ODLUKA
O OBRAZOVANJU POKRAJINSKOG SAVETA NACIONALNIH ZAJEDNICA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 27/2013)

Član 1

U cilju očuvanja, unapređenja i zaštite nacionalnih, etničkih, verskih, jezičkih i kulturnih posebnosti pripadnika nacionalnih zajednica na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pokrajina), obrazuje se Pokrajinski savet nacionalnih zajednica (u daljem tekstu: Pokrajinski savet) kao povremeno radno telo Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pokrajinska vlada).

Član 2

Zadatak Pokrajinskog saveta je:

1. da prati i razmatra stanje ostvarivanja prava nacionalnih zajednica i stanje međunacionalnih odnosa u Pokrajini;

2. da predlaže mere za unapređenje pune i delotvorne ravnopravnosti pripadnika nacionalnih zajednica i razmatra mere koje u tu svrhu predlože drugi organi i tela;

3. da prati ostvarivanje saradnje nacionalnih saveta nacionalnih zajednica sa nadležnim organima Republike Srbije, Pokrajine, gradova i jedinica lokalne samouprave sa teritorije Pokrajine;

4. da sarađuje sa Savetom za nacionalne manjine Republike Srbije i drugim organima i telima Republike Srbije i Pokrajine;

5. da razmatra uslove za rad nacionalnih saveta;

6. da prati saradnju nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa međunarodnim i regionalnim organizacijama, sa državnim organima, organizacijama i ustanovama u njihovim matičnim državama, kao i sa nacionalnim savetima ili sličnim telima nacionalnih manjina u drugim državama;

7. da obavlja i druge poslove određene aktima Pokrajine.

Član 3

Pokrajinski savet čine: pet članova Pokrajinske vlade, od kojih se imenuju predsednik i zamenik predsednika (u daljem tekstu: predstavnici Pokrajinske vlade) i predsednici nacionalnih saveta nacionalnih manjina koji imaju sedište na teritoriji Pokrajine, kao i direktor Kancelarije za inkluziju Roma (u daljem tekstu: predsednici nacionalnih saveta).

Predsednika, zamenika predsednika i članove Pokrajinskog saveta imenuje Pokrajinska vlada posebnim rešenjem.

Član 4

Pokrajinski savet donosi odluke većinom glasova svih predstavnika Pokrajinske vlade i većinom glasova svih predsednika nacionalnih saveta.

Član 5

Pokrajinski savet se sastaje po potrebi, a najmanje dva puta godišnje.

Na zahtev dve trećine predsednika nacionalnih saveta, predsednik Pokrajinskog saveta je dužan da sazove sednicu Pokrajinskog saveta.

Član 6

Stručne, administrativne i operativne poslove za potrebe Pokrajinskog saveta obavlja pokrajinski organ uprave nadležan za oblast nacionalnih zajednica.

Član 7

Na rad Pokrajinskog saveta shodno se primenjuju odredbe Poslovnika Pokrajinske vlade.

Član 8

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o obrazovanju Pokrajinskog saveta nacionalnih zajednica ("Službeni list APV", broj: 11/06 i 21/10).

Član 9

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".