PRAVILNIK
O DISCIPLINSKOJ ODGOVORNOSTI CARINSKIH SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 69/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom se utvrđuje način vođenja disciplinskog postupka i izricanje disciplinskih mera, kao i ovlašćenja za vođenje disciplinskog postupka i prenošenje tog ovlašćenja u Ministarstvu finansija i privrede - Upravi carina.

Član 2

Svi carinski službenici imaju pravo na inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka, koja mora biti obrazložena.

Član 3

Disciplinski postupak protiv carinskog službenika zbog lakše povrede službene dužnosti pokreće, vodi i o disciplinskoj odgovornosti odlučuje pomoćnik direktora za carinske službenike iz svog Sektora u sedištu Uprave carina, pomoćnik direktora - koordinator za carinske službenika u odeljenjima van Sektora, a upravnik carinarnice za carinske službenike u carinarnici.

Postupak se pokreće pismenim zaključkom koji sadrži podatke o carinskom službeniku, opis povrede službene dužnosti, vreme izvršenja, dokaze koji ukazuju na izvršenje povrede, kao i pismenu izjavu carinskog službenika u vezi sa okolnostima slučaja.

Carinski službenik protiv koga se vodi disciplinski postupak zbog lakše povrede službene dužnosti rešenjem se oslobađa od odgovornosti ili se oglašava krivim i izriče mu se disciplinska mera za lakšu povredu službene dužnosti.

Član 4

Disciplinski postupak protiv carinskog službenika zbog teže povrede službene dužnosti pokreće pomoćnik direktora za carinske službenike iz svog Sektora u sedištu Uprave carina, pomoćnik direktora - koordinator za carinske službenika u odeljenjima van Sektora, a upravnik carinarnice za carinske službenike u carinarnici.

Postupak se pokreće pismenim zaključkom koji sadrži podatke o carinskom službeniku, opis povrede službene dužnosti, vreme izvršenja i dokaze koji ukazuju na izvršenje povrede, kao i pismenu izjavu carinskog službenika u vezi sa okolnostima slučaja.

Član 5

Carinski službenik kome je prema aktu o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta to u opisu posla: evidentira zahteve o pokretanju disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti, vodi računa o rokovima zastarelosti, priprema spise za raspravu u disciplinskom postupku, priprema pozive i stara se o njihovom dostavljanju, koordinira rad svih učesnika u postupku u cilju ekonomičnosti i blagovremenog okončanja postupka, pomaže oko priprema za raspravu i u sprovođenju rasprave.

Član 6

Disciplinske postupke zbog teže povrede službene dužnosti vodi Disciplinska komisija Uprave carina.

Sastav Disciplinske komisije rešenjem određuje direktor Uprave carina na period od četiri godine.

Disciplinsku komisiju čine predsednik Disciplinske komisije, zamenici predsednika iz svake carinarnice i Centrale Uprave carina, i po jedan član i njegov zamenik iz svake carinarnice i Centrale Uprave carina. Zamenike predsednika, članove i njihove zamenike iz carinarnica za sastav Disciplinske komisije predlaže upravnik carinarnice.

Predsednik Disciplinske komisije i njegovi zamenici moraju biti diplomirani pravnici, odnosno diplomirani pravnici - master.

Član 7

U svakom pojedinačnom slučaju utvrđivanja disciplinske odgovornosti za težu povredu službene dužnosti formira se veće Disciplinske komisije od tri člana: predsednik i dva člana, iz sastava Disciplinske komisije.

Predsednik Disciplinske komisije određuje sastav veća Disciplinske komisije koje će sprovesti određeni disciplinski postupak.

Predsednik veća Disciplinske komisije mora biti diplomirani pravnik, odnosno diplomirani pravnik - master, a jedan član veća Disciplinske komisije mora biti iz organizacione jedinice u kojoj radi carinski službenik protiv koga se vodi disciplinski postupak.

Predsednik veća Disciplinske komisije zakazuje usmenu raspravu, određuje vreme i mesto njenog održavanja i preduzima sve potrebne mere za pravilno vođenje i okončanje postupka.

Član 8

Carinskom službeniku protiv koga se vodi disciplinski postupak poziv za raspravu se mora dostaviti najmanje osam dana pre dana određenog za održavanje rasprave, kako bi se mogao pripremiti za odbranu.

Uz poziv za raspravu u kome je određen dan, mesto održavanja i vreme početka rasprave, dostavlja se i zaključak kojim je pokrenut disciplinski postupak.

Član 9

O zakazivanju usmene rasprave mora biti obavešten sindikat Uprave carina i Odeljenje za unutrašnju kontrolu, kojima se uz obaveštenje dostavlja i zaključak o pokretanju disciplinskog postupka.

Sindikat može da Disciplinskoj komisiji, odnosno veću Disciplinske komisije dostavi svoje pismeno mišljenje, odnosno da uputi svog predstavnika na raspravu.

Član 10

Predsednik veća Disciplinske komisije vodi usmenu raspravu, saslušava okrivljenog carinskog službenika i izvodi dokazni postupak.

Okrivljeni carinski službenik može da se brani sam ili preko svog punomoćnika, a može da na raspravu dostavi i pismenu odbranu.

U dokaznom postupku može učestvovati i predstavnik iz Odeljenja za unutrašnju kontrolu.

Usmena rasprava se može održati i u odsustvu uredno pozvanih lica.

Carinskom službeniku se ne može izreći mera za povredu službene dužnosti pre nego što bude saslušan, osim ako se neopravdano ne odazove na uredno dostavljen poziv ili odbije da da izjavu.

Član 11

Na osnovu sprovedenog disciplinskog postupka i utvrđenog činjeničnog stanja veće Disciplinske komisije podnosi predlog odluke direktoru Uprave carina.

Direktor Uprave carina donosi rešenje kojim se carinski službenik oglašava krivim i izriče mu se disciplinska mera, oslobađa se od odgovornosti ili se postupak obustavlja.

Član 12

Disciplinski postupci protiv carinskih službenika započeti do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, okončaće se primenom propisa prema kojima su započeti.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".