REŠENJE
O KATEGORIJAMA OSOBA SA INVALIDITETOM KOJA MOGU DA KORISTE POSEBNO ODREĐENA PARKING MESTA NA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 6/2013)

1. Na javnim parkiralištima na teritoriji grada Valjeva parking mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom mogu da koriste:

- vojni invalidi i civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti, kao i V i VI grupe invalidnosti koji imaju oštećenje donjih ekstremiteta i ostvaruju pravo na ortopedski dodatak,

- invalidi sa 80%, 90% i 100% invalidnosti, odnosno I, II i III stepena telesnog oštećenja donjih ekstremiteta, karlice i slepa lica sa 90% ili 100% oštećenja vida,

- deca teže i teško ometena u razvoju i višestruko ometena u razvoju, invalidna deca sa oštećenjima donjih ekstremiteta i karlice i slepa deca sa 90% ili 100% oštećenja vida,

- članovi uže porodice osobe sa invaliditetom, koji živi sa njim u zajedničkom domaćinstvu i o njemu se neposredno brine i stara, u slučaju da se u vozilu nalazi osoba sa invaliditetom.

Članovi uže porodice u smislu ovog rešenja su: bračni drug, deca, braća i sestre i roditelji odnosno staraoci ili hranitelji osobe sa invaliditetom.

2. Parking mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom mogu da koriste lica iz tačke 1. ovog rešenja pod sledećim uslovima:

- da imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Valjeva,

- da je putničko vozilo registrovano na teritoriji grada Valjeva, i

- da saobraćajna dozvola glasi na osobu sa invaliditetom odnosno na člana njegove uže porodice.

3. Lica iz tačke 1. ovog rešenja mogu da koriste parking mesta, uz znak za označavanje vozila osobe sa invaliditetom (u daljem tekstu: znak) koju izdaje Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Valjevo i koji su dužni da je nalepe na uočljivo mesto, u gornjem desnom uglu prednjeg vetrobranskog stakla, na unutrašnjoj strani vetrobranskog stakla.

4. Znak se izdaje na zahtev lica iz tač. 1 ovog rešenja, na period godinu dana, uz podnošenje fotokopija sledećih dokaza:

- rešenje o priznavanju svojstva invalida iz tač. 1 alineja 1. ovog rešenja,

- rešenje o invaliditetu sa 80%, 90% ili 100%, odnosno I, II ili III stepenu telesnog oštećenja donjih ekstremiteta,

- nalaz lekara specijaliste ili rešenje o priznavanju prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica,

- fotokopija saobraćajne dozvole koja se vodi na osobu sa invaliditetom ili na člana porodice osobe sa invaliditetom,

- ukoliko se saobraćajna dozvola vodi na člana porodice, izvod iz matične knjige rođenih ili matične knjige venčanih odnosno potvrda o starateljstvu ili statusu hranitelja,

- fotokopija lične karte.

5. Znak u ima oblik pravougaonika, u koji je u centralnom delu upisan kvadrat sa ucrtanim simbolom koji predstavlja profil vozača u sedećem položaju u pokretnoj stolici za invalidno lice (a koji su utisnuti i duž čitave pozadine sitnijih dimenzija na), na koji se nadovezuje skraćenica SRB.

Osnovna boja znaka je plava, a boja upisanog kruga je bela sa ucrtanim simbolom bele boje.

U gornjem delu na sredini nalazi se oznaka: "Parking karta za osobe sa invaliditetom".

U donjem desnom uglu znaka upisana je kalendarska godina za koju isti važi brojevima plave boje, dok je u donjem levom uglu znaka upisan je serijski broj znaka, brojevima crne boje.

Na poleđini karte nalazi se prostor u koji se upisuju lični podaci korisnika sa uputstvom o posebnim uslovima i prostoru gde se ona može koristiti. Po obodu poleđine karte utisnuti su simboli koji predstavljaju profil vozača u sedećem položaju u pokretnoj stolici za invalidno lice Dimenzije znaka su 115 mm x 75 mm.

Znak je prikazan na posebnom crtežu koji čini sastavni deo ovog rešenja.

Znak se izrađuje od odgovarajućeg kartona koji se stavlja u posebnu foliju koja se lepi za donji levi ugao vetrobranskog stakla.

Karte štampa Udruženje parkirališta Srbije.

6. Invalidi iz tač. 1 ovog rešenja, uz znak, dobijaju i potvrdu o izdatoj karti, koju su dužni dati na uvid ovlašćenom licu prilikom parkiranja.

7. O izvršenju ovog rešenja staraće se Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove - Odeljenje za društvene delatnosti.

8. Danom stupanja na snagu ovog rešenja prestaje da važi rešenje o kategorijama invalida koji mogu da koriste posebno određena parking mesta na javnim parkiralištima koji je doneo Predsednik opštine Valjevo dana 18.07.2006. godine pod brojem 5-1/2006-09.

9. Ovo rešenje stupa na snagu danom donošenja a objaviće se u "Službenom glasniku grada Valjeva".