angažuje izvođač na poštovanje ovog ugovora.

Član 3.

Šef orkestra muzičkog ansambla - grupe (u daljem tekstu: orkestar) može zaključiti ugovor u ime članova orkestra, s tim da se ime i prezime članova orkestra, sa pojedinačnim iznosom honorara, naznači u odeljku posebne odredbe ovog ugovora i svakom članu se dostavlja kopija ovog ugovora.

Obaveze izvođača

Član 4.

Izvođač se obavezuje:

1. Da dostavi kopiju javne isprave o svom statusu (uverenje - potvrdu), u smislu čl. 2. i 4, st. 1. i 2. Posebnog kolektivnog ugovora, koja se prilaže uz ovaj ugovor, i da je dâ na uvid ovlašćenom predstavniku (kontrolor) Sindikata i Inspekciji, zajedno sa ovim ugovorom o delu,

2. da bude na mestu izvođenja programa u zakazano vreme, odnosno da prisustvuje i zakazanim probama,

3. da kvalitetno i profesionalno izvodi estradno-muzički program za koji je angažovan, u skladu sa koncepcijom - scenarijem programa, odnosno u skladu sa dogovorom izvođača i poslodavca,

4. da po dogovoru dostavi svoj reklamni materijal (slike, plakate, postere i dr.), ako je to potrebno za reklamiranje programa,

5. da bude jednoobrazno odeven, ako se to predvidi za članove orkestra ili izvođača, odnosno u odgovarajućoj garderobi,

6. da poštuje odluke rukovodioca ansambla - orkestra, rukovodioca programa, odnosno drugog ovlašćenog lica, poslodavca - agencije zaduženog za realizaciju muzičkog programa,

7. da se disciplinovano i dolično ponaša i poštuje poslovni kućni red kod poslodavca,

8. da sve nesporazume i sporove u vezi sa izvršenjem ovog ugovora rešava sporazumno preko ovlašćenih predstavnika - rukovodioca programa kojeg odredi agencija - poslodavac*, a ako to ne uspe može se obratiti reprezentativnom Sindikatu potpisniku ovog PKU.

Obaveze poslodavca - agencije

Član 5.

Poslodavac - agencija* se obavezuje:

1. da obezbedi sve neophodne uslove za normalno odvijanje estradno-muzičkog programa u kojem učestvuje izvođač,

2. da izvrši odmah, a najkasnije u roku od osam dana, isplatu izvođaču za izvedeni estradno-muzički program i to:

a) na ime izvođačko-autorskog honorara (cena rada za mesečno angažovanje) ____________________ dinara*, odnosno ukupno ____________________ dinara za izvedeni program za muzičke dane,

b) da obračuna i plati pripadajuće poreze u skladu sa zakonom,

v) dnevnice u skladu sa zakonom u iznosu od ____________________ dinara,

g) putne troškove, ako je to predviđeno kolektivnim ugovorom u iznosu od ____________________ dinara.

3. Da izvođaču obezbedi zdrave i bezbedne uslove rada, što podrazumeva odgovarajuće opremljen prostor za izvođenje programa, kao i adekvatnu zaštitu od bilo koje vrste ataka na ličnost izvođača, odnosno njegovog psihičkog ili fizičkog maltretiranja.

4. Da obezbedi adekvatnu zaštitu muzičkih instrumenata i drugih rekvizita koje izvođač koristi.

U slučaju da agencija zaključuje ugovor sa izvođačem, isplatu iz tačke 2. izvršiće u roku od tri dana od dana naplate sredstava od poslodavca.

Zajedničke odredbe

Član 6.

U slučaju da izvođač izostane iz programa, koji je predmet ovog ugovora usled više sile (smrt u porodici, nesreća, teža bolest i sl.) dužan je da dostavi dokaze o razlogu izostanka iz programa poslodavcu - agenciji*, kao i blagovremeno da ga o tome obavesti.

U slučaju da izvođač izostane iz programa koji je predmet ovog ugovora usled zastoja u javnom saobraćaju, dužan je da o tome odmah obavesti poslodavca - agenciju.

Član 7.

U slučaju da izvođač izostane iz programa svojom krivicom, platiće penale u iznosu od __________ % ugovorenog honorara, kao i iznos nastale štete zbog njegovog neučestvovanja u programu koji se objektivno utvrdi.

Član 8.

U slučaju da se program ne održi krivicom poslodavca - agencije*, isti se obavezuje da izvođaču nadoknadi __________ % od ugovorenog honorara-cene rada iz člana 5. ovog ugovora i isplati pripadajuće poreze i druge naknade, ako je putovanje izvršeno.

U slučaju da se program ne održi zbog više sile (vanredna situacija, nesreća, obustava rada i štrajk i sl.) bez krivice poslodavca, izvođaču pripadaju samo putni troškovi, ako je putovanje izvršeno.

Član 9.

Ovaj ugovor se može raskinuti sporazumno. Sporazum se sačinjava u pisanoj formi.

Član 10.

Ugovor se može raskinuti jednostrano.

Izvođač može raskinuti ugovor ako poslodavac odnosno agencija* ne izvršava svoje obaveze utvrđene članom 5. ovog ugovora.

Poslodavac odnosno agencija može raskinuti ovaj ugovor ako izvođač ne izvršava svoje obaveze utvrđene članom 4. ovog ugovora.

U slučaju iz stava 2. ovog člana, izvođač prestaje sa radom danom raskida ugovora.

Raskid ugovora se dostavlja drugoj strani u pisanoj formi.

Član 11.

Poslodavac odnosno agencija je dužna da u slučaju iz člana 10. stav 2. ovog ugovora, izvođaču isplati honorar - cenu rada iz stava 5. ovog ugovora, srazmerno vremenu izvedenog programa, sa pripadajućim porezima, kao i druge naknade, ako je putovanje izvršeno.

Član 12.

Izvođač je dužan da u slučaju iz člana 10. stav 3. ovog ugovora nadoknadi poslodavcu stvarnu štetu, ako se strane sporazumno drugačije ne dogovore.

Član 13.

Poslodavac, odnosno agencija i izvođač mogu pokrenuti postupak arbitraže u slučaju iz člana 10. ovog ugovora.

Arbitraža ima 3 člana, od kojih po jednog imaju poslodavac i Sindikat, a trećeg sporazumno određuju.

Arbitraža je dužna da donese odluku u roku od 8 dana od dana pokretanja spora.

Odluka arbitraže ima snagu sudskog poravnanja.

Posebne odredbe

Član 14.

Ugovarači, u smislu člana 3. stav 2. Posebnog kolektivnog ugovora, utvrđuju odnosno ugovaraju posebno sledeće uslove i prava _______________________________________________________________.

Član 15.

U slučaju da šef orkestra - grupe zaključuje ugovor u ime izvođača utvrđuje se:

Članovi orkestra - grupe su:

Ime i prezime

 

Iznos honorara

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

Šef orkestra - grupe je dužan da dostavi poslodavcu - agenciji uverenja - potvrde izvođača.

Član 16.

U slučaju spora ugovara se nadležnost suda po sedištu poslodavca - agencije* koja angažuje izvođača.

Član 17.

Ovaj ugovor je sačinjen u četiri istovetna primerka od kojih se dva nalaze kod poslodavca - agencije*, jedan primerak se dostavlja reprezentativnom Sindikatu potpisniku PKU čiji je član izvođač i jedan primerak zadržava izvođač.

Ugovor je zaključen pod brojem ____________

Izvođač
ili
šef orkestra

 

Za poslodavca - agenciju*

 

 

 

 

 

(potpis ovlašćenog lica)

 

Broj i datum uverenja - potvrde
o svojstvu izvođača i naziv
organizacije - udruženja

 


______________________

 


______________________

 

* nepotrebno precrtati