PRAVILNIK

O OBUCI, NAČINU SPROVOĐENJA ISPITA I VOĐENJU EVIDENCIJA ZA VOZAČA TRAMVAJA

("Sl. glasnik RS", br. 66/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se program obuke kandidata za vozača tramvaja, način sprovođenja obuke i ispita i način vođenja evidencija za vozača tramvaja.

Član 2

Obuka kandidata za vozača tramvaja (u daljem tekstu: Obuka) sastoji iz teorijske i praktične obuke i sprovodi se u skladu sa Programom obuke (Prilog), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Kandidat za vozača tramvaja (u daljem tekstu: Kandidat) Agenciji za bezbednost saobraćaja (u daljem tekstu: Agencija) podnosi Prijavu za pohađanje obuke za vozača tramvaja (Obrazac 1), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz prijavu za pohađanje obuke za vozača tramvaja kandidat prilaže:

1) fotokopiju lične karte;

2) fotokopiju vozačke dozvole;

3) dokaz da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom;

4) fotokopiju lekarskog uverenja o zdravstvenoj sposobnosti vozača motornih vozila druge grupe u smislu Pravilnika o bližim zdravstvenim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozači određenih kategorija motornih vozila ("Službeni glasnik RS", broj 83/11), koje nije starije od šest meseci i original na uvid;

5) dokaz o uplati troškova za pohađanje obuke za vozača tramvaja, po važećoj tarifi.

Član 3

Program obuke sastoji se iz programa teorijske i praktične obuke.

Program teorijske obuke obuhvata sledeće oblasti i to:

1) Regulisanje i bezbednost saobraćaja - 10 časova;

2) Osnovi tramvajske infrastrukture (kontaktne mreže, ispravljačke stanice i osnovi tramvajskih pruga) - 10 časova;

3) Mehanička oprema tramvaja - 6 časova;

4) Električna oprema tramvaja - 10 časova,

5) Organizacija tramvajskog saobraćaja - 6 časova;

6) Profesionalni standardi za vozača tramvaja - 10 časova;

7) Osnove saobraćajne psihologije - 3 časa;

8) Tehnika vožnje i eksploatacija tramvaja - 5 časova.

Program praktične obuke obuhvata sledeće oblasti, po modelima i skupovima vozila, i to:

1) Uređaji, oprema i održavanje tramvaja obuhvata vežbe u učionici, radionici ili tramvajskom depou:

(1) održavanje električnih uređaja i opreme - 5 časova;

(2) održavanje mehaničkih uređaja i opreme - 5 časova;

2) Obuka iz upravljanja tramvajem obuhvata upravljanje tramvajem na uređenom poligonu ili tramvajskom depou i u saobraćaju (vožnja u naselju):

(1) tramvaj - 40 časova;

(2) tramvaj sa tramvajskom prikolicom - 20 časova;

(3) tramvajski voz - 20 časova.

Obuka iz upravljanja tramvajem na uređenom poligonu ili tramvajskom depou traje najmanje 4 časa za svaku vrstu ili skup vozila.

Pod tramvajskim vozom podrazumeva se kompozicija od dva tramvaja.

U zavisnosti od potreba kandidata, moguće je organizovati dodatni broj časova, maksimalno do 50% od propisanog broja časova iz st. 2. i 3. ovog člana.

Član 4

Čas teorijske obuke traje 45 minuta, a odmor između časova najmanje 10, a najviše 30 minuta.

Čas praktične obuke traje 45 minuta. Nakon časa sprovodi se evaluacija izvedene obuke, vođenje propisanih evidencija i utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje praktične obuke, u trajanju od 5 minuta. Odmor između dva uzastopna časa je 10 minuta. Ukoliko se praktična obuka obavlja kao dva spojena časa, vreme potrebno za evaluaciju izvedene obuke, vođenje propisanih evidencija i utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje praktične obuke je 10 minuta, a odmor nakon tih časova je 20 minuta.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, na praktičnom delu obuke upravljanja tramvajem u saobraćaju - vožnja u naselju, trajanje časa i pripadajućeg odmora određuju se u zavisnosti od karakteristika linije, pri čemu se trajanje časa planski prilagođava vremenu poluobrta linije, a pauza planiranim zadržavanjem na terminusima, što zajedno ne sme biti duže od 90 minuta.

U toku jednog dana kandidat ne može imati više od 4 časa praktične obuke iz upravljanja tramvajem.

Član 5

Predavač teorijske obuke može biti lice koje ima završene najmanje osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine, odnosno specijalističke strukovne studije saobraćajne struke - drumskog ili železničkog smera, elektro struke - smer energetika, odnosno mašinske struke - smer motorna vozila i koje ima najmanje tri godine vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilima B kategorije.

Instruktor vožnje tramvaja (u daljem tekstu: Instruktor) je lice sa najmanje dve godine iskustva u upravljanju tramvajem, koje je steklo školsku ispravu specijalističkog obrazovanja za obrazovni profil vozača tramvaja - instruktora u sistemu srednjeg obrazovanja i koje poseduje dozvolu za vozača tramvaja ili vozač tramvaja sa najmanje dve godine radnog iskustva u upravljanju tramvajem koji poseduje dozvolu za upravljanje tramvajem i dozvolu (licencu) za instruktora vožnje najmanje B kategorije.

Instruktor za vreme obuke mora biti u tramvaju i mora imati, a na zahtev ovlašćenog lica i pokazati, knjigu rada, karton obuke i plan realizacije obuke.

Član 6

Kandidat koji je napravio prekid u praktičnoj obuci duži od 12 meseci, praktičnu obuku mora ponoviti u celini po predviđenom programu.

Član 7

Nakon završene obuke, kandidatu će se izdati Potvrda o završenoj obuci za vozača tramvaja (Obrazac 2), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 8

Agencija u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: Zakon) može angažovati pravno lice koje mora biti materijalno i stručno osposobljeno da organizuje i vrši obuku kandidata za vozača tramvaja, kao i da poseduje kadrovske, prostorne, organizacione, materijalno-tehničke i druge uslove za kvalitetno obavljanje te obuke.

Pravno lice iz stava 1. ovog člana mora ispunjavati sledeće uslove:

1) najmanje dva zaposlena lica sa punim radnim vremenom koja ispunjavaju uslove propisane za predavača teorijske obuke i najmanje četiri zaposlena lica sa punim radnim vremenom koja ispunjavaju uslove za instruktora;

2) najmanje jednu učionicu u vlasništvu, opremljenu učilima, sredstvima i opremom namenjenim za teorijsku obuku, uređeni poligon ili tramvajski depo i pravo na korišćenje pruge na kojoj se izvodi praktična obuka kandidata u saobraćaju;

3) mora imati najmanje četiri tramvaja i dve tramvajske prikolice u vlasništvu.

Pravno lice iz stava 1. ovog člana na osnovu Programa obuke iz upravljanja tramvajem izrađuje Plan realizacije obuke koji se dostavlja na saglasnost Agenciji.

Član 9

Ispit za vozača tramvaja sastoji se iz teorijskog i praktičnog ispita.

Kandidat Agenciji podnosi Prijavu za polaganje ispita za vozača tramvaja (Obrazac 3), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, najkasnije 15 dana pre polaganja ispita, odnosno početka ispitnog roka.

O danu, vremenu i mestu održavanja ispita Agencija obaveštava kandidata, najkasnije osam dana pre održavanja ispita.

Obaveštenje o rezultatu postignutom na ispitu za vozača tramvaja Agencija će dostaviti kandidatu, najkasnije osam dana od dana održavanja ispita, na adresu iz prijave.

Član 10

Uz Prijavu za polaganje ispita za vozača tramvaja kandidat Agenciji prilaže:

1) potvrdu o završenoj obuci;

2) dokaz o uplati troškova za polaganje ispita, po važećoj tarifi.

Član 11

Teorijski ispit za vozača tramvaja sadrži pitanja iz oblasti sadržanih u članu 3. stav 2. ovog pravilnika.

Teorijski ispit traje 60 minuta.

Praktični ispit za vozača tramvaja sprovodi se po oblastima utvrđenim članom 3. stav 3. ovog pravilnika, u trajanju od najmanje 45 minuta.

Član 12

Ispit za vozača tramvaja polaže se pred komisijom koju u tu svrhu obrazuje Agencija.

Komisija se sastoji od predsednika i dva ispitivača, koja ispituje u punom sastavu na teorijskom i praktičnom ispitu.

Predsednik komisije iz stava 2. ovog člana mora ispunjavati sledeće uslove:

1) najmanje osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine, odnosno specijalističke strukovne studije saobraćajne struke - drumskog ili železničkog smera,

2) da ima najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima,

3) da ima više od deset godina vozačku dozvolu za vozila najmanje B kategorije;

4) da u poslednje četiri godine nije pravnosnažno osuđivan za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe protiv života i tela, protiv službene dužnosti kao i da se protiv njega ne vodi istraga, odnosno nije podignuta optužnica za ova krivična dela.

Predsednik komisije učestvuje u radu komisije i odlučuje o ishodu ispita u slučaju suprotnih mišljenja ispitivača.

Jedan od ispitivača na ispitu mora biti lice koje ima završene najmanje osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine saobraćajne struke - drumskog ili železničkog smera, elektro struke - smer energetika, odnosno mašinske struke - smer motorna vozila i koje ima najmanje tri godine vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilima B kategorije a drugi ispitivač na ispitu mora biti instruktor vožnje tramvaja koji ima najmanje tri godine radnog iskustva u praktičnoj obuci kandidata za vozače tramvaja.

Za vreme sprovođenja praktičnog ispita na ispitu je pored komisije prisutan samo kandidat koji polaže ispit.

Član 13

Teorijski ispit polaže se putem testova, pismeno ili na računaru.

Testove za polaganje ispita priprema Agencija.

Smatraće se da je kandidat "položio" teorijski ispit ako je osvojio najmanje 90% od ukupnog broja predviđenih poena.

Ako se kandidat na ispitu služi nedozvoljenim sredstvima (korišćenje udžbenika, beleški, prepisivanjem, upotrebom nedopuštenih tehničkih sredstava i sl.), komisija za polaganje ispita udaljiće kandidata sa ispita.

Član 14

Praktičnom ispitu može pristupiti kandidat koji je prethodno položio teorijski ispit.

Na praktičnom ispitu na uređenom poligonu ili tramvajskom depou vrši se vrednovanje sledećih radnji, i to za:

1) tramvaj: pregled tramvajskih motornih kola (u daljem tekstu: TMK) i provera signalizacije; poznavanje uređaja i opreme; priprema vozila za polazak; pokretanje pogonskih agregata; polazak tramvajem s mesta, vožnja na pravcu i zaustavljanje; kočenje i zaustavljanje vozila na nagibu; polazak vozilom na nagibu; postupak ulaska u "stanicu" vizuelne provere i otvaranje i zatvaranje vrata; postupak na "terminusima"; polazak s mesta, ubrzavanje i zaustavljanje na zadanom mestu; vožnja unapred i unazad sa pravilnom upotrebom skretnica; parkiranje vozila hodom unapred; parkiranje vozila hodom unazad,

2) tramvaj sa tramvajskom prikolicom ili tramvajski voz: spajanje vučnog i priključnog vozila; pregled TMK i provera signalizacije; polazak tramvajem s mesta, vožnja na pravcu i zaustavljanje; kočenje i zaustavljanje vozila na nagibu; polazak vozilom na nagibu; postupak ulaska u "stanicu" vizualne provere i otvaranje i zatvaranje vrata; postupak na "terminusima"; polazak s mesta, ubrzavanje i zaustavljanje na zadanom mestu; vožnja unapred i unazad sa pravilnom upotrebom skretnica; parkiranje vozila hodom unapred; parkiranje vozila hodom unazad; pregled unutrašnjeg dela i odvajanje vučnog i priključnog vozila.

Vrednovanje na praktičnom ispitu u saobraćaju vrši se za tramvaj, tramvaj sa tramvajskom prikolicom ili tramvajski voz i obuhvata sledeće radnje i postupke: provera i priprema tramvaja za bezbedno učestvovanje u saobraćaju na putu; provera uslova za bezbedno uključivanje u saobraćaj i pravilno uključenje u saobraćaj; provera uslova za bezbedno zaustavljanje, odnosno isključivanje iz saobraćaja i pravilno zaustavljanje odnosno isključenje iz saobraćaja; upotrebljavanje komandi i uređaja tramvaja; pravilno mimoilaženje, prilagođavanje vožnje krivinama i skretnicama i blagovremeno aktiviranje električne skretnice; postupak u skladu sa pružnim i skretničkim signalima; praćenje saobraćajne situacije i korišćenje vozačkih ogledala, održavanje odstojanje između svog i drugih vozila odnosno učesnika u saobraćaju; prilagođavanje brzine kretanja u zavisnosti od saobraćajne situacije i uslova puta i vremena i poštovanje ograničenja brzine propisane zakonom i signalizacijom; blagovremeno i korektno uočavanje elemenata raskrsnica; održavanje bezbednog odstojanja između tramvaja, prilagođeno kočenje i zaustavljanje; prilagođenost vožnje na pruzi s uzbrdicom i nizbrdicom; korektno kočenje i zaustavljanje tramvaja na uzbrdici i nizbrdici; korektno postupanje pri rešavanju konkretnih saobraćajnih situacija; postupak pri ulasku na stanicu, vrši lagano zaustavljanje, vizualno proverava otvaranje i zatvaranje vrata, vrši lagani polazak sa stajališta; postupanje u skladu sa ograničenjima, zabranama i obavezama izraženim opštom i posebnom saobraćajnom signalizacijom; postupanje po odredbama propisa o prvenstvu prolaza; postupak pri nailasku i prolasku kroz raskrsnicu na kojoj je saobraćaj regulisan pravilom desne strane; postupak pri nailasku i prolasku kroz raskrsnicu na kojoj je saobraćaj regulisan saobraćajnim znakom; postupak pri nailasku i prolasku kroz raskrsnicu na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znakom; postupak pri nailasku i prolasku kroz raskrsnicu na kojoj je saobraćaj regulisan sa kružnim tokom i znacima i naredbama koje daje ovlašćeno lice; postupanje pri nailasku: na pešački prelaz, na pešake i bicikliste i ostale ranjive učesnike; postupanje u slučaju smetnji na pruzi; rukovanje i pravilna upotreba telekomunikacionih uređaja.

Član 15

Praktičnom ispitu upravljanja tramvajem u saobraćaju može pristupiti kandidat koji je prethodno "zadovoljio" na ispitu samostalnog upravljanja tramvajem na uređenom poligonu ili tramvajskom depou.

Kandidat je na praktičnom ispitu dobio ocenu "zadovoljio" ako je bio uspešan u svim sadržajima za koje je vršeno vrednovanje.

Član 16

Kandidat je položio ispit za vozača tramvaja ako je na teorijskom ispitu dobio ocenu "položio" i na praktičnom ispitu dobio ocenu "zadovoljio".

Kandidat koji ne položi ispit za vozača tramvaja, ponovo polaže ispit u celini.

Kandidat može polagati ispit za vozača tramvaja najviše u tri ispitna roka od završetka obuke.

Kandidat koji ne položi ispit za vozača tramvaja u roku iz stava 3. ovog člana ponovo pohađa obuku za vozača tramvaja u skladu sa ovim pravilnikom.

Kandidatu koji položi ispit za vozača tramvaja Agencija izdaje Uverenje o položenom ispitu za vozača tramvaja (Obrazac 4), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

O polaganju ispita za vozača tramvaja vodi se Zapisnik o polaganju ispita za vozača tramvaja (Obrazac 5), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Zapisnik iz stava 6. ovog člana čuva se trajno.

Član 17

O polaganju ispita za vozača tramvaja, izdatim uverenjima i izdatim dozvolama za vozača tramvaja Agencija vodi evidencije koje se sastoje od Registra vozača tramvaja, u elektronskom obliku i dosijea vozača tramvaja.

Primljeni zahtevi za izdavanje, odnosno produženje važnosti, odnosno zamenu dozvole za upravljanje tramvajem i podaci o izdatim dozvolama za upravljanje tramvajem evidentiraju se u Registru izdatih dozvola za vozača koji vodi Agencija.

Dosije vozača tramvaja čine zahtevi za izdavanje, odnosno produženje važnosti, odnosno zamenu dozvole za vozača tramvaja i uz njih priloženi dokazi.

Registar vozača tramvaja, u elektronskom obliku, sadrži najmanje: redni broj, JMBG vozača tramvaja, ime (ime jednog roditelja) prezime i prebivalište vozača tramvaja, datum i mesto rođenja vozača tramvaja, podatke o prvom izdavanju dozvole za upravljanje tramvajem (vrsta/izdavalac javne isprave, broj i datum izdavanja, broj i datum izdavanja potvrde o završenoj obuci, datum i mesto polaganja ispita, broj i datum izdavanja uverenja o položenom ispitu, broj, kategorije i rok važenja vozačke dozvole, broj/serijski broj dozvole za upravljanje tramvajem i datum izdavanja), podatke o produženju važnosti dozvole za upravljanje tramvajem (redni broj, datum podnošenja zahteva, datum produženja važnosti, serijski broj dozvole i broj vozačke dozvole), podatke o zameni dozvole za upravljanje tramvajem (redni broj, razlog zamene, datum zamene, rok važenja, serijski broj dozvole i napomena) i rubriku za napomenu.

Registar se čuva trajno.

Pravno lice koje sprovodi obuku kandidata za vozača tramvaja dužno je da vodi sledeće evidencije, i to:

1) Registar kandidata i izdatih potvrda o završenoj obuci kandidata za vozača tramvaja koji sadrži najmanje: redni broj, ime (ime jednog roditelja) prezime kandidata i JMBG, datum i mesto rođenja kandidata, adresa i mesto stanovanja, godinu upisa, redni broj kursa i redni broj dnevnika sa prozivnikom;

2) Dnevnik sa prozivnikom o izvođenju teorijske obuke koji sadrži najmanje: redni broj kursa, datum i vreme održavanja nastave (časa), opis rada na času i potpis izvođača nastave, kao i imena i prezimena kandidata sa podacima o posećivanju nastave;

3) Knjigu rada instruktora o praktičnoj obuci kandidata u koju se upisuje ime i prezime kandidata koji su u toku dana obučavani, vreme održanog časa obuke i opis rada za vreme obuke;

4) Karton praktične obuke kandidata, u koji se unosi ime i prezime kandidata i instruktora, vrsta i registarski broj tramvaja, kao i podaci o trajanju obuke po metodskim jedinicama, koje potvrđuje kandidat potpisom nakon održanog časa;

5) Evidencija o rezultatima rada instruktora, polaganju ispita i uspehu kandidata koji su osposobljavani.

Podaci o obuci kandidata upisuju se u dnevnik, knjigu rada, odnosno u karton o obuci na početku časa.

Registar kandidata čuva se trajno, a dnevnik sa prozivnikom, knjiga rada, karton obuke i evidencija o rezultatima rada instruktora, polaganju ispita i uspehu kandidata koji su osposobljavani čuvaju se pet godina.

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

PROGRAM OBUKE

 

PROGRAM TEORIJSKE OBUKE

Program teorijske obuke za vozača tramvaja, obuhvata sledeće oblasti:

1. REGULISANJE I BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA (10 časova)

1) Teorija saobraćajnog toka

2) Regulisanje saobraćaja u gradu

3) Pravila saobraćaja

4) Saobraćajna signalizacija

5) Saobraćajne nezgode i dužnosti učesnika u saobraćaju u slučaju saobraćajne nezgode

6) Kontrola bezbednosti tramvajskog saobraćaja

2. OSNOVI TRAMVAJSKE INFRASTRUKTURE (10 časova) (kontaktne mreže, ispravljačke stanice i osnovi tramvajskih pruga)

1) Primena elektrotehnike

2) Ispravljačke stanice

3) Kontaktna mreža

4) Prenos električne energije

5) Kvarovi na kontaktnoj mreži i elementima napojnog dela

6) Osnovi tramvajskih pruga

3. MEHANIČKI UREĐAJI I OPREMA TRAMVAJA (6 časova)

1) Karoserija

2) Karakteristike zglobnih vozila

3) Obrtna postolja

4) Oslanjanje karoserije na obrtna postolja

5) Ogibljenje, vrsta amortizera, silen blokova, torzionih opruga i drugih spiralnih opruga

6) Komande u kabini vozača

7) Kočnice, konstrukcija i funkcija elastičnih točkova sa sistemom uvođenja toplote pri kočenju u kanalima za hladni vazduh

8) Pneumatski uređaji i instalacija

9) Pneumatski i elektromehanički uređaji za otvaranje i zatvaranje vrata

10) Hidraulični uređaji

11) Pantograf

12) Sanduci elektroopreme

13) Uređaj za peskarenje, tipovi peskara, komande, uskladištenje peska, sistemi za grejanje i provetravanje

14) Zaštitni uređaj

15) Redovno održavanje i servisiranje, kvarovi i opravke

4. ELEKTRIČNI UREĐAJI I OPREMA TRAMVAJA (10 časova)

1) Električna instalacija i električna oprema

2) Elementi elektromotornog pogona i vuče

3) Oprema za električnu vuču, kontroleri za vuču i kočenje

4) Komande u kabini vozača

5) Osvetljenje, signalizacija, pomoćno strujno kolo, dodatna oprema

6) Šeme strujnih kola

7) Upotreba električne opreme u toku vožnje tramvajskog voza

8) Opasnosti i zaštita od električne struje i visokog napona, kvarovi na opremi za električnu vuču

5. ORGANIZACIJA TRAMVAJSKOG SAOBRAĆAJA (6 časova)

1) Karakteristike putničkog saobraćaja

2) Karakteristike šinskog saobraćaja

3) Linijski prevoz putnika

4) Izmeritelji rada vozila

5) Red vožnje i izrada reda vožnje

6) Produktivnost rada u javnom gradskom prevozu

6. PROFESIONALNI STANDARDI ZA VOZAČA TRAMVAJA (10 časova)

1) Etika i kultura upravljanja tramvajem

2) Racionalizacija vožnje na osnovu propisa o bezbednosti saobraćaja i propisi o trajanju upravljanja tramvajem, radnom vremenu i obaveznim odmorima vozača

3) Bezbednost i zaštita na radu, zaštita životne sredine

4) Nivo usluge i zaštita ugleda prevoznika

5) Postupanje u vanrednim situacijama

7. OSNOVE SAOBRAĆAJNE PSIHOLOGIJE (3 časa)

1) Saobraćajna psihologija

2) Radno opterećenje, režim rada i uticaj sredine

3) Ljudski faktor kao uzrok saobraćajnih nezgoda

8. TEHNIKA VOŽNJE I EKSPLOATACIJA TRAMVAJA (5 časova)

1) Priprema tramvaja za vožnju i upravljanje tramvajem na poligonu

2) Upravljanje tramvajem na liniji u saobraćaju i izlazak tramvaja iz tramvajske baze i bezbedno uključivanje u saobraćaj

3) Vožnja tramvajskog voza

4) Tehnika upravljanja tramvajem na liniji (vožnja i kočenje tramvaja)

5) Kvarovi na tramvaju i postupak vozača na liniji u slučaju kvara

6) Održavanje mehaničke opreme tramvaja i redovno održavanje električnih delova tramvaja

PROGRAM PRAKTIČNE OBUKE

Program praktične obuke iz upravljanja tramvajem, obuhvata sledeće oblasti:

1. UREĐAJI, OPREMA I ODRŽAVANJE TRAMVAJA OBUHVATA VEŽBE U UČIONICI, RADIONICI ILI TRAMVAJSKOM DEPOU

- ODRŽAVANJE ELEKTRIČNIH UREĐAJA I OPREME TRAMVAJA (5 časova)

1) Kvarovi na opremi za električnu vuču, kontroleri za vuču i kočenje

2) Električna oprema

3) Pomoćna električna oprema na tramvajima

4) Upoznavanje sa komandama u kabini vozača

- ODRŽAVANJE MEHANIČKIH UREĐAJA I OPREME TRAMVAJA (5 časova)

1) Upoznavanje karoserije vozila

2) Upoznavanje obrtnog postolja i smeštaja pojedinih elemenata i sklopova u uslovima potpuno slobodnog obrtnog postolja odnosno podignute karoserije

3) Upoznavanje delova za spajanje karoserije i obrtnog postolja

4) Tehničko održavanje mehaničke opreme tramvaja

5) Konstrukcija i funkcija elastičnih točkova sa sistemom uvođenja toplote pri kočenju u kanalima za hladni vazduh

6) Upoznavanje tipova peskara, komandi, uskladištenje peska, sistema za grejanje i provetravanje

7) Karakteristike zglobnih vozila

8) Upoznavanje vrsta amortizera, silen blokova, torzionih opruga i drugih spiralnih opruga

9) Pneumatski uređaj kod tramvajskih motornih kola i prikolica

10) Pneumatski uređaj za otvaranje i zatvaranje vrata

11) Brisači čeonog stakla vozača

12) Elektromehanički uređaj za otvaranje i zatvaranje vrata

13) Upoznavanje sistema za kočenje i mogućih smetnji na kočionim sistemima i aktiviranje sigurnosnih kočnica

14) Spajanje TMK sa prikolicom i međusobno spajanje tramvajskih kola

PRAKTIČNA OBUKA IZ UPRAVLJANJA TRAMVAJEM (40 časova)

Program praktične obuke iz upravljanja tramvajem, obuhvata:

1. POLIGONSKE RADNJE

1) Priprema tramvaja za vožnju

2) Uključivanje i pokretanje tramvaja

3) Vožnja na pravcu

4) Zaustavljanje tramvaja

5) Vožnja unazad

6) Pokretanje tramvaja na usponu

7) Manevrisanje tramvaja na ograničenom prostoru

8) Upravljanje tramvajem preko skretnica i ukrštanja šina

NAPOMENA: Ukoliko kandidat nije savladao tehniku izvođenja osnovnih radnji treba odrediti dopunske časove za određenu radnju, a zatim preći na upravljanje tramvajem u naselju (vožnja u naselju).

2. VOŽNJA U NASELJU

1) Uključivanje u saobraćaj i isključivanje iz saobraćaja uz potrebu ogledala i pokazivača pravca

2) Mimoilaženje sa vozilima koji se kreću pored tramvajskih šina

3) Prilagođavanje brzine uslovima saobraćaja i saobraćajne infrastrukture

4) Držanje propisnog odstojanja između tramvaja

5) Prolaženje raskrsnicom regulisanom svetlosnim saobraćajnim znakovima sa dvofaznim načinom rada

6) Prolaženje semaforisanom raskrsnicom koja je višefazno regulisana sa direkcionim signalima

7) Prolaženje raskrsnicom sa kružnim tokom saobraćaja

8) Prolaženje raskrsnicom regulisanom od strane ovlašćenog lica

9) Odnos vozača prema pešacima prilikom skretanja na bočni put sa pešačkim prelazom i bez pešačkog prelaza

10) Prilagođavanje brzine tramvaja pri nailasku na ranjive kategorije učesnika u saobraćaju

11) Zaustavljanje na tramvajskim stajalištima

12) Vožnja na mostu, nadvožnjaku i podvožnjaku

13) Način vožnje prilikom proklizavanja točkova tramvaja

14) Vožnja tramvaja pored fizičkih prepreka u neposrednoj blizini

15) Vožnja na mestu izvođenja radova na pruzi i u neposrednoj blizini pruge

16) Prinudno zaustavljanje tramvaja

17) Spajanje, vuča tramvaja

18) Guranje tramvaja

19) Kočenje i zaustavljanje tramvaja u slučaju opasnosti i na signal opasnosti

20) Vožnja pri izbijanju kvarova

21) Vožnja tramvaja na deonicama gde se postižu veće brzine

22) Vožnja tramvaja na deonicama sa oštećenom prugom i mrežom

3. VOŽNJA NOĆU I U USLOVIMA SMANJENE VIDLJIVOSTI

4. RADNJE ČIJE NEPRAVILNO I NEPROPISNO IZVOĐENJE DOVODI DO SAOBRAĆAJNIH NEZGODA SA NAJTEŽIM POSLEDICAMA

1) Prilagođavanje brzine kretanja tramvaja saobraćajnoj situaciji

2) Promena pravca kretanja tramvaja upotrebom skretnice

3) Postupanje po pravilima o prvenstvu prolaza na raskrsnicama

4) Vožnja tramvaja u neposrednoj blizini trotoara, pešačkih staza i intenzivnih pešačkih tokova

PRAKTIČNA OBUKA IZ UPRAVLJANjA TRAMVAJEM SA TRAMVAJSKOM PRIKOLICOM

(20 časova)

Program praktične iz upravljanja tramvajem sa tramvajskom prikolicom, obuhvata:

1. POLIGONSKE RADNJE

1) Priprema tramvaja za vožnju

2) Uključivanje i pokretanje tramvaja

3) Manevrisanje tramvajem na ograničenom prostoru

4) Vožnja tramvaja upotrebom različitih motornih grupa

5) Zaustavljanje tramvaja

6) Vožnja unazad

7) Priprema tramvaja sa prikolicom za vožnju

8) Vožnja tramvaja sa prikolicom

9) Vožnja tramvaja preko skretnica i ukrštanja šina

10) Spajanje (kuplovanje) tramvaja

NAPOMENA: Ukoliko kandidat nije savladao tehniku izvođenja osnovnih radnji treba odrediti dopunske časove za određenu radnju, a zatim preći na upravljanje tramvajem u naselju (vožnja u naselju).

2. VOŽNJA U NASELJU

1) Uključivanje u saobraćaj i isključivanje iz saobraćaja uz upotrebu ogledala i pokazivača pravca

2) Mimoilaženje sa vozilima koji se kreću pored tramvajskih šina

3) Prilagođavanje brzine uslovima saobraćaja i saobraćajne infrastrukture

4) Držanje propisnog odstojanja između tramvaja

5) Prolaženje semaforisanom raskrsnicom

6) Prolaženje raskrsnicom sa kružnim tokom saobraćaja i raskrsnicom regulisanom od strane ovlašćenog lica

7) Vožnja tramvaja upotrebom različitih motornih grupa

8) Prilagođavanje brzine tramvaja pri nailasku na ranjive kategorije učesnika u saobraćaju

9) Zaustavljanje na tramvajskim stajalištima

10) Upotreba zaštitne korpe i postupak nakon upotrebe ili pada korpe

11) Vožnja na mostu, nadvožnjaku i podvožnjaku

12) Način vožnje prilikom proklizavanja točkova tramvaja

13) Vožnja tramvaja pored fizičkih prepreka u neposrednoj blizini

14) Vožnja tramvaja sa prikolicom

15) Postupak parkiranja tramvaja i prikolice

16) Spajanje, vuča tramvaja

17) Guranje tramvaja

3. VOŽNJA NOĆU I U USLOVIMA SMANJENE VIDLJIVOSTI

4. RADNJE ČIJE NEPRAVILNO I NEPROPISNO IZVOĐENJE DOVODI DO SAOBRAĆAJNIH NEZGODA SA NAJTEŽIM POSLEDICAMA

1) Prilagođavanje brzine kretanja tramvaja saobraćajnoj situaciji

2) Promena pravca kretanja tramvaja upotrebom skretnice

3) Postupanje po pravilima o prvenstvu prolaza na raskrsnicama

4) Vožnja tramvaja u neposrednoj blizini trotoara, pešačkih staza i intenzivnih pešačkih tokova

PRAKTIČNA OBUKA IZ UPRAVLJANJA TRAMVAJSKIM VOZOM

(20 časova)

Program praktične obuke iz upravljanja tramvajskim vozom, obuhvata:

1. POLIGONSKE RADNJE

1) Priprema tramvaja za vožnju

2) Pokretanje tramvaja (manevrisanje na ograničenom prostoru)

3) Vožnja tramvaja sa funkcijom jednog motornog postolja (ispod C1 ili C2 modula)

4) Zaustavljanje tramvaja

5) Izolacija tarne (hidraulične) kočnice na postoljima modula C1, M, C2

6) Upotreba šinske kočnice, kočnice za slučaj nužde i sigurnosne kočnice

7) Rampe za ulaz-izlaz osoba sa invaliditetom (u modulima C1, C2)

8) Vožnja unazad

9) Vožnja tramvaja preko skretnica i ukrštanja šina

10) Spajanje (kuplovanje) tramvaja

NAPOMENA: Ukoliko kandidat nije savladao tehniku izvođenja osnovnih radnji treba odrediti dopunske časove za određenu radnju, a zatim preći na upravljanje tramvajem u naselju (vožnja u naselju).

VOŽNJA U NASELJU

1) Uključivanje u saobraćaj i isključivanje iz saobraćaja uz upotrebu retrovizora (kamera) i pokazivača pravca

2) Mimoilaženje sa vozilima koja se kreću pored tramvajskih šina

3) Prilagođavanje brzine uslovima saobraćaja i saobraćajne infrastrukture

4) Držanje propisnog odstojanja između tramvaja

5) Prolaženje semaforisanom raskrsnicom

6) Prolaženje raskrsnicom sa kružnim tokom saobraćaja i raskrsnicom regulisanom od strane ovlašćenog lica

7) Vožnja tramvaja uz pomoć jednog motornog postolja (ispod C1 ili C2 modula)

8) Prilagođavanje brzine tramvaja pri nailasku na ranjive kategorije učesnika u saobraćaju

9) Zaustavljanje na tramvajskim stajalištima

10) Primena rampe za ulaz-izlaz osoba sa invaliditetom na tramvajskom stajalištu

11) Primena budnika D.S.D tastera

12) Način vožnje prilikom proklizavanja točkova tramvaja

13) Vožnja tramvaja pored fizičkih prepreka u neposrednoj blizini

14) Vožnja pomoću premosnica (baj pas)

15) Postupak parkiranja tramvaja

16) Spajanje, vuča tramvaja

17) Guranje tramvaja

2. VOŽNJA NOĆU U USLOVIMA SMANJENE VIDLJIVOSTI

3. RADNJE ČIJE NEPRAVILNO I NEPROPISNO IZVOĐENJE DOVODI DO SAOBRAĆAJNIH NEZGODA SA NAJTEŽIM POSLEDICAMA

1) Prilagođavanje brzine kretanja tramvaja saobraćajnoj situaciji

2) Promena pravca kretanja tramvaja upotrebom skretnice

3) Postupanje po pravilima o prvenstvu prolaza na raskrsnicama

4) Vožnja tramvaja u neposrednoj blizini trotoara, pešačkih staza i intenzivnih pešačkih tokova

Obrazac 1.

REPUBLIKA SRBIJA
AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Beograd
Bulevar Mihajla Pupina 2

PRIJAVA
ZA POHAĐANJE OBUKE ZA VOZAČA TRAMVAJA

1. LIČNI PODACI

Ime, ime jednog roditelja, prezime

JMBG

Datum rođenja

Mesto rođenja, država

Vozačke kategorije i datum izdavanja vozačke dozvole

2. PODACI O PREBIVALIŠTU/BORAVIŠTU

Mesto:

Ulica i kućni broj

Poštanski broj

Telefon/Mob

E-mail

U__________________, dana ____/___/_____. godine

 

 

Potpis podnosioca prijave

 

 

 

*Obrazac prijave popuniti čitko štampanim slovima

UPUTSTVO ZA PODNOŠENJE PRIJAVE

Obrazac prijave popuniti čitko štampanim slovima.

Uz prijavu za pohađanje obuke za vozača tramvaja kandidat prilaže:

1. fotokopiju lične karte;

2. fotokopiju vozačke dozvole;

3. dokaz da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom;

4. fotokopiju lekarskog uverenja o zdravstvenoj sposobnosti vozača motornih vozila druge grupe u smislu Pravilnika o bližim zdravstvenim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozači određenih kategorija motornih vozila ("Službeni glasnik RS", br. 83/11), koje nije starije od šest meseci i original na uvid;

5. dokaz o uplati troškova za pohađanje obuke za vozača tramvaja, po važećoj tarifi.

Obrazac 2.

 

Republika Srbija
AGENCIJA ZA BEZBEDNOST
SAOBRAĆAJA
Broj:
Dana: ___/___/______. godine
Beograd

 

Broj iz registra kandidata
i izdatih potvrda:
_____________________

 

POTVRDA
O ZAVRŠENOJ OBUCI ZA VOZAČA TRAMVAJA

 

Ime, ime jednog roditelja, prezime

 

JMBG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesto prebivališta

 

Adresa

 

Datum pohađanja obuke

od ___/___/______. do ___/___/______. godine

 

 

 

Odgovorno lice

 

(M.P.)

 

 

 

_______________________

 

Obrazac 3.

Republika Srbija
AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Beograd
Bulevar Mihajla Pupina 2

PRIJAVA
ZA POLAGANJE ISPITA ZA VOZAČA TRAMVAJA

LIČNI PODACI

Ime (ime jednog roditelja) prezime:

JMBG:

Datum rođenja:

Mesto rođenja, država:

PODACI O PREBIVALIŠTU/BORAVIŠTU

Mesto:

Poštanski broj:

Ulica i kućni broj:

Telefon/Mobilni:

e-mail:

Uz popunjen obrazac Prijave za polaganje ispita za vozača tramvaja prilaže se:

1) potvrda o završenoj obuci za vozača tramvaja i

2) dokaz o uplati troškova za polaganje ispita, po važećoj tarifi.

U _________________, dana ___/___/______. godine

Potpis podnosioca prijave
____________________

* Obrazac prijave popuniti čitko štampanim slovima

Obrazac 4.

ABS 000000

Republika Srbija
AGENCIJA ZA BEZBEDNOST
SAOBRAĆAJA
Broj:
Dana: ___/___/______. godine
Beograd

 

Broj iz registra
o polaganju ispita:
_________________

 

UVERENJE
O POLOŽENOM ISPITU ZA VOZAČA TRAMVAJA

 

Ime, ime jednog roditelja, prezime

 

JMBG

 

Mesto prebivališta

 

Adresa

 

dana ___/___/______. godine, pred ispitnom komisijom za polaganje ispita za vozača tramvaja, položio-la je ispit za vozača tramvaja.

Ovo uverenje izdaje se na osnovu člana 16. stav 5. Pravilnika o obuci, načinu sprovođenja ispita i vođenju evidencija za vozača tramvaja.

U __________________, ___/___/______ godine

Potpis ovlašćenog lica
__________________

 

Obrazac 5.

 

Republika Srbija
AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Broj:
Dana: ___/___/______. godine
Beograd

 

Broj iz registra
o polaganju ispita:
_________________

 

ZAPISNIK
O POLAGANJU ISPITA ZA VOZAČA TRAMVAJA

 

 

, koji je

 

,

(ime i prezime, JMBG kandidata)

 

(dan, mesec i godina)

 

pred komisijom za polaganje ispita za vozača tramvaja, u sastavu:

1) predsednik:

 

2) ispitivač:

 

3) ispitivač:

 

 

(ime i prezime, JMBG predsednika i članova)

Na teorijskom ispitu osvojio je ___________ poena od ukupno ___________ predviđenih poena što iznosi ___________%, čime je teorijski ispit

"položio" / "nije položio"

Pristupio/la je

 

polaganju ispita za vozača tramvaja i pokazao sledeće

 

(datum polaganja)

 

rezultate na praktičnom delu ispitu na uređenom poligonu ili tramvajskom depou, i to:

 

TRAMVAJ

RADNJE

OCENA

Zadovoljio

Nije zadovoljio

Pregled TMK i provera signalizacije

 

 

Poznavanje uređaja i opreme

 

 

Priprema vozila za polazak

 

 

Pokretanje pogonskih agregata

 

 

Polazak tramvajem s mesta

 

 

Vožnja na pravcu i zaustavljanje

 

 

Kočenje i zaustavljanje vozila na nagibu

 

 

Polazak vozilom na nagibu

 

 

Postupak ulaska u "stanicu" vizuelne provere i otvaranje i zatvaranje vrata

 

 

Postupak na "terminusima"

 

 

Polazak s mesta, ubrzavanje i zaustavljanje na zadanom mestu

 

 

Vožnja unapred i unazad sa pravilnom upotrebom skretnica

 

 

Parkiranje vozila hodom unapred

 

 

Parkiranje vozila hodom unazad

 

 

TRAMVAJ SA TRAMVAJSKOM PRIKOLICOM / TRAMVAJSKI VOZ

Spajanje vučnog i priključnog vozila

 

 

Pregled TMK i provera signalizacije

 

 

Polazak tramvajem s mesta

 

 

Vožnja na pravcu i zaustavljanje

 

 

Kočenje i zaustavljanje vozila na nagibu

 

 

Polazak vozilom na nagibu

 

 

Postupak ulaska u "stanicu" vizualne provere i otvaranje i zatvaranje vrata

 

 

Postupak na "terminusima"

 

 

Polazak s mesta, ubrzavanje i zaustavljanje na zadanom mestu

 

 

Vožnja unapred i unazad sa pravilnom upotrebom skretnica

 

 

Parkiranje vozila hodom unapred

 

 

Parkiranje vozila hodom unazad

 

 

Pregled unutrašnjeg dela i odvajanje vučnog i priključnog vozila

 

 

* Popunjavati samo rubrike za koje je vršeno vrednovanje

Pristupio

 

polaganju ispita za vozača tramvaja i pokazao je

 

(datum polaganja)

 

sledeće rezultate na praktičnom ispitu u saobraćaju (vožnja u naselju u vremenu od _____ do _____), i to:

TRAMVAJ / TRAMVAJ SA TRAMVAJSKOM PRIKOLICOM / TRAMVAJSKI VOZ

Radnje na praktičnom ispitu u saobraćaju

OCENA

Zadovoljio

Nije zadovoljio

Proverava i priprema tramvaje za bezbedno učestvovanje u saobraćaju na putu

 

 

Proverava uslove za bezbedno uključivanje u saobraćaj i pravilno se uključuje u saobraćaj

 

 

Proverava uslove za bezbedno zaustavljanje, odnosno isključivanje iz saobraćaja i pravilno se zaustavlja odnosno isključuje iz saobraćaja

 

 

Upotrebljava komande i uređaje tramvaja

 

 

Pravilno vrši mimoilaženje, prilagođava vožnju krivinama i skretnicama i blagovremeno aktivira električne skretnice

 

 

Postupa u skladu sa pružnim i skretničkim signalima

 

 

Prati saobraćajnu situaciju i koristi vozačka ogledala

 

 

Održava odstojanje i rastojanje između svog i drugih vozila odnosno učesnika u saobraćaju

 

 

Prilagođava brzinu kretanja u zavisnosti od saobraćajne situacije i uslova puta i vremena i poštuje ograničenja brzine propisane zakonom i signalizacijom

 

 

Blagovremeno i korektno uočava elemente raskrsnica

 

 

Održava bezbedno razmak između tramvaja, vrši prilagođeno kočenje i zaustavljanje

 

 

Prilagođeno vozi na pruzi s uzbrdicom i nizbrdicom, korektno koči i zaustavlja tramvaja na uzbrdici i nizbrdici

 

 

Korektno postupa pri rešavanju konkretnih saobraćajnih situacija

 

 

Postupak pri ulasku na stanicu, vrši lagano zaustavljanje, vizualno proverava otvaranje i zatvaranje vrata, vrši lagani polazak sa stajališta

 

 

Postupa u skladu sa ograničenjima, zabranama i obavezama izraženim opštom i posebnom saobraćajnom signalizacijom

 

 

Postupa po odredbama propisa o prvenstvu prolaza

 

 

Postupa pri nailasku i prolasku kroz raskrsnicu na kojoj je saobraćaj regulisan pravilom desne strane

 

 

Postupa pri nailasku i prolasku kroz raskrsnicu na kojoj je saobraćaj regulisan saobraćajnim znakom

 

 

Postupak pri nailasku i prolasku kroz raskrsnicu na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znakom

 

 

Postupa pri nailasku i prolasku kroz raskrsnicu na kojoj je saobraćaj regulisan sa kružnim tokom i znacima i naredbama koje daje ovlašćeno lice

 

 

Korektno postupa pri nailasku: na pešački prelaz, na pešake i bicikliste i ostale ranjive učesnike

 

 

Korektno postupa u slučaju smetnji na pruzi

 

 

 

Rukuje i pravilno upotrebljava telekomunikacione uređaje

 

 

* Popunjavati samo rubrike za koje je vršeno vrednovanje.

Na praktičnom ispitu kandidat je

"zadovoljio" / "nije zadovoljio"

u svim sadržajima koje je vršeno vrednovanje.

USPEŠNOST POLAGANJA ISPITA ZA VOZAČA TRAMVAJA

"položio" / "nije položio"

1) Predsednik

 

2) Ispitivač

 

3) Ispitivač

____________________________

 

____________________________

 

____________________________

U____________________, dana ___/___/______. godine.