ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

("Sl. list grada Kraljeva", br. 13/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se uređuju bliži uslovi, kriterijumi, način i postupak za ostvarivanje prava na naknadu troškova za treći pokušaj vantelesne oplodnje na teret budžeta grada Kraljeva.

Ovom odlukom se utvrđuju šira prava u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u cilju uključivanja što većeg broja parova u postupak vantelesne oplodnje.

Član 2

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju može da ostvari par za uslugu koju pruža zdravstvena ustanova registrovana za obavljanje vantelesne oplodnje u Republici Srbiji.

Pravo iz stava 1. ovog člana može da ostvari par koji je prethodno bez uspeha imao dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

II KRITERIJUMI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 3

Pravo na naknadu troškova vantelesne oplodnje par može da ostvari uz kumulativnu ispunjenost sledećih kriterijuma:

- da su državljani Republike Srbije;

- da imaju prebivalište na teritoriji grada Kraljeva tri godine pre podnošenja zahteva;

- da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 44. godinu života;

- da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: RFZO);

- da je i pored odgovarajućeg lečenja konstatovana neplodnost i to kako kod žena koje nisu rađale (primarni sterilitet), tako i kod žena koje su rađale, ali nemaju živo dete, ili imaju jedno dete, a nemaju uslova da prirodnim putem dobiju drugo dete (sekundarni sterilitet);

- da je po izveštaju zdravstvene ustanove žena uključena u postupak vantelesne oplodnje u prethodna dva pokušaja.

Član 4

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju koja se isplaćuje iz budžeta grada Kraljeva, može se ostvariti samo za treći pokušaj vantelesne oplodnje.

III NAČIN I POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju podnosi se na propisanom obrascu organu Gradske uprave grada Kraljeva u čijoj je nadležnosti društvena briga o deci.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva prilaže:

- uverenja o državljanstvu RS za par;

- izvod iz matične knjige venčanih za par ili izjava overena od strane dva svedoka da par živi zajedno;

- uverenja o prebivalištu za par;

- fotokopije ličnih karti i zdravstvenih knjižica za par;

- izveštaj zdravstvene ustanove da je žena uključena u postupak vantelesne oplodnje;

- predračun za troškove vantelesne oplodnje izdat od zdravstvene ustanove sa teritorije Republike Srbije, koji obuhvata i troškove terapije i troškove postupka vantelesne oplodnje;

- potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijale u Kraljevu da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program vantelesne oplodnje koji finansira RFZO, u pogledu broja pokušaja ili godina starosti žene u skladu sa članom 2. i 3. ove odluke;

- potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijale u Kraljevu da par ispunjava zdravstvene kriterijume propisane od strane Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju.

Član 6

O pravu na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju odlučuje rešenjem gradonačelnik grada Kraljeva.

Član 7

Sredstva po osnovu ovog prava prenose se na tekući račun jednog partnera, prema ispostavljenom predračunu iz člana 5. alineja 6. ove odluke.

Član 8

Korisnik prava je dužan da gradu Kraljevu o izvršenom trećem pokušaju vantelesne oplodnje dostavi dokaze, i to: račun zdravstvene ustanove o izvršenoj usluzi vantelesne oplodnje i izveštaj zdravstvene ustanove o sprovedenom postupku vantelesne oplodnje u roku od 30 dana od dana izvršene usluge.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".