DEKLARACIJA
O PROGLAŠAVANJU TERITORIJE GRADA SUBOTICE ZA TERITORIJU BEZ PROIZVODNJE, GAJENJA I PROMETA GENETSKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (GMO) I PROIZVODA OD GMO

("Sl. list grada Subotice", br. 22/2013)

1. Proglašava se teritorija grada Subotice za teritoriju bez proizvodnje, odnosno gajenja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) i proizvoda od genetski modifikovanih organizama.

2. Pozivaju se izvršni organi grada i gradska uprava da u skladu sa svojim ovlašćenjima doprinesu sprovođenju Zakona o genetički modifikovanim organizmima, posebno u delu zabrane stavljanja u promet, odnosno gajenja modifikovanih živih organizama u komercijalne svrhe radi zaštitе životne sredine i zdravlja ljudi, kao i zaštite, unapređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

3. Očekuje se od svih državnih organa da se zalažu za doslednu primenu Zakona o GMO i odgovarajućih podzakonskih akata i tako onemoguće nedozvoljeno gajenje, promet GMO, te spreče moguće štetne posledice GMO i proizvoda od GMO.

4. Podržava se uspostavljanje saradnje sa nadležnim institucijama i ustanovama, te organizacijama civilnog društva i građana u primeni Deklaracije; organizovanje stručnih predavanja i drugih programa obrazovanja za poljoprivrednike i druge učesnike u proizvodnji, preradi i prometu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako se ne bi odlučili za nelegalno uzgajanje i promet GMO i proizvoda od GMO.

5. Grad Subotica se pridružuje i podržava predstavnička tela regija, gradova i opština u Evropskoj uniji i svetu koja su već proglasila svoje teritorije za teritorije bez GMO (GMO free zone) u želji da sa njima razvija saradnju na ovom polju delovanja i odgovornosti.

6. Deklaraciju objaviti u "Službenom listu grada Subotice".