PRAVILNIK

O OBUCI, NAČINU SPROVOĐENJA ISPITA I VOĐENJU EVIDENCIJA ZA VOZAČA TURISTIČKOG VOZA

("Sl. glasnik RS", br. 66/2013 i 71/2013 - ispr.)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se program obuke kandidata za vozača turističkog voza, način sprovođenja obuke i ispita i način vođenja evidencija za vozača turističkog voza.

Član 2

Obuka kandidata za vozača turističkog voza (u daljem tekstu: obuka) sastoji iz teorijske i praktične obuke i sprovodi se u skladu sa Programom obuke za vozača turističkog voza (Prilog), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Kandidat za vozača turističkog voza (u daljem tekstu: kandidat), Agenciji za bezbednost saobraćaja (u daljem tekstu: Agencija), podnosi Prijavu za pohađanje obuke za vozača turističkog voza (Obrazac 1.), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz prijavu za pohađanje obuke za vozača turističkog voza kandidat prilaže:

1) fotokopiju lične karte;

2) fotokopiju vozačke dozvole;

3) dokaz da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom;

4) fotokopiju lekarskog uverenja o zdravstvenoj sposobnosti vozača motornih vozila druge grupe u smislu Pravilnika o bližim zdravstvenim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozači određenih kategorija motornih vozila ("Službeni glasnik RS", broj 83/11), koje nije starije od šest meseci i original na uvid;

5) dokaz o uplati troškova za organizovanje obuke za vozača turističkog voza, po važećoj tarifi.

Član 3

Program obuke za vozača turističkog voza sastoji se iz teorijske i praktične obuke.

Teorijska obuka obuhvata sledeće oblasti i to:

1) Propisi o bezbednosti saobraćaja na putevima i prevozu u drumskom saobraćaju - 2 časa;

2) Bezbednost drumskog saobraćaja - 2 časa;

3) Eksploataciono-tehničke karakteristike turističkog voza - 1 čas;

4) Specijalistička teorija upravljanja turističkim vozom - 1 čas.

Praktična obuka mora obuhvatiti 6 časova.

U zavisnosti od potreba kandidata, moguće je organizovati dodatni broj časova, maksimalno do 50% od propisanog broja časova iz st. 2. i 3. ovog člana.

Delovi sadržaja teorijske obuke mogu se izvoditi u učionici ili na trasi koju je odredio nadležni organ jedinice lokalne samouprave, a program praktične obuke kandidata obuhvata vežbe i upravljanje turističkim vozom na trasi koju je odredio nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

Član 4

Izvođenje sadržaja teorijske obuke može obavljati lice koje:

1) ima završene najmanje osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine, odnosno specijalističke strukovne studije saobraćajne struke (smer drumski) ili mašinske struke (smer motorna vozila);

2) poseduje vozačku dozvolu za upravljanje vozilima najmanje B kategorije;

3) u poslednje četiri godine nije pravnosnažno osuđivano za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe protiv života i tela, protiv službene dužnosti, kao i da se protiv njega ne vodi istraga za ova krivična dela, odnosno nije podignuta optužnica za ta krivična dela.

Izvođenje sadržaja praktične obuke može obavljati lice koje:

1) ima završene najmanje osnovne akademske studije, koje traju tri godine, odnosno osnovne strukovne studije, koje traju tri godine, i čijim se završetkom stiče 180 ESPB bodova saobraćajne struke (smer drumski) ili mašinske struke (smer motorna vozila);

2) poseduje vozačku dozvolu za upravljanje vozilima B kategorije, najmanje deset godina;

3) poseduje radno iskustvo na poslovima osposobljavanja kandidata za vozače vozila B kategorije od najmanje pet godina i posedovanje dozvole (licence) za instruktora vožnje BE kategorije;

4) u poslednje četiri godine nije pravnosnažno osuđivano za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe protiv života i tela, protiv službene dužnosti, kao i da se protiv njega ne vodi istraga za ova krivična dela, odnosno nije podignuta optužnica za ova krivična dela.

Član 5

Čas teorijske, odnosno praktične obuke traje 45 minuta, a odmor između časova najmanje 10 minuta.

U toku jednog dana, kandidat može imati najviše tri časa teorijske obuke i tri časa praktične obuke.

Član 6

Nakon završene obuke, kandidatu će se izdati Potvrda o završenoj obuci za vozača turističkog voza (Obrazac 2.), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Agencija u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: Zakon) može angažovati pravno lice koje mora biti materijalno i stručno osposobljeno da organizuje i vrši obuku kandidata za vozača turističkog voza, kao i da poseduje kadrovske, prostorne, organizacione, materijalno - tehničke i druge uslove za kvalitetno obavljanje te obuke.

Pravno lice iz stava 1. ovog člana mora imati:

1) najmanje jedno zaposleno lice sa punim radnim vremenom koje ispunjava uslove propisane za predavača teorijske obuke i najmanje četiri zaposlena lica sa punim radnim vremenom koja ispunjavaju uslove za instruktora;

2) najmanje jednu učionicu u vlasništvu ili u zakupu, opremljenu učilima, sredstvima i opremom namenjenim za teorijsku obuku, uređeni poligon;

3) saglasnost za trasu koju je odredio nadležni organ jedinice lokalne samouprave na kojoj se izvodi praktična obuka kandidata u saobraćaju;

4) najmanje jedan turistički voz u vlasništvu ili ugovor o zakupu istog.

Pravno lice iz stava 1. ovog člana na osnovu Programa obuke izrađuje Plan realizacije obuke koji se dostavlja na saglasnost Agenciji.

Član 8

Ispit za vozača turističkog voza sastoji se iz teorijskog i praktičnog ispita.

Kandidat Agenciji podnosi Prijavu za polaganje ispita za vozača turističkog voza (Obrazac 3.), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, najkasnije 15 dana pre polaganja ispita, odnosno početka ispitnog roka.

O danu, vremenu i mestu održavanja ispita Agencija obaveštava kandidata, najkasnije osam dana pre održavanja ispita.

Obaveštenje o rezultatu postignutom na ispitu za vozača turističkog voza Agencija će dostaviti kandidatu, najkasnije osam dana od dana održavanja ispita, na adresu iz prijave.

Član 9

Uz prijavu za polaganje ispita prilaže se:

1) potvrda o završenoj obuci;

2) dokaz o uplati troškova za polaganje ispita, po važećoj tarifi.

Član 10

Teorijski ispit sadrži pitanja iz oblasti sadržanih u članu 3. stav 2. ovog pravilnika.

Teorijski ispit traje 60 minuta.

Praktični ispit obuhvata proveru sposobnosti i veštine kandidata da pravilno i bezbedno upravlja turističkim vozom u trajanju od najmanje 35 minuta.

Član 11

Ispit za vozača turističkog voza polaže se pred komisijom koju u tu svrhu obrazuje Agencija.

Komisija se sastoji od predsednika, ispitivača za teorijski i ispitivača za praktični ispit.

Predsednik komisije iz prethodnog stava, mora ispunjavati sledeće uslove, i to:

1) da ima završene najmanje osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine, odnosno specijalističke strukovne studije saobraćajne struke (smer drumski);

2) da ima najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima;

3) da ima više od deset godina vozačku dozvolu za vozila najmanje B kategorije;

4) da u poslednje četiri godine nije pravnosnažno osuđivan za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe protiv života i tela, protiv službene dužnosti kao i da se protiv njih ne vodi istraga za ova krivična dela, odnosno nije podignuta optužnica za ova krivična dela.

Predsednik komisije učestvuje u radu komisije i odlučuje o ishodu ispita u slučaju suprotnih mišljenja ispitivača.

Jedan od ispitivača na ispitu mora biti lice koje ima završene najmanje osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine saobraćajne struke - drumskog smera i koje ima najmanje tri godine vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom najmanje B kategorije, a drugi ispitivač na ispitu mora biti lice koje se poslovima osposobljavanja kandidata za vozača, najmanje B kategorije, bavi pet ili više godina i poseduje dozvolu (licencu) za instruktora vožnje BE kategorije.

Za vreme sprovođenja praktičnog ispita na ispitu je pored komisije prisutan samo kandidat koji polaže ispit.

Član 12

Teorijski ispit polaže se putem testova, pismeno ili na računaru.

Testove za polaganje ispita priprema Agencija.

Kandidat je "položio" teorijski ispit ako je osvojio najmanje 80% od ukupnog broja predviđenih poena.

Ako se kandidat na ispitu služi nedozvoljenim sredstvima (korišćenje udžbenika, beleški, prepisivanjem, upotrebom nedopuštenih tehničkih sredstava i sl.), komisija za polaganje ispita udaljiće kandidata sa ispita.

Praktičnom ispitu može pristupiti kandidat koji je prethodno položio teorijski ispit.

Kandidat je na praktičnom ispitu dobio ocenu "zadovoljio" ako je bio uspešan u svim sadržajima za koje je vršeno vrednovanje.

Član 13

O polaganju ispita za vozača turističkog voza vodi se Zapisnik o polaganju ispita za vozača turističkog voza (Obrazac 4.), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Zapisnik iz prethodnog stava čuva se trajno.

Član 14

Kandidat je položio ispit za vozača turističkog voza ako je na teorijskom ispitu dobio ocenu "položio" i na praktičnom ispitu dobio ocenu "zadovoljio".

Kandidatu koji položi ispit za vozača turističkog voza Agencija izdaje Uverenje o položenom ispitu za vozača turističkog voza (Obrazac 5.), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 15

O polaganju ispita za vozača turističkog voza, izdatim uverenjima i izdatim dozvolama za vozača turističkog voza Agencija vodi evidencije koje se sastoje od Registra vozača turističkog voza, u elektronskom obliku i dosije vozača turističkog voza.

Primljeni zahtevi za izdavanje, odnosno produženje važnosti, odnosno zamenu dozvole za upravljanje turističkim vozom i podaci o izdatim dozvolama za upravljanje turističkim vozom evidentiraju se u Registru vozača turističkog voza koji vodi Agencija.

Dosije vozača turističkog voza čine zahtevi za izdavanje, odnosno produženje važnosti, odnosno zamenu dozvole za upravljanje turističkim vozom i uz njih priloženi dokazi.

Registar vozača turističkog voza, u elektronskom obliku, sadrži najmanje: redni broj, JMBG vozača turističkog voza, ime (ime jednog roditelja) prezime i prebivalište vozača turističkog voza, datum i mesto rođenja vozača turističkog voza, podatke o prvom izdavanju dozvole za upravljanje turističkim vozom (broj i datum izdavanja potvrde o završenoj obuci, datum i mesto polaganja ispita, broj i datum izdavanja uverenja o položenom ispitu, broj, kategorije i rok važenja vozačke dozvole, broj/serijski broj dozvole za upravljanje turističkim vozom i datum izdavanja), podatke o produženju važnosti dozvole za upravljanje turističkim vozom (redni broj, datum podnošenja zahteva, datum produženja važnosti, serijski broj dozvole za upravljanje turističkim vozom i broj vozačke dozvole), podatke o zameni dozvole za upravljanje turističkim vozom (redni broj, datum podnošenja zahteva, razlog zamene, datum zamene, serijski broj dozvole za upravljanje turističkim vozom, rok važenja i napomena) i rubriku za napomenu.

Pravno lice koje sprovodi obuku kandidata dužno je da vodi Registar kandidata za vozača turističkog voza i izdatih potvrda o završenoj obuci koji sadrži najmanje: redni broj, ime (ime jednog roditelja) prezime kandidata i JMBG, datum i mesto rođenja kandidata, adresa i mesto stanovanja, podatke o obuci (datum održavanja obuke, naziv oblasti iz programa obuke i fond časova i ime i prezime izvođača obuke), datum i mesto izdavanja potvrde o završenoj obuci, potpis kandidata i rubriku za napomenu.

Registri iz st. 1. i 5. ovog člana čuvaju se trajno.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

PROGRAM OBUKE ZA VOZAČA TURISTIČKOG VOZA

1. PROPISI O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA I PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

- Upoznavanje sa propisima koji se odnose na turistički voz;

- Upoznavanje sa aktom jedinice lokalne samouprave kojim je definisana trasa turističkog voza i njene karakteristike;

- Turistička signalizacija.

2. BEZBEDNOST DRUMSKOG SAOBRAĆAJA

- Faktori bezbednosti saobraćaja i osnovni uzroci saobraćajnih nezgoda i njihove posledice u Republici Srbiji i na području konkretne jedinice lokalne samouprave;

- Analiza trase turističkog voza sa aspekta bezbednosti saobraćaja;

- Rizici od učešća turističkog voza u saobraćajnim nezgodama sa mogućim posledicama;

- Uticaj psihofizičkih karakteristika vozača turističkog voza na bezbednost saobraćaja.

3. EKSPLOATACIONO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE TURISTIČKOG VOZA

- Upoznavanje sa konstrukcijom vučnog i priključnih vozila turističkog voza;

- Upoznavanje sa načinom funkcionisanja i principima rada mehaničke i druge opreme turističkog voza;

- Stabilnost turističkog voza;

- Osovinsko opterećenje i posledice preopterećenja osovine.

4. SPECIJALISTIČKA TEORIJA UPRAVLJANJA TURISTIČKIM VOZOM

- Osnovni elementi trase turističkog voza;

- Važnost fizičkih i mentalnih sposobnosti vozača: simptomi, uzroci, posledice umora i stresa; ključna uloga osnovnog ciklusa rad/odmor;

- Pozivanje pomoći, pomoć žrtvama i pružanje prve pomoći;

- Vožnja turističkog voza sa aspekta udobnosti i bezbednosti putnika;

- Značaj standarda/nivoa usluga koje vozač pruža za ugled i uspešnost kompanije;

- Utvrđivanje tehničke ispravnosti turističkog voza.

5. PRAKTIČNA OBUKA

- Spajanje i odvajanje vučnog i priključnih vozila;

- Upoznavanje sa uređajima i opremom turističkog voza;

- Vizuelni pregled turističkog voza i provera signalizacije;

- Manevrisanje turističkim vozom (priprema vozila za polazak);

- Upravljanje turističkim vozom (polazak voza sa mesta, vožnja na pravcu i zaustavljanje, kočenje i zaustavljanje na nagibu, polazak na nagibu, polazak s mesta, ubrzanje i zaustavljanje, postupak pri ukrcavanju i iskrcavanju putnika).

Obrazac 1.

REPUBLIKA SRBIJA
AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Beograd
Bulevar Mihajla Pupina 2

PRIJAVA
ZA POHAĐANJE OBUKE ZA VOZAČA TURISTIČKOG VOZA

1. LIČNI PODACI

Ime, ime jednog roditelja, prezime:

JMBG:

Datum rođenja:

Mesto rođenja, država:

2. PODACI O PREBIVALIŠTU/BORAVIŠTU

Mesto:

Ulica i kućni broj:

Poštanski broj:

Telefon/Mob:

E-mail:

U __________________, dana ____/___/_____. godine

 

 

Potpis podnosioca prijave

 

 

 

* Obrazac prijave popuniti čitko štampanim slovima po uputstvu sa poleđine

UPUTSTVO ZA PODNOŠENJE PRIJAVE
(za pohađanje obuke za vozača turističkog voza)

Uz popunjen obrazac prijave potrebno je priložiti:

1) fotokopiju lične karte;

2) fotokopiju vozačke dozvole;

3) dokaz da podnosiocu prijave nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom;

4) fotokopiju lekarskog uverenja o zdravstvenoj sposobnosti vozača motornih vozila druge grupe u smislu Pravilnika o bližim zdravstvenim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozači određenih kategorija motornih vozila ("Službeni glasnik RS", broj 83/11), koje nije starije od šest meseci i original na uvid;

5) dokaz o uplati troškova za organizovanje obuke za vozača turističkog voza, po važećoj tarifi.

Obrazac 2.

 

 

 

(naziv pravnog lica)

 

 

 

(sedište pravnog lica)

 

Broj iz registra kandidata
i izdatih potvrda: ______

POTVRDA
O ZAVRŠENOJ OBUCI ZA VOZAČA TURISTIČKOG VOZA

 

Ime, ime jednog roditelja, prezime

 

JMBG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesto prebivališta

 

Adresa

 

Datum pohađanja obuke

od ___/___/______. do ___/___/______. godine

U __________________, dana ____/___/_____. godine

 

Potvrdu izdao

 

 

 

(ime i prezime odgovornog lica u pravnom licu)

(M.P.)

 

(potpis odgovornog lica u pravnom licu)

 

Obrazac 3.

REPUBLIKA SRBIJA
AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Beograd
Bulevar Mihajla Pupina 2

PRIJAVA
ZA POLAGANJE ISPITA ZA VOZAČA TURISTIČKOG VOZA

1. LIČNI PODACI

Ime, ime jednog roditelja, prezime:

JMBG:

Datum rođenja:

Mesto rođenja, država:

2. PODACI O PREBIVALIŠTU/BORAVIŠTU

Mesto:

Ulica i kućni broj:

Poštanski broj:

Telefon/Mob:

E-mail:

U __________________, dana ____/___/_____. godine

 

 

Potpis podnosioca prijave

 

 

 

* Obrazac prijave popuniti čitko štampanim slovima po uputstvu sa poleđine

UPUTSTVO ZA PODNOŠENJE PRIJAVE
(za polaganje ispita za vozača turističkog voza)

Uz popunjen obrazac prijave potrebno je priložiti:

1) potvrdu o završenoj obuci;

2) dokaz o uplati troškova za polaganje ispita za vozača turističkog voza, po važećoj tarifi.

Obrazac 4.

REPUBLIKA SRBIJA
AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Beograd
Bulevar Mihajla Pupina 2

Broj iz registra o
polaganju ispita:
____________

ZAPISNIK
O POLAGANJU ISPITA ZA VOZAČA TURISTIČKOG VOZA

 

 

, koji/ja je

 

,

(ime i prezime, JMBG kandidata)

 

(dan, mesec i godina)

 

pred ispitnom komisijom za polaganje ispita za vozača turističkog voza, u sastavu:

1. Predsednik:

 

2. Ispitivač:

 

3. Ispitivač:

 

 

(ime i prezime, JMBG predsednika i ispitivača)

Na teorijskom ispitu osvojio/la je ___________ poena od ukupno ___________ predviđenih poena što iznosi ___________%, čime je teorijski ispit

"položio" / "nije položio"

Pristupio/la je

 

polaganju ispita za vozača turističkog voza

 

(datum polaganja)

 

i pokazao/la je sledeće rezultate na praktičnom ispitu, i to:

 

Radnje

OCENA

zadovoljio

nije
zadovoljio

Vizuelni pregled turističkog voza i provera signalizacije

 

 

Poznavanje uređaja i opreme

 

 

Spajanje vučnog i odvajanje priključnog vozila

 

 

Priprema vozila za polazak

 

 

Polazak turističkog voza s mesta

 

 

Vožnja na pravcu i zaustavljanje

 

 

Kočenje i zaustavljanje vozila na nagibu

 

 

Polazak vozilom na nagibu

 

 

Polazak s mesta, ubrzavanje i zaustavljanje na zadanom mestu

 

 

Postupak pri ukrcavanju i iskrcavanju putnika

 

 

Popunjavati samo rubrike predmeta vrednovanja i ocenjivanja za koje je izvršena provera, a u prazna polja upisati zadate radnje za koje je ispitna komisija vršila vrednovanje i ocenjivanje.

Ocena uspešnosti polaganja praktičnog ispita

"zadovoljio" / "nije zadovoljio"

OCENA USPEŠNOSTI POLAGANJA ISPITA ZA
VOZAČA TURISTIČKOG VOZA

"položio" / "nije položio"

1) Predsednik

 

2) Ispitivač

 

3) Ispitivač

_________________

 

_________________

 

_________________

U _________________________, dana ____/___/_____. godine

 

Obrazac 5.

ABS 000000

REPUBLIKA SRBIJA
AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Broj:
Beograd
Bulevar Mihajla Pupuna 2

Broj iz registra
polaganja ispita:
____________

UVERENJE
O POLOŽENOM ISPITU ZA VOZAČA TURISTIČKOG VOZA

 

Ime, ime jednog roditelja, prezime

 

JMBG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesto prebivališta

 

Adresa prebivališta

 

 

dana ______________, pred ispitnom komisijom za polaganje ispita za vozača turističkog voza, položio-la je ispit za vozača turističkog voza.

Ovo uverenje izdaje se saglasno članu 14. stav 2. Pravilnika o obuci, načinu sprovođenja ispita i vođenju evidencija za vozača turističkog voza.

U _________________, dana ___/___/______. godine

 

 

Potpis ovlašćenog lica