ODLUKA
O SPROVOĐENJU PROJEKTA "UNAPREĐENJE POSLOVNOG OKRUŽENJA NA LOKALNOM NIVOU KROZ REGULATORNU REFORMU" U GRADU LOZNICI

("Sl. list Grada Loznice", br. 6/2013)

I

U skladu sa obavezama preuzetim potpisivanjem Ugovora o realizaciji projekta "Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu" SKGO broj 347/1, Grad Loznica broj 242/2013-I i OPTIMUS broj 212-11/6, zaključenog 21. maja 2013. godine, između Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije, Grada Loznice (dalje u tekstu: Grad) i OPTIMUS-a - Centra za dobro upravljanje (dalje u tekstu: OPTIMUS), Grad će sprovođenjem projekta regulatorne reforme unaprediti i pojednostaviti administrativne postupke koji se odnose na poslovne subjekte, a koje u svom radu primenjuje Grad u cilju unapređenja poslovnog okruženja i investicione klime.

II

Radna grupa, koju čine predstavnici Grada i OPTIMUS-a sprovodi Projekat, čije su osnovne faze:

(1)

Priprema inventara administrativnih postupaka, koji se sastoji u detaljnom popisivanju svih administrativnih postupaka koji se sprovode u Gradu, na zahtev stranaka.

(2)

Konsultacije sa poslovnim i civilnim sektorom kroz organizovanje fokus grupa i radionica za preduzetnike, preduzeća, poslovna udruženja, privredne komore, lokalnu zajednicu i građansko društvo, radi identifikacije prepreka i pripreme preporuka za pojednostavljenje na lokalnom i republičkom nivou.

(3)

Analiza, priprema i usvajanje preporuka za pojednostavljivanje i unapređenje administrativnih postupaka na lokalnom i republičkom nivou.

(4)

Uvođenje preporuka u pravni sistem Grada, njihovo sprovođenje i uspostavljanje elektronskog Registra svih administrativnih postupaka - nadležni gradski organi usvajaju nove/izmenjene propise na nivou lokalne samouprave; uspostavlja se Internet registar administrativnih postupaka i uvodi se sistem kontrole kvaliteta uz uvođenje principa procene uticaja propisa (RIA) pri donošenju novih lokalnih propisa i primeni republičkih ubuduće.

III

Administrativni postupak, u smislu ove odluke, predstavlja postupak rešavanja predmeta od momenta podnošenja zahteva/informacije trećeg lica do momenta odlučivanja, tj. odgovora gradske organizacione jedinice (odeljenja, odseka i sl.), a u cilju sprovođenja gradskog propisa ili propisa višeg organa vlasti.

Administrativni postupak takođe može biti procedura prijavljivanja za izdavanje licence, dozvole, saglasnosti, odobrenja, rešenja, autorizacije, ovlašćenja, sertifikacije, obaveštenja, statističko istraživanje i sl.

U širem smislu, administrativni postupak predstavlja proces koji podrazumeva: podnošenje zahteva/informacije od strane fizičkog/pravnog lica nadležnoj gradskoj organizacionoj jedinici; sprovođenje procedure po podnetom zahtevu i dobijanje odgovora gradske organizacione jedinice po predatom zahtevu.

IV

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu grada Loznice".